علت سوراخ شدن دندان

آیا سوراخ شدن دندان قابل ترمیم است؟

همانطور که می‌دانید همواره متخصصان توصیه می‌کنند در سلامت دهان دندان خود کوشا باشید؛ اما ممکن است این تصور برداشت شود که توصیه متخصصان به دلیل عدم مواجه شدن با درد و یا زرد شدن دندان است. شاید ندانید، اما در صورت عدم رعایت بهداشت دهان دندان، احتمال بروز عوارض جدی‌تری همچون سوراخ شدن دندان وجود دارد. این عارضه اغلب مرحله جدی از پوسیدگی دندان بوده و زیبایی دندان‌های شما را تهدید می‌کند. خوشبختانه سوراخ ایجاد شده در دندان مشکلی غیر قابل درمان نیست، و شما می‌توانید با استفاده از راهکارهای ترمیمی که در ادامه اشاره خواهیم کرد آن را درمان کنید. پیشنهاد می‌شود با دکتر گویا همراه باشید.

سوراخ شدن دندان چیست؟

سوراخ شدن و Cavity یا همان پوسیدگی دندان زمانی ایجاد می‌شود که مینای دندان مقاومت خود را در مقابل باکتری‌های دندانی و عوامل آسیب‌زا از دست داده، پوسیدگی شدت پیدا کند و در نهایت موجب سوراخ شدگی دندان شود. سوراخ شدن دندان در مراحل نخست می‌تواند موجب بروز درد شدید و ناراحتی شود؛ اما پس از مدتی گیر کردن غذا در سوراخ دندان را در پی داشته و مشکل شدید‌تر خواهد شد.

به وجود آمدن حفره دندانی در مواردی عفونت دندانی را نیز در پی خواهد داشت و شما را با درد شدید، مشکل در صحبت و خوردن غذا مواجه خواهد کرد؛ پس بهتر است در صورت بروز هرگونه درد و ناراحتی دندانی، قبل از ایجاد سوراخ در دندان، به پزشک مراجعه کنید.

سوراخ شدن دندان چیست؟

علت سوراخ شدگی دندان چیست؟

اصلی‌ترین دلیل سوراخ شدن دندان از بغل که پس از مدتی شما را با پوسیدگی دندان مواجه خواهد کرد، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان است. مسواک نزدن، عدم استفاده از نخ دندان و دهانشویه می‌تواند شما را با پوسیدگی دندان مواجه کند و در نهایت موجب جمع شدن پلاک تشکیل شده از بزاق، اسید، باکتری‌ها و ذرات غذا بر روی دندان شود.

لازم به ذکر است، منظور ما از اسید، اسیدهایی هستند که در اثر مصرف مواد قندی در دهان تجمع پیدا می‌کنند. مصرف بیش از اندازه این مواد غذایی می‌تواند باکتری‌های دهانی را تحریک کند تا قند را به اسید تبدیل کرده و این اسید از بین رفتن مینای دندان را در پی داشته باشد. درست است که مینای دندان پوششی سخت برای دندان به شمار می‌آید، اما عدم رسیدگی به دندان می‌تواند به مرور برای شما دردسرساز باشد.

می‌دانیم که بسیاری از افراد شرایط و یا وقت چکاپ سالیانه دندان را ندارند، اما توصیه می‌شود حداقل در قبال آن، خود هر چند وقت به صورت منظم دندان‌ها را از نظر علائمی که اشاره کردیم، بررسی کرده، مراقبت‌های دندانی را بکار گرفته و از اقداماتی همچون خوردن مواد غذایی شیرین به میزان زیاد، خودداری کنید.

علائم سوراخ شدن دندان چیست؟

در اغلب مواقع افراد با بروز درد، به سوراخ شدن دندان پی می‌برند، اما لازم به ذکر است این عارضه همیشه دردناک نیست و ممکن است حتی شما هیچ گونه دردی احساس نکنید؛ اما پس از مدتی با پوسیدگی و حفره دندانی مواجه شوید. به طور کلی اصلی‌ترین علائم این مشکل را می‌توان به عبارت زیر دانست.

  • بوی بد دهان
  • تیر کشیدن ناگهانی دندان
  • احساس طعم و مزه بد در دهان
  • سیاه شدن دندان کودک و یا به وجود آمدن لکه‌های سیاه، خاکستری و قهوه‌ای بر روی دندان
  • حساسیت دندان نسبت به خوردن یا نوشیدن مواد گرم، سرد و یا شیرین

علائم سوراخ شدن دندان چیست؟

چه عواملی باعث سوراخ شدن دندان می شوند؟

شاید این آمار برایتان عجیبی به نظر برسد، اما طبق تحقیقات انجام شده بیش از 97 درصد مردم جهان در معرض مواجهه با پوسیدگی دندان هستند. طبق این تحقیقات کودکان بیش از بزرگسالان با این مشکل مواجه می‌شوند. لازم به ذکر است همه افراد ممکن است با این مسئله مواجه شوند، اما افرادی که دارای شرایط زیر هستند، بیشتر در معرض سوراخ شدن دندان بر اثر پوسیدگی هستند.

  • درگیری با رفلاکس معده
  • افراد دارای دهان خشک
  • عدم استفاده از فلوراید به میزان کافی
  • درگیری با اختلالاتی همچون پرخوری و کم خوری عصبی
  • اشخاصی که عادت به خوردن مواد غذایی مضر برای دندان و شیرین و اسیدی به میزان زیاد دارند
  • کسانی که به مسواک زدن، استفاده از نخ دندان و دهانشویه اعتقادی ندارند

همانطور که در مقاله سوراخ شدن دندان نی نی سایت نیز به این مسئله اشاره شده، انجام این اقدامات بعد از سوراخ شدن دندان تاثیر چندانی در ترمیم دندان آسیب دیده ندارد و حتی برخی مواقع ممکن است غذا در قسمت‌هایی از دندان که سوراخ شده، گیر کرده و حتی با استفاده از مسواک، این ذرات خارج نشوند. در این مواقع، مشکل تنها به دست بهترین دندانپزشک در تهران حل خواهد شد.

عوارض سوراخی دندان

در صورتی که سوراخ شدگی دندان در سریع‌ترین زمان ممکن ترمیم نشود، ممکن است شرایط را برای گسترش و بزرگ‌تر شدن سوراخ دندان فراهم شده و در نهایت نیز شما را با عفونت و درد شدید دندان و لثه مواجه خواهد کرد. ادامه پیدا کردن این حالت حتی امکان به وجود آمدن پاکت‌های چرکی را نیز در پی داشته و شما را به مراجعه به پزشک و عصب کشی دندان مجبور می‌کند.

روش های درمانی سوراخ شدن دندان

برای ترمیم دندان آسیب دیده و درمان سوراخ شدن ریشه دندان، چند روش موثر وجود دارد که تمامی آنها باید توسط پزشک صورت بگیرد. در صورتی که سوراخ دندان با چشم قابل مشاهده باشد، پزشک پس از تشخیص مشکل، برای رفع آن روش درست را معرفی خواهد کرد؛ اما در صورتی که حفره دندان با چشم دیده نشود، نیاز به انجام عکس‌های رادیوگرافی و در نهایت درمان درد سوراخ شدن دندان با روش‌های زیر است.

روش های درمانی سوراخ شدن دندان

استفاده از روکش دندان

در این روش، نخست پزشک تلاش می‌کند نواحی پوسیده شده دندان را خارج کرده و سپس برای حفظ ظاهر و زیبایی دندان، از روکش بر روی دندان استفاده کند. در بسیاری مواقع از این روش بعد از انجام عصب کشی دندان نیز استفاده می‌شود.

عصب کشی و درمان سوراخ شدگی دندان

اگر آسیب دندانی و به قدری عمیق شده باشد که به عصب دندان برسد و موجب مرگ عصب شود، پزشک توصیه می‌کند عصب کشی انجام شده و بافت رگ‌های خونی، بافت عصبی و هر نقاط دیگر پوسیده شده به طور کامل برداشته شود. در نهایت نیز نواحی خالی دندان، با مواد به خصوص پر خواهد شد. حال در صورتی که پوسیدگی ریشه دندان موجب عفونت نیز شده باشد، ممکن است نیاز به مصرف آنتی بیوتیک باشد.

ترمیم سوراخ دندان با پرکردن دندان

برای درمان دندان درد و سوراخ در دندان در این روش، نخست برای پر کردن سوراخ دندان و حفره ایجاد شده، پزشک نقاط پوسیده شده دندان را تراشیده و سپس، پر کردن دندان با رزین کامپوزیت یا آمالگام نقره و یا رزین را آغاز می‌کند.

چرا برای رفع سوراخ دندان به پر کردن نیاز داریم؟

لازم به ذکر است مواجهه با سوراخ در دندان، شاید در مراحل نخست درد چندانی برای شما در پی نداشته باشد، اما به مرور و با شدت گرفتن مشکل، ممکن است با درد شدیدی رو به رو شده و حتی شرایط برای آسیب به عصب داخلی و یا نابودی یکپارچه دندان فراهم شود. رسیدن به این مرحله در بسیاری مواقع با التهاب لثه و یا عفونت همراه خواهد بود.

عدم درمان این مشکل در زمان درست و گیر گردن مواد غذایی در حفره ایجاد شده و شدت گرفتن مشکل در بسیاری مواقع نیاز به عصب کشی دندان و یا قرار دادن روکش دندان را می‌طلبد؛ از این رو توصیه می‌شود قبل از رسیدن به این مرحله، از روش پرکردن دندان استفاده کنید و جلوی ضرر را بگیرید.

چرا برای رفع سوراخ دندان به پر کردن نیاز داریم؟

چند نوع پر کردن برای ترمیم سوراخ دندان وجود دارد؟

به طور کلی نحوه پر کردن دندان به دو دسته استفاده از روش قدیمی و جدید تقسیم می‌شود. در روش‌های قدیمی متخصصان از نقره آمالگام یا گلاس آینومر برای پر کردن دندان استفاده می‌کردند که رنگ تیره‌ای داشتند. امروزه بر خلاف گذشته از ماده‌ای به نام رزین کامپوزیت استفاده می‌شود، که ماده‌ای زیبا و سفید رنگ است.

لازم به ذکر است هر دو این مواد عملکرد یکسانی دارند؛ اما از آمالگام به دلیل داشتن رنگ تیره، نمی‌تواند برای رفع علت سوراخ شدن دندان های جلو استفاده کرد. به طور کلی هدف راحتی شما و زیبایی دندان‌هایتان برای داشتن لبخندی زیباتر است.

درمان سوراخ دندان در مراحل اولیه

اگر در مراحل ابتدایی سوراخ شدن دندان هستید و این مسئله هنوز چندان جدی نشده است، خوش شانس هستید. در این مرحله می‌توان برای ترمیم مینای دندان، به جای روش‌هایی همچون پر کردن، عصب کشی و یا قرار دادن روکش، از فلوراید تراپی استفاده کنید.

دندان سوراخ شده را با چی پر کنیم؟

بهترین مواد برای پر کردن دندان سوراخ شده، رزین کامپوزیت و در غیر این صورت استفاده از آمالگام یا گلاس آینومر هستند. از آنجایی که رزین رنگ سفیدی دارد و تشخیص آن از دندان واقعی سخت است، انتخاب مناسب‌تری است.

سوراخ شدن دندان عقل

روش ترمیم دندان‌های عقلی که دچار سوراخ شدگی و به وجود آمدن حفره شده است، همچون دیگر روش‌های معرفی شده است و در صورتی که پزشک نیاز به ترمیم را تایید کند، با استفاده از روش‌هایی همچون پر کردن درمان خواهد شد؛ در غیر این صورت، می توان دندان عقل را کشید.

ترمیم دندان سوراخ شده جلو

ترمیم و یا پر کردن دندان‌های جلویی که دچار سوراخ شدگی شده‌اند، اغلب به روش متعددی انجام خواهد شد. برای پر کردن دندان‌های عقبی اغلب از ماده‌ای به نام امالگام که تیره رنگ است استفاده می‌شود؛ اما از آنجایی که ظاهر دندان‌های جلویی بسیار اهمیت دارد، نمی‌توان از امالگام برای ترمیم دندان‌های عقبی استفاده کرد.

در صورتی که تعداد دندان‌هایی که نیاز به درمان دارند کم باشد اغلب استفاده از ماده‌ای با نام کامپوزیت که قیمت به صرفه‌ای دارد پیشنهاد می‌شود؛ اما اگر تعداد دندان‌های ترمیمی زیاد باشد بهتر است به سراغ لمینت دندان بروید.

ترمیم دندان سوراخ شده جلو

راه های جلوگیری از سوراخ شدن دندان

درست است که پوسیدگی ریشه دندان و سوراخ شدن دندان یک مشکل رایج است، اما این به معنای آن نیست که شما نمی‌توانید از بروز آن جلوگیری کنید. رعایت موارد زیر به شما در پیشگیری از سوراخ شدگی دندان کمک خواهند کرد.

  • حداقل دور بار در روز دندان‌های خود را مسواک بزنید.
  • از خوراکی مفید برای دندان، به ویژه آدامس‌های بدون قند استفاده کنید.
  • مصرف آب را در طول روز افزایش دهید.
  • از مصرف سیگار و دیگر دخانیات خودداری کنید.
  • در مصرف کربوهیدرات‌های تصفیه شده، شیرینی جات، آب میوه، آب نبات و نوشابه نهایت کنترل را بکار بگیرید.
  • حداقل یک بار در طول روز از نخ دندان استفاده کنید.
  • تعداد میان وعده‌های غذایی خود را کاهش دهید.
  • چای سیاه و سبز را بدون قند مصرف کنید.
  • حداقل سالی 1 تا 2 بار در سال برای چکاپ دندان به پزشک مراجعه نمایید.
  • مصرف مواد غذایی چون میوه‌ها و سبزیجات حاوی فیبر و غذاهای دارای کلسیم را فراموش نکنید.

آیا می‌توان سوراخ دندان را در خانه ترمیم کرد؟

متاسفانه جواب این سوال «خیر» است. بسیاری از افراد با این تصور که سوراخ شدن دندان برای ترمیم تنها به ماده‌ای برای پر شدن نیاز دارد، تلاش می‌کنند با استفاده از درمان خانگی سوراخ شدن دندان، برای درمان حفره دندانی اقدام کنند؛ در حالی که این تصور اشتباه است. هدف اصلی ترمیم دندان، جلوگیری از پوسیدگی مجدد و کمک به دندان‌ها برای مقاومت در برابر اسید و باکتری‌های دهانی است که این کار از توانایی روش‌های خانگی خارج است.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با علت سوراخ شدن دندان و راه‌های درمان آن صحبت کرده و اطلاعات کاملی را در این باره با شما به اشتراک بگذاریم. در صورتی که همچنان ابهامی در ذهنتان باقی مانده می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
drsanajabaridrsafouraemaminaturepocketdentistry
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا