برفک دهان نوزاد

برفک دهان نوزاد چگونه ایجاد میشود؟

برفک دهان نوزاد یکی از مشکلات رایجی است که اغلب نوزادان آن را تجربه می‌کنند و پدر و مادر با علائمی همچون گریه در هنگام شیر خوردن و یا مشاهده لکه‌های سفید بر روی زبان و اطراف دهان نوزاد، به این مشکل پی می‌برند. این مشکل چندان جدی نیست، اما در صورت مشاهده علائم بیماری، لازم است برای درمان آن سریعاً به پزشک مراجعه کرد. شما می‌توانید با مشاهده نشانه‌های بیماری با پزشک اطفال مشورت کرده و اگر متخصصی را در این حوزه نمی‌شناسید بهتر است لیست بهترین متخصص اطفال در تهران را در سایت ما مشاهده نمایید.

برفک دهان نوزاد چیست و تا چه حد خطرناک است؟

برفک دهان نوزاد یا همان کاندیدا آلبیکانیس  (Baby’s mouth thrush) بیماری است که کودکان زیادی آن را تجربه کرده‌اند و در هنگام مواجهه با آن نمی‌توانند به درستی غذا بخورند. شاید برفک دهان مشکل چندان جدی نباشد و جان کودک را به خطر نیندازد، اما می‌تواند بسیار آزاردهنده بوده و موجب گریه نوزاد شود.

لازم به ذکر است، اغلب زمانی که کودک به این بیماری مبتلا می‌شود لکه‌های سفیدی در داخل دهان، اطراف ناحیه تناسلی و یا حتی بر روی سینه مادر (بعد از شیردهی) دیده می‌شود. خوشبختانه باید گفت، درمان این بیماری چندان مشکل نبوده و با انجام اقدامات به خصوصی سریعاً درمان خواهد شد.

عکس برفک دهان کودک

علائم و نشانه های برفک دهان نوزاد

در اغلب مواقع سفیدی سقف دهان نوزاد تنها با نشانه‌هایی همچون وجود لک سفید و یا خاکستری بر روی زبان، اطراف و سقف دهان بروز می‌کند. بسیاری از والدین زمانی که این لکه‌ها را می‌بینند گمان می‌کنند آثار شیر است، اما پس از گذشت مدت کوتاهی و باقی ماندن لکه‌ها، به وجود مشکل پی می‌برند. برخی مواقع نیز ممکن است نوزادان در کنار لک‌های سفید، با لک‌های ریز قرمز نیز بر روی پوست اطراف ناحیه تناسلی، پا و باسن مواجه شوند.

حتی ممکن است برخی مواقع لک‌ها به قسمت‌های پایینی شکم و یا بالای ران سرایت کند. از آنجایی که اغلب نوزادان از شیر مادر تغذیه می‌کنند معمولاً مادران نیز به این عفونت مبتلا خواهند شد. در این مواقع بر روی سینه مادر نیز لکه‌های سفید یا قرمز، پوسته پوسته شدن نوک سینه و علائمی از این دست دیده می‌شود و مادر در این نقطه از بدن کمی احساس درد و سوزش می‌کند. به طور کل علائم دیگری نیز وجود دارد که ممکن است همراه با ایجاد لک در نوزاد دیده شود. علائمی چون:

  • خونریزی لثه
  • عدم خوردن شیر
  • تحریک پذیر شدن نوزاد
  • زخم شده نقاطی از دهان
  • ترک خوردن پوست اطراف دهان
  • مشاهده بثورات پوستی در ناحیه تناسلی
  • بی‌قراری غیر عادی نوزاد

تشخیص برفک دهان نوزاد

بعد از شناخت علائم این بیماری، حال سوال پیش می‌آید ک چگونه برفک دهان نوزاد را تشخیص دهیم؟ در جواب باید بگوییم شما می‌توانید در هنگام شیر خوردن نوزاد و یا گریه کردن، زبان او را دیده و در صورتی که لکه‌های سفید و یا خاکستری مشاهده کردید، این مسئله را با پزشک در میان بگذارید.

همچنین اگر نوزاد شما در هنگام شیر خوردن و یا مکیدن پستانک گریه می‌کند، بر روی ران و یا زیر پوشک لکه‌های قرمز روشن یا تیره وجود دارد و لکه‌های غیر قابل شستن در دهان و یا لب‌های نوزاد ظاهر شده است می‌توانید به وجود برفک دهان پی ببرید.

عوارض برفک دهان نوزاد

برفک دهان نوزاد عوارض چندانی را به دنبال ندارد، اما در صورتی که این بیماری به دلیل ضعف سیستم ایمنی و یا عدم رعایت بهداشت دهانی ایجاد شود، می‌تواند بیماری‌های دیگری را نیز به دنبال داشته باشد. همچنین اگر این بیماری درمان نشود، خوردن غذا توسط نوزاد با مانع روبرو شده و این مسئله موجب ضعیف‌تر شدن او خواهد شد.

عوارض برفک دهان نوزاد

آیا راهی برای پیشگیری و جلوگیری از برفک دهان نوزاد وجود دارد؟

خوشبختانه باید گفت روش‌های متعددی برای پیشگیری از ابتلا به برفک دهان نوزاد وجود دارد. درست است که برخی نوزادان مستعد این بیماری هستند اما اقدامات پیشگیری کننده در کاهش احتمال بروز مشکل، بسیار تاثیرگذار خواهند بود. اقداماتی همچون:

شستن سینه و پستانک بعد از هر بار شیر خوردن نوزاد

یکی از عواملی که می‌تواند از برفک دهان جلوگیری کند، شستن و خشک کردن نوک سینه‌ها بعد از هر بار شیر خوردن است. این کار می‌تواند جلوی رشد میکروب و باکتری در این قسمت از بدن مادر را گرفته و از بیمار شدن نوزاد جلوگیری کند.

عدم مصرف خودسرانه آنتی بیوتیک برای جلوگیر از برفک دهان

یکی از اصلی‌ترین عواملی که موجب ایجاد برفک در دهان نوزاد می‌شود مصرف آنتی بیوتیک‌ها است. به همین خاطر توصیه شده به هیچ وجه به صورت خودسرانه به نوزاد خود آنتی بیوتیک ندهید و تنها در صورت الزام و تجویز پزشک از این داروها استفاده کنید.

توجه به درد پستان در هنگام شیردهی

برخی مواقع ممکن است مادر در هنگام شیردهی با درد در ناحیه پستان و ترشح مواجه شود که در این مواقع احتمال عفونت مخمری وجود دارد. در این صورت لازم است سریعاً به پزشک مراجعه کرده و از شیردهی به نوزاد خودداری شود. با این کار از انتقال عفونت به فرزند جلوگیری خواهد شد.

پیشگیری از برفک دهان نوزاد با شستشوی مناسب لباس زیر

همانطور که گفته شد عفونت می‌تواند از مادر به فرزند انتقال پیدا کند و یکی از اصلی‌ترین دلایل عفونت، عدم شستشوی مناسب لباس‌های زیر است. شما می‌توانید برای جلوگیری از این نوع عفونت لباس‌های زیر خود را با آب داغ شست و شو کرده و سپس آنها را در آفتاب خشک کنید. همچنین پیشنهاد می‌شود از لباس‌های زیر نخی استفاده نمایید.

درمان عفونت قارچی واژن توسط مادر

اگر شما به عنوان یک مادر در دوران شیردهی با عفونت قارچی واژن مواجه شدید لازم است سریعا آن را درمان نمایید و طی این مدت از شیردهی به فرزند خودداری کنید. این کار به شما کمک می‌کند از انتقال عفونت به فرزند خود پیشگیری نمایید.

ضدعفونی مداوم شیشه شیر و پستانک برای جلوگیری از برفک دهان

ضدعفونی مداوم شیشه شیر و پستانک برای جلوگیری از برفک دهان

یکی از نکاتی که لازم است به آن دقت داشته باشید شست و شو و ضدعفونی مداوم لوازمی است که توسط نوزاد مورد استفاده قرار می‌گیرد. شما باید به طور مداوم شیر دوش، پستانک یا شیشه شیر نوزاد را استرلیزه و ضدعفونی کنید تا بتوانید از ایجاد این عفونت در دهان نوزاد جلوگیری نمایید.

برفک دهان نوزاد به چه علت ایجاد می‌شود؟

به طور کل در حال حاضر نمی‌توان علت دقیقی برای ابتلا به برفک دهان مطرح کرد و تاکنون محققان دلیل به خصوصی را برای بروز این بیماری پیدا نکرده‌اند؛ اما به احتمال زیاد این مشکل به دلیل ضعف سیستم ایمنی بروز می‌کند. در اغلب مواقع نوزادان بعد از مصرف داروهای استروئیدی، آنتی بیوتیک و از بین رفتن باکتری‌های سالم با برفک دهان مواجه می‌شوند. در موارد کمی نیز ممکن است نوزاد به دلیل عفونت قارچی واژن طی دوران زایمان مادر، به برفک مبتلا شود و این بیماری را از مادر دریافت کند.

برفک دهان نوزاد درد دارد؟

بسیاری از والدین زمانی که متوجه وجود برفک در دهان نوزاد می‌شوند اولین سوالی که ذهنشان را درگیر می‌کند این است که آیا این بیماری دردناک برای نوزاد دردناک است؟ در جواب باید بگوییم، این نوع برفک قابل درمان خواهد بود و مشکل چندان حادی نیست، اما برای کودک دردناک بوده و می‌تواند خوردن غذا و شیر را برای او مشکل کند.

درمان برفک دهان نوزاد

پس از معاینه نوزاد توسط پزشک و تشخیص این نوع عفونت پزشک نخست داروهایی را با توجه به سن و شرایط نوزاد تجویز خواهد کرد. لازم به ذکر است اغلب مواقع روش‌هایی درمانی هم برای نوزاد و هم برای مادر شروع می‌شود. قطره و ژل از اصلی‌ترین داروهایی هستند که در درمان این مشکل برای مادر و نوزاد تجویز خواهد شد. مدت درمان برفک دهان نوزاد نیز بستگی به روش درمانی دارد.

عکس برفک زبان نوزاد

داروی برفک دهان نوزاد

اصلی‌ترین داروهایی که برای درمان برفک دهان موثر واقع شده و تجربیات افراد در رابطه با درمان قطعی برفک دهان نوزاد نی نی سایت نیز این مسئله را تایید می‌کند، داروی نیستاتین است. قطره‌ها و داروهای متعدد دیگری نیز وجود دارند، اما نیستاتین موثرترین داروی برفک دهان نوزاد به شمار می‌آید. لازم به ذکر است مصرف این دارو به صورت بی‌رویه و بدون تجویز پزشک ممنوع است. افرادی که از نیستاتین استفاده می‌کنند لازم است دوره درمانی آن را به طور کامل طی کنند.

قطره نیستاتین برای برفک دهان نوزاد

داروها و قطره‌های متعددی برای درمان برفک دهان نوزاد وجود دارد که هر یک برای نوزادان در سنین مختلف تجویز می‌شود. قطره نیستاتین یکی ار بهترین قطره‌ها برای رفع این مشکل است که به داروی ضد قارچی شناخته می‌شود. برای استفاده از این دارو پیشنهاد می‌شود نخست با پزشک مشورت کرده و سپس هر 8 ساعت با استفاده از گوش پاکن، 4 تا 5 قطره از این قطره در دهان نوزاد ریخته و بر روی نواحی دارای لک سفید ماساژ داد.

درمان خانگی برفک دهان نوزاد

برخی مواقع ممکن است امکان دسترسی به پزشک وجود نداشته باشد و والدین به دنبال روش‌های خانگی برای درمان این بیماری باشند. به طور کل استفاده از موادی همچون سودا، گریپ فروت، روغن نارگیل و یا اضافه کردن لاکتوباسیل به برنامه غذایی نوزاد می‌تواند به درمان خانگی برفک دهان نوزاد کمک کند.

شما می‌توانید تا زمان مراجعه به پزشک این روش‌های خانگی را به کار بگیرید اما دقت داشته باشید که هیچ یک، از نظر علمی مورد تایید قرار نگرفته‌اند. لازم به ذکر است این روش‌ها نباید برای کودکان زیر سه ماه مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای درمان خانگی برفک دهان نوزاد یک ماهه تا سه ماهه بهتر است با پزشک مشورت کنید.

درمان خانگی برفک دهان نوزاد

درمان برفک دهان نوزاد در طب سنتی

طب سنتی هم برای روش‌های خوبی را برای درمان خانگی برفک زبان نوزاد پیشنهاد می‌دهد که بسیار موثر عمل می‌کنند. از اصلی‌ترین روش‌های معرفی شده عبارتند از، استفاده از گیاه فلوس و جوش شیرین.

جوش شیرین برای برفک دهان نوزاد

روش دیگری نیز در این زمینه وجود دارد. شما می‌توانید کمی جوش شیرین را با آب مخلوط کرده و سپس انگشتان نوزاد را با جوش شیرینی و آب کمی بشویید. به طور کل بهتر است در این زمینه، نخست با بهترین دکتر طب سنتی در تهران مشورت کنید.

درمان برفک دهان نوزاد با فلوس

اگر شما نیز عنوان فلوس برای برفک دهان نوزاد نی نی سایت را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و نتیجه‌ای دریافت نکردید باید بگوییم، یکی از روش‌هایی که در طب سنتی برای درمان قطعی برفک دهان نوزاد بکار گرفته می‌شود، استفاده از فلوس است. گیاه فلوس برای درمان مشکلات مرتبط با کبد، روده و مشکلات گوارشی نیز بسیار موثر خواهد بود. البته بهتر است این روش نیز زیر نظر متخصص طب سنتی مورد استفاده قرار بگیرد.

آیا برفک دهان نوزاد واگیردار است؟

متاسفانه باید گفت بله؛ این بیماری در صورتی که کودک را مبتلا کرده باشد، پس از شیردهی علائم آن می‌تواند بر روی نوک سینه مادر نیز دیده شود. البته برعکس این موضوع نیز وجود دارد؛ به صورتی که مادر نخست به این بیماری مبتلا بوده و سپس نوزاد از این طریق با بیماری درگیر شود.

چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر بعد از گذشت چند روز لکه‌های ایجاد شده درون دهان، محو نشد و یا لکه‌های قرمزی را بر روی پا و اطراف ناحیه تناسلی نوزاد مشاهده کردید لازم است پزشک را مطلع سازید. شما می‌توانید در هنگام مواجه با این مشکل به پزشک مراجعه کرده و یا با کارشناسان ما تماس بگیرید و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

عکس برفک دهان نوزاد

جمع‌بندی

در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کاملی در رابطه با برفک دهان نوزاد را با شما به اشتراک بگذاریم. همانطور که گفته شد این بیماری چندان خطرناک نیست، اما می‌تواند برای نوزاد شما آزاردهنده باشد، از این رو مراجعه سریع به پزشک ضروری است. در صورتی که قصد مهاجرت به پزشک را دارید می‌توانید لیست بهترین متخصصان را در سایت ما مشاهده کنید. مجموعه دکتر گویا، بهترین پزشکان را به شما پیشنهاد می‌دهد. همچنین در صورتی که سوالی در این حوزه دارید می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
mountsinaidarmankadekidshealthpaziresh24
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫8 دیدگاه ها

  1. سلام وقتتون بخیر بچه خواهرم ۳ ماهشه و مجدد دچار برفک دهان شده. لطفا یا متخصص اطفال معرفی کنید یا بگید چه راهکاری واسه حل این مشکل وجود داره

    1. سلام وقت بخیر
      در این صفحه به معرفی بهترین متخصصان اطفال به طور مفصل پرداخته شده که به راحتی می‌توانید با یکی از شماره های قرار داده شده تماس بگیرید و مشکل خود را حل کنید. توصیه پزشکی هم رعایت دو نکته قبل از شیر دهی است:
      1. قبل از شیردهی، سینه خود را شستشو دهد.
      2. روزانه لباس زیر خود را تعویض کند.

  2. سلام وقت بخیر. دخترم ۵ ماهشه که از یک ماهگی دهنش برفک داره و تقریبا ۴ باری هم پیش دکتر بردیمش ولی نتیجه نداد. حتی دارو های نیستایتن و فلوکونازول هم بی تاثیر بودن خیلی نگرانم. بنظرتون آب نمک بریزم رو برفکش؟؟

    1. سلام وقت بخیر
      برفک دهان از عفونت قارچی است. دارو هایی که به نوزادتان دادید هیچ خطری برای او نداره اما نکته مهم اینجاست که باید صحیح و طبق نظر پزشک استفاده شوند. احتمالا نوزاد به پستان شما هم منتقل کرده و با شیر خوردن این چرخه انتقال پیدا میکنه. آب نمک اصلا برای نوزادن کار صحیحی نیست و ممکن است اونو در معرض آسیب قرار بده. توصیه می شود در اسرع وقت هم نوزاد و هم خود شما به پزشک متخصص مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا