کیست سینه چیست؟

براي كيست سينه چه بخوريم؟

کیست سینه یکی از مشکلات رایج میان خانم‌ها است که می‌تواند در سنین مختلف افراد را درگیر خود کند؛ اما اغلب قبل از یائسگی بروز خواهد کرد. بسیاری از خانم‌ها در هنگام ابتلا به این بیماری دچار ترس و ناراحتی می‌شوند؛ اما لازم به ذکر است این نوع کیست خطرناک نیست و حتی موجب افزایش احتمال سرطان سینه نیز نخواهد شد. با این حال این بیماری می‌تواند درد را در ناحیه سینه به دنبال داشته باشد؛ از این رو باید به موقع درمان شود. در صورتی که علائم این بیماری را تجربه کردید و می‌خواهید با پزشک زنان صحبت کنید، می‌توانید لیست بهترین دکتر زنان در تهران را در سایت ما مشاهده نمایید.

بیماری کیست سینه چیست؟

کیست سینه یا همان فیبروستیک سینه (breast cyst) به کیسه‌هایی از مایع گفته می‌شود که در سینه تشکیل شده و ممکن است در هر دو طرف سینه ایجاد شود. این مسئله موجب زخیم شدن بافت پستان‌ها نیز خواهد شد. این کیست‌ها که مانند توده‌های خوش‌خیم و غیر سرطانی هستند، به شکل یک بادکنک که از آب پر شده و یا انگور در سینه ظاهر می‌شوند.

اغلب این بیماری با تخلیه آب درون کیست درمان خواهد شد، اما اگر فرد ناراحتی و درد زیادی را تجربه نکند نیازی به استفاده از روش‌های درمانی نخواهد بود. لازم به ذکر است برخی مواقع نیز این کیست‌ها کاملا سفت می‌شوند و فرد را دچار درد می‌کنند.

بیماری کیست سینه چیست؟

علائم کیست سینه چیست؟

زمانی که فرد در هر یک از طرف از سینه دچار کیست می‌شود با علائمی همچون موارد زیر رو به رو خواهد شد.

🔸حساس شدن و یا افزایش ابعاد سینه قبل از پریود شدن

🔸ترشح مایع زرد، قهوه‌ای تیره و یا شفاف از نوک سینه

🔸رفع علائم ایجاد شده و کاهش حجم سینه بعد از پریودی

🔸حساسیت و یا احساس درد در ناحیه برآمدگی سینه

🔸تشکیل یک توده بیضی و یا گرد که قابل جا به جایی بوده و دارای لبه‌های صاف است

🔸تغییر در چرخه قاعدگی، بروز علت درد كيست سينه و برآمدگی سینه‌ها طی دوران قاعدگی

🔸التهاب و یا تغییر رنگ سینه‌ها

کیست سینه بدخیم چیست؟

اغلب کیست‌های سینه از نوع خوش‌خیم هستند و 80 درصد از افراد مبتلا به این بیماری با روش‌های درمانی ساده، قادر به درمان بیماری خواهند بود. اما برخی مواقع ممکن است افراد به کیست سینه بدخیم مبتلا شوند. کیست‌های بدخیم به دو دسته کیست بدخیم لوبولار و داکتال تقسیم می‌شود.

سرطان سینه لوبولار: بسیار کم پیش می‌آید افراد به این سرطان مبتلا شوند، اما در صورت بروز، غدد شیر مورد حمله سلول‌های سرطانی قرار می‌گیرند.

سرطان سینه داکتال: در صورتی که تومور سرطانی در مجرای شیر شکل بگیرد و سپس به دیگر نقاط سینه گسترش پیدا کند سرطان داکتال شکل گرفته است.

علائم کیست سینه بدخیم

در بیشتر مواقع کیست سینه بدخیم و یا سرطان سینه علائمی چون موارد زیر را از خود بروز می‌دهد که شما به محض مشاهده این علائم، لازم است پزشک زنان را در جریان بگذارید.

  • یکی از سینه‌ها نسبت به سینه دیگر بزرگتر شود.
  • کیست و توده به وجود آمده بزرگ بوده و بعد از پایان دوره قاعدگی نیز محو نشود.
  • این نوع کیست با بزرگ شدن غدد لنفاوی زیر بغل همراه باشد.
  • وزن به طور ناگهانی و به میزان زیادی پایین بیاید.
  • رگ‌های پستان به صورت واضح قابل مشاهده باشند.
  • واژن و ناحیه تناسلی دچار درد شود.
  • فاصله میان سینه‌ها و حالت آنها تغییر کند.
  • نوک سینه پوسته پوسته و چروکیده شود و حالت آن عوض شود.

علائم کیست سینه چیست؟

دلایل ایجاد کیست سینه

تاکنون متخصصان دلایل مشخصی را برای ابتلا به کیست سینه بیان نکرده‌اند، اما بسیاری از پزشکان هرمون‌های خانومانه همچون استروژن و پروژسترون را در درگیری با این بیماری موثر دانسته و این احتمال را بیان می‌کنند که افراد حساس به استروژن، دچار این بیماری می‌شوند. شاید جالب باشد بدانید هر طرف از سینه دارای تعدادی لوب با بافت غده‌ای است که هر لوب نیز به لوبول‌های کوچکتر تقسیم شده است. در دوران شیردهی این لوبول‌ها مسئول تولید شیر هستند. زمانی که یک ماده مایع در درون غده سینه تجمع پیدا می‌کند کیست ایجاد خواهد شد.

انواع کیست سینه

به طور کلی کیست سینه از نظر نوع به سه دسته و از نظر ابعاد به 2 دسته تقسیم می‌شود.

ساده: کیست‌های سینه ساده، پر شده از آب هستند و خطر چندانی ندارند. از این نوع کیست، به عنوان کیست‌های غیر سرطانی یاد می‌شود.

پیشرفته: در کیست پیشرفته، علاوه بر مایع، قطعات جامد نیز در مایع وجود دارد که در این روش اغلب از روش‌های چون بیوپسی سوزنی و یا آسپیراسیون، برای درمان فیبروستیک سینه استفاده خواهد شد.

کیست­ های کمپلکس (Complexed) یا کیست­ های کمپلیکه: در صورتی که با کمپلکس رو به رو شوید، کیست سینه درد دارد؛ چراکه به جای بافت مایع درون کیست، یک بافت جامد شکل گرفته و پزشک برای تشخیص دقیق این مشکل باید از روش بیوپسی سوزنی استفاده کند.

بر اساس ابعاد نیز کیست‌های سینه به دو دسته میکروکیست­ و ماکروکیست تقسیم می‌شوند.

میکروکیست­ ها (Microcysts)

از طریق انجام آزمایشات سونوگرافی و ماموگرافی می‌توان به وجود کیست میکروکیست پی برد و بدون انجام این آزمایشات تشخیص آن غیر ممکن است؛ چراکه بسیار کوچک بوده و با لمس تشخیص داده نخواهد شد.

ماکروکیست ­ها (Macro cysts)

این نوع کیست نسبتا بزرگ بوده و فرد یا پزشک با لمس سینه می‌تواند به آن پی ببرد و اغلب ابعاد آنها به 1 تا 2 اینچ ( 2.5 تا 5 سانتی متر) می‌رسد.  

تشخیص کیست سینه

برای تشخیص این بیماری تست‌های زیر مورد استفاده قرار می‌گیرند.

  • ماموگرافی
  • سونوگرافی و یا اولتراسوند
  • نمونه برداری از مایع سینه
  • خودآزمایی خانگی
  • معاینات توسط خود پزشک

به طور کلی اغلب این روش‌ها به صورت سرپایی انجام خواهند شد.

تشخیص کیست سینه

چه کسانی به کیست سینه دچار می شوند؟

این بیماری در اغلب مواقع تنها خانم‌ها را درگیر کرده و بسیار کم پیش می‌آید آقایان به آن مبتلا شوند. به طور کلی بیشتر خانم‌ها طی دوران زندگی خود این بیماری را از سر می‌گذرانند و در اغلب مواقع نیز در سن 20 تا 50 سال آن را تجربه می‌کنند. این مسئله به گونه‌ای است که بیشتر قبل از دوران یائسگی اتفاق می‌افتد. البته دور از تصور نیست که افراد بعد از یائسه شدن نیز به آن مبتلا شوند. افراد یائسه طی هرمون درمانی ممکن است با کیست مواجه شوند.

شاید این سوال برای شما نیز پیش بیاید که آیا وراثت در ابتلا به کیست تاثیر دارد یا خیر؟ در جواب باید بگوییم به طور قطع نمی‌توان گفت وراثت در ابتلا به این بیماری موثر نیست، اما چندان نقشی در درگیری با کیست سینه ندارد و افراد چه در خانواده سابقه ابتلا به آن را داشته باشند چه خیر، ممکن است واجد شرایط ابتلا به کیست باشند.

روش های درمان کیست سینه

در صورتی که کیست بدون هیچ علائمی بروز کند، پزشک روش درمانی به خصوصی را پیشنهاد نخواهد داد و اغلب مشکل به صورت خود به خود حل می‌شود، اما اگر بیماری با درد و علائم شدید بروز کند، لازم است از روش‌های زیر استفاده شده و کیست درمان شود.

هورمون درمانی

هرمون درمانی تنها زمانی پیشنهاد می‌شود که فرد علائم شدیدی را تجربه می‌کند. در این روش از داروهای ضد بارداری برای کاهش احتمال بروز مجدد کیست استفاده خواهد شد؛ اما به دلیل عوارض جانبی زیادی که دارد، روش چندان رایجی نیست.

آسپراسیون و سوزن ظریف

برخی مواقع پزشک تشخیص می‌دهد که با استفاده از سوزن و روش آسپراسیون می‌توان تمام مایع درون توده را تخلیه کرده و کیست را درمان نمود. البته این روش عوارض و معایب خواص خود را دارد؛ به عنوان مثال ممکن است موجب تشکیل کیست جدید شده و یا عود کردن کیست‌های قبلی را به دنبال داشته باشد. اگر بخواهیم از نظر درمان كيست سينه دکتر خیراندیش بگوییم، این روش تنها در مواقع خاص و بعد از انجام آزمایشات متعدد مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

تفاوت کیست و تومور سینه

به طور کلی توده‌های سرطانی و کیست‌ها شباهت زیادی با یکدیگر دارند و هر دو آنها می‌توانند در بافت، استخوان و یا اندام‌ها رشد شوند؛ اما در عین حال، آنها با یکدیگر تفاوت نسبتا فاحشی نیز دارند. کیست‌ها، توده‌هایی مملو از هوا، آب و یا ماده دیگری هستند که برخی مواقع در معاینات پزشکی توسط پزشک قابل تشخیص بوده و برخی مواقع برای تشخیص، نیاز به انجام آزمایش است. همچنین علائم ابتلا به کیست نیز بسیار کمتر از علائم توده‌های سرطانی است.

علت تشکیل تومورها متفاوت است. توده‌های سرطانی در نتیجه رشد غیر عادی سلول‌ها ایجاد خواهند شد و از بافتی سفت برخوردارند. برخی مواقع تومورها تنها در جای خود باقی می‌مانند و در مواقعی نیز به دیگر نقاط بدن گسترش پیدا می‌کنند. در اغلب مواقع افراد تومورهای خوش‌خیم را تجربه می‌کنند.

برای تشخیص هر دو این توده‌ها بهتر است از روش‌های تشخیص دقیق استفاده شود و یا با انجام تصویر برداری و یا نمونه برداری به نوع توده پی برد. لازم به ذکر است در صورتی که توده از آب پر باشد، از روش آسپیراسیون سوزن استفاده شده و مقداری از مایع درونی توده با استفاده از سوزن، برای آزمایش خارج خواهد شد.

تفاوت کیست و تومور سینه

جراحی کیست سینه

جراحی تنها در مواقع اضطراری انجام شده و در افرادی صورت می‌گیرد که علائم زیادی را تجربه کرده و درد زیادی را تحمل می‌کنند. طی این نوع جراحی کیست سینه در زنان به وسیله تیغه الکتروکوتر (از انواع اسکالپل الکتریکی) برداشته شده و به دلیل وجود حرارت طی جراحی، کمترین میزان خونریزی را خواهد داشت. لازم به ذکر است برای انجام این جراحی برش‌هایی منحنی ایجاد شده و در نهایت توده ایجاد شده، به همراه میزان کمی از بافت سالم اطراف توده، برداشته خواهد شد.

بسیاری از پزشکان برای کاهش احتمال بروز مجدد سرطان، سه عدد از غده لنفاری زیر بغل نیز همراه با توده ایجاد شده برخواهند داشت. در مواقع به خصوصی نیز برای تخلیه مایع اضافه در اطراف توده، از یک لوله پلاستیکی استفاده خواهد شد. از سوی دیگر روش جراحی به مراقبت‌های به خصوصی نیز نیاز خواهد داشت.

مراقبت های بعد از جراحی کیست سینه

بعد از انجام جراحی، به احتمال زیاد چند ساعت و یا حداکثر 1 شبانه روز در بیمارستان بستری خواهید شد؛ اما بعد از مرخص شدن لازم است مراقبت‌های ضروری را بکار بگیرید و در زمان مقرر شده از سوی پزشک مسکن مصرف کرده و پانسمان روی زخم را تعویض کنید. همچنین پزشک برای برداشتن بانداژ و در صورت مشاهده عفونت بر روی زخم از شما می‌خواهد در زمان تعیین شده به بیمارستان مراجعه کنید.

همچنین در صورتی که بخیه شما از نوع جذبی نباشد، لازم است در زمان تعیین شده برای کشیدن بخیه به پزشک مراجعه نمایید. در مواقعی که لوله در بدن قرار گرفته باشد، پزشک قبل از خروج از بیمارستان و یا چند روز بعد از جراحی، لوله را از بدن خارج خواهد کرد؛ اما در صورتی که این لوله برای چند روز در بدن ماند، لازم است هر چند وقت (طبق توصیه پزشک) مخزن آن را تخلیه کنید.

لازم به ذکر است جراح انجام تمرینات ورزشی به خصوصی را نیز به شما توصیه خواهد کرد تا بتوانید از سفت شدن شانه و بازو جلوگیری کنید. انجام این تمرینات از روز بعد از جراحی باید آغاز شود.

درمان کیست سینه روازاده

یکی از روش‌هایی که توسط پزشکان طب سنتی برای درمان کیست سینه پیشنهاد می‌شود روازاده است. در این روش از موارد زیر کمک گرفته می‌شود.

  • طی مدت درمان، از مصرف زیاد کلسترول و چربی خودداری شود.
  • در صورتی که به کیست شدید مبتلا هستید می‌توانید از پوست درخت زبان گنجشک خاردار استفاده کنید.
  • مصرف مواد غذایی چون آجیل خام، ماست سبزیجات، غلات سبوسدار و میوه‌هایی چون انگور، موز و گریپ فروت نیز در درمان این مشکل موثر خواهند بود.
  • ترکیب انیسون، رازیانه و تباشیر به میزان 3 تا 5 بار، می‌تواند به درمان بیماری کمک کند.
  • گل پامچال را به مدت 3 ماه مصرف کنید و تاثیر آن را ببینید.
  • بر اساس توصیه بهترین دکتر طب سنتی در تهران مصرف قرص و شربت گیاهان قاصدک، برداک، گل همیشه بهار، مولین و ساطوری نیز در درمان کیست سینه موثر خواهند بود.
  • برای کاهش درد و التهاب کیست، می‌توانید به سراغ مصرف گل همیشه بهار، اسطوخودوس، افشره گرم بابونه و زنجبیل بروید.
  • سوتین‌های نرم که دارای فرم و اندازه مناسب هستند در کاهش درد سینه بسیار موثر خواهند بود.

کیست سینه چیست؟

کیست سینه و بارداری

از آنجایی که در دوران بارداری میزان ترشح هرمون‌ها تغییر می‌کند، ممکن است ابعاد کیست بزرگتر شود، اما اگر به پزشک مراجعه کرده، سونوگرافی و یا ماموگرافی را انجام داده‌اید و پزشک بدخیم نبودن کیست سینه را تایید کرده است، مسئله‌ای شما را در خطر نمی‌اندازد و در شیردهی و یا بارداری اختلالی ایجاد نخواهد شد.

براي كيست سينه چه بخوريم؟

در صورتی که فیبروستیک سینه کوچک بوده و خطری شما را تهدید نکند، پیشنهاد می‌شود از چند مواد غذایی به خصوص استفاده کرده و از پیشرفت بیماری جلوگیری کنید. این مواد غذایی به عبارت زیر هستند.

درمان کیست سینه با مصرف زردچوبه

این ادویه با داشتن کورکومین، در مبارزه با سلول‌های سرطانی و توده‌های ایجاد شده بسیار موثر خواهد بود. همچنین از ابتلا به سرطان‌های تومورال نیز جلوگیری خواهد کرد.

فایده زنجبیل برای کیست سینه

زنجبیل به دلیل خاصیت ضد التهابی خود می‌تواند حجم کیست را کاهش داده و به دلیل آنکه مانند یک مسکن عمل می‌کند بتواند درد سینه را کم کرده و جنبش سلول‌ها را نیز در سینه کاهش دهد. شما می‌توانید برای دریافت نتیجه مناسب از این ماده، با استفاده از روغن زنجبیل سینه خود را ماساژ دهید و بعد از آن مدتی ناحیه سینه را گرم نگه دارید.

جراحی کیست سینه

درمان خانگی کیست سینه با روغن گل مغربی

این نوع روغن، یک اسید چرب به شمار می‌آید که مصرف آن به ویژه در دوران پریودی، درد سینه را کاهش خواهد داد.

کمپرس های سرد و گرم

درد سینه با استفاده از کمپرس گرم یا سرد تا حد زیادی کاهش پیدا کرده و درد کمتری را به شما تحمیل می‌کند.

تاثیر ویتامین E برای کیست سینه

این ویتامین به درمان کیست کمک نخواهد کرد، اما موجب کاهش درد سینه در صورت ابتلا به کیست خواهد شد.

کاهش مصرف کافئین در طول روز

به طور کل در تحقیقات انجام شده، تاثیر کافئین بر درمان کیست سینه ثابت نشده، اما بسیاری از بیماران زمانی که میزان مواد غذایی کافئین دار را در برنامه روزانه خود کاهش دادند، میزان درد و حجم کیست در آنها نیز کاهش پیدا کرد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

برخی مواقع ممکن است افراد چند روز قبل از عادت ماهیانه به دلیل تغییرات هرمونی، در ناحیه سینه دچار تورم و التهاب شوند و این مسئله بسیار آزار دهنده باشد. در اغلب مواقع این علائم بعد از شروع قاعدگی و یا بعد از گذشت روز دوم پریودی محو می‌شوند. اما افرادی که تمام طول ماه از سینه درد رنج می‌برند و یا تنها یک هفته بعد از پریودی درد ندارند، لازم است برای پیگیری این مشکل به پزشک مراجعه کرده و آن را درمان کنند. در صورتی که می‌خواهید در این باره با یک متخصص مشورت کنید، می‌توانید با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

راه های پیشگیری از بروز کیست سینه

برای آنکه بتوانید از این بیماری پیشگیری کنید تنها لازم است در سبک زندگی خود کمی تغییر ایجاد کنید. داشتن سبک غذایی درست و مصرف مواد مغزی و سالم، شیردهی به نوزاد و ورزش کردن از اصلی‌ترین روش‌های پیشگیری از کیست سینه است.

مصرف مواد غذایی سالم: بهتر است به طور کامل مصرف سیگار و الکل را کنار بگذارید و به طور روزانه و در 5 نوبت انواع سبزیجات، مغزها و غلات سبوسدار مصرف کنید.

شیردهی به نوزاد: با شیر دادن به کودک میزان استروژن در بدن پایین آمده و از احتمال تشکیل کیست نیز کاسته می‌شود.

ورزش کردن: ورزش کردن به صورت روزانه میزان هرمون استروژن خوب را بیشتر از استروژن بد خواهد کرد و در نهایت احتمال تشکیل کیست پستان کاهش پیدا می‌کند.

براي كيست سينه چه بخوريم؟

آیا کیست ها خود به خود از بین می روند؟

در جواب این سوال که آیا کیست خود به خود درمان خواهد شد یا خیر، باید گفته شود این مسئله ممکن خواهد بود. شاید درمان خود به خودی این مشکل قطعی نباشد، اما بسیار دیده شده بعد از یائسگی و یا تغییر سبک غذایی، کیست از بین رفته است. بعد از تشخیص این مشکل، در صورتی که کیست پیشرفته یا سرطانی باشد، پزشک روش‌های درمانی چون جراحی و یا دیگر راهکارها را پیشنهاد خواهد داد؛ در غیر این صورت از راهکارهای خانگی و ساده برای درمان استفاده خواهد شد.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم در رابطه با کیست سینه اطلاعات کاملی را با شما در میان بگذاریم. همانطور که گفته شد این بیماری خطرناک نیست، اما می‌تواند آزاردهنده باشد؛ پس لازم است در هنگام مشاهده علائم آن به پزشک مراجعه کنید. در صورتی که پزشکی را در این حوزه نمی‌شناسید می‌توانید لیست بهترین متخصصان زنان را در سایت مشاهده کنید. هدف ما در مجموعه دکتر گویا این است به شما بهترین متخصصان را معرفی کنیم. همچنین در صورتی که سوالی ذهن شما را درگیر کرده می‌توانید در قسمت دید‌گاه‌ها با ما در میان بگذارید.

4.4/5 - (5 امتیاز)
منبع
paziresh24darmankademayoclinicmayoclinic
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫12 دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید
    تروخدا راهنماییم کنید. من یه توده تو سینم دارم که هر دکتری میرم یکی میگه کیسته یکی میگه سرطانه. چطور باید تشخیص داد پس کدومه بلاخره

    1. سلام دوست عزیز
      بسیاری از علائم کیست و تومور سینه شبیه به هم هستند و شما برای تشخیص باید علائم شما به دقت بررسی شده و آزمایشات لازم انجام شود. پیشنهاد می‌شود به جای مراجعه به پزشکان متعدد از یکی از بهترین متخصص زنان تهران راهنمایی بخواهید.

  2. سلام یه سوال داشتم
    من سه سالی هست یا تومور سینه درگیرم و متاسفانه خوب هم نشده
    شنیدم اگه وجود تومور سینه ادامه دار شه تبدیل به سرطان سینه میشه خطرناکه. درسته؟

  3. سلام ممنون از مطالب خوبتون
    میخواستم یه سوال بپرسم. من ۳۹ سالم هست و هر دفعه چند روز بعد از پریودی حس میکنم یه چیز گرد تو سینه سمت راستم هست. ممکنه تومور باشه یا کیست هست؟

    1. سلام دوست عزیز
      همواره توصیه میشه بعد از گذر از سن 35 سال حتما انجام معاینات و چکاپ‌های 6 ماهه و 1 ساله رو در برنامه‌هاتون قرار بدید تا از بروز هرگونه خطر پیشگیری کرد. در شرایط شما هم مراجعه به پزشک و انجام ماموگرافی لازم است.

  4. یه سوال! یه جوش رو سینه ک نمیره و کوچیک نمیشه و کلا مونده نشونه چیه؟ کیست و تومور ک نیست؟

  5. خیلی مشکل بدیه و ازون بدتر اینکه جراحی نمیکنن. من دو سال پیش با سرنگ تخلیه کردم ولی باز الان عود کرده و باز باید برم تخلیه کنم

  6. یه سوال. یعنی الان اگه حس کنم یه چیز سفت کناره سینه هست و یکم هم درد داره تومور میشه؟ کیست درد نداره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا