علت زور زدن نوزاد چیست؟

آیا زور زدن نوزاد امری طبیعی است؟

زور زدن نوزاد یکی از نشانه‌های رایج در میان تمامی نوزادان است که همه والدین، حداقل یکبار با آن مواجه شده‌اند. بسیاری از والدین این مسئله را اغلب به علت آموزش دفع مدفوع می‌دانند و چندان توجهی به آن ندارند و حتی از صدای زور زدن و آموزش نوزاد ذوق می‌کنند. درست است که این مسئله نشان دهنده آموزش کودک است، اما نباید نسبت به آن بی‌توجه باشید. علت زور زدن نوزاد در هنگام مدفوع و یا در حالت عادی می‌تواند خبر از یک اتفاق و یا مشکل در گوارش نوزاد بدهد. پس شما باید نسبت به تمامی حرکات و صداهای نوزاد هوشیارانه عمل کنید. در ادامه از دیدگاه بهترین پزشک اطفال در تهران در اینباره صحبت خواهیم کرد.

علت زور زدن نوزاد و قرمز شدن صورت چیست؟

به طور کلی همانطور که از نحوه سرچ عنوان‌هایی چون «علت زور زدن نوزاد ۲۰ روزه» یا «درمان زور زدن نوزاد یک ماهه» توسط والدین در موتور جستجوگر گوگل مشخص است، نوزادان تازه متولد شده، بیشتر با این مشکل مواجه می‌شوند.

از سوی دیگر اغلب نوزادان در کنار زور زدن و نشان دادن علائمی همچون مشت کردن دست و یا گریه کردن، از دل درد و یا رفلاکس نیز رنج می‌برند که پزشک می‌تواند با توجه به علائمی که در کنار زور زدن بروز می‌کند، به علت این مشکل پی برد. به طور کلی علت کش و قوس و زور زدن نوزاد در نی نی سایت، موارد زیر معرفی شده است.

علت زور زدن نوزاد و قرمز شدن صورت چیست؟

1. زور زدن نوزادان در مقابل یبوست

در صورتی که نوزاد به دلیل سفت بودن مدفوع و یا عدم تکامل دستگاه گوارش، با علت ناله و زور زدن نوزاد در خواب یا همان یبوست مواجه باشد، علائمی از خود نشان خواهد داد؛ علائمی همچون:

  • سفت شدن معده
  • کاهش اشتها
  • گاز و مدفوع بد بو
  • داشتن مدفوع کوچک و خشک
  • کمتر از سه بار دفع مدفوع در هفته
  • گریه شدید، بی‌قراری، درد یا تحریک پذیری قبل از دفع مدفوع

2. شیر دادن مکرر به نوزاد، علل زور زدن کودک

بسیاری از مادران در ماه‌های اول تولد نوزاد، نسبت به شیر دادن به نوزاد ذوق زیادی دارند و یا به دلیل نگرانی خود از بابت گرسنگی فرزندشان، در صورت کم شیر خوردن نوزاد، تعداد دفعات شیر خوردن نوزاد را افزایش می‌دهند؛ در حالی که این اقدام اشتباه است. از آنجایی که طی ماه‌های اول تولد، نوزاد چندان قدرتی برای مک زدن سینه مادر ندارد، به جای شیر، هوا را می‌بلعند و این مسئله موجب جمع شدن گاز در روده و در نهایت دردهای شکمی خواهد شد.

3. تاثیر تغذیه مادر بر درد روده نوزاد

به طور قطع شما به عنوان یک مادر می‌دانید که تغذیه چقدر می‌تواند بر روی سلامت نوزاد تاثیر داشته باشد. به طور کلی، مادرانی که تغذیه مناسبی دارند، نوزادانی سالم خواهند داشت. پیشنهاد می‌شود مادران در طول دوران شیردهی کنترل جدی بر روی تغذیه خود داشته و میوه‌ها و سبزیجات را با مواد غذایی نفاخ جایگزین کنند تا از عدم عملکرد مناسب روده کودک و زور زدن او پیشگیری شود.

تاثیر تغذیه مادر بر درد روده نوزاد

4. بیماری کولیک

کولیک یا همان دردهای شکمی با زور زدن نوزاد، زمانی بروز می‌کنند که گاز در روده‌های نوزاد جمع شده و نتوانند خارج شود. در این حالت نوزاد نمی‌تواند به درستی حرکت کرده و مدام پاهای خود را جمع و شکمش را سفت می‌کند. این مشکل اغلب تا 4 ماهگی نوزاد ادامه داشته و تنها در صورتی رفع می‌شود که بعد از شیر دادن به نوزاد، آروغ او را گرفته و نحوه شیردهی اصلاح شود.

5. زور زدن نوزاد به دلیل ماندن گاز در روده

این مشکل اغلب در نوزادان رایج بوده و یک بیماری و یا اختلال شناخته نمی‌شود. طی هفته‌های اول بعد از تولد، اندام‌هایی چون روده هنوز به طور کامل روند تکامل را طی نکرده و ممکن است عدم آغشته شدن میکروب‌های مفید با یکدیگر، عامل جمع شدن گاز در معده باشد. این مسئله همچون مانعی بر سر راه وارد شدن شیر به روده عمل کرده و در نهایت شرایط را برای بروز علت زور زدن نوزاد یک ماهه فراهم می‌کند.

6. تحریکات حسی

به طور کلی، نوزادان بعد از گذشت چند هفته از تولد، کم‌کم می‌توانند نسبت به صداها، حرکات، بو و مزه‌ها واکنش نشان داده و درک و تصوری از هر کدام از این تحریکات داشته باشند. طی روند درک این موارد، نوزاد با دنیایی جدید آشنا شده و نسبت به صداهای بلند، تکان خوردن بیش از حد و یا حتی زیاد در بغل گرفتن، واکنش نشان داده و گریه می‌کند. همین مسئله موجب بلع هوا و به مرور زمان، دل درد نوزاد و زور زدن او خواهد شد.

زور زدن نوزاد به دلیل ماندن گاز در روده

7. نحوه شیر دادن و قرمز شدن صورت نوزاد

در برخی مواقع، علت زور زدن و به خود پیچیدن نوزاد نحوه نادرست شیر دادن مادر است. در هنگام شیر دادن به فرزندتان، بهتر است او را به گونه‌ای در بغل بگیرید که فضای کناری لب‌ها برای ورود گاز به داخل شکم باز نباشد. همچنین حتما بعد از شیر دادن به نوزاد، گرفتن بادگلو او را فراموش نکنید.

علائم درد شکمی نوزاد

همانطور که در نتیجه سرچ عنوان «زور زدن و قرمز شدن نوزاد نی نی سایت» نیز ظاهر می‌شود، علت زور زدن نوزاد در خواب می‌تواند وابسته با عوامل متعددی باشد. به طور کلی از طریق بررسی علائم زیر می‌توان به علت زور زدن نوزاد هنگام شیر خوردن پی برد.

  • مشت کردن دست
  • نشستن به حالت دمر
  • سفت کردن شکم
  • صدادار شدن روده‌ها
  • رنگ پریدگی اطراف دهان
  • قرمز شدن صورت و لپ‌ها
  • جمع کردن لب‌ها و اجزای صورت
  • گریه شدید به ویژه در صورت وارد کردن فشار به شکم

علائم درد شکمی نوزاد

در صورت مشاهده زور نوزاد چکار کنیم؟

همانطور که در مقاله علت زور زدن نوزاد نی نی سایت نیز گفته شده، نوزادان عادت دارند به محض نوشیدن شیر به خواب بروند، اما شما باید برای آنکه نوزادتان بعد از مدتی دل درد را تجربه نکند، کمی او را بیدار نگه داشته و بادگلو او را بگیرید. شما باید بعد از شیر دادن به کودک، او را در بغل گرفته و ضربات آرامی به پشت بدن و زیر گردن او وارد کنید.

راهکار دیگری که در اینباره پیشنهاد می‌شود، ماساژ آرام شکم و خم کردن پاهای نوزاد به سمت شکم است. همچنین می‌توانید کودک را دمر کرده و بر روی پاهای خود قرار دهید و نوزاد را کمی در این حالت قرار دهید تا نوزاد آرام شده و گاز اضافی از بدن خارج شود.

بهترین درمان برای برطرف زور زدن نوزاد

همانطور که در مطالب گذشته در رابطه با علت زور زدن نوزاد در خواب و بیداری نیز خواندید، اغلب علت زور زدن نوزاد بلعیدن هوا، معرفی می‌شود. پس برای آنکه از دردهای شکمی و زور زدن نوزاد جلوگیری شود، لازم است اقداماتی برای خارج شدن هوا از  معده و روده صورت بگیرد. برای گرفتن بادگلو نوزاد لازم است مدت کوتاهی بعد از شیر دادن به او، سر نوزاد را بر روی شانه خود گذاشته و تا زمانی که بادگلو او تخلیه شود، ضربه‌های آرامی به پشت او بزنید.

همچنین اگر علت زور زدن نوزاد هنگام مدفوع، یبوست باشد، پیشنهاد می‌شود به پزشک مراجعه کنید تا نحوه وارد کردن فشار ملایم به شکم برای تخلیه آن را به شما یاد دهد. دقت داشته باشید، توصیه می‌شود، حتما برای بار نخست از پزشک کمک بگیرد و اگر سوالی داشتید می‌توانید با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کنید.

درمان زور زدن نوزاد

سخن آخر

طی این مقاله در مجموعه دکتر گویا، به طور کامل با علت صدای زور زدن در نوزاد و نحوه درمان آن آشنا شدید؛ اما اگر همچنان مسئله و سوالی ذهن شما را درگیر کرده، پیشنهاد می‌شود در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما طی اولین فرصت به آن پاسخ دهند.

5/5 - (1 امتیاز)
منبع
delgarmbeytootejyoko
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫2 دیدگاه ها

  1. سلام وقتتون بخیر. پسر من ۱۵ روزشه. روزای قبل شکمش خیلی خوب کار میکرد اما ۵ روزی هست که فقط یکبار دسشویی میکنه و خیلیم زور میزنه. لطفا بگید چیکار باید کنم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا