تاثیر مصرف الکل بر دیابت

خطرات ناشی از مصرف الکل برای افراد دیابتی چیست؟

الکل یکی از نوشیدنی‌های پرطرفدار در میان مردم و به ویژه جوانان است که در اغلب مواقع، مصرف آن به میزان کم، مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ اما در صورتی که این نوشیدنی توسط افراد مبتلا به دیابت و یا بیماری‌های خاص مصرف شود، می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. امروزه تحقیقات متعددی در رابطه با تاثیر الکل بر دیابت انجام شده و در نهایت اثبات شده، الکل برای افراد دیابتی همچون سم عمل کرده و حتی می‌تواند موجب تداخل دارویی، کاهش عملکرد کلیه و افزایش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی شود. اما الکل چگونه بر دیابت تأثیر می گذارد؟ در ادامه از دیدگاه متخصصان بهترین مرکز ترک اعتیاد در تهران به این سوال پاسخ خواهیم داد.

تاثیر الکل بر قند خون چیست؟

به نقل از ncbi.nlm.nih.gov، در حالت عادی، طی روز سطح قند خون در حالت نوسان بوده و ممکن است به شدت افت کرده و یا بیش از حد بالا برود که در این صورت می‌توان احتمال ابتلا به دیابت را مطرح کرد. البته تنها در صورتی که این اتفاق مداوم و دائمی باشد، دیابت شناخته می‌شود؛ اما اگر سطح قند خون به دلیل گرما، رطوبت، مصرف بیش از حد انسولین، عدم مصرف کربوهیدرات کافی، بلوغ و مصرف الکل تغییر کند، دیابت دانسته نمی‌شود.

دقت داشته باشید پایدار بودن سطح گلوکز در بدن برای داشتن عملکرد مناسب سلولی و فعالیت سیستم عصبی مرکزی طبیعی ضروری بوده و در صورتی که تغییرات سطح قند در بدن ادامه‌دار باشد، عملکرد فیزیولوژیکی بدن دچار مشکل خواهد شد و تاثیر نوشیدنی های الکلی بر دیابت خود را نشان می‌دهد.

تاثیر الکل بر قند خون چیست؟

الکل چگونه بر دیابت تأثیر می گذارد؟

یکی از عواملی که خطر ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش خواهد داد، اختلال در فرابندهای متابولیک بدن است. مصرف مداوم و بیش از اندازه الکل، می‌تواند این فرایند را در بدن مختل کرده و در نهایت خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی و کتواسیدوز دیابتی را افزایش دهد.

کتواسیدوز دیابتی زمانی بروز می‌کند که میزان اسیدهای خاصی با نام اجسام کتون در خون افزایش پیدا کند. بروز تاثیر الکل بر دیابت شما را یک قدم به درگیری با کتواسیدوز دیابتی نزدیک‌تر خواهد کرد. این بیماری می‌تواند با علائمی همچون تکرر ادرار، تشنگی، ترک پوستی، سردرد، خستگی، سرخ شدن صورت و معده درد همراه باشد.

آیا افراد دیابتی می توانند الکل مصرف کنند؟

اگر به دیابت مبتلا بوده و نگران سلامتی خود هستید، به هیچ عنوان به سمت مصرف الکل نروید و در صورت مصرف مداوم نیز، میزان نوشیدن آن را به حداقل رسانده و در نهایت مصرف الکل را به صفر برسانید. قند الکل موجب تغییر در سطح گلوکز بدن شده و در نهایت خطراتی را برای شما به دنبال دارد. پیشنهاد می‌شود در صورتی که به مصرف این نوشیدنی اعتیاد دارید، حتما در رابطه با میزان مصرف آن با یک متخصص مشورت کنید.

آیا افراد دیابتی می توانند الکل مصرف کنند؟

انواع دیابت

دیابت در دسته بیماری‌های مزمن قرار می‌گیرد که طی آن بدن نمی‌تواند به درستی قند وارد شده به بدن را هضم و یا حتی جذب کند. در این مواقع بدن با حجم زیادی قند رو به رو شده و در نتیجه سطح قند به طور غیر عادی افزایش پیدا خواهد کرد. شاید برایتان سوال ایجاد شود که با وجود انسولین در بدن، چرا با دیابت رو به رو می‌شویم؟ در جواب باید گفت در اصل دیابت زمانی بروز می‌کند که بدن در تولید انسولین دچار اختلال شده و توان جذب گلوکز و تبدیل آن به انرژی را نداشته باشد. به طور کلی دیابت به دو دسته دیابت نوع 1 و نوع 2 تقسیم می‌شود:

دیابت نوع 1: در صورتی که سلول‌های تولید کننده انسولین در پانکراس به طور کامل از بین رفته و بدن نتواند به میزان کافی انسولین تولید کند، فرد با دیابت نوع 1 رو به رو خواهد شد. شیوع این نوع دیابت در نوجوانان و کودکان شایع است، به گونه‌ای که این بیماری «مرض قند نوجوانان» شناخته می‌شود.

دیابت نوع 2: ابن بیماری زمانی فرد را درگیر می‌کند که بدن توان تنظیم میزان قند خون را نداشته و نتواند از انسولین تولید شده در بدن استفاده کند. اغلب افرادی که به این نوع دیابت مبتلا هستند، علائمی نداشته و به تصور خود، در سلامت کامل به سر می‌برند؛ از تاثیر الکل بر دیابت مطلع نیستند.

عوامل خطرساز دیابت نوع 2

دیابت نوع 2 در بزرگسالان به میزان زیادی شایع بوده و خطرات متعددی را به همراه دارد. به طور کلی در صورتی که بیمار یکی از شرایط زیر را دارا بوده و به دیابت مبتلا شود، شرایط برای او کمی خطرناک خواهد شد.

  • اضافه وزن
  • سن 45 سال به بالا
  • تشخیص پیش دیابت
  • نوشیدن بیش از حد الکل
  • نداشتن فعالیت بدنی کافی
  • سابقه دیابت در دوران بارداری
  • ابتلا پدر و مادر، برادر و یا خواهر به دیابت
  • تولد نوزادی با بیش از 4.5 کیلو وزن در هنگام تولد

عوامل خطرساز دیابت نوع 2

عوارض ناشی از مصرف الکل برای افراد دیابتی چیست؟

تاثیر الکل بر دیابت به مرور زمان می‌تواند شما را با خطرات و تاثیرات مخربی رو به رو کند. به طور کلی افراد دیابتی با مصرف الکل ممکن است با عوارض زیر رو به رو شوند.

مصرف الکل و افزایش قند خون

دیابت و مصرف مشروبات الکلی زمانی با یکدیگر به تداخل خورده و موجب افزایش قند خون می‌شوند که مشروبات پر قند همچون نوشیدنی‌های ترکیبی و یا لیکور مصرف شود. همچنین مصرف الکل حتی در صورت صرف تمام وعده‌های غذایی نیز می‌تواند این مشکل را به دنبال داشته باشد.

کاهش قند خون با نوشیدن الکل

مصرف مقدار زیادی الکل به ویژه در صورت خوردن الکل به صورت ناشتا، موجب کاهش سطح گلوکز در بدن شده و تاثیر الکل بر دیابت می‌تواند تا 24 ساعت بعد نیز ادامه داشته باشد.

تاثیر الکل بر دیابت با افزایش احتمال بیماری های قلبی

مصرف الکل توسط افراد مبتلا به دیابت، تا حد زیادی در افزایش احتمال مواجهه با بیماری‌های قلبی و عروقی موثر خواهد بود؛ به گونه‌ای که متخصصان یکی از علل بیماری‌های قلبی و عروقی را نوشیدن الکل می‌دانند.

تداخل الکل با داروهای دیابت

تاثیر الکل بر دیابت و کاهش قند خون در طب سنتی همواره مورد توجه بوده و از سوی دیگر داروهایی که برای کنترل دیابت مصرف می‌شوند، نیز به کاهش سطح گلوکز در بدن منجر خواهند شد. مصرف همزمان این دو ماده، افزایش شدید گلوکز در بدن را در پی داشته و شما را با خطراتی مواجه خواهد کرد.

خطرات مصرف الکل برای افراد دیابتی

افزایش وزن با مصرف الکل

مصرف الکل برای افراد دیابتی که اضافه وزن دارند به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. الکل نسبت به دیگر نوشیدنی‌ها از کالری بالایی برخوردار بوده و از این طریق شرایط را برای افزایش وزن فراهم می‌کند. افزایش وزن می‌تواند شرایط خطرناکی را برای افراد دیابتی فراهم کند، از این رو بهتر است حتی در صورت مصرف الکل، این مسئله زیر نظر پزشک باشد.

کاهش عملکرد کبد

زمانی که الکل وارد بدن می‌شود، حجم زیادی از آن توسط کبد متابولیزه شده و این مسئله تنظیم قند خون در کبد را با مشکل مواجه خواهد کرد.

آیا مصرف الکل باعث ابتلا به دیابت خواهد شد؟

تحقیقات متعددی در رابطه با تاثیر الکل بر دیابت انجام شده، اما همواره نتایج این تحقیقات متناقض بوده است. برخی از این تحقیقات می‌گویند مصرف مقدار زیادی الکل می‌تواند پس از مدتی شما را با دیابت درگیر کرده و یا احتمال مواجهه با آن را به میزان زیادی افزایش دهد؛ اما برخی دیگر از تحقیقات می‌گویند، الکل به صورت غیر مستقیم و با تغییر در سطح قند در بدن، احتمال درگیری با دیابت را بالا می‌برد. به طور کلی متخصصان معتقدند الکل از طریق موارد زیر می‌تواند در درگیری با دیابت دخیل باشد.

  1. اختلال در کبد
  2. اضافه وزن و چاقی
  3. ورود کالری اضافه به بدن
  4. اختلال در پانکراتیت و لوزالمعده

آیا آبجو قند خون را بالا میبرد؟

آبجو یکی از نوشیدنی‌های کاهش دهنده فشار خون است که توسط بسیاری از پزشکان برای کنترل دیابت به بیماران خاص پیشنهاد می‌شود. البته متخصصان مجموعه دکتر گویا به هیچ عنوان استفاده بی رویه آبجو و بدون مشورت با پزشک را به شما توصیه نمی‌کنند.

آیا شراب انگور برای دیابت خوب است؟

آیا شراب انگور برای دیابت خوب است؟

اگر قصد شما از مصرف شراب انگور، پیشگیری از دیابت است، باید گفت از آنجایی که میزان قند عرق کشمش چندان زیاد نیست، مصرف این نوشیدنی به میزان کم و در کنار وعده‌های غذایی می‌تواند در جلوگیری از ابتلا به دیابت موثر باشد. اما به طور کلی در جواب این سوال که آیا عرق کشمش قند دارد و یا آیا شراب قند دارد، باید گفت هر دو این نوشیدنی‌ها دارای قند هستند؛ از این رو به هیچ عنوان، مصرف بیش از حد آنها توصیه نمی‌شود.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با تاثیر الکل بر دیابت صحبت کرده و تاثیر میزان قند مشروبات الکلی بر کاهش یا افزایش قند خون را بررسی کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید پیشنهاد می‌شود سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا پس از تماس با کارشناسان ما، مشاوره رایگان دریافت کنید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
behboodiclinicjournalsdiabetesdiabetes
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫6 دیدگاه ها

  1. سلام برادرم ۳۳ سالشه و متاسفانه دیابت داره… چن باری میشه ک مشروب زیادی خورده و کارش به بیمارستان کشیده شده.. کل خونواده م خیلی نگرانیم راهنمایی کنید لطفا

    1. سلام وقت بخیر
      قند الکل موجب تغییر در سطح گلوکز بدن و در نهایت ایجاد خطراتی برای فرد مصرف کننده خواهد شد. چنانچه برادر شما به مصرف این نوشیدنی اعتیاد دارد، حتما در رابطه با میزان مصرف آن به یک متخصص مراجعه کنید.

  2. با عرض سلام. تو یه قسمتی از متنتون اشاره کردید الکل به مقدار کم میتونه از دیابت پیشگیری کنه. خواستم بدونم اگه بیشتر مصرف شه، ممکنه فرد رو به دیابت مبتلا کنه

    1. سلام وقت بخیر
      بله دوست من امکانش هست؛ البته که خیلی از عوامل دست به دست هم می‌دهند تا فرد به دیابت مبتلا شود. هرچه الکل بیشتری مصرف شود، قند بیشتر به بدن وارد می‌شود و سطح قند خون هم بالاتر می‌رود. توصیه می‌شود چنانچه دیابت ندارید، یا اصلا نخورید و یا به مقدار کم مصرف کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا