بهترین و بدترین تغذیه در دوران پریودی
در دوره قاعدگی چه چیزهایی بخوریم و چه چیزهایی نخوریم؟
انتخاب مناسبترین تغذیه در دوران پریودی یکی از نکات ضروری و قابل توجه برای خانمها است که اغلب به درستی آن را رعایت نکرده و به جای داشتن حال بهتر، درد کمتر و خلق و خو نرمتر، از درد بیشتری برخوردار شده و در نهایت خستگی آنها بیشتر میشود. علاوه بر ابن، طی دوران پریودی، تغیرات هورمونی زیادی در بدن اتفاق میافتد که میتواند با تغییرات محسوس خلق و خو همراه باشد؛ اما با داشتن تغذیه مناسب طی دوران قاعدگی، میتوان این بد خلقی، خستگی و درد را کمتر کرده و احساس بهتری را تجربه نمود. در این مقاله قصد داریم از دیدگاه بهترین متخصص تغذیه در تهران، بهترین رژیم غذایی پریودی را بشناسیم.
اهمیت تغذیه در دوران پریودی
این سوال بسیار رایج است که میپرسند در روز اول پریودی چه بخوریم؟ در جواب باید گفت، خستگی، احساسات ناخوشایند، بیحالی، ناراحتی، علاقه به مواد غذایی فست فود و شیرین، پرخوری و علائمی از این دست، همواره در کنار قاعدگی ظاهر شده و میتوانند خانمها را مورد آزار قرار دهند. در این مواقع پیشنهاد میشود با استفاده از روشهایی همچون تغییر رژیم غذایی و به کارگیری یک سبک غذایی مناسب یا حتی مدیتیشن، این احساسات ناخوشایند و علائم آزاردهنده را مدیریت کرد.
مصرف مواد غذایی مناسب در رژیم غذایی دوران قاعدگی میتواند مواد مغزی و معدنی مورد نیاز بدن را تامین، سیستم گوارش و عصبی را مدیریت کرده و در نهایت احساسات و روحیه را بهبود ببخشد. به همین دلیل است که پیروی از یک رژیم غذایی مناسب اهمیت زیادی دارد، اما سوال اینجاست که در دوران پریودی چه نخوریم و چه بخوریم؟
در دوران پریودی چه بخوریم؟
به طور کلی هر ماده غذایی که بتواند سردرد، خستگی، بیحالی، کمردرد، دل درد، برهم خوردن خلق و خو و عصبانیت را کاهش داده و آنها را کنترل کند، میتواند خود را در رژیم تغذیه در دوران پریودی جای دهد. مواد غذایی زیر برخی از بهترین مواد مصرفی هستند:
- آجیل
- ماست
- حبوبات
- زنجبیل
- جای بابونه
- شکلات تلخ
- کلم بروکلی
- ماهی سالمون
- مرغ و تخم مرغ
- لیمو، موز و پرتقال
اصول تغذیه در دوران قاعدگی
در جواب این سوال که تغذیه در دوران پریودی چگونه است؟ باید گفت، به طور قطع شما نیز تاکنون، خرافات و سخنان مختلفی را در رابطه با تغذیه و تاثیر مواد غذایی مختلف در دوران قاعدگی شنیدهاید، اما کدام یک از این خرافات درست است و کدام یک منشا علمی ندارند را باید بررسی نمود. اما به طور کلی ما باید به حرف کدام یک گوش کنیم و تغذیه دوران پریودی باید چگونه باشد؟
به طور کلی اولین کاری که در مواجهه با عادات ماهیانه باید در گوشه ذهن خود داشته باشید، تامین نیاز بدن از طریق مصرف مواد غذایی با ارزش است. اما چگونه میتوان نیاز بدن را برطرف کرد؟ تغذیه در دوران قاعدگی در طب اسلامی تبریزیان شامل موارد زیر میشود:
آب فراوان
در رابطه با تغذیه در دوران قاعدگی خیراندیش گفته شده، طی دوران پریودی بدن با کم آبی مواجه شده و ممکن است این مسئله موجب سردردهای دوران قاعدگی شود که شما با مصرف آب کافی میتوانید به هیدراته ماندن بدن و همچنین جلوگیری از نفخ کمک کنید.
میوه های آبدار
تنها خوردن چند لیوان آب در طول روز کافی نیست و لازم است شما در کنار مصرف آب، خوردن میوههای پر آب در پریودی همچون هلو، پرتقال، هندوانه، خیار و میوههایی از این دست که حاوی قند طبیعی هستند را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
سبزیجات با برگ سبز
اغلب خانمهایی که خونریزی شدیدی را در دوره قاعدگی تجربه میکنند با کمبود آهن در بدن مواجه هستند که این کمبود آهن با مصرف میوههای دارای برگ سبز همچون اسفناج و کلم پیچ قابل جبران است. شما میتوانید این سبزیجات یا برگ سبز را به صورت خام و پخته در برنامه تغذیه در دوران پریودی قرار دهید.
غذاهای پروتئینی
مصرف غذاهای دارای آهن و پروتئین ضروری است؛ چرا که در دوران پریودی هوس خوردن مواد غذایی شیرین و حتی پرخوری افزایش پیدا میکند؛ اما مصرف مواد غذایی پر پروتئین همچون ماهی و مرغ در قاعدگی میتواند هوس خوردن مواد غذایی بیارزش را کاهش داده و از پرخوری جلوگیری کند. از سوی دیگر آهن و اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در مواد غذایی مختلف، دردهای پریودی را کاهش داده و احتمال مواجهه با افسردگی و تغییرات خلق و خو را نیز کم میکند.
چای زنجبیل
قطعاً خوردن یک فنجان چای زنجبیل طی دوران پریودی میتواند بسیار مفید و لذت بخش باشد. این چای که اثر ضد التهابی دارد، دردهای شما را تسکین داده و از حالت تهوع طی این دوران نیز جلوگیری خواهد کرد. البته دقت داشته باشید مصرف بیش از ۴ گرم از این نوع ماده، در طول روز، میتواند سوزش و درد معده را به دنبال داشته باشد.
شکلات تلخ
اغلب خانمها طی دوران پریودی، علاقه زیادی به مصرف شکلات و مواد قندی پیدا میکنند، از این رو بهتر است شکلات تلخ جایگزین دیگر مواد قندی و شیرینی شود؛ چرا که دارای آهن و منیزیم فراوان است. پس مصرف شکلات تلخ در دوران عادت ماهیانه فراموش نشود.
آجیل
این مواد سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین هستند که موجب شادابی و نشاط شما در پریودی میشوند و وجود آجیل طی تغذیه در دوران پریودی مفید است. شما میتوانید برای ضعف پریودی آجیل و مغز مصرف کنید.
ماهی
به نقل از marieclaire، در دوران پریودی نیاز بدن به ویتامینها، پروتئین، آهن و اسیدهای چرب امگا ۳ افزایش پیدا میکند و در نتیجه نیاز به مصرف مواد غذایی مفید بیشتر میشود. ماهی در تغذیه در پریودی یکی از مواد غذایی حاوی امگا ۳ فراوان است که میتواند از افسردگی و نوسانات خلقی جلوگیری کند.
تخم مرغ
تو پریودی چی بخوریم؟ تخم مرغ. این ماده غذایی منبع غنی از انواع ویتامینها و مواد مغذی همچون اسیدهای چرب، آهن، پروتئین و ویتامینهای گروه B است که به شما در کاهش علائم قاعدگی کمک خواهد کرد. در صورتی که معده حساسی دارید پیشنهاد میشود در خوردن این ماده غذایی زیاده روی نکنید چرا که ممکن است سوزش معده و نفخ را به دنبال داشته باشد.
ماست
جالب است بدانید مصرف ماست در صورتی که قاعدگی شما با عفونتهای قارچی همراه باشد، میتواند در درمان این نوع عفونتها و باکتریهای واژن مفید باشد؛ به ویژه از نوع پروبیوتیک.
چه غذاهایی به کاهش دردهای قاعدگی کمک می کند؟
اغلب خانمها تغذیه در دوران پریودی را به این دلیل جدی میگیرند که میخواهند دردهای شکمی و عضلانی را کاهش داده و یا حال روحی بهتری داشته باشند؛ اما نمیدانند چه غذاهایی میتوانند این خواست را برایشان محقق کند. همانطور که در مقاله «بهترین غذا برای دوران پریود نی نی سایت» گفته شده، شما میتوانید در این دوران برای کاهش دردهای شکمی از مواد غذایی زیر استفاده کنید.
لیمو
همانطور که گفته شد، مصرف مواد غذایی حاوی آهن و داشتن تغذیه در دوران پریودی که شامل آهن باشد، بسیار اهمیت دارد؛ اما مسئلهای که به آن توجه نمیشود، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C است که میتواند جذب آهن را سرعت ببخشد. لیمو در تغذیه دوران پریودی قرارگرفته و به عنوان مادهای سرشار از ویتامین C است که با مصرف در کنار مواد غذایی حاوی آهن، موجب جذب بهتر آهن خواهد شد.
موز
شاید جالب باشد بدانید موز به عنوان غذای طبع گرم در پریودی، از مقدار زیادی فیبر و منیزیم برخوردار است که از این طریق نه تنها دردهای پریودی را کاهش میدهد، از گرفتگی عضلات نیز طی این دوران کاسته و در نتیجه رفع مشکلات گوارشی را راحتتر میکند.
کلم بروکلی
اگر میخواهید بدانید چی بخوریم تو پریودی خوبه باید گفت، شما میتوانید با داشتن مناسبترین تغذیه در دوران پریودی، کلم بروکلی بخورید و از دردهای شکمی خلاص شوی. این ماده حجم عظیمی آهن و فیبر در خود جای داده و شما را با درد کمتری درگیر خواهد کرد.
میوه های مفید در دوران قاعدگی
اگر شما نیز جزو کاربرانی هستید که عنوان «میوه های مفید در دوران قاعدگی نی نی سایت» را در موتور جستجو گوگل سرچ کردهاید، باید گفت، میوهها در کاهش دردهای قاعدگی نقش جدی ایفا میکنند و حتی میتوانند در کنار غذاهای مناسب دوران قاعدگی در طب سنتی مصرف شوند. میوههایی همچون:
- میوههای شیرین مانند سیب، انگور که به تامین قند مورد نیاز بدن و کنترل هوس کمک میکنند.
- میوههای سرشار از آب همچون خربزه، هندوانه، خیار، توتفرنگی، پرتقال که تامین آب مورد نیاز بدن و جلوگیری از استرس، خستگی و نفخ را به دنبال دارند.
- مرکبات مثل پرتقال، گریپ فروت و لیموترش که موجب تنظیم خلقوخو میشود.
- موز که عملکرد اعصاب دستگاه گوارش و روده را با داشتن پتاسیم بهبود میبخشد.
در زمان پریودی چه دمنوشی بخوریم؟
برای آنکه بتوانید حالت تهوع، دل پیچه، نفخ و عصبانیت دوران عادت ماهیانه را پشت سر گذاشته و کمتر احساسات ناخوشایند را تحمل کنید میتوانید از روشهای غیر پزشکی کمک گرفته و دمنوشهایی را برای کاهش این علائم نوش جان کنید. به طور کلی بهترین دکتر طب سنتی در تهران مصرف دمنوشهای زیر را طی دوران قاعدگی توصیه میکند:
- مصرف دمنوش نعنا یک هفته قبل از پریودی برای کاهش دردهای شکمی، اسهال و حالت تهوع
- دمنوش بابونه برای آرامش اعصاب، کاهش دردهای قاعدگی، کم شدن استرس و انقباضات شکم و بهبود خواب
- دمنوش زنجبیل برای درمان دردهای عضلانی با داشتن خاصیت ضد التهابی
در دوران پریود چه چیزهایی نخوریم؟
به طور کلی مصرف هیچ یک از مواد غذایی طی دوران پریودی منع یا ممنوع نمیشود اما مصرف زیاد برخی از غذاها میتوانند علائم قاعدگی شما را بیشتر کرده و اثرات منفی زیادی بر حال شما داشته باشد که برخی از آنها عبارتند از:
نمک
به طور کلی مصرف بیش از اندازه نمک در هیچ زمانی توصیه نمیشود، اما خوردن نمک طی تغذیه در دوران پریودی شما را با نفخ و حتی احتباس آب در بدن مواجه خواهد کرد. پس پیشنهاد میشود مصرف هرگونه مواد دارای سدیم در تغذیه دوران پریودی را کاهش دهید.
شکر
میدانید که مصرف شکر و مواد قندی در دوران پریودی به طرز قابل توجهی فشار خون را بالا برده و به طور ناگهانی آن را با افول مواجه میکند. این مسئله با خلق و خو شما ارتباط مستقیم داشته و تغییرات خلقی را به دنبال دارد و حتی میتواند افسردگی و اضطراب را پدیدار کند.
گوشت قرمز
درست است که گوشت قرمز کمبود آهن را در دوره پریودی برطرف میکند، اما زیاده روی در مصرف آن درد پریودی را زیاد کرده و موجب گرفتگی عضلات میشود. این ماده غذایی میزان تولید لیپیدها را در بدن افزایش داده و در نتیجه جریان قاعدگی را مختل کرده و انقباضات رحم را افزایش میدهد.
غذاهای تند و شور
درک میکنیم که طی پریودی، میل به مصرف غذای تند و شور بیشتر میشود، اما بهتر است برای جلوگیری از ناراحتی معده، حالت تهوع و اسهال از خوردن مواد غذایی تند و شور که میتوانند ادرار را سرعت بخشیده و نفخ را به دنبال داشته باشند، خودداری کنید.
غذاهای فرآورده غذاهای چرب در پریودی
شاید ندانید اما مصرف مواد غذایی چرب و انواع فست فود، التهابات بدن را شدت بخشیده و موجب افزایش دردهای پریودی خواهد شد؛ پس از خوردن غذاهای چرب در زمان قاعدگی خودداری کنید.
غذاهای حساسیت زا
تاثیر مواد غذایی که به آنها حساسیت دارید در تغذیه در دوران قاعدگی با شدت بیشتری خود را نشان میدهند. به عنوان مثال اگر شما به لاکتوز حساسیت دارید، مصرف مواد لاکتوزی در قاعدگی موجب یبوست، حالت تهوع و حتی اسهال خواهد شد.
در دوران پریود چه چیزهایی ننوشیم؟
در کنار مواد غذایی مضر و تشدید کننده علائم قاعدگی، نوشیدنیهایی نیز وجود دارند که میتوانند خستگی، کج خلقی و عصبانیت شما را تشدید کرده و حال شما را بدتر کنند؛ همچون نوشیدنیهای زیر:
الکل
بسیاری از بانوانی که در دوران قاعدگی الکل مصرف کردهاند میگویند، این مسئله موجب برهم خوردن تعادل عملکرد اعصاب، گوارش و روحیه شده و حتی ممکن است نفخ، کم آبی و سردردهای شدیدی را به دنبال داشته باشد. پس مصرف نوشیدنی طی این دوران پیشنهاد نمیشود.
قهوه
مصرف کافئین و قهوه در زمان قاعدگی، کمبود آب و نفخ شکم را به دنبال دارد. همچنین مصرف بیش از اندازه قهوه میتواند مشکلات گوارشی را به همراه داشته و سردرد را شدت ببخشد. اگر عادت به مصرف قهوه به صورت روزانه دارید ترک آن را پیشنهاد نمیکنیم، اما بهتر است میزان آن را طی تغذیه در دوران پریودی کاهش دهید.
چه ویتامین هایی برای دردهای قاعدگی مفید هستند؟
بیایید کمی بازتر در رابطه با تغذیه در دوران عادت ماهیانه صحبت کنیم. به طور کلی هر ماه یک بار بانوان یک دوره قاعدگی ۳ تا ۷ روزه را گذرانده و طی این دوران میزان هورمونهای استروژن و پروژسترون به طرز قابل توجهی کاهش پیدا میکند تا پوشش رحم از بین رفته و دیواره آن به واسطه خونریزی نابود شده و در نتیجه آثار باقی آن از بدن خارج شود. پس در نتیجه همراه با این فرایند بدن با کمبود ویتامین B ۱۲، آهن و منیزیم مواجه خواهد شد؛ به همین دلیل نقش تغذیه در دوران قاعدگی و جبران این کمبود بسیار محسوس است.
ویتامین B12
یکی از حیاتیترین ویتامینها برای آنکه گلبولهای قرمز تشکیل شده و عصبها عملکرد مناسبی داشته باشند ویتامین B12 است. تغییرات تعداد هورمونهای پروژسترون و استروژن در پریودی میتواند بیحالی، سستی و تغییر در خلق و خو را به دنبال داشته باشد. با افزایش میزان ویتامین B12 در زمان عادت ماهیانه، هورمونها متعادل شده و حال بهتری را در این دوران به شما هدیه میدهند.
آهن
یکی از مواد مغذی موجود در سبزیجات، حبوبات و برخی مواد غذایی که شما میتوانید آن را به صورت یک مکمل در زمان پریودی نیز مصرف کنید، آهن است. آهن از اجزای اصلی هموگلوبین خون به شمار میآید که برای رشد سیستم عصبی، سنتز هورمونها و عملکرد خوب سلولها ضروری است. زمانی که شما طی دوران قاعدگی خون زیادی را از دست میدهید میزان آهن نیز در بدن کاهش پیدا کرده و بدن در معرض کمبود آهن قرار خواهد گرفت که شما تنها با مصرف مواد غذایی حاوی آهن و یا مکمل آهن میتوانید از این مشکل جلوگیری کنید.
منیزیم
اگر به دنبال آن هستید که طی دوران پریودی کمتر دچار درد عضلانی شده و افزایش تولید پروتئین، تامین انرژی از غذا و حفظ سلامت استخوانها را تجربه کنید، مواد غذایی و یا مکمل حاوی، منیزیم در قاعدگی مصرف کنید. به طور کلی مواد غذایی همچون غلات، دانهها، جوانه گندم، اسفناج، لوبیا و ماهی سالمون حاوی منیزیم هستند.
کلام آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با تغذیه در دوران پریودی صحبت کرده و به نقش تغذیه در دوران قاعدگی بپردازیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در در میان گذاشته و یا در صورت تماس با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا، از مشاوره رایگان استفاده کنید.