دلیل خونریزی در بارداری

آیا خونریزی رحم در بارداری خطرناک است؟

خونریزی در بارداری یکی از علائمی هایی است که بسیاری از خانم ها در ماه های متعدد بارداری آن را تجربه می کنند؛ اما علت آن را نمی دانند. درست است که این مشکل بین خانم های باردار رایج است اما عوامل متعددی می تواند در خونریزی و شدت آن موثر باشد. این مشکل ممکن است یک روز و در برخی از افراد چند روز ادامه داشته باشد. در ادامه قصد داریم بیشتر در رابطه با علت خونریزی بارداری و نشانه های آن صحبت کنیم.

خونریزی در بارداری نشانه چیست؟

عواملی که می توانند خونریزی در بارداری را به دنبال داشته باشند بسیار زیاد هستند؛ اما تنها برخی از آنها جدی بوده و بقیه موارد چندان نگران کننده نیستند. به طور کل شما با دانستن تمامی این عوامل می توانید به موقع مشکل را تشخیص داده و به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه کنید.

تفاوت لکه بینی و خونریزی در بارداری چیست؟

بسیاری از افراد در دوران بارداری لکه بینی را تجربه کرده و لکه بینی را با خونریزی اشتباه برداشت می کنند. اگر شما نیز جزو این دسته از افراد هستید، لازم است بدانید لکه بینی همان خونریزی بسیار خفیفی است که طی آن فرد لکه های صورتی و یا قهوه ای مشاهده خواهد کرد. این لکه ها اغلب به طور کامل قرمز نیستند؛ اما در خونریزی فرد لکه های قرمز و یا لخته های خونی مشاهده خواهد کرد. خونریزی اغلب شدیدتر و قرمزتر است.

خونریزی در بارداری نشانه چیست؟

علت خونریزی در سه ماهه اول بارداری

اغلب افراد در سه ماهه اول بارداری خونریزی را تجربه نمی کنند؛ اما لکه بینی در این دوران بسیار رایج است. این مشکل می تواند به دلایل زیر باشد.

خونریزی در بارداری به علت عفونت

در صورتی که رحم یا واژن دچار عفونت بوده، در این نواحی مادر دارای تبخال باشد و یا فرد به بیماری هایی چون کلامیدیا مبتلا شود امکان خونریزی و لکه بینی وجود دارد.

سقط جنین و خونریزی

طی تحقیقات انجام شده بیشترین میزان سقط جنین در ۱۲ هفته اول بارداری است. در بیشتر مواقع سقط به صورت غیر عمد و همراه با درد و گرفتگی شکم اتفاق می افتد. سقط جنین می تواند با خونریزی نسبتا شدید همراه باشد؛ از این رو شما بهتر است در صورت مشاهده خون سریعاً به سراغ ماما و پزشک زنان بروید.

تاثیر رابطه جنسی بر خونریزی در بارداری

در دوران بارداری خون در رحم و مویرگ های اطراف آن بیشتر جریان خواهد داشت و این‌ مویرگ ها می توانند دهانه رحم را مسدود کنند. در صورتی که طی رابطه جنسی به رحم یا مویرگ ها فشار وارد شود فرد ممکن است دچار خونریزی یا لکه بینی شود. اغلب این عارضه طولانی نبوده و بعد از چند ساعت خونریزی در بارداری یا لکه بینی قطع خواهد شد.

معاینه پزشکی

طی هفته ششم تا دوازدهم بارداری پزشک انجام معاینات فیزیکی و پزشکی را پیشنهاد می دهد. بعد از این معاینات مادر ممکن است تا ۲۴ ساعت لکه بینی داشته باشد؛ اما لازم به ذکر است این مسئله اصلا نگران کننده نیست.

علت خونریزی در سه ماهه اول بارداری

خونریزی به علت ساب کوریونیک در سه ماه اول بارداری

کناره جفت، داخل جفت و غشای خارجی جنین در دوران بارداری از خون پر می شود. برخی مواقع ممکن است این جمع شدن خون موجب خونریزی شود که مشکل چندان جدی نیست؛ اما در صورتی که میزان خونریزی زیاد باشد باید به پزشک مراجعه شود.

پولیپ سرویکس

برخی مواقع مادر قبل از بارداری به بیماری هایی همچون پولیپ دهانه رحم مبتلا می شود و اغلب از این مشکل اطلاعی ندارد و طی رابطه جنسی یا بارداری خونریزی را تجربه می کند. این مشکل نگران کننده نیست و نمی تواند سلامت مادر و جنین را به خطر بیندازد.

بارداری خارج از رحم و خونریزی در سه ماه اول بارداری

حاملگی یا بارداری خارج از رحم زمانی اتفاق می افتد که تخمک خارج از رحم بارور شود و اغلب این نوع حاملگی در لوله های فالوپ انجام می شود. شما با مشاهده علائمی همچون درد زیر شکم و یا لکه بینی می توانید به بارداری خارج از رحم پی ببرید.

لانه گزینی جنین

زمانی که تخمک بارور می شود لانه گزینی جنین ۶ تا ۱۲ روز بعد از تخمک گذاری انجام خواهد شد. بارور شدن تخمک سه روز طول می کشد و این مسئله می تواند علائمی همچون لکه بینی، گرفتگی عضلات حساس شدن سینه را با دنبال داشته باشد.

لانه گزینی جنین ممکن است موجب لکه بینی یا خونریزی خفیف به رنگ خون قاعدگی باشد و به صورت تدریجی اتفاق بیافتد؛ اما اغلب سه روز طول می‌کشد تا روند آن کامل شود. لازم به ذکر است در صورت شدت گرفتن خونریزی و یا طولانی شدن مدت زمان آن لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید.

خونریزی شدید در بارداری به علت حاملگی مولی

حاملگی مولی یک بیماری نادر است که موجب شکل گرفتن یک بافت غیرعادی به جای جنین در داخل رحم می‌شود. برخی مواقع نیز این بافت موجب سرطان شده و حتی به دیگر نقاط بدن گسترش پیدا می‌کند. این بیماری با علائمی چون بزرگ شدن زخم، استفراغ و حالت تهوع همراه خواهد بود.

خونریزی شدید در بارداری به علت حاملگی مولی

علت خونریزی در سه ماهه دوم و سوم بارداری

خانم های باردار در ماه های سوم به بعد کمتر خونریزی را تجربه می کنند و در صورتی که این مشکل مشاهده شود می تواند به دلیل عوامل زیر باشد و سریعاً باید پیگیری شود.

زایمان زودرس در نتیجه خونریزی در بارداری

یکی از اصلی ترین نشانه های زایمان زودرس خونریزی شدید در بارداری است که در اغلب مواقع از ماه هفتم به بعد این اتفاق رخ می دهد. در صورتی که قبل از ۳۷ هفتگی زایمان اتفاق بیفتد و کیسه آب پاره نشود پزشکان آن را «زایمان زودرس» می دانند.

به طور کل این اتفاق ممکن است به دلیل عفونت رحمی، کمبود یا اضافه وزن شدید، کم بودن فاصله میان دو حاملگی، سبک زندگی نادرست، مصرف سیگار و یا مواد مخدر، چند قلو باردار بودن و ضعف سیرویکس اتفاق بیافتد. همچنین برخی از نشانه های زایمان زودرس به عبارت زیر است.

▫️استفراغ

▫️احساس فشار به لگن

▫️تورم دست و صورت

▫️خارج شدن ادرار همراه با درد

▫️ترشح خون و آب با رنگ روشن

▫️درد معده و کمر به مدت طولانی

▫️انقباض رحمی بیش از ۵ بار در ساعت

جفت سرراهی

جفت از طریق بند ناف با جنین در ارتباط است و به طور معمول باید در نیمه بالای رحم قرار بگیرد. در برخی مواقع ممکن است جفت به دلایل متعددی به سمت پایین حرکت کرده و راه دهانه رحم را ببندد. این کار می تواند جلوی خروج جنین از رحم را بگیرد و موجب خونریزی در بارداری شود. انسداد دهانه رحم توسط جفت را، «جفت سرراهی» می نامند.

این مسئله اغلب خطری برای مادر و جنین ایجاد نمی کند و می توان این مشکل را طی سونوگرافی در ماه های چهارم و پنجم بارداری تشخیص داد. طبق تشخیص پزشک در صورتی که بعد از هفته ۳۷، جفت بر روی دهانه رحم قرار بگیرد زایمان سزارین انجام می شود؛ اما اگر این اتفاق قبل از هفته ۳۷ بارداری رخ دهد برای تکمیل مراحل رشد ریه به مادر کورتیکواستروئید داده خواهد شد.

علت خونریزی در سه ماهه دوم و سوم

عروق سرراهی و خونریزی

خونرسانی به جنین توسط عروق خونرسان انجام می شود که در لایه های پوشاننده رحم واقع شده اند. اغلب این عروق پاره نمی شوند، اما در صورتی که این اتفاق رخ دهد می تواند موجب خونریزی و ضربان غیر عادی جنین شود؛ چراکه خونرسانی به جنین با مشکل مواجه می شود.

جداشدن زود هنگام جفت

در زایمان عادی جفت در هنگام تولد جنین جدا می شود؛ اما اگر این اتفاق قبل از تولد رخ داده و به اصطلاح دکولمان اتفاق بیافتد مادر دچار خونریزی در بارداری می شود. این مشکل با علائمی همچون انقباضات شدید رحمی و افزایش تعداد دفعات آن، درد شکم و افزایش ضربان قلب مادر و جنین خود را نشان می‌دهد. در این مواقع با مراجعه سریع به پزشک می توان از جان مادر و جنین محافظت کرد.

خونریزی در بارداری چقدر طبیعی است؟

در جواب این سوال که خونریزی در بارداری تا چند روز طبیعی است، باید گفت خونریزی در این دوران تنها در صورتی که به صورت لکه بینی باشد و در ماه‌های اول بارداری اتفاق بیافتد، طبیعی بوده و بعد از آن می‌تواند عوارض و خطراتی را برای مادر به دنبال داشته باشد. این مسئله در ماه‌ها اول واکنش بدن نسبت به بارداری به شمار می‌آید؛ اما اگر در ماه آخر بارداری، یعنی ماه نه این اتفاق رخ دهد خطرناک است.

چه مقدار خونریزی در بارداری طبیعی است؟

برای آنکه بدانیم خونریزی شما در دوران بارداری طبیعی است باید عواملی همچون شدت، مدت و رنگ خون بررسی شود. به طور کلی خونریزی در دوران بارداری امری طبیعی نیست و باید مورد پیگیری قرار گیرد، اما اگر این مسئله همراه با موارد زیر بروز کند، باید بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه شود.

  • لرز بدن
  • سر درد
  • غش کردن
  • درد شدید شکم و زیر شکم
  • حالت تهوع و استفراغ شدید
  • تب بالای 38 درجه سانتیگراد
  • سفت و گرفتگی شدید عضلات
  • ترشح همراه با بافت و یا لخته خونی

چه خونریزی در بارداری خطرناک است؟

این سوال برای بسیاری از مادران پیش آمده است که چه زمانی خونریزی در بارداری خطرناک خواهد بود؟ آیا این مشکل می تواند سلامت جنین را به خطر بیندازد؟ لازم به ذکر است خونریزی اگر در ماه های اول بارداری بوده و شدت آن زیاد نباشد خطرناک نیست و به خاطر تغییرات بدن طی دوران بارداری اتفاق افتاده است.

چه خونریزی در بارداری خطرناک است؟

در صورتی که خونریزی در ماه های آخر بارداری اتفاق بیفتد می تواند نشان دهنده مشکلی جدی باشد که سریعاً باید پیگیری شده و پزشک را در جریان گذاشت.

چه بخوریم تا خونریزی در بارداری قطع شود؟

اگر شما نیز در بارداری خونریزی و لکه بینی را تجربه می‌کنید، باید بدانید که مصرف برخی از مواد غذایی به شما کمک می‌کنند تا خونریزی کمتری داشته باشید. همچنین از آنجایی که مادر با داشتن خونریزی قوای بدنی او کم شده و بدن او دچار ضعف می‌شود، لازم است با مصرف برخی مواد غذایی سلامت و قوای جسمانی را به بدن بازگرداند. به طور کلی خوردن مواد غذایی زیر در این دوران ضروری است.

  • مویز و کشمش
  • میوه‌هایی چون انار ملس، به، سیب و گلابی
  • خوراکی‌ها و میوه‌های حاوی ویتامین c همچون مرکبات، پرتقال و لیمو ترش
  • مواد غذایی و سبزیجات دارای آهن همچون گوشت قرمز، آلو خشک، تخم شربتی و سبزی‌های حاوی برگ تیره مانند جعفری

چه چیزهایی باعث خونریزی در بارداری می شود؟

به طور کلی عواملی همچون موارد زیر، خونریزی در بارداری را به دنبال خواهند داشت. دقت داشته باشید که این موارد با نشانه خونریزی شدید بروز می‌کنند و لکه بینی خونریزی به شمار نمی‌آید.

  • عفونت
  • سقط جنین
  • رابطه جنسی
  • بارداری خارج از رحم
  • معاینات پزشکی
  • ساب کوریونیک
  • حاملگی مولی
  • لانه گزینی جنین
  • عروق سر راهی
  • پولیپ سرویکس
  • جفت سرراهی
  • زایمان زودرس
  • جدا شدن جفت به صورت زود هنگام

چه چیزهایی باعث خونریزی در بارداری می شود؟

در هنگام خونریزی چه اقداماتی انجام دهیم؟

طبیعتاً مادر در صورت مشاهده خون در بارداری دچار نگرانی می شود؛ اما همانطور که گفته شد این مسئله در اغلب مواقع چندان نگران کننده نیست. شما می توانید برای راحتی خیال خود با انجام اقداماتی خاص به کاهش خونریزی و لکه بینی در دوران بارداری کمک کنید. اقداماتی چون:

✔️ از فعالیت های سنگین خودداری کرده و سعی کنید زمان بیشتری را به استراحت و خوابیدن در بارداری اختصاص دهید. این کار به کاهش استرس شما نیز کمک می کند.

✔️ می توانید به پزشک مراجعه کرده و از داروهایی که برای کاهش خونریزی در بارداری تجویز می کند استفاده کنید.

✔️ بهتر است در صورت خونریزی از پد استفاده کرده و تامپون را مورد استفاده قرار ندهید.

✔️ توصیه می شود در صورت داشتن خونریزی از رابطه جنسی خودداری کنید.

چه زمانی به دکتر زنان مراجعه کنیم؟

تشخیص دلیل خونریزی در بارداری چندان آسان نیست و تنها پزشک با معاینه مادر می تواند دلیل این مشکلات را تشخیص دهد. طبق توصیه پزشکان برای اطمینان از سلامت جنین و مادر و جلوگیری از عوارض خونریزی در این دوران، در صورت مشاهده علائم زیر سریعاً پزشک خود را مطلع سازید.

🔸 خونریزی در بارداری همراه با داشتن ترشح، لرز و تب که از امکان وجود عفونت خبر می دهد.

🔸همراه با خونریزی علائمی چون حساس شدن سینه و حالت تهوع نیز اتفاق بیافتد.

🔸خونریزی بیش از یک هفته بعد از رابطه جنسی طول بکشد.

🔸 لخته های خون از بدن خارج شده و در ناحیه شکم درد احساس شود.

🔸 خونریزی و ترشحات لانه گزینی بیش از سه روز ادامه پیدا کند و خونریزی شدید باشد.

🔸 ترشحات و خون به همراه خارش و بوی بد از بدن خارج شوند.

سخن آخر

در این مقاله به بررسی کامل علت خونریزی در بارداری پرداختیم و دلایل این مشکل را بیان کردیم. شما می توانید در صورت نیاز به پزشک زنان، لیست بهترین پزشکان زنان را در وبسایت دکتر گویا مشاهده کنید. همچنین در صورت داشتن سوال با مشاوران ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید و یا سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

4/5 - (5 امتیاز)
منبع
paziresh24nhs
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫15 دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید
    تو هفته دهم بارداری هستم و خونریزی نه ولی یکم لکه بینی دارم. طبیعیه؟ لطفا راهنماییم کنید

  2. سلام و وقت بخیر
    من ۲۸ سالمه و ۶ ماهه باردار هستم و بدون هیچ علامت خاصی خونریزی دارم. چیکار کنم؟ کسی تجربه داشته؟

  3. سلام
    من تو ماه پنج بارداری هستم و همراه با ادرار خونریزی تو بارداری دارم. این از عفونته یا خطرناکه
    خیلی ترسیدم

  4. سلام دکتر جان
    من تو هفته ۱۲ بارداری هستم و ترشحاتم زیاده. یه وقتایی شبیه ترشح قهوه ای و یه وقتایی شبیه خون. بیشتر موقع ها هم ک بی رنگه. دلیلش چیه به نظر شما؟

  5. سلام وقتتون بخیر
    من سه ماهه حامله ام بعد دکتر گفته بارداریم خارج از رحمه
    به نظرتون باید سقط کنم؟ میمونه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا