علت خواب رفتن دست و پا
درمان خواب رفتن دست و پا در خانه
دلیل خواب رفتن دست و پا
به طور کلی در رابطه با علت خواب رفتن دست و پا دکتر خیراندیش بیان میکنند که اصلیترین دلیل این مشکل، فشار بر روی اعصاب نواحی مختلف بدن است که عوامل متعددی میتوانند این فشار را بر روی اعصاب وارد کنند. این مشکل اغلب در بزرگسالان دیده میشود و میتواند با علائم دیگری همچون خارش، بی حسی و درد دست و پا همراه باشد. به طور کلی در جواب این سوال که سوزن سوزن شدن دست و پا نشانه چه بیماری است، باید گفت در صورتی که خواب رفتن، گزگز، بی حسی، سوزن سوزن شدن و یا مور مور شدن دست و پا را به صورت مداوم تجربه میکنید ممکن است به یکی از مشکلات زیر دچار شده باشید.
1. فشار به عصب دست یا پا
اصلیترین عاملی که خواب رفتن دست و پا را به دنبال خواهد داشت، وارد شدن فشار به اعصاب است. به طور قطع شما نیز تا کنون این مسئله را تجربه کردهاید که بعد از قرار دادن دستتان زیر سر و گذشت مدتی، دستتان بی حس شده و به اصطلاح خواب رفته باشد. در این مواقع فشار سر بر روی دست موجب وارد شدن فشار به اعصاب شده و خواب رفتن دست را به دنبال دارد. از سوی دیگر مصرف نمک و یا تغییرات هرمونی، انداختن پا بر روی پای دیگر میتواند فشار به عصب دست یا پا را به دنبال داشته باشد.
2. سندرم تونل کارپال، عامل خواب رفتن دست و پا
در صورتی که عواملی همچون آسیب به اعصاب، حرکت تکراری و التهاب در نواحی مختلف بدن موجب فشرده شدن عصب میانی شوند، مشکلاتی همچون سندرم تونل کارپال را در پی داشته و موجب بی حس شدن دست و پا خواهد شد.
3. مور مور شدن دست و پا به علت کم کاری تیروئید
بسیار کم پیش میآید فرد به دلیل کم کاری تیروئید دچار سوزن سوزن شدن دست و پا شود، اما این امکان دور از ذهن نیست. در صورتی که غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تیروئید را تولید نکند، میزان این هورمون در بدن کاهش پیدا میکند و این مسئله ممکن است آسیب به سیستم عصبی را به دنبال داشته باشد.
4. تاثیر اختلالات ژنتیکی خاص در خواب رفتن پا و دست
برخی مواقع آسیب به سیستم عصبی ناشی از اختلالات ژنتیکی است که میتواند در قالب فشار به اعصاب و خواب رفتن دست و پا بروز کند.
5. تشکیل تومور در بدن، علت بی حسی دست و پا
تومورهای سرطانی یا غیر سرطانی که ناشی از وجود سلولهای غیر عادی در بدن هستند ممکن است در هر یک از نقاط بدن ایجاد شوند. برخی مواقع این تومورها بر روی اعصاب شکل گرفته و به اعصاب فشار وارد میکنند و یا با حمله به سیستم عصبی، موجب خوابیدن دست و پا میشود.
6. تاثیر دیابت بر خواب رفتن دست و پا در خواب
دیابت یکی از بیماریهایی است که با بالا رفتن سطح قند خون، موجب آسیب به اعصاب بدن شده و در نهایت بی حسی دست و پا را به دنبال خواهد داشت که به آن نوروپاتی دیابتی میگویند. علاوه بر آن، در صورت ابتلا به دیابت، ممکن است در کنار بی حسی بدن، علائمی همچون تغییر بوی دهان، تشنگی و تکرر ادرار را نیز تجربه کنید.
7. سوزن سوزن شدن دست بعلت پا و نارسایی کلیه
در بسیاری مواقع خواب رفتن پا به دلیل نارسایی کلیه و آسیب به این عضو بدن است. در صورتی که فرد به فشار خون بالا و یا دیابت مبتلا باشد، ممکن است نارسایی کلیه را تجربه کرده و موجب عدم دفع مواد زائد از کلیه شود. تجمع مواد زائد در کلیه به سیستم عصبی آسیب وارد کرده و سِر شدن دست و پا را به دنبال خواهد داشت.
8. تاثیر کمبود ویتامین و مواد معدنی بر خواب رفتن بدن
یکی دیگر از عواملی که موجب مورمور کردن دست و پا میشود، کمبود برخی از ویتامین در بدن و یا عدم توانایی بدن در جذب این ویتامینها است؛ اما سوال اینجاست کمبود کدام ویتامین باعث گزگز دست و پا می شود؟ به طور کلی در صورتی که ویتامینهای B۱ ،B۶ ،B۱۲ ،B۹ یا E در بدن کاهش پیدا کند مشکلاتی همچون خواب رفتن پا را به دنبال خواهد داشت.
9. وجود عفونت در بدن و بی حسی دست و پا
عفونتهای ویروسی که در بدن ایجاد میشوند موجب آسیب به اعصاب شده و میتواند مشکلاتی همچون گزگز شدن دست و پا را به دنبال داشته باشند که برخی از این عفونتها عبارتند از، بیماری جذام (هانسن)، زونا، لایم، ایدز (HIV) و هپاتیت B و C.
جذام (هانسن): این بیماری بر روی سیستم تنفسی، پوست و اعصاب تاثیر مستقیم داشته و اعصاب نواحی مختلف بدن را درگیر خود میکند و موجب خواب رفتن دست و پا خواهد شد.
زونا: بیماری زونا که ناشی از انتشار ویروس واریسلا زوستر در بدن است، به وجود آمدن بثورات پوستی متعددی بر روی پوست را در پی خواهد داشت. این بیماری نواحی به خصوصی از بدن را درگیر خود میکند و موجب گزگز دست و پا در این نواحی میشود.
لایم: این عفونت باکتریایی که به واسطه نیش آکنه در بدن منتشر میشود، میتواند آسیب به اعصاب را به دنبال داشته و در نواحی که سیستم عصبی آسیب دیده باشد، موجب گزگز بدن شود.
ایدز (HIV): عفونت ناشی از بیماری ایدز مستقیما بر روی سیستم ایمنی تاثیر گذاشته و احتمال ابتلا به سرطان و خواب رفتن دست و پا را بالا میبرد.
هپاتیت B و C: هپاتیت B و C که ناشی از انتشار یک ویروس در بدن افراد است، اصلیترین تاثیر خود را بر روی کبد میگذارد و موجب التهاب کبد میشود و در صورتی که درمان نشود، ممکن است بیماریهایی چون سرطان را در پی داشته باشد و یا علائمی چون بی حسی و گزگز کردن دست و پا را به وجود آورد.
10. اختلالات نخاعی و بی حسی دست و پا
بیماریهای نخاعی اغلب بر روی سیستم عصبی تاثیر گذاشته و میتوانند اعصاب نواحی مختلف بدن را با آسیب مواجه کرده و در نهایت موجب خوابیدن دست و پا در نواحی آسیب دیده اعصاب شوند.
11. ابتلا به بیماری خود ایمنی و بی حسی بدن
بیماریهای خود ایمنی شرایطی را در بدن ایجاد میکنند که سیستم ایمنی به نواحی مختلف بدن حمله کرده و آن را از کار بیندازد. در صورتی که سیستم ایمنی اعصاب را مورد هدف قرار دهد، ممکن است موجب فشرده شدن اعصاب و در نهایت بی حس شدن نواحی از بدن شود. برخی از بیماریهای خود ایمنی که این مشکل را در پی خواهند داشت عبارتند از:
- خودایمنی روده باریک که به آن سلیاک میگویند، میتواند بعد از مصرف گلوتن فرد را با مشکل خواب رفتن برخی از نقاط بدن مواجه کند.
- بیماری لوپوس نیز نوع دیگری از خود ایمنی است که طی آن عوامل بیماری به اعصاب حمله کرده و موجب التهاب و فشار به رگهای خونی میشود.
- افرادی که به آرتریت روماتوئید مبتلا میشوند التهاب و درد در مچ دست یا پا را تجربه کرده و همین مسئله فشار به اعصاب را به دنبال دارد.
- ام اس یا همان بیماری مولتیپل اسکلروزیس، یک نوع بیماری خود ایمنی است که طی آن سیستم ایمنی به میلین یا همان پوشش محافظ اعصاب حمله کرده و به آن آسیب وارد میکند و در نهایت موجب بی حسی و یا خواب رفتن دست و پا میشود.
12. تاثیر عوارض داروها در خواب رفتن پا و دست
به طور کلی همه داروها در کنار فوایدی که برای بدن دارند، دارای عوارضی نیز هستند. بی حسی دست و پا یکی از عوارض داروهای HIV، شیمی درمانی، ضد تشنج، داروهای قلب و فشار خون همچون آمیودارون یا هیدرالازین و ضد عفونت چون مترونیدازول و داپسون است که ممکن است در هر فردی دیده شود.
13. خواب رفتن دست و پا به علت بارداری
شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد که خواب رفتن دست و پا در بارداری به چه علت است؟ در جواب باید بگوییم همانطور که میدانید در این دوران، حجم رحم افزایش پیدا کرده و این مسئله موجب فشار به اعصاب خونی میشود و در نهایت بی حسی بدن را به دنبال دارد.
14. خواب رفتن دست و پا و غلظت خون
غلظت خون شدید موجب عدم عبور راحت خون در رگ شده و اینگونه خون به راحتی در نواحی همچون دست و پا جریان پیدا نمیکند. در صورتی که خون رسانی به درستی انجام نشود ممکن است موجب سر شدن نواحی مختلف بدن شده و از جمله علت خواب رفتن دست در شب به شمار آید.
15. قرارگیری در معرض سموم علت خواب رفتن دست در شب
قرار گرفتن در معرض تماس با سموم شیمیایی و یا نوروتوکسین ممکن است عوارضی همچون خواب رفتن دست و پا و یا گزگز را به دنبال داشته باشد. برخی از این سموم شیمیایی عبارتند از آکریل آمید، اتیلن گلیکول، هگزا کربنها، فلزات سنگین سرب، جیوه، و آرسنیک.
16. مصرف بیش از حد الکل
به طور قطع در رابطه با تاثیر الکل بر اعصاب شنیدهاید. این ماده میتواند به سیستم عصبی آسیب وارد کرده و میزان ویتامین B۱۲ و فولات را در بدن به میزان زیادی کاهش میدهد و همین مسئله خواب رفتن دست را به دنبال خواهد داشت.
علت خواب رفتن دست و پا در خواب
همچنین در جواب این سوال که خواب رفتن دست و پا در خواب نشانه چیست باید گفت در کنار این عوامل، سوزن سوزن شدن و خواب رفتن این نواحی از بدن میتواند به علت کمبود ویتامین B12، مشکلات پزشکی و یا اضطراب نیز باشد.
خواب رفتن دست و پا اول صبح
خواب رفتن دست و پا در ساعات اولیه صبح اغلب به علت فشار به اعصاب این نواحی و یا جریان نامنظم خون به دست و پا اتفاق میافتد. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است به نحوی بخوابی که فشار کمتری به دست وارد شده و خون بهتر جریان پیدا کند. البته برخی مواقع این مشک به دلایل دیگری بروز میکند که برای پی بردن به آن بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
آیا خواب رفتن دست خطرناک است؟
خوابیدن دست و پا به طور معمول و در صورتی که موقت باشد خطرناک نبوده و تنها علت آن میتواند فشار بر روی اعصاب باشد؛ اما اگر این مشکل ادامه دار و مداوم باشد و یا در کنار علائم جدی دیگری بروز کند، میتواند خطرناک بوده و نشان دهنده ابتلا به یکی از بیماریهای ذکر شده باشد.
تشخیص علت خواب رفتن دست و پا
برای آنکه بتوان به دلیل خواب رفتن دست و پا در طول روز و یا در هنگام خواب پی برد، لازم است از روشهای پزشکی استفاده نمود. پزشک نخست وضعیت جسمانی و سابقه پزشکی را بررسی کرده و بعد با انجام روشهای آزمایشی به علت بی حسی دست و پا پی میبرد. به طور کلی برای پی برد به دلیل این مشکل میتوان از راهکارهای زیر استفاده نمود.
- ام آر آی
- سی تی اسکن
- تست فعالیت الکتریکی عضلات
- آزمایش مایع مغزی نخاعی
- نمونه برداری از پوست
- آزمایش خون (برای تشخیص تیروئید، مشکلات کبدی، دیابت، اختلال کلیه، کمبود ویتامین و دیگر اختلالات)
برای خواب رفتن دست چه قرصی بخوریم؟
برای درمان بیحس شدن دست و پا باید به پزشک مراجعه و نخست به علت این مشکل پی ببرید. در غیر این صورت مصرف هر نوع داروی درمانی برای شما ممنوع خواهد بود. مصرف دارو تنها باید با تجویز پزشک مغز و اعصاب و یا ارتوپد و با دستور او انجام شود؛ از این رو ما در این قسمت بدون دانستن علت مشکل شما، نمیتوانیم هیچ نوع قرص و یا پمادی معرفی کنیم.
درمان خواب رفتن دست و پا
بعد از آنکه با استفاده از روشهای پیشنهاد شده، علل خواب رفتن دست و پا بررسی شد، حال پزشک با توجه به مشکل ایجاد شده استفاده از یکی روش درمانی مناسب را پیشنهاد خواهد داد. برخی از راهکارهایی که برای درمان این مشکل پیشنهاد میشود عبارتند از:
ماساژ درمانی و استفاده از کمپرس آب گرم: ماساژ یک روش مناسب برای افرادی است که به دلیل مشکل در گردش خون، خواب رفتن دست و پا را تجربه میکنند. ماساژ درمانی و استفاده از کمپرس گرم میتواند سیستم گردش خون را به صورت خارجی تحریک کرده و عملکرد اعصاب را بهبود ببخشد.
شما میتوانید به صورت روزانه یک کیسه آب گرم را به مدت 5 تا 7 دقیقه بر روی نقاطی از بدن که دچار بی حسی میشوند قرار داده و بعد از اتمام این مدت، این نواحی را ماساژ دهید. پیشنهاد میشود برای ماساژ درمانی از یک فرد متخصص کمک بگیرید و اگر شخصی را در این حوزه نمیشناسید، میتوانید لیست بهترین ماساژور در تهران را در سایت ما مشاهده کنید.
توانبخشی فیزیکی: اگر خواب رفتن دست و پا در شما به صورت شدید بروز میکند و طولانی مدت ادامه دارد، به گونهای که فعالیت روزانه شما را مختل کرده است، اغلب پزشک ارتوپد توانبخشی فیزیکی را توصیه خواهد کرد. طی این روش از تمرینات مختلف برای بازگرداندن توان عضلات و کاهش بی حسی دست و پا استفاده خواهد شد.
درمان دارویی: در این روش پزشک یک سبک غذایی به خصوص را به شما پیشنهاد داده و توصیه میکند مکملها و داروهای به خصوصی را مصرف کنید. برخی مواقع نیز استفاده از داروهای موضعی، پمپهای درد و یا کاشت بلوکهای عصبی را توصیه میشود.
طب سوزنی: اغلب مشکلات مرتبط با عضلات و یا بی حسی، گزگز، سوزن سوزن شدن و خواب رفتن دست و پا، با استفاده از روش طب سوزنی به راحتی درمان خواهد شد.
درمان خانگی خواب رفتن دست و پا
متخصصان علاوه بر روشهای پزشکی، چند روش درمان خواب رفتن دست و پا در خانه نیز پیشنهاد میدهند که میتوانند به شما کمک کنند؛ همچون:
- مصرف سیگار و الکل را کنار بگذارید.
- ورزش روزانه را فراموش نکنید.
- وعدههای غذایی خود را به گونهای بچینید که انواع مختلفی از ویتامینها در مواد غذایی مصرفی وجود داشته باشد.
- سه بار در هفته با استفاده از نمک اپسوم به مدت 20 دقیقه حمام کنید.
- از قرارگیری در معرض مواد شیمیایی و سموم خودداری کنید.
- وزن خود را کنترل کرده و وزن خود را به تعادل برسانید.
چه زمانی برای بررسی علت خواب رفتن دست و پا به دکتر مراجعه کنیم؟
در صورتی که خواب رفتن دست و پا موقت نبوده و یا با علائم دیگری همچون عدم حفظ تعادل، سرگیجه، مشکل در تکلم، کاهش دید، ضعف و درد دست و پا همراه باشد و به صورت مکرر شما را درگیر خود کند، لازم است به پزشک مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید. همچنین در صورتی که نیاز به مشورت در این حوزه دارید میتوانید با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شود.
در این مقاله تلاش کردیم به طور مفصل در رابطه با علت و درمان خواب رفتن دست و پا صحبت کرده و اطلاعات کاملی را در با شما به اشتراک بگذاریم. همانطور که گفته شد در صورتی که این مشکل با شدت زیادی در شما بروز میکند لازم است به پزشک مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید. در صورتی که پزشکی را در این حوزه نمیشناسید میتوانید لیست بهترین متخصصان را در وب سایت دکتر گویا مشاهده کنید. همچنین ما آماده دریافت انتقادات و پیشنهادات شما در قسمت دیدگاهها هستیم.
سلام خدمت شما
من برای خواب رفتن دست و پا به دکتر مراجعه کردم. فیزیوتراپی نوشت اما جواب نداد. یک روش بهتر وجود دارد؟
سلام دوست عزیز
خواب رفتن دست و پا دلایل مختلفی داره و بعضی مواقع با مصرف دارو و بعضی مواقع با کنار گذاشتن سیگار و الکل، ورزش کردن و کاهش وزن درمان می شه. پیشنهاد ما مراجعه به بهترین دکتر مغز و اعصاب در تهران برای پی بدن به علت خواب رفتن پا و دست هست.