مصرف مسکن در دوران بارداری

مصرف داروهای مسکن در دوران بارداری مجاز است یا ممنوع؟

بسیاری از خانم‌ها ممکن است در دوران بارداری با علائمی همچون درد دندان، شکم، پا و… مواجه شوند و طاقتشان در برابر این عوارض طاق شود. در این مواقع بهترین راهی که به ذهن خانم‌ها می‌رسد مصرف مسکن است؛ اما آیا مصرف مسکن در بارداری مجاز است؟ آیا می‌توان در دوران بارداری مسکن مصرف کرد؟ به طور کلی شما باید قبل از مصرف هر گونه دارو، نخست به تاثیرات آن بر جنین پی ببرید. برخی از مسکن ‌ها به دلیل عوارض نامطلوب زیادی که دارند ممکن است به جنین شما آسیب وارد کرده و برخی دیگر برای مادر و جنین کاملا بی خطر هستند. در ادامه قصد داریم لیستی از مسکن‌های مجاز و غیرمجاز در دوران بارداری را بیان کنیم. پیشنهاد می‌شود تا آخر این مقاله با دکتر گویا همراه باشید.

آیا مصرف مسکن در دوران بارداری مجاز است؟

به طور کلی مصرف هر گونه دارو ممکن است در کنار مزایا عالی، دارای عوارض و معایبی نیز باشد. داروهای ضد درد نیز همچون داروهای دیگر از عوارضی برخوردار هستند که در صورت استفاده از مسکن در دوران بارداری، این عوارض نه تنها مادر، بلکه جنین را نیز درگیر خواهند کرد. استامینوفن یکی از انواع مسکن‌های رایج موجود در بازار به شمار می‌آید که نسبت به دیگر داروهای ضد درد، از عوارض نسبتا کمتری برخوردار است؛ اما نمی‌توان گفت این قرص مسکن در بارداری هیچگونه عوارضی را به دنبال ندارد.

آیا مصرف مسکن در دوران بارداری مجاز است؟

شما می‌توانید برای پیشگیری از این خطرات از روش‌های جایگزین برای کاهش و توقف درد، استفاده کنید. روش‌هایی همچون بکارگیری کمپرس سرد و یا گرم، انجام ورزش سبک و یا استفاده از تکنیک‌های آرامشی و تنفس عمیق. برای اطلاعات بیشتر در این باره لازم است با بهترین دکتر زنان در تهران مشورت کنید.

بهترین مسکن های دوران بارداری

اگر عنوان “مسکن مجاز در بارداری نی نی سایت” را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده‌اید و به دنبال جواب آن هستید باید گفت، از آنجایی که مصرف هیچ کدام از مسکن‌های OTC در دوران بارداری مورد تایید نیست، نمی‌توان مسکن به خصوصی را به عنوان بهترین دارو ضد درد در بارداری معرفی کرد. شما می‌توانید تنها با تجویز پزشک برای درمان سردرد و یا بدن درد از استامینوفن و یا از قرص‌های مکیدنی ضد درد استفاده کنید. در ادامه برخی از بی‌خطرترین داروهای مسکن در بارداری را با یکدیگر خواهیم شناخت.

مصرف قرص مسکن در بارداری بدون اطلاع از باردار بودن

این اتفاق بسیار شایع است که خانم‌ها بدون اطلاع از بارداری خود برای مصرف مسکن اقدام کنند. این مسئله اغلب در ماه اول بارداری خطراتی را به دنبال ندارد، اما اگر مصرف انواع مسکن در بارداری طی ماه‌های دوم به بعد صورت بگیرد، امکان آسیب به جنین وجود خواهد داشت. از این رو همواره توصیه می‌شود در صورتی که می‌خواهید برای بارداری اقدام نمایید، کنترل داروهای مصرفی را فراموش نکنید.

نحوه مصرف داروهای مسکن در دوران بارداری

اگر می‌خواهید نوزادی سالم داشته باشید لازم است از او در برابر عوارض مصرف مسکن در دوران بارداری محافظت کنید. به طور کلی هر گونه مسکن اعم از استامینوفن می‌تواند عوارضی را به دنبال داشته باشد. برای آنکه این عوارض شامل حال شما و فرزندتان نشود لازم است از مصرف انواع مسکن‌ها و استامینوفن خودداری کنید.

دقت داشته باشید که مصرف استامینوفن بیش از ۴۰۰۰ میلی گرم در ۲۴ ساعت می‌تواند آسیب کبدی شدیدی را به جنین وارد کرده و عوارض جدی را برای شما به همراه داشته باشد.

نحوه مصرف داروهای مسکن در دوران بارداری

داروی مسکن استامینوفن در دوران بارداری

استامینوفن رایج‌ترین مسکنی است که حداقل نصف بانوان در زمان بارداری برای درمان سردرد، دندان درد و یا گلودرد از آن استفاده کرده‌اند. آمپول مسکن در بارداری از نوع استامینوفن، اغلب مشکلی ایجاد نخواهد کرد و طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، مصرف قرص استامینوفن ۵۰۰ در بارداری موجب نقص مادرزادی و یا خطراتی همچون سقط جنین نمی‌شود؛ مگر آنکه این دارو تا طولانی مدت و به میزان زیادی مصرف شود.

دقت داشته باشید که ما در این بخش تنها در رابطه با استامینوفن صحبت کردیم و مصرف آن را بلامانع دانستیم؛ اما بحث مصرف استامینوفن کودئین دار در بارداری جدا بوده و همواره پزشکان، زنان باردار را نسبت به مصرف داروهای دارای کدئین منع کرده‌اند.

خطر مصرف استامینوفن در بارداری

همانطور که گفته شد مصرف استامینوفن به میزان کم و تنها در مواقع ضروری مشکلاتی ایجاد نخواهد کرد؛ اما طبق تحقیقات انجام شده بر روی این دارو، مصرف روزانه استامینوفن و به مدت بیش از 1 ماه می‌تواند احتمال مواجهه جنین را با اختلال نقص توجه، بیش‌فعالی و رشد خفیف را افزایش دهد.

از سوی دیگر در تحقیقات دیگری ثابت شده، مصرف میزان زیادی استامینوفن در سه ماهه دوم بارداری می‌تواند ابتلا به آسم و یا خس خس سینه را در جنین به دنبال داشته باشد؛ اما به دلیل مصرف یک عدد استامینوفن در بارداری نگرانی به دل خود راه ندهید.

داروهای مسکن NSAID

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی یا همان NSAIDs نیز در دسته مسکن‌های غیر مجاز در بارداری قرار گرفته‌اند که در لیست داروهای مجاز در بارداری pdf نیز از آن به عنوان داروی ممنوعه یاد شده است. این داروها اغلب مسکن بدون نسخه در بارداری گمان می‌شوند؛ در حالی که این گونه نیست. درست است که افراد عادی می‌توانند این داروها را بدون نسخه خریداری کنند، اما مصرف آنها توسط بانوان باردار عوارض جدی به همراه خواهد داشت.

طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، مصرف داروهای سلکوکسیب، ناپروکسن، ایبوپروفن و آسپرین در ماه‌های اول بارداری احتمال سقط جنین را افزایش داده و موجب اختلال در تشکیل قلب و مشکلات گوارشی در جنین می‌شود. همچنین استفاده از این دارو در سه ماهه آخر بارداری موجب کاهش مایع آمنیوتیک اطراف جنین شده و احتمال بسته شدن رگ قلب کودک را در پی خواهد داشت.

داروهای مسکن NSAID

داروی آکسار در دوران بارداری

به طور قطع شما به عنوان یک خانم باردار می‌دانید که مصرف مواد دارای کافئین و آسپرین برایتان منع شده است و از آنجایی که داروی آکسار دارای کافئین، استامینوفن و آسپرین است، مصرف آن به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌شود. استفاده از آکسار به عنوان یکی از انواع داروهای مسکن در بارداری به ویژه در سه ماه اول بارداری ممنوع بوده و در صورت مصرف طولانی مدت، ممکن است موجب کاهش وزن جنین شده و یا خونریزی را در زمان زایمان افزایش دهد.

مسکن های ممنوعه برای زنان باردار

برخی از بدترین مسکن‌ها در دوران بارداری، داروهای ضد درد اپیوئیدی هستند. این داروها اغلب حاوی مواد افیونی بوده که از گیاه خشخاش به دست می‌آید و در دسته مواد مخدر قرار می‌گیرند. این مواد اغلب برای درمان دردهای ناشی از جراحی، سردردهای میگرنی، جراحات و در دندانپزشکی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.

درست است که داروهای درد اپیوئیدی تاثیر سریع و عالی در درمان درد ایفا می‌کنند، اما از آنجایی که عوارض زیادی را به همراه خواهند داشت، اغلب برای خانم‌های باردار تجویز نمی‌شود؛ مگر آنکه ریسک مصرف این داروها بر خطرات پیش رو غالب شده و راه حل مناسب دیگری پیش رو نباشد. به طور کلی نه تنها تاکنون هیچ تحقیقاتی بدون خطر بودن این داروها را تایید نکرده است؛ بلکه در بسیاری مواقع در اثر مصرف این داروها عوارضی همچون سقط جنین، زایمان زودرس، کاهش وزن و یا فوت جنین مشاهده شده است. به طور کلی برخی از داروهای دارای افیون عبارتند از:

  • داروهای دارای کدئین
  • دوراژیک (فنتانیل)
  • رکسانول (مورفین)
  • دمرول (مپریدین)
  • اکسی کانتین (اکسی کدون)
  • پرکوست (اکسی کدون و استامینوفن)
  • ویکودین (هیدروکودون و استامینوفن)

مسکن های ممنوعه برای زنان باردار

لیست داروهای مجاز سرماخوردگی در بارداری

از آنجایی که طی دوران بارداری سطح ایمنی بدن به شدت کاهش پیدا می‌کند، احتمال ابتلا به سرماخوردگی و یا آنفولانزا افزایش پیدا خواهد کرد. در این مواقع همواره به مادران پیشنهاد می‌شود در 12 هفته اول بارداری به هیچ عنوان به سراغ مصرف دارو یا مسکن نروند و تلاش کنند با استفاده از راهکارهای درمان خانگی، بیماری را درمان کنند؛ اما از 4 ماهگی تا 8 ماهگی می‌توان برای تسکین درد از مسکن‌های به خصوص استفاده کرد و این کار باید تنها زیر نظر پزشک صورت بگیرد.

دقت داشته باشید که شما به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه به سراغ مصرف داروهای ضد احتقان و آنتی بیوتیک در دوران بارداری بروید. پس پیشنهاد می‌شود در صورت ابتلا به بیماری، بدون حتی مصرف قرص‌های سرماخوردگی بزرگسالان به پزشک مراجعه کنید. قرص‌های سرماخوردگی دارای آنتی هیستامین بوده و از این طریق ممکن است موجب کاهش سطح هوشیاری جنین شوند. طی این دوران اغلب با تجویز پزشک، مصرف داروهای زیر مشکلی ایجاد نخواهد کرد.

  • رفع حالت تهوع یا سوزش با مصرف کربنات کلسیم
  • مصرف شربت دکسترومتورفان برای سرفه
  • رفع گلودردبا قرص‌های مکیدنی
  • درمان تب و بدن با استامینوفن

بهترین مسکن برای سردرد در دوران بارداری

اغلب افراد زمانی که دچار سردرد می‌شوند به سراغ مصرف داروهایی همچون آکسار و یا استامینوفن کودئین می‌روند، اما از آنجایی که مصرف این نوع مسکن در بارداری ممنوع شده است، شما نمی‌توانید برای درمان سردرد در بارداری این داروها را استفاده کنید. تنها مسکنی که می‌توانیم برای درمان سردرد به شما پیشنهاد کنیم استامینوفن است.

بهترین مسکن برای سردرد در دوران بارداری

مسکن های مجاز در بارداری برای دندان درد

به طور دقیق مسکن مجاز در بارداری برای دندان درد معرفی نشده است، اما اغلب پزشکان برای مواقع ضروری که این درد بسیار شما را رنج می‌دهد، مصرف پاراستامول یا استامینوفن را پیشنهاد می‎‌کنند؛ اما دقت داشته باشید نباید در مصرف داروهای مسکن برای درمان دندان درد در بارداری زیاده روی کنید.

تاثیر داروهای مسکن بر جنین

شاید این سوال برای شما نیز پیش بیاید که چرا می‌گوییم در دوران بارداری از مسکن استفاده نکنید؟ قرص مسکن در بارداری چه تاثیراتی بر جنین می‌گذارد؟ لازم به ذکر است قرص، آمپول  و یا شیاف مسکن در بارداری نه تنها ممکن است جان جنین شما را تهدید کنند، بلکه ممکن است اختلال در بلوغ، ناهنجاری ذهنی، مختل شدن رشد اندام‌های بدن و یا ابتلا به بیماری‌های متعدد در دوره‌های مختلف زندگی فرزند شما را در پی داشته باشند.

تاثیر مسکن بر جنین در سه ماهه اول

قطعا این جمله را شنیده‌اید که می‌گویند سه ماهه اول بارداری، اصلی‌ترین تایم شکل‌گیری اندام‌های بدن جنین است. از این رو مصرف هرگونه داروهای مسکن در ماه‌های اول بارداری، و یا داروهایی اعم از داروهای قلبی یا گوارشی، ویتامین‌ها، ضد صرع، ضد تومور، سرکوب‌کننده‌های ایمنی، ضد انعقاد همچون آنتاگونیست‌های ویتامین K، هورمون‌های جنسی، رتینوئیدها و تالیدومید در دسته داروهای ممنوعه در ماه اول بارداری قرار گرفته و باید زیر نظر پزشک مصرف شوند.

مصرف مسکن در سه ماهه دوم بارداری

از آنجایی که طی سه ماهه دوم بارداری، زمان رشد اندام‌های مختلف بدن است، مصرف هر گونه مسکن و یا داروهای غیر مجاز می‌تواند جنین شما را در معرض ضعف جسمانی و مختل شدن روند رشد اندام‌ها قرار دهد. به طور کلی مصرف قرص‌های مسکن و آرام‌بخش در دوران بارداری، بتابلوکرها، ضدالتهاب غیراستروئیدی، ضد انعقادها، داروهای داروهای ضد تیروئید، آنتی بیوتیک‌ها، داروهای درمانی برای بیماری قلبی و آسپرین‌ها خطرات زیادی را برای جنین در پی خواهند داشت.

تاثیر داروهای مسکن بر جنین

اثر مسکن بر جنین در سه ماهه سوم

مصرف مسکن در سه ماهه آخر بارداری می‌تواند جنین را در معرض تولد زودرس و سقط قرار داده و یا مادر را با مشکلاتی همچون خونریزی و یا درد شدید مواجه کند.

سخن نهایی

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با تاثیرات مصرف مسکن در بارداری صحبت کرده و لیستی از مسکن‌های مجاز و غیر مجاز در این دوران را بیان کنیم. در صورتی که همچنان ابهامی در ذهنتان باقی مانده می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا با کارشناسان متخصص مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

4.3/5 - (3 امتیاز)
منبع
paziresh24pinobabymedicinesinpregnancyncbi.nlm.nih
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫15 دیدگاه ها

  1. سلام تو بارداری میشه ا زقر صهای ویتامینی استفاده کرد مثال زینک ویتامین ای ویتامین سی

  2. سلام یه سوال داشتم
    خوردن ژلوفن تو ماه اول بارداری خطر داره؟ من ۴ ماهه باردار هستم و میگم بچه هم سالمه ولی تو ماه اول سه چهارتا ژلوفن خوردم. ممکنه بچم آسیب دیده به دنیا بیاد.

    1. من چون پام شکسته بود دوماه اول زیاد مسکن میخوردم ولی بچم سالم و سلامت به دنیا اومد. نگران نباش

  3. سلام میشه لطفاً راهنماییم کنید
    من من خیلی مفاصلم درد می‌کنه یه خصوص دستام. رفتم دکتر ارتوپد گفت نمیتونی ام آر آی انجام بدی بچه اذیت میشه برو مسکن بخور. مسکن هم که برای بچه ضرر داره. بگید تو رو خدا چیکار کنم

  4. سلام من ماه ۴ بارداریم تموم شد رفتن تو پنج. چند روزه میگرنم عود کرده مدااااام سردرد دارم ۴ بار ژلوفن خوردم. رو بچه تاثیر میزاره؟

  5. سلام خسته نباشید
    میشه سریع جواب بدید من خیلی استرس دارم. من چند روز پیش که نمیدونستم باردارم بی بی چک هم زده بودم منفی نشون داده بود نیاز به مسکن داشتم نوافن خوردم. الان بعد یه هفته جواب بارداری مثبت شده. ممکنه الان بچم سالم نباشه یا سقط بشه؟؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا