11 روش خانگی برای درمان آفتاب سوختگی

برای سفید کردن پوست آفتاب سوخته چه کنیم؟

آفتاب سوختگی یا همان sunburn زمانی رخ می‌دهد که شما مدت زمان زیادی را در معرض تابش اشعه فرابنفش خورشید قرار گرفته و پوست شما دچار تغییر رنگ و سوزش شده و به اصلاح آفتاب سوخته شده باشد. این اتفاق اغلب به سه درجه تقسیم می‌شود که آفتاب سوختگی درجه یک و دو میان مردم شایع‌تر است؛ اما اغلب بروز آفتاب سوختگی درجه سوم نادر است و در صورت بروز، به درمان اورژانسی نیاز دارد. از دیدگاه بهترین دکتر پوست در تهران، تمامی درجات این اتفاق می‌توانند روند پیری پوست را سرعت بخشیده و حتی سرطان پوست را به دنبال داشته باشد؛ از این رو در صورت بروز مشکل، سریعا نیاز به درمان آفتاب سوختگی است.

آفتاب سوختگی چیست؟

آفتاب سوختگی در نتیجه واکنش پوست نسبت به اشعه فرابنفش نور خورشید بروز می‌کند و این اتفاق تنها مختص فصول گرم سال نیست. اشعه فرا بنفش نور خورشید در همه ماه‌های سال وجود دارد و تنها شدت آن می‌تواند متفاوت باشد. در اصل، این مشکل یکی از انواع سوختگی‌ها بر اثر اشعه به شمار می‌آید.

شاید جالب باشد بدانید، برای آنکه پوست شما دچار سوختگی شود، تنها 10 دقیقه زمان لازم است و شما به هر میزان که بیشتر در معرض تابش اشعه فرابنفش باقی بمانید، بیشتر سوختگی را تجربه خواهید کرد. بعد از 2 تا 6 ساعت قرمزی پوست خود را نشان داده و تسکین آن در روزها و هفته‌ها بعد اتفاق خواهد افتاد. دقت داشته باشید، در صورتی که پوست آفتاب سوختگی مکرر را تجربه کند، این آسیب به پوست ممکن است جبران ناپذیر باشد؛ پس درمان آفتاب سوختگی و تیرگی پوست دست را در سریع‌ترین زمان ممکن جدی بگیرید.

آفتاب سوختگی چیست؟

علائم آفتاب سوختگی

به طور کلی آفتاب سوختگی خفیف در افراد تنها موجب قرمزی و احساس سوزش بر روی پوست می‌شود و بعد از گذشت نهایتا 1 هفته، پوسته پوسته شدن پوست، خبر از بهبود خواهد داد؛ اما در صورتی که این سوختگی شدیدتر باشد، احتمال بروز علائم زیر وجود دارد:

  • عفونت
  • عدم تعادل الکترولیت
  • سوزش و تاول زدن پوست
  • از دست‌دادن مایعات بدن و کم آبی

درمان خانگی آفتاب سوختگی

در صورتی که سوختگی پوست از نوع درجه یک بوده باشد می‌توان آن را با استفاده از روش‌های خانگی و بدون نیاز به راهکارهای پزشکی درمان کرد؛ اما چگونه؟ در ادامه بهترین درمان آفتاب سوختگی صورت و بدن در خانه را معرفی خواهیم کرد.

1. کرم آنتی اکسیدان برای قرمزی آفتاب سوختگی پوست

اگر بعد از آفتاب سوختگی پوست دچار سوزش و قرمزی پوست شده‌اید، قطعا نیاز به یک کرم آنتی اکسیدانی آرامبخش همچون ویتامین E و ویتامین C نیاز دارید. این نوع کرم‌ها به ترمیم پوست و افزایش سرعت بهبود آسیب‌های پوستی کمک خواهند کرد.

درمان خانگی آفتاب سوختگی

2. دوش آب سرد، موثرترین درمان خانگی پوست آفتاب سوخته

برای درمان آفتاب سوختگی چیکار کنیم؟ برای تسکین درد و سوزش ناشی از سوزش آفتاب بهتر است به سراغ دوش آب سرد بروید. اینکار علائم آزاردهنده سوختگی را کاهش داده و به بهبود سریع‌تر پوست آسیب دیده کمک خواهد کرد.

3. درمان سریع آفتاب سوختگی صورت با کمپرس سرد

استفاده از کمپرس سرد برای درمان آفتاب سوختگی بسیار موثر عمل می‌کند. تنها کافی است چند قطعه یخ را در وسط یک دستمال قرار داده و بر روی پوست قرار دهید و یا یک دستمال تمیز را با آب خنک خیس کرده و بر روی نواحی سوخته پوست قرار بگذارید. دقت داشته باشید شما نباید یخ و یا کمپرس سرد را مستقیما بر روی پوست قرار دهید.

4. سفيد كردن پوست آفتاب سوخته با آلوئه ورا 

به طور قطع تاکنون در رابطه با خواص بی‌نظیر آلوئه ورا یا همان Aloe vera برای پوست صورت و بدن شنیده‌اید. این گیاه نه تنها برای آبرسانی به پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلکه می‌تواند به درمان پوست آفتاب سوخته نیز موثر باشد. آلوئه ورا به دلیل داشتن قند و آلوئین منجر به محافظت و آبرسانی به پوست شده و التهاب پوست را از بین خواهد برد. برای استفاده از این گیاه تنها کافی است، محتویات ژله‌ای داخل گیاه را خارج کرده و بر روی پوست بمالید. البته استفاده از ژل و یا پماد آلوئه ورا نیز در این زمینه بی‌تاثیر نیستند.

سفيد كردن پوست آفتاب سوخته با آلوئه ورا 

5. بلغور جو دوسر برای درمان خانگی آفتاب سوختگی

اگر به ترکیبات تشکیل دهنده بسیاری از کرم‌های درمانی و زیبایی، صابون‌ها، اسکراب‌ها، ماسک‌ها و لوسیون‌ها دقت کنید، بلغور جو دو سر را در لیست این ترکیبات خواهید دید. این ماده به دلیل خواص آنتی اکسیدانی خود، می‌تواند در درمان خشکی و خارش پوست در نتیجه آفتاب سوختگی موثر عمل کند.

6. جوش شیرین برای خنک شدن محل آفتاب سوختگی

به دنبال سریعترین روش ترمیم پوست آفتاب سوخته هستید؟ از جوش شیرین استفاده کنید. تنها کافی است وان را پر از آب کنید و حدود 60 گرم جوش شیرین را با آب وان مخلوط کرده و حدود 15 دقیقه در وان بمانید و تاثیر آن را ببینید.

7. کپسول ویتامین E برای رفع تیرگی پوست

اگر پوست شما در نتیجه آفتاب سوختگی دچار سوزش، خارش و پوسته و پوسته شده می‌توانید از کپسول ویتامین E کمک بگیرید. تنها کافی است چند عدد از این کپسول‌ها را سوراخ کرده و روغن داخل آنها را بر روی پوست بمالید و بعد از گذشت چند روز تاثیر آن را ببینید.

کپسول ویتامین E برای رفع تیرگی پوست

8. روغن های گیاهی موثر در درمان پوست آفتاب سوخته

همانطور که در مقاله «درمان سریع آفتاب سوختگی صورت نی نی سایت» اشاره شده، برخی از روغن‌های گیاهی همچون موارد زیر می‌توانند به ترمیم پوست در نتیجه تابش آفتاب کمک کرده و سرعت رفع تیرگی پوست در نتیجه سوختن پوست را افزایش دهند.

  • روغن بابونه
  • روغن کندر
  • روغن گل رز
  • روغن نرولی
  • روغن مانوکا
  • روغن مرمکی
  • روغن اکالیپتوس
  • روغن نعناع فافلی
  • روغن اسطوخدوس
  • روغن گل همیشه بهار
  • روغن چوب صندل
  • روغن سایپرس
  • روغن برگاموت

9. درمان خانگی آفتاب سوختگی با ماست یا شیر

شیر و ماست می‌توانند به خنک شدن پوست بعد از آفتاب سوختگی کمک کنند و تنها کافی است شما کمی شیر یا ماست را با خیار یا سدر مخلوط کرده و پوست را به این ترکیب آغشته کنید و بعد از 15 دقیقه پوست را شستشو دهید.

10. درمان خانگی آفتاب سوختگی با عسل

درمان تیرگی ناشی از آفتاب سوختگی را به عسل بسپارید. این ماده شگفت انگیز به دلیل دارا بودن خاصیت ضد التهابی، ضد ویروسی، ضد باکتریایی و آنتی اکسیدانی به شما در درمان آفتاب سوختگی پوست صورت و بدن کمک خواهد کرد.

درمان خانگی آفتاب سوختگی با عسل

11. استفاده از مرطوب کننده و پماد سوختگی

برای درمان سوختگی پوست ناشی از آفتاب چه پمادی بزنیم؟ برای سرعت بخشیدن به روند درمان پوست آفتاب سوخته، می‌توانید از کرم درمان آفتاب سوختگی و تیرگی پوست همچون پماد آلفا، پماد هیدرو کورتیزون ۱٪ و هیدرو کورتیزون ۲.۵٪ و یا مرطوب کننده مناسب پوست خود استفاده کنید. همچنین درمان آفتاب سوختگی با زینک اکساید نیز ممکن خواهد بود.

روش های پیشگیری از آفتاب سوختگی

همواره متخصصان معتقدند پیشگیری بهتر از درمان است و این مسئله در رابطه با آفتاب سوختگی نیز کاملا صادق است. شما تنها با به یاد داشتن چند نکته ساده، می‌توانید از آفتاب سوختگی پوست صورت و بدن جلوگیری کنید.

  • از تلاش برای برنزه کردن پوست خود در برابر آفتاب خودداری کنید.
  • حتما به محض خارج شدن از خانه، عینک آفتابی بزنید.
  • تا حد امکان تلاش کنید در ساعات 10 تا 4 از خانه خارج نشوید.
  • از مواد آرایشی استفاده کنید که حساسیت به نور را افزایش نمی‌دهند.
  • استفاده از ضد آفتاب را در صورت خارج شدن از منزل فراموش نکنید و دقت داشته باشید SPF ضد آفتاب شما، حتما بیش از 30 باشد.
  • علاوه از افراد بزرگسال، لازم است از ضد آفتاب و کلاه لبه دار برای پیشگیری از آفتاب سوختگی کودکان نیز استفاده شود.

روش هایی برای پیشگیری از آفتاب سوختگی

انواع آفتاب سوختگی پوست

به نقل از healthline، در حالت کلی، آفتاب سوختگی‌ها بر اساس میزان آسیب به پوست، به سه دسته تقسیم خواهند شد:

آفتاب سوختگی درجه یک: این نوع سوختگی تنها به تیرگی و سوختگی لایه بیرونی پوست منجر شده و برای درمان آن به چند روز تا چند هفته زمان نیاز است.

آفتاب سوختگی درجه دو: زمانی که اشعه فرابنفش نور خورشید به لایه داخلی پوست با نام درم آسیب وارد می‌کند، این مسئله موجب پوست آفتاب سوخته از نوع درجه دو و البته نمایان شدن آسیب‌های پوستی همچون تاول خواهد شد. متاسفانه درمان این آسیب‌های وارد شده به هفته‌ها زمان نیاز خواهد داشت.

آفتاب سوختگی درجه سه: احتمال درگیری با آفتاب سوختگی درجه سه در افراد عادی بسیار نادر است، اما در صورت بروز می‌تواند به هر سه لایه پوست صدمه وارد کرده و حتی به لایه چربی زیر پوست و پایانه‌های عصبی آسیب برساند. این نوع سوختگی اغلب در صورت تماس با مواد شیمیایی و یا آتش سوزی بروز خواهد کرد. دقت داشته باشید در صورت بروز این مشکل، حتما برای دریافت روش های درمان آفتاب سوختگی شدید به پزشک مراجعه کنید.

برای درمان آفتاب سوختگی بعد از شنا باید چه کرد؟

میزان آفتاب سوختگی بعد از شنا اغلب متوسط یا خفیف است و شما تنها با استفاده از روش‌های درمان آفتاب سوختگی بعد از شنا که در قسمت‌های قبل اشاره کردیم، می‌توانید این مشکل را درمان کنید.

برای درمان آفتاب سوختگی بعد از شنا باید چه کرد؟

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با درمان آفتاب سوختگی در خانه صحبت کرده و اطلاعات کاملی را در این حوزه با شما به اشتراک بگذاریم؛ اما اگر همچنان با وجود مطالعه کامل مقاله سوالی در این حوزه دارید، می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا طی دریافت مشاوره رایگان، به پاسخ سوال خود برسید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
darmankadedigikalatodayaetna
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا