علت درد ناف در بارداری و درمان خانگی آن

درد ناف در بارداری چه زمانی خطرناک است؟

علت درد ناف در بارداری چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد؟ ناف درد در بارداری، یکی از مشکلاتی است که بسیاری از خانم ها در این دوران آن را تجربه می کنند. این مشکل اغلب در ماه های سوم به بعد که شکم بزرگتر شده و فشار به رحم افزایش پیدا می کند خود را نشان می دهد. درد ناف مشکل چندان جدی نیست؛ اما برای آنکه بتوان علت آن را فهمید و زمان مناسب را برای مراجعه به بهترین دکتر زنان در تهران تشخیص داد، لازم است اطلاعاتی را در رابطه با آن را بدانید. در ادامه بیشتر با علت درد ناف در دوران بارداری و روش های درمان آن بپردازیم.

درد ناف در دوران بارداری

در دوران بارداری تغییرات زیادی در بدن به وجود می آید که برخی از این تغییرات می توانند موجب درد و یا بروز علائمی در برخی نقاط بدن همچون شکم و ناف شوند. این تغییرات در سه ماهه دوم و سوم بارداری بیشتر بوده و امکان وجود درد و ناراحتی در بدن نیز در ماه سوم به بعد بیشتر خواهد بود.

حدود یک دوم خانم های باردار مشکلاتی همچون درد ناف در بارداری را تجربه می کنند و این مسئله می تواند دلایل متعددی داشته باشد و مدتی طول بکشد. درد کم و یا عادی ناف مشکل ایجاد نمی کند؛ اما اگر این مسئله در کنار علائم دیگری دیده شود می تواند نشان دهنده مشکلی جدی باشد.

دلیل درد ناف در بارداری

علائم همراه با درد شدید ناف در بارداری

در برخی مواقع درد ناف به تنهایی بروز نمی کند و شما ممکن است در کنار آن عوارض زیر را نیز تجربه کنید:

🔸قرمزی پوست

🔸درد در ناحیه شکم

🔸خارش پوست اطراف ناف و شکم

5 دلیل درد ناف در بارداری

عوامل متعددی می توانند این مشکل را در پی داشته باشند؛ اما اصلی ترین دلایل درد ناف در بارداری به عبارت زیر هستند:

🔹کشیده شدن ماهیچه ها و پوست شکم

با رشد جنین و افزایش حجم رحم ماهیچه ها و پوست اطراف شکم کشیده شده و این مسئله موجب خارش و درد در ناحیه شکم و ناف می شود. عضله شکم که از استخوان سینه تا لگن ادامه دارد یک جفت ماهیچه با ابعاد بزرگ است که با افزایش حجم رحم، این ماهیچه کشیده شده و حساس می شود و در نهایت کشیده شدن ماهیچه ها و پوست شکم در دوران بارداری، درد ناف را به دنبال خواهد داشت.

🔹عفونت روده، علت درد ناف در بارداری

عفونت روده در دوران بارداری بسیار نادر است؛ اما در صورتی که این مشکل را مشاهده کردید لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید.  عفونت علت سوزش اطراف ناف در بارداری و درد شکم خواهد شد. همچنین ممکن است اسهال، تب، تهوع و استفراغ را به دنبال داشته باشد.

عفونت روده، علت درد ناف در بارداری

🔹درد اطراف ناف در بارداری به دلیل داشتن پیرسینگ ناف

بسیاری از خانم ها ممکن است قبل از بارداری دارای پیرسینگ باشند و از نظر آنها وجود پیرسینگ ناف در دوران بارداری مشکلی ایجاد نکند؛ اما لازم به ذکر است شما باید قبل از ماه سوم بارداری آن را خارج کنید. پیسینگ می تواند در ناحیه ناف ایجاد عفونت، ترشح چرکی، خارش و سوزش کند.

لازم به ذکر است اگر یک سال کمتر است که پیرسینگ را خارج کرده اید بهتر است در دوران بارداری، برای تست عفونت در ناحیه ناف به پزشک مراجعه نمایید.

🔹فشار به رحم و درد ناف خانم باردار

زمانی که نوزاد در سه ماهه اولیه رشد خود است رحم کوچک بوده و از استخوان شرمگاهی بالاتر نمی رود، از این رو فشار زیادی به شکم و ناف وارد نمی شود. در سه ماهه دوم رشد جنین کمی بیشتر شده و رحم تا ناف بالا می آید و کمی به شکم فشار وارد می شود؛ اما این فشار چندان زیاد نیست.

در سه ماهه سوم که رحم، قفسه سینه تا قسمت شرمگاهی را می گیرد، فشار به شکم به حداکثر خود می رسد و ممکن است درد ناف در بارداری را به دنبال داشته باشد. فشار به شکم در دوران بارداری می تواند به ناف شکلی بیرون زده نیز بدهد.

🔹فتق ناف

خانم های باردار و یا افراد چاق همواره در معرض ابتلا به فتق ناف در بارداری هستند ‌‌و این مشکل در خانم هایی که چند قلو باردار هستند بیشتر دیده می شود. در صورت ابتلا به فتق ناف، شکم با فشار روده مواجه شده و فرد ممکن است دچار استفراغ، برآمدگی در ناحیه اطراف ناف، تورم و احساس درد در شکم مواجه شود.

درد ناف در بارداری و فشار به رحم

اغلب این مشکل چندان جدی نبوده و در مدت زمان کوتاهی برطرف می‌شود؛ اما در برخی مواقع که پزشک تشخیص دهد به اندام های مختلف بدن به میزان کافی خون وارد نمی‌شود، فتق ناف با جراحی درمان خواهد شد.

دلیل تیر کشیدن ناف در بارداری

تیر کشیدن ناف در بارداری نیز به همان دلایلی است که در قسمت به آنها اشاره کردیم. برخی مواقع علل اشاره شده با درد اطراف ناف و برخی مواقع با علائمی چون تیر کشیدن و یا سوزش ناف در بارداری بروز می‌کند. به طور کلی تجربه هر کدام از این علائم باید با مراجعه به پزشک همراه باشد.

درد دور ناف در اوایل بارداری

درد ناف در بارداری ماه اول تا سوم، اغلب می‌تواند به دلیل چند قلو باردار بودن و یا کشش پوست شکم باشد. زمانی که جنین رشد می‌کند و کم کم موجب بزرگ شدن شکم می‌شود، به شکم، پوست و عضلات اطراف ناف فشار وارد کرده و در نهایت موجب درد دور ناف در بارداری در سه ماه اول خواهد شد. لازم به ذکر است برخی از مادران از همان ماه‌های اول بارداری افزایش وزن شدید را تجربه می‌کنند که این مسئله نیز درد ناف را به دنبال خواهد داشت.

درد ناف در اواخر بارداری

در اواخر بارداری، جنین مراحل رشد را گذرانده، بزرگ شده و به تولد نزدیک می‌شود. زمانی که در خود جمع می‌شود و یا تکان می‌خورد بر رحم و عضلات اطراف آن فشار وارد کرده و در نهایت موجب درد کنار ناف سمت راست در بارداری و یا سمت چپ خواهد شد. از سوی دیگر عواملی همچون فتق ناف، فشار به رحم و عفونت روده نیز این مشکل را در پی خواهند داشت.
درد ناف در اواخر بارداری

آیا درد دور ناف در بارداری و جنسیت جنین به هم ربط دارند؟

بسیاری از افراد معتقدند در صورتی که زنان در دوران بارداری درد ناف را تجربه کند، دارای فرزند پسر و برخی افراد معتقدند دارای فرزند دختر می‌شود. در واکنش به این تصورات باید بگوییم درد دور ناف ربطی به جنسیت فرزند شما ندارد و مادران دارای دختر و یا پسر ممکن است این نوع درد را تجربه کنند.

درمان درد ناف در بارداری

در اغلب مواقع درد ناف علت جدی ندارد و رشد جنین موجب این مسئله می‌شود، اما در برخی مواقع نیز می‌تواند خبر از مشکلات جدی همچون فتق ناف و یا عفونت بدهد. به همین خاطر پیشنهاد می‌شود به محض مشاهده این مشکل به پزشک مراجعه کنید تا در صورت نیاز از داروها و یا آنتی بیوتیک‌های به خصوص استفاده نمایید. لازم به ذکر است داروها و آنتی بیوتیک‌های مناسب برای خانم‌های باردار متفاوت بوده و به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه از آنها استفاده کرد؛ پس حتما با مشورت پزشک برای مصرف آنها اقدام کنید.

درمان خانگی درد ناف در بارداری

از آنجایی که اغلب درد ناف به علت کشیده شدن پوست و عضلات شکم است، این مشکل با چند اقدام ساده رفع می شود. اقدامات خانگی که شما می توانید برای رفع درد انجام دهید عبارتند از:

  •  مالش آرام شکم با استفاده از ژل آلوئه ورا می تواند در کاهش درد ناف موثر باشد.
  •  داشتن ورزش و فعالیت در آب فشار را بر روی کمر و شکم کاهش داده و درد ناف را کم می کند.
  • با خوابیدن به روی پهلو و گذاشتن بالش به روی شکم فشار در ناحیه ناف کمتر خواهد شد.
  •  کمپرس آب سرد و یا گرم خارش را در ناحیه ناف کاهش داده و دود و سوزش شکم را کم می کند؛ اما دقت داشته باشید کمپرسور را مستقیم بر روی شکم قرار ندهید.
  •  در صورتی که اطمینان دارید دچار فتق ناف نشده اید می توانید از ماساژ‌های مخصوص شکم در بارداری استفاده کنید.
  •  کمربندهای مخصوص دوران حاملگی می توانند به شما در کاهش درد ناف در بارداری کمک کنند.

درمان خانگی درد ناف در بارداری

چه زمانی برای درد ناف در بارداری به دکتر زنان مراجعه کنیم؟

همانطور که گفته شد این مشکل چندان خطرناک نبوده و جای نگرانی جدی نیست؛ اما در صورتی که این عارضه را همراه با علائم زیر مشاهده کردید لازم است برای اطمینان از سلامت خود و جنین به پزشک مراجعه کنید.

❗خونریزی

❗تورم در شکم

❗ترشح چرکین

❗ تب و استفراغ

❗برآمدگی اطراف ناف

❗سوزش و خارش پوست شکم

سخن نهایی

در این مقاله تلاش کردیم شما را با عواملی که موجب درد ناف در بارداری می شوند آشنا کرده و روش های درمان آن را بیان کنیم. در صورتی که به دنبال یک متخصص زنان هستید، می توانید لیست بهترین پزشکان زنان را در سایت دکتر گویا مشاهده کنید. همچنین در صورت داشتن سوال می توانید در قسمت نظرات مطرح کرده و یا با مشاوران ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

4.5/5 - (6 امتیاز)
منبع
paziresh24medicalnewstoday
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫13 دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید
    من قبل از بارداری پیرسینگ داشتم ولی الان که شکمم اومده جلو جاش همش زخم میشه و خیلی هم میسوزه. تست عفونت هم دادم منفی شد . راهنماییم کنید لطفا

  2. دکتر جان من شنیدم درد دور ناف اگه تیز باشه بچه پسره اگه یه سمت بیرون باشه بچه دختره. چقدر درسته؟

    1. مادر بزرگ منم اینطوری دختر و پسر بودنه بچه ها رو تشخیص میداد ولی خب یه وقتایی درست در نمیومد دیگه

  3. ممنون از اطلاعات خوبتون
    فقط میشه بگید درد دور ناف و حالت تهوع هر دوش با هم نشونه چیه؟

  4. سلام یه سوال داشتم. درد زیاد ینی دقیقا چقدر؟ من تقریبا در طول روز ۲ ساعتی درد دارم زیاد محسوب میشه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا