درمان یبوست در بارداری

علت یبوست در بارداری و درمان آن با روش های خانگی

یبوست در بارداری، یکی از مشکلاتی است که از هر ۴ خانم باردار، ۱ نفر در دوران بارداری آن را تجربه می کند. از آنجایی که یبوست می تواند بسیار دردناک و مشکل ساز باشد و خانم های باردار نیز اجازه ندارند بدون تجویز بهترین دکتر زنان در تهران، از ملین های دارویی استفاده کنند، لازم است از روش های جایگزین برای برطرف کردن این مشکل استفاده شود. برخی از راهکارهای موثر برای درمان این مشکل، روش های خانگی هستند که به آنها خواهیم پرداخت. تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا با بهترین روش های درمان قبضیت در بارداری آشنا شوید و این مشکل را به راحتی حل کنید.

علت یبوست در بارداری چیست؟

همانطور که گفته شد یبوست در دوران بارداری امری رایج است که به دلایل متعددی ممکن است خود را نشان دهد و اصلی ترین علت آن نیز تغییرات هورمونی در ماه های اول بارداری است. زمانی که در بدن هورمون پروژسترون افزایش پیدا می کند، مدفوع نمی تواند به طور معمول در روده حرکت کرده ‌‌و دفع شود. البته لازم به ذکر است این مشکل در ماه‌های آخر بارداری بدون انجام اقدام خاصی برطرف خواهد شد.

عامل موثر دیگری که می توان به آن اشاره کرد فشار به روده است. از آنجایی که در دوران بارداری رحم بزرگ می‌شود، به روده فشار وارد کرده و دفع مدفوع را با مشکل مواجه می کند. اغلب خانم هایی که چند قلو باردار هستند دچار یبوست شدیدتری می شوند.

در برخی مواقع نیز ممکن است خانم های باردار، در طول دوران بارداری زنان، غذاهای فیبر دار کمتری مصرف کنند و یا لازم باشد داروهای مولتی ویتامین استفاده کنند که این عوامل نیز می توانند یبوست بارداری را به دنبال داشته باشند. از آنجایی که مولتی ویتامین ها دارای آهن هستند، مواد معدنی همچون آهن می توانند موجب یبوست شوند.

علت یبوست در بارداری

علائم یبوست در بارداری

یبوست در خانم های باردار همچون افراد عادی بروز می کند و تفاوت چندانی ندارد. به طور کلی این علائم به عبارت زیر هستند.

  • خشک و سفت بودن مدفوع
  • نفخ شکم و متورم شدن شکم
  • کاهش تعداد دفعات دفع مدفوع
  • دفع مدفوع با فشار و درد فراوان
  • وارد کردن فشار به شکم برای خارج شدن مدفوع

در صورتی که این علائم بیش از 1 تا 2 هفته ادامه پیدا کند می‌تواند بیماری‌ها و عوارض زیادی را به همراه داشته باشد؛ از این رو مراجعه به پزشک ضروری است.

عوارض و خطرات یبوست در بارداری

یبوست در دوران بارداری مشکلی دائمی نیست و پس از مدت کوتاهی برطرف می شود؛ از این رو هیچ تاثیر منفی بر روی نوزاد شما نخواهد گذاشت. البته لازم به ذکر است، این به آن معنا نیست نیازی به درمان وجود ندارد. شاید یبوست در بارداری مشکلی برای جنین به وجود نیاورد، اما می تواند برای مادر دارای عوارضی باشد؛ از این رو درمان سریع آن ضروری است. برخی از عوارضی که ممکن است مادر با ابتلا به یبوست تجربه کند به عبارت زیر است.

  • نفخ
  • بواسیر
  • شقاق معقد
  •  مشکل معده
  • افتادگی رکتوم
  • نهفتگی مدفوع (بسیار نادر)

در صورتی که این عوارض را مشاهده کردید از مصرف خودسرانه و زیاد از حد ملین ها خودداری کنید؛ چراکه این مواد می توانند در صورت مصرف بیش از اندازه و یا ابتلا به بیماری هایی همچون مشکلات کلیوی یا دیابت شرایط را بدتر کرده و مشکل جدی تری ایجاد کنند.

خطرات یبوست در بارداری

درمان یبوست بارداری با روش های طب سنتی

طب سنتی برای رفع این مشکل استفاده از مواد غذایی ملین و روغن های گیاهی را پیشنهاد می دهد. راهکارهای طب سنتی برای درمان سریع یبوست در دوران بارداری به عبارت زیر هستند.

⚪ خاک شیر و تخم شربتی از جمله مواد غذایی ملینی هستند که می توانند کار باز جذب آب را در روده ها انجام دهند و دفع مدفوع را راحت تر کنند.

⚪ مصرف میوه‌ هایی همچون انجیر و یا توت که خاصیت نرم کنندگی دارند، برای رفع یبوست در بارداری به شما کمک خواهند کرد.

⚪ روغن های گیاهی و طبیعی همچون روغن زیتون می تواند در غذاهای مختلف ریخته و مصرف شوند. این کار به روان شدن و دفع مدفوع کمک می کند.

درمان خانگی یبوست در بارداری

شما می توانید با چند راهکار ساده برای درمان خانگی یبوست اقدام کرده و و بدون استفاده از داروهای شیمیایی، یبوست را درمان کنید. این راهکارهای خانگی به عبارت زیر هستند.

🔹 از پروبیوتیک‌ها استفاده کنید: باکتری های مفیدی که می توانند به عملکرد بهتر روده کمک کنند با مصرف پروبیوتیک ها وارد بدن می شوند. شما می توانید در هنگام خرید دوغ، ماست یا پنیر، محصولاتی را انتخاب کنید که پروبیوتیک هستند.

🔹 فعالیت بیشتری داشته باشید: داشتن تحرک می تواند دفع مدفوع را آسان تر کند؛ پس بهتر است پیاده‌روی های ملایم و ورزش های سبک را در برنامه روزانه خود قرار دهید.

🔹مواد غذایی فیبردار مصرف نمایید: غلات، انواع میوه ها و سبزیجات دارای فیبر هستند و می توانند دفع مدفوع را راحت تر کنند. شما باید در کنار افزایش مصرف غذایی فیبر دار، میزان مصرف فست فود، نوشابه، الکل و مواد غذایی شیرین را کاهش دهید.

🔹 مایعات بیشتری استفاده کنید: مصرف آب به میزان کافی می تواند مدفوع را نرم کرده و حرکت آن را در روده آسانتر کند. مصرف آب، غذاهای خورشتی، سوپ و آب میوه و سبزیجات می تواند در درمان یبوست بارداری موثر باشد.

درمان های خانگی یبوست در بارداری

روش های پزشکی درمان یبوست در بارداری

برخی مواقع ممکن است روش های خانگی و یا طب سنتی در درمان یبوست چندان موثر عمل نکنند؛ از این رو لازم است به سراغ روش های پزشکی بروید. اغلب پزشکان داروها و ملین های زیر را در دوران بارداری بی خطر می دانند و مصرف آنها را به خانم های باردار پیشنهاد می کنند.

  • دارویی چون شیاف گلیسیرین از جمله ملین های روان کننده است که می تواند با لغزنده کردن مدفوع در روده به دفع راحت تر آن کمک کند.
  • ملین های حجم دهنده مثل مواد غذایی دارای فیبر عمل می کنند و می توانند با وارد کردن آب به مدفوع آن را بزرگتر و نرم تر کنند. این کار دفع مدفوع را راحت تر می کند. داروهایی همچون متیل سلولز، پسیلیوم و پلی کربوفیل از جمله این ملین ها هستند.
  • داروهایی چون هیدروکسید منیزیم و پلی اتیلن گلیکول از انواع ملین های اسمزی هستند که هم خاصیت نرم کنندگی داشته و هم می توانند بازجذب آب را در بدن بیشتر کنند. لازم به ذکر است شما نباید از این ملین ها بیش از حد استفاده کنید؛ چراکه می توانند نفخ و گرفتگی شکم را در پی داشته باشند.

درمان زخم مقعدی در اثر یبوست در بارداری

یبوست اغلب با زخم مقعدی همراه خواهد بود؛ چراکه افراد برای دفع مدفوع باید به خود فشار وارد کنند و مدفوع سفت و سخت شده، برای خروج از بدن، دیواره‌های مقعد را زخم خواهد کرد. در صورتی که یبوست بلافاصله بعد از بروز رفع نشود می‌تواند زخم مقعدی و یا بواسیر را به دنبال داشته باشد که هر دو این مشکلات بسیار دردناک هستند.

بواسیر و زخم مقعدی اغلب با خونریزی همراه بوده و برای درمان آن باید به سراغ روش های درمانی چون استفاده از پماد، جراحی و یا لیزر رفت. از آنجایی که مادر برای استفاده از این روش های درمانی دچار محدودیت است، پزشک با توجه به شرایط بیمار روش درستی را برای درمان توصیه خواهد کرد.

برای یبوست در بارداری چی بخوریم؟

همانطور که گفته شد برای درمان یبوست خیلی شدید در بارداری باید به سراغ مصرف مواد غذایی حاوی فیبر بروید. این مواد غذایی می‌تواند دفع مدفوع را تسهیل کرده و اغلب برای درمان یبوست در بارداری سه ماه اول بسیار موثر باشند. به طور کلی برخی از مواد غذایی که می توانید در دوران بارداری مصرف کنید از یبوست خلاص شوید به عبارت زیر هستند.

درمان یبوست در بارداری با خاکشیر: شاید تاکنون در رابطه با تاثیر خاکشیر برای درمان سریع یبوست در بارداری شنیده باشید. این دانه مقوی مزه چندانی ندارد، اما فایده بسیار زیادی دارد و آب زیادی را وارد بدن می کند و از این طریق به رفع این مشکل کمک خواهد کرد.

برای یبوست در بارداری چی بخوریم؟

برگ زرد آلو: در زمان های قدیم از برگ زردآلو به عنوان یک مسهل استفاده می شد؛ به این گونه که افراد مبتلا به یبوست، چند برگ زردآلو خشک شده را در آب ولرم ریخته و چند ساعت به آن زمان می دادند تا خیس بخورد. بعد از نرم شدن برگ زردآلو، می توان آن را نوش جان کرد.

گلاب: تاثیر گلاب برای درمان یبوست نسبی بوده و برخی از افراد با مصرف آن، از یبوست خلاص می شوند؛ اما برخی افراد تاثیر چندانی از آن مشاهده نکرده و مصرف و یا عدم مصرف گلاب تاثیری به حالشان ندارد.

سبزیجات: سبزیجات به دلیل داشتن فیبر و آب فراوان نقش جدی در درمان یبوست ایفا می کنند. شما می تواند در کنار وعده های غذایی خود از سبزی های خوردنی و تازه استفاده کنید.

درمان یبوست از طریق ناف

برای تقویت روده به داشتن فعالیت و بهبود حرکات روده می‌توان از روش ماساژ ناف نیز استفاده کرد. طی این روش باید 2 تا 3 ساعت بعد از غذا و به مدت 10 دقیقه اطراف ناف را با استفاده از روغن سیاهدانه و یا بنفشه چرب کنید که در جهت عقربه‌های ساعت اطراف ناف را ماساژ دهید. این نوع ماساژ نه تنها برای درمان یبوست، بلکه برای بین بردن جوش‌های صورت و بدن نیز کاربرد دارد.

آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟

به طور کلی اگر یبوست با شدت کمی ظاهر شود می توان با روش هایی که بیان شد آن را درمان کرد؛ اما در صورتی که این مشکل با شدت زیادی بروز کند و شما در کنار یبوست عوارض آن را نیز تجربه کنید لازم است سریعا به پزشک مراجعه نمایید. برخی از علائمی که نشان دهنده یبوست جدی و لزوم مراجعه سریع به پزشک هستند به عبارت زیر است.

✔️ دل درد

✔️ حالت تهوع و استفراغ

✔️ خونریزی از روده و یا مقعد

✔️ عدم تاثیر ملین در رفع یبوست در بارداری

✔️ طولانی شدن مدت زمان یبوست (بیش از ۱ تا ۲ هفته)

آیا یبوست در بارداری خطرناک است؟

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم شما را با دلیل یبوست در بارداری و روش های درمان خانگی آن آشنا کنیم. در صورتی که در این باره به سوالی برخوردید و یا نیاز به مشاوره داشتید، می توانید با کارشناسان مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید و یا سوال خود را در قسمت نظرات مطرح کنید تا در کوتاه ترین زمان ممکن به آن پاسخ دهیم.

4/5 - (1 امتیاز)
منبع
paziresh24ncbi.nlm.nih
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫11 دیدگاه ها

  1. خوردن سبزیجات خام برای درمان یبوست در بارداری خیلی برای من جواب بود
    امتحانش کنید

  2. ممنون از مطلبتون
    میشه بگید خوردن شربت انجیر برای رفع یبوست در بارداری مشکل داره یا نه؟

  3. سلام وقتتون بخیر
    من ۶ ماهه باردارم و یبوست شدید دارم و خیلی دلم درد میگیره. چون سابقه سقط دارم میترسم حتی فشار بیارم به خودم. توروخدا راهنمایی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا