عکس برداری دندان در بارداری

آیا عکس رادیوگرافی دندان در بارداری مضر است؟

یکی از مشکلات شایعی که اغلب خانم‌ها در طول بارداری آن را تجربه می‌کنند، بیماری‌های دهانی و یا پوسیدگی دندان است. بسیاری از بانوان زمانی که با این مشکل مواجه می‌شوند به دلیل خودداری از عکس برداری دندان در بارداری، از مراجعه به پزشک امتناع می‌کنند. این کار نه تنها درد و آزار زیادی را به مادر تحمیل می‌کند، بلکه موجب بدتر شدن وضعیت دندان‌ها نیز خواهد شد. از آنجایی که نگرانی‌های یک مادر باردار در رابطه با این مسئله قابل درک است، در ادامه قصد داریم به طور کامل در رابطه با خطرات و عوارض این روش صحبت کرده و سپس به شما در انتخاب انجام و یا عدم انجام این روش کمک کنیم. پیشنهاد می‌کنیم تا آخر این مقاله با دکتر گویا همراه باشید.

تشخیص بیماری های دهانی با عکس برداری دندان در بارداری

از آنجایی که خانم‌های باردار در طول دوران حاملگی، تغییرات هرمونی شدید و اسیدی شدن دهان را تجربه کرده و علاقه زیادی به مصرف مواد غذایی شیرین و یا ترش دارند، احتمال ابتلا به بیماری‌های دهانی تا حد زیادی افزایش پیدا خواهد کرد. از سوی دیگر خانم‌های باردار طی این دوران ممکن است مدام دچار تهوع شوند و همین مسئله پوسیدگی و آسیب به دندان را به دنبال داشته باشد. تمامی این عوامل ممکن است موجب ابتلا به بیماری‌های دهانی شده و مادر را با لق شدن و یا دندان درد در بارداری مواجه کنند.

در هنگام مواجهه با این عوامل لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید. در این مواقع پزشک با توجه به شرایط حاملگی شما، روش‌های تشخیصی همچون رادیولوژی دندان در دوران بارداری با استفاده از تدابیر احتیاطی را توصیه می‌کند. دقت داشته باشید که امتناع از درمان با وجود ابتلا به بیماری‌های دهانی همچون التهاب و پریودنت لثه، ممکن است زایمان زودرس، کاهش وزن جنین و یا تشنج یارداری را به دنبال داشته باشد.

تشخیص بیماری های دهانی با عکس برداری دندان در بارداری

تشخیص بیماری لثه با رادیوگرافی در بارداری

دندان پزشک برای تشخیص بیماری‌های دهانی در دوران بارداری باید از روش‌های پیشرفته‌ای استفاده کند که به سرعت بتوان بیماری را تشخیص داده و برای درمان آن اقدام نمود. یکی از روش‌های پیشرفته‌ای که امروزه در زمینه دهان و دندان مورد استفاده قرار می‌گیرد، رادیولوژی دیجیتال دندان در دوران بارداری است. طی این روش، از حسگرهای الکتریکی برای ثبت تصویر دندان‌ها در سیستم و بزرگنمایی تصویر استفاده می‌شود.

اما سوالی که در این حوزه پیش می‌آید آن است که انجام رادیولوژی دیجیتالی در دوران بارداری خطر ندارد؟ در جواب باید بگوییم از آنجایی که میزان اشعه‌های موجود برای عکس برداری دندان در بارداری تا 90 درصد کاهش پیدا می‌کند، خطرات آن برای جنین بسیار کم خواهد بود. با این حال همچنان احتمال آسیب به جنین وجود دارد؛ از این رو برای جلوگیری از این خطرات رعایت موارد زیر را به شما پیشنهاد می‌کنیم:

  • در سه ماهه اول بارداری و نیمه دوم سه ماهه سوم بارداری، به هیچ عنوان برای عکس برداری دندان اقدام نکنید.
  • قبل از عکس‌برداری از دندان در بارداری، پزشک را از حاملگی خود مطلع کنید.
  • برای عدم جذب اشعه مضر دستگاه، حتما از روپوش سربی استفاده نمایید.

آیا عکس برداری دندان در دوران بارداری خطرناک است؟

“نمیدونستم باردارم رفتم رادیولوژی.” بسیاری از مادران زمانی که به پزشک مراجعه می‌کنند با اضطراب این مسئله را بیان می‌کنند که بدون اطلاع از حاملگی خود، برای عکس دندان اوایل بارداری اقدام کرده‌ام. لازم به ذکر است، درست است که رادیوگرافی دندان در خانم های باردار طی سه ماه اول انجام نمی‌شود، اما این به معنای آن نیست که در صورت تصویر برداری از دندان، احتمال آسیب به جنین قطعی است.

برای کاهش نگرانی شما باید بگوییم، به طور کلی انجام رادیوگرافی برای همه افراد با حداقل میزان پرتو انجام می‌شود و الزام جلوگیری از تصویر برداری در سه ماهه اول و نیمه دوم سه ماه سوم بارداری به دلیل سرعت بالای رشد جنین در این بازه زمانی است. در این زمان اگر میزان اشعه مضر وارده به جنین بیش از اندازه استاندارد باشد، ممکن است اختلال بینایی و ذهنی جنین را به دنبال داشته باشد. به طور کلی در صورت بکارگیری نکات احتیاطی، گرفتن عکس opg در بارداری از دندان‌ها، مشکلی نخواهد داشت. شما می‌توانید در این زمینه با بهترین دکتر زنان در تهران نیز مشورت کنید.

آیا عکس برداری دندان در دوران بارداری خطرناک است؟

آیا عکس رادیوگرافی دندان برای جنین ضرر دارد؟

طبق تحقیقاتی که در مجله Oral Surgery, Oral Medicine, Oral Pathology and Oral Radiology و در سال 2017 بر روی دستگاه‌های نه چندان مدرن تصویر برداری دندان انجام شده است، در صورتی که مادر بدون رعایت موارد احتیاطی در برابر اشعه شدید دستگاه قرار گیرد ممکن است، به جنین آسیب وارد شود.

البته دقت داشته باشید که این آزمایشات در رابطه با عکس برداری دندان در بارداری با دستگاه‌های قدیمی و با پرتو شدید، انجام شده است. از آنجایی که امروزه از دستگاه‌های نسبتا مدرن و با کمترین میزان پرتو استفاده می‌شود، احتمال آسیب به حداقل رسیده است و پزشکان آسیب به جنین را در صورت رعایت نکات احتیاطی نفی کرده‌اند. لازم به ذکر است، همانطور که در وب سایت نی نی سایت نیز اشاره شده، گرفتن عکس دندان در سه ماهه دوم بارداری کمترین آسیب را به جنین وارد خواهد کرد.

پرتوهای ضعیف اشعه ایکس در رادیولوژی دندان

یکی از مسائل مهمی که میزان آسیب و یا خطرات رادیولوژی‌ دندان در بارداری را تعیین می‌کند، میزان اشعه و پرتویی است که مادر و جنین در مقابل آن قرار می‌گیرند، از این رو هرچقدر میزان این پرتو کمتر باشد، خطر کمتری مادر و جنین را تهدید خواهد کرد. به طور کلی در صورتی که میزان پرتو بیش از ۱۰ red (واحد اندازه‌گیری پرتو دریافتی) باشد، ممکن است کودک را در معرض کند ذهنی و یا مشکلات بینایی قرار دهد.

البته شما به عنوان یک خانم باردار لازم نیست نگران این مسئله باشید؛ چراکه امروزه میزان این پرتو برای رادیوگرافی دندان در زنان باردار به بیش از ۵ red نمی‌رسد. دقت داشته باشید که شما بدون انجام رادیوگرافی نیز همواره در معرض اشعه زمین و خورشید هستید.

نحوه انجام عکس برداری از دندان در دوران بارداری

اگر عنوان “گرفتن عکس دندان در بارداری نی نی سایت” را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب آن هستید باید بگوییم، لازم نیست برای گرفتن عکس رادیوگرافی دندان در بارداری هیچگونه استرسی به خود وارد کنید؛ چراکه انجام اقدام به خصوصی در این باره ضروری نیست. تنها موردی که باید قبل از مراجعه به مطب نسبت به آن دقت داشته باشید، مسواک زدن و تمیز کردن دندان‌ها است؛ چراکه در صورت باقی ماندن غذا در لا به لای دندان، تصویر برداری از دندان به خوبی صورت نخواهد گرفت.

نحوه انجام عکس برداری از دندان در دوران بارداری

در صورت مراجعه به مطب نیز، دستیار دندانپزشک به شما یک لباس سربی خواهد داد تا با پوشیدن آن از سلامت خود و جنین بعد از رادیوگرافی مطمئن شوید. حال یک پلاستیک کوچک بر روی ناحیه مخصوص دستگاه قرار گرفته و این قسمت در دهان شما قرار می‌گیرد و سپس تصویر برداری از دندان‌ها انجام خواهد شد.

رادیوگرافی های دندان چند بار گرفته می‌شود؟

تعداد دفعات عکس برداری دندان در بارداری را تشخیص پزشک و وضعیت دندان‌های شما مشخص خواهد کرد. به طور کلی پیشنهاد می‌شود برای چکاپ دندان‌ها، هر 6 ماه برای انجام رادیوگرافی اقدام کنید؛ اما در هیچ منبعی الزام عکس‌برداری از دندان در دوران بارداری بیان نشده است. لازم به ذکر است در صورتی که پزشک برای تشخیص مشکلات دندانی، انجام عکس برداری دندان در بارداری را ضروری نداند، دستور انجام آن را نخواهد داد.

تدابیر احتیاطی برای استفاده از عکس رادیوگرافی دندان در بارداری

برای اطمینان از سلامت جنین بعد از عکس برداری دندان در بارداری و راحتی خیال خود از این بابت، موارد زیر را مورد توجه داشته باشید.

  • انجام رادیوگرافی دندان تنها در مواقع اضطراری
  • مطلع کردن پزشک و دستار نسبت به حاملگی خود
  • پوشیدن لباس محافظ سربی برای کاهش جذب اشعه مضر
  • خودداری از عکس برداری دندان در سه ماهه اول و نیمه دوم سه ماهه سوم بارداری

نکاتی جهت سالم نگه داشتن دندان ها در بارداری

برای آنکه به عکس رادیوگرافی دندان در دوران بارداری نیازی پیدا نکنید و دندان‌های شما دچار آسیب نشود، پیشنهاد می‌شود موارد زیر را طی این دوران مد نظر داشته باشید.

  • در دوران بارداری کنترل بیشتری بر روی تغذیه خود داشته باشید و از مصرف مواد غذایی مضر برای دندان همچون خوراکی‌های شیرین و یا اسیدی به میزان زیاد خودداری کنید.
  • به سلامت دندان‌ها اهمیت داده و بعد از مصرف هر وعده غذایی دندان‌ها را مسواک زده و دهان و دندان خود را بشویید.
  • از آنجایی که وجود باکتری در دهان موجب پوسیدگی و آسیب به دندان خواهد شد، استفاده از دهانشویه به طور مرتب پیشنهاد می‌شود.
  • برای جلوگیری از پوسیدگی و تمیز کردن بهتر دندان‌ها، بهتر است از مسواک‌های دارای برس نرم استفاده کنید.
  • مصرف مواد غذایی دارای کلسیم، از پوسیدگی دندان جلوگیری خواهد کرد؛ از این رو این مواد در دسته خوراکی مفید برای دندان قرار گرفته و لازم است برای رفع نیاز بدن خود و جنین و همچنین سلامت دندان‌هایتان، میزان مصرف مواد غذایی دارای کلسیم را افزایش دهید.
  • برای خمیر دندان به دنبال جایگزین نباشید و بعد از وعده غذایی با استفاده از خمیر دندان مناسب دندان‌هایتان، مسواک بزنید.
  • اگر نسبت به مواد غذایی چسبناک همچون ژله و یا پاستیل ویار دارید، تلاش کنید میزان مصرف آنها را کنترل کرده و یا حتما بعد از مصرف، دندان‌هایتان را بشویید.

سالم نگه داشتن دندان ها در بارداری

سخن نهایی

در این مقاله به طور کامل در رابطه با عکس برداری دندان در بارداری صحبت کرده و تلاش کردیم به شما در کاهش احتمال آسیب به مادر و جنین در حین رادیوگرافی کمک کنیم. در صورتی که همچنان سوالی در ذهنتان مانده، می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا با مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از کارشناسان ما مشاوره رایگان دریافت کنید.

4.3/5 - (3 امتیاز)
منبع
zagros-clinicthedentistncbi.nlm.nih7dmc
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫12 دیدگاه ها

  1. من سر بارداریم بخاطر اینکه دندونپزشکی نرم و اتفاقی پیش نیاد دردندونام نابود شدن

  2. من همینجوریش از دندونپزشکی می ترسم وای ب اینکه باردار باشم و دندونپزشکی برم یا خدا

  3. سلام وقت بخیر
    اول اینکه بابت مقاله کاملتون تشکر میکنم و بعد اینکه من باردار هستم برای عکسبرداری از دندونم از روپوش سربی استفاده نکردن یعنی خیلی مضر بوده برای جنین

  4. نکاتی که برای سلامت دندان ها در دوران بارداری ثبت کردید خیلی بدردم خورد ممنون

  5. من اینایی که گفتید رو به همسرم میگم ولی با اینکه خیلی دندان درد اذیتش میکند حاظر نیست عکس برداری دندان در بارداری رو تجربه کند

  6. من خودم کارشناس رادیولوژی ام و میبینم خانومای باردار چقدر نگرانن. مطمئن باشید اصلا عکس گرفتن از دندون خطری نداره چرا استرس میگیرید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا