خوراکی های مضر برای دندان

چه چیزهایی برای دندان مضر است؟

چه غذاهایی موجب پوسیدگی دندان می‌شوند؟ چرا نباید مقدار زیادی مواد غذایی شیرین بخوریم؟ آیا رژیم غذایی نادرست می‌تواند موجب خرابی و پوسیدگی دندان‌ها شود؟ در این مقاله قصد داریم به تمامی این سوالات پاسخ داده و مواد غذایی که به قاتلان دندان مشهور هستند را به شما معرفی کنیم. درست است که ما نمی‌توانیم به طور کامل انواع خوراکی مضر برای دندان را از برنامه روزانه خود حذف کنیم، اما با شناخت این مواد، می‌توانیم میزان مصرف آنها را به حداقل برسانیم.

بدترین نوشیدنی ها برای دندان ها و لثه ها

شاید ندانید اما در دهان باکتری‌های تجزیه کننده‌ای وجود دارند که در زمان ورود خوراکی به درون دهان، باکتری‌ها وظیفه تجزیه قند را بر عهده دارند. این باکتری‌ها برای تجزیه قند، اسید تولید می‌کنند که این اسید در صورت باقی ماندن در دهان، موجب پوسیدگی دندان‌ها خواهد شد. پس هر میزان که تعداد وعده‌های غذایی شما بیشتر باشد، باکتری‌ها اسید بیشتری نیز تولید خواهند کرد. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است تعداد وعده‌های غذایی را حداکثر به 3 تا 5 بار برسانید و در کنار این مسئله، میزان مصرف نوشیدنی‌های زیر را نیز به حداقل برسانید.

بدترین نوشیدنی ها برای دندان ها و لثه ها

پوسیدگی دندان با مصرف نوشابه و نوشیدگی های گازدار

جالب است بدانید، امروزه نوشابه‌ها، بدترین نوشیدنی‌ها برای دندان و بدن به شمار می‌آیند. این نوشیدنی‌ها دارای اسیدهایی چون اسید فسفریک و اسید سیتریک بوده و حاوی مقدار زیادی شکر و کربن هستند. به طور کلی می‌توان گفت ضرر تمامی خوراکی مضر برای دندان که در ادامه بیان خواهیم کرد یک طرف و ضرر نوشابه برای دندان یک طرف.

از سوی دیگر این نوشیدنی به دلیل داشتن قند فراوان احتمال حفره سازی و خرابی دندان را دو چندان می‌کنند. البته این به معنای آن نیست که شما می‌توانید به هر میزان که می‌خواهید نوشابه بدون قند بخورید. این نوع نوشیدنی‌ها نیز به دلیل اسیدی بودن شما را در خطر پوسیدگی دندان‌ها قرار خواهند داد.

نوشیدنی های انرژی زا

بعد از نوشابه‌ها، نوشیدنی‌های انرژی زا اسیدی‌ترین نوشیدنی های مضر برای دندان شمرده می‌شوند که نسبتا اسید بسیار زیادی دارند و موجب از بین رفتن مینای دندان خواهند شد. همچنین احتمال ابتلا به بیماری‌های دهانی را نیز تا حد زیادی افزایش می‌دهند؛ از این رو بهتر است در مصرف این نوشیدنی‌ها زیاده‌روی نکنید. در صورتی که گمان می‌کنید دندان‌های شما به واسطه مصرف نوشیدنی‌های انرژی‌زا فراوان دچار آسیب شده پیشنهاد می‌شود هر چه سریع‌تر به بهترین دندانپزشک در تهران مراجعه نمایید.

ضرر نوشیدنی های شیرین بر دندان بعد از ورزش

همواره از نوشیدنی‌های ورزشی به عنوان خوراکی‌های مفیدی یاد می‌شود که می‌توانند به تقویت بدن کمک کنند، اما هیچگاه در رابطه با ضرر آنها بر دندان صحبت نمی‌شود. طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، نوشیدنی های شیرین در پوسیدگی دندان با نوشابه‌ها و آب میوه‌ها رقابت می‌کنند و می‌توانند به اندازه آنها مضر باشد.

ضرر نوشیدنی های شیرین بر دندان بعد از ورزش

چای و قهوه، نوشیدنی مضر برای دندان

درست است که در مقاله خوراکی های مفید برای دندان، چای را نوشیدنی مفید برای دندان نامیدیم؛ اما این در صورتی است که در مصرف آنها زیاده روی نشود. شاید شما نیز این مشکل را تجربه کرده باشید که بعد از مصرف چای و قهوه به صورت طولانی مدت، بر روی دندان‌هایتان لکه‌های تیره و قهوه‌ای به وجود بیاید. مصرف بیش از اندازه چای و قهوه، تغییر رنگ دندان ها و از بین رفتن مینای دندان را به دنبال داشته باشد.

رابطه آب میوه با سلامت دندان

آب میوه‌ها نه تنها قند فراوانی دارند، بلکه اغلب اسیدی بوده و در نهایت پوسیدگی و از بین رفتن مینای دندان را در پی خواهند داشت. از سوی دیگر آب لیمو و یا نوشیدنی‌هایی که حاوی لیمو هستند، اسیدی‌تر بوده و احتمال نابودی و از بین رفتن مینای دندان با مصرف آب میوه را افزایش می‌دهند.

خوردنی و تنقلات مضر برای سلامت دهان ، دندان و لثه

در جواب این سوال که چه چیزهایی برای دندان مضر است باید بگوییم، اگر شما در طول روز مواد زیر را مصرف کنید، باکتری‌های تجزیه کننده اسید بیشتری تولید کرده و احتمال پوسیدگی دندان افزایش پیدا خواهد کرد. پس در جواب این سوال که چه چیزهایی برای دندان ضرر دارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

1. خرابی دندان با میوه خشک

میوه های خشک شده موجب پوسیدگی دندان خواهند شد و این مسئله به دلیل قند بالای آنها است. همچنین از آنجایی که این خوراکی ها خاصیت چسبندگی دارند، لا به لای دندان‌ها مانده و به راحتی از دندان جدا نمی‌شوند و در نهایت موجب پوسیدگی دندان‌ها خواهند شد.

خوردنی و تنقلات مضر برای سلامت دهان ، دندان و لثه

2. پاستیل

به طور کلی شما هیچ متخصص و دندانپزشکی را پیدا نمی‌کنید که با مصرف پاستیل و آبنبات‌های جویدنی موافق باشد. پاستیل، خوراکی مضر برای دندان نه تنها ممکن است لا به لا دندان‌ها بماند، بلکه به دلیل قند بالایی که دارد می‌تواند شما را با پوسیدگی دندان درگیر کند. از آنجایی که کودکان این خوراکی‌ها را خیلی دوست دارند، خودداری از مصرف کامل این مواد پیشنهاد نمی‌شود، اما بهتر است میزان مصرف آن به حداقل رسیده و بعد از مصرف، رو مسواک زدن دندان‌های کودک تاکید داشته باشید.

3. ضرر کراکرها برای دندان

شاید از خود بپرسید امروزه که اغلب کراکرها یا بیسکوییت‌ها دارای اسید و یا قند نیستند، پس چرا بیسکوییت ها در لیست مواد غذایی مضر برای دندان قرار گرفته‌اند؟ جالب است بدانید این مواد غذایی دارای کربوهیدرات‌های تصفیه شده‌ای هستند که بعد از ورود به بدن، تبدیل به شکر شده و از آنجایی که اغلب بعد از خوردن لا به لای دندان‌ها می‌مانند، کراکرها زمینه پوسیدگی دندان‌ها را فراهم می‌کنند.

4. میوه های کمپوت شده

به طور کلی میوه‌ها دارای مقادیر بسیار زیادی قند هستند و زمانی که کمپوت می‌شوند نیز به آنها مقدار زیادی قند و شیرین کننده اضافه می‌شود. به همین خاطر است که همواره توصیه شده برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، مصرف کمپوت‌ها را به حداقل برسانید. تاثیر منفی کمپوت مرکبات بر خرابی دندان به دلیل اسیدی بودن این میوه‌ها، بیشتر نیز خواهد بود.

5. شکلات و آبنبات ترش

انواع آبنبات و شکلات دارای قند بالا و یا اسید بوده و می‌توانند موجب آسیب به مینای دندان شوند. همچنین ماندن این مواد قندی و اسیدی لا به لای دندان‌ها، پس از مدتی پوسیدگی دندان‌ها را در پی خواهد داشت. پس انواع شکلات و آبنبات در دسته مواد غذایی مضر برای دندان قرار می‌گیرند و تاثیر آنها با تاثیر سیگار بعد از کشیدن دندان برابری می‌کند..

ضرر شکلات و آبنبات ترش برای دندان

6. کره بادام، خوراکی مضر برای دندان

کره بادام زمینی به همراه نان یکی از صبحانه‌های مورد علاقه بسیاری از افراد است و فواید زیادی برای بدن دارد؛ به همین خاطر ما نمی‌خواهیم شما را از مصرف این خوراکی لذیذ منع کنیم، اما می‌خواهیم بدانید که مصرف بیش از اندازه کره بادام پوسیدگی دندان را به دنبال داشته و آنها را در لیست خوراکی مضر برای دندان قرار خواهد داد. کره بادام خاصیت چسبندگی زیادی داشته و قند زیادی دارد و از این جهت، جا خوش کردن بقایای این خوراکی لا به لای دندان، شرایط را برای رشد باکتری در دهان افزایش خواهد داد.

7. قرارگیری میوه های مرکب در دسته میوه های مضر برای دندان

درست است که مرکبات دارای ویتامین C فراوان بوده و برای بدن مفید هستند، اما از آنجایی که اسید فراوانی دارند ممکن است برای دندان‌ها آسیب‌زا باشند. به طور کلی گریپ فروت و لیمو ترش از اصلی‌ترین مرکبات دارای اسید هستند که مصرف آنها باید با مراعات فراوان همراه بوده و بعد از مصرف، دندان‌ها با آب فراوان شستشو شود تا با مشکلاتی همچون سوراخ شدگی دندان مواجه نشوید. شما می‌توانید به جای این میوه‌ها، پرتقال که اسید کمتری دارد مصرف کنید.

8. مصرف چیپس و درد دندان

شاید جالب باشد بدانید غذاهای دارای نشاسته اغلب خاصیت چسبندگی کمی داشته و بعد از مصرف لا به لای دندان جا خشک می‌کنند. چیپس یک خوراکی مضر برای دندان به شمار می‌آید که حاوی نشاسته بوده و بعد جویدن و نرم شدن، بین دندان‌ها را پر می‌کند و خارج کردن بقایای آن با آب و نخ دندان ممکن خواهد بود.

9. نان های سفید، مواد غذایی مضر برای دندان

نان‌های سفید دارای کربوهیدرات‌های تصفیه شده هستند و در صورت خوردن آنها، آنزیم‌هایی ترشح خواهند شد که نشاسته را به قند تبدیل کرده به دلیل خاصیت چسبندگی خود، نان های سفید می‌توانند پوسیدگی دندان‌ها را به دنبال داشته باشد. برای جلوگیری از مصرف خوراکی مضر برای دندان همچون نان سفید، پیشنهاد می‌شود نان گندم نوش جان کنید. دقت داشته باشید مصرف این مواد غذایی در افراد در گیر با اعتیاد، شدت تاثیر مصرف شیشه بر دندان را نیز افزایش خواهد داد.

نان های سفید، مواد غذایی مضر برای دندان

10. خراب شدن دندان با ژله

ژله نیز همچون آبنبات‌ها و کره بادام، خاصیت چسبندگی داشته و امکان ماندن ژله در لا به لای دندان‌ها وجود دارد. از سوی دیگر قندی بودن ژله، دندان‌ها را در معرض پوسیدگی قرار خواهد داد و آن را تبدیل به یک ماده خوراکی مضر برای دندان تبدیل می‌کند.

11. پاپ کورن

اغلب افراد علاقه زیادی به خوردن پاپ کورن در هنگام تماشا فیلم و یا دورهمی‌ها دارند و از این کار لذت می‌برند. درست است که این خوراکی بسیار لذیذ است، اما بقایای باقی ماده در لا به لای دندان بعد از خوردن پاپ کورن می‌تواند پوسیدگی‌ها دندان‌ها را به دنبال داشته باشد. شما می‌توانید برای جلوگیری از تاثیرات منفی این خوراکی مضر برای دندان، بعد از مصرف، از مسواک و نخ دندان استفاده کنید.

12. اسید تانیک و پوسیدگی دندان

نوشیدنی‌هایی همچون قهوه، چای و مشروبات الکی دارای اسید تانیک هستند که می‌توانند موجب تغییر رنگ دندان‌ها شده و به وجود آمدن لک بر روی دندان‌ها شوند. از سوی دیگر خوراکی های حاوی اسید تانیک میزان بزاق دهان را کاهش داده و و موجب خشک شدن دهان خواهند شد و در نهایت مواد دارای اسید تانیک در دسته نوشیدنی های مضر برای دندان قرار می‌گیرند.

13. ترشی و سرکه

انواع ترشیجات دارای سرکه بوده و سرکه با خاصیت اسیدی خود، از بین بردن مینای دندان را در پی خواهد داشت. لازم به ذکر است این مسئله برای هر نوع سرکه از جمله سرکه سفید، قرمز، سیب و… صدق می‌کند.

14. تاثیرات منفی یخ بر دندان

شاید برایتان سوال شود که ما در مقاله خوراکی های مفید برای دندان، آب را یک خوراکی مفید معرفی کردیم و یخ نیز از آب ساخته شده، پس چرا یخ در دسته خوراکی مضر برای دندان قرار می‌گیرد؟ در جواب باید بگوییم یخ به تنهایی آسیبی به دندان وارد نخواهد کرد؛ اما جویدن یخ ممکن است شکستگی دندان را به دنبال داشته باشد.

تاثیرات منفی یخ بر دندان

15. گوجه فرنگی

باعث تعجب است که گوجه فرنگی را در لیست مواد غذایی مضر برای دندان ببینید. گوجه یکی از خوراکی‌های دارای اسید است و به همین دلیل مصرف خالی آن پبشنهاد نمی‌شود و در صورت مصرف نیز لازم است دهان سریعا شسته شود. شما می‌توانید گوجه را در کنار غذا و در وعده‌های غذایی میل کنید.

16. تغییر رنگ دندان با مصرف غذاهای رنگی

خوراکی‌های رنگی همچون غذاهای دارای زعفران، زردچوبه، توت‌ها، سبزیجات و چغندر پخته شده (لبو) لزوما مضر نیستند و شاید عجیب باشد که آنها را در دسته خوراکی مضر برای دندان قرار دادیم. باید گفته شود این مواد به دلیل رنگی بودن می‌توانند سیاه شدن دندان کودک و یا بزرگسالان را به دنبال داشته باشند. از آنجایی که این خوراکی‌ها از فواید زیادی برخوردار هستند، به هیچ عنوان منع مصرف آنها توصیه نمی‌شود و تنها پیشنهاد می‌کنیم بعد از صرف، دندان خود را با آب فراوان بشویید. شما می‌توانید بعد از مصرف این مواد، از روش مسواک زدن با جوش شیرین برای سفید شدن دندان استفاده کنید.

17. قرص نعنا

اگر تاکنون قرص نعنا مصرف کرده باشید می‌دانید که مصرف این خوراکی‌های خنک چقدر لذتبخش است. این قرص‌ها دهان را خوشبو کرده و احساس خنکی خوبی را در دهان ایجاد می‌کنند. اما این تنها بُعد خوب خصوصیات این خوراکی‌ها است. قرص‌های نعنا به دلیل مدت زمان زیادی که برای حل شدن در دهان می‌مانند و قند زیادی که دارند شرایط را برای پوسیدگی دندان مساعد می‌کنند. شما می‌توانید برای کاهش اثرات قرص نعنا بر پوسیدگی دندان، از قرص‌های بدون قند استفاده کنید.

قرص نعنا مضر برای دندان

18. چیپس سیب زمینی

مواد غذایی که دارای نشاسته هستند، اغلب زیاد لا به لای دندان می‌مانند و همین مسئله زمینه پوسیدگی دندان را فراهم می‌کند. برای جلوگیری از این مشکل لازم است بعد از خوردن چیپس، دندان‌های خود را با آب شستشو دهید و یا از نخ دندان استفاده کرده و بقایای چیپس را از لای دندان‌ها خارج کنید.

مراقبت از دندان در برابر خوراکی های مضر

علاوه بر آنکه بهتر است میزان مواد غذایی ذکر شده را در برنامه غذایی روزانه خود به حداقل برسانید، پیشنهاد می‌شود برای مراقبت از دندان‌ها نکات زیر را مورد توجه قرار دهید.

  • در طول روز آب زیادی بنوشید.
  • از خوردن روزمره فست فود و مواد غذایی شیرین خودداری کنید.
  • به دندان‌ها کمی فرصت دهید و همواره در حال جویدن آدامس و یا خوردن نباشید.
  • تا حد امکان تلاش کنید بعد از صرف وعده‌های غذایی مسواک زده و یا از نخ دندان استفاده کنید.
  • در صورتی که یک خوراکی اسیدی خورده‌اید، بلافاصله مسواک نزده و 20 دقیقه به دندان‌ها زمان بدهید.
  • پیشنهاد می‌شود برای کاهش تماس نوشیدنی‌ها با دندان، در هنگام صرف نوشیدنی‌های شیرین و اسیدی، از نی استفاده نمایید.
  • اگر می‌خواهید مواد غذایی موجود در لیست مواد مضر را مصرف کنید بهتر است، در بین وعده‌های غذایی آنها را بخورید و یا بنوشید.
  • بهتر است برای کاهش اسید موجود در میان دندان‌ها و دهان، در پایان وعده‌های غذایی کمی مواد لبنی همچون پنیر و یا ماست مصرف کنید.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با انواع خوراکی مضر برای دندان صحبت کرده و مواد غذایی که مصرف آنها باید با مراعات همراه باشد را به شما معرفی کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید می‌توانید با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و مشاوره رایگان برخوردار شوید و یا سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

5/5 - (1 امتیاز)
منبع
namnakpardisdentalurmc.rochesterhealthline
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا