تاثیر مصرف الکل بر بی خوابی

علت بی خوابی بعد از مصرف الکل

طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، اعتیاد به الکل و بی خوابی رابطه مستقیم با یکدیگر داشته و بسیاری از افراد برای بهبود کیفیت خواب و یا بیدار ماندن در طول شب از الکل استفاده می‌کنند؛ اما نمی‌دانند الکل شاید بتواند موجب خماری و مستی شود، اما نه تنها تاثیری در بهبود کیفیت خواب ندارد، بلکه سوء مصرف این نوشیدنی پس از مدت زمان کوتاهی، بروز اختلالات خواب را به دنبال خواهد داشت. از آنجایی که مشکل بی خوابی تبدیل به دغدغه ذهنی بسیاری از مصرف کنندگان این نوشیدنی شده، در ادامه قصد داریم با عینک متخصصان بهترین کلینیک ترک اعتیاد در تهران به تاثیر الکل بر بی خوابی نگاه کرده و آن را بررسی کنیم.

چگونه الکل بر خواب تاثیر می‌گذارد؟

الکل تاثیرات متعددی می‌تواند بر نقاط مختلف بدن داشته باشد، اما اثر آن بر سیستم عصبی مرکزی محسوس‌تر است. البته نمی‌توان این مسئله را نیز نادیده گرفت که میزان تاثیر این نوشیدنی بر بدن و سیستم عصبی به پنج عامل بستگی دارد:

  • سن
  • جنس
  • مدت مصرف
  • میزان مصرف الکل
  • شرایط فیزیکی بدن

به علاوه، طبق تحقیقات انجام شده طی سال 1930، هر چقدر زمان مصرف الکل به زمان خواب نزدیک‌تر باشد، احتمال درگیری با اختلالات خواب نیز افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین ممکن است افراد با عوارض تاخیر در خواب مواجه شوند؛ به این گونه که برای برطرف کردن نیاز بدن به خواب، فرد باید مدت زمان بیشتری را در بستر باشد. این مسئله می‌تواند به دلیل ادامه فعالیت کبد در طول خواب و افزایش مدت زمان مورد نیاز برای به خواب رفتن باشد.

چگونه الکل بر خواب تاثیر می‌گذارد؟

آیا مصرف الکل می تواند باعث بی خوابی شود؟

بسیاری از افراد الکل را به عنوان نوشیدنی شادی آور می‌دانند که می‌توانند با مصرف آن تنش ایجاد شده در طول روز را از خود دور کنند؛ اما به احتمال زیاد در رابطه با تاثیر الکل بر سیستم عصبی مرکزی نمی‌دانند. بسیاری از مصرف کنندگان این نوشیدنی معتقدند، شاید الکل در چند روز اول مصرف بتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند، اما بعد از گذشت مدتی، تاثیر الکل بر بی خوابی خود را نشان داده و خواب شما را بر هم خواهد ریخت. اصلی‌ترین تاثیر الکل، بر کاهش زمان خواب REM (رم) که حالت عمیق خواب دانسته می‌شود، است.

الکل این فاز از خواب را مختل کرده و در نهایت فرصت داشتن خوابی باکیفیت را از شما می‌گیرد. از سوی دیگر این نوشیدنی پرطرفدار، با تاثیر خود بر سیستم و شبکه‌های عصبی، موجب اختلال رشد و عدم ترمیم بافت‌های مغزی می‌شود. از عوارض بی خوابی ناشی از الکل می‌توانیم به افزایش زمان مورد نیاز برای به خواب رفتن، خستگی بعد از بیدار شدن از خواب و بیشتر شدن زمان بیداری در طول شبانه روز اشاره کنیم.

آیا مشروب باعث خواب آلودگی می شود؟

چرا شراب خواب اور است؟ اگر این سوال را از افرادی که به تازگی مصرف مشروب یا الکل را آغاز کرده‌اند بپرسید، به آن جواب مثبت می‌دهند. یکی از نشانه‌های مصرف مشروبات الکلی، خماری است که بسیاری از افراد آن را با خواب آلودگی اشتباه می‌گیرند. شاید شما بعد از نوشیدن این نوشیدنی‌ها دچار خماری شده و کمی احساس خواب آلودگی کنید، اما احتمال آنکه در همان حالت خوابیده و یک خواب با کیفیت را تجربه کنید، کم است.

الکل بیش از آنکه موجب خواب آلودگی شود، بی خوابی را به دنبال داشته و این مسئله اغلب در رابطه با افرادی که مدت زمان زیادی الکل مصرف کرده‌اند، صدق می‌کند. این افراد نه تنها خواب آلودگی و تاثیر الکل بر اسپاسم عضلات را تجربه می‌کنند، بلکه به دنبال علت مست نشدن با مشروب هستند.

آیا مشروب باعث خواب الودگی می شود؟

مصرف بیش از حد الکل و بی خوابی

سوء مصرف الکل و اختلال بی خوابی یک وضعیت جدی ایجاد خواهد کرد و حال هر چقدر میزان و تعداد دفعات مصرف الکل بیشتر باشد، این آسیب و اختلال در خواب با شدت بیشتری بروز خواهد کرد. تحقیقات نشان می‌دهند افرادی که بیش از دو بار در هفته مشروبات الکلی مصرف می‌کنند، به احتمال 84 درصد، نه تنها دچار اعتیاد به این نوشیدنی خواهند شد، بلکه اختلال خواب را با شدت بیشتری تجربه خواهند کرد.

الکل و آپنه خواب

یکی از اختلالاتی که در حوزه خواب برای مصرف کنندگان الکل بروز می‌کند، آپنه خواب است. طی این اختلال فرد دچار وقفه تنفسی در خواب شده و یا تنفس او از حالت عادی خارج می‌شود. این مسئله زمانی بروز می‌کند که در پشت گلو یک انسداد فیزیکی ایجاد شود. برخی مواقع نیز آپنه خواب و مصرف الکل زمانی بروز می‌کند که مغز در انتقال سیگنال‌ها به ماهیچه‌های کنترل کننده تنفس ناتوان است. افرادی که دچار آپنه خواب می‌شوند اغلب طی خواب با صدای بلند خروپف کرده و یا صداهایی همچون صدای خفگی از گلویشان خارج می‌شود.

متخصصان معتقدند رابطه بی خوابی و الکل می‌تواند آپنه خواب را به دنبال داشته باشد. الکل موجب شل شدن ماهیچه‌های گلو شده و در نهایت موجب مشکلات تنفسی می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد حتی افرادی که تنها یک وعده در دوز الکل مصرف می‌کنند ممکن است با آپنه مواجه شوند و به طور کلی احتمال مواجهه با آن حدود 25 درصد است.

الکل و آپنه خواب

درمان بی خوابی و اعتیاد به الکل

به نقل از mdpi، برای درمان بی خوابی و سوء مصرف الکل لازم است در مرحله اول از میزان مصرف الکل کاسته و سوء مصرف مواد را متوقف کنید. تا زمانی که برای ترک الکل اقدام نکنید نمی‌توانید در درمان الکل و بی خوابی به نتیجه‌ای برسید. بهترین درمان ریشه‌ای و قطعی برای بی خوابی پس از مصرف الکل، کاهش تدریجی نوشیدن آن است.

برای آنکه راحت‌تر بتوانید برای درمان بی خوابی بعد از مصرف تریاک و یا الکل اقدام کنید پیشنهاد می‌شود حتما از متخصصان توصیه شده در سایت، کمک بگیرید و از انجام اقدامات خودسرانه خودداری کنید. در صورتی که گمان می‌کنید بی خوابی شما علت دیگری جز مصرف الکل دارد، توصیه می‌شود برای درمان از بهترین روانشناس در تهران کمک بگیرید.

ترک مشروبات الکلی و بی خوابی

بسیاری از افراد برای خلاصی از مشکل بی خوابی به صورت ناگهانی و یهویی الکل را ترک می‌کنند که اینکار خود موجب بروز اختلالات خواب خواهد شد. بدن بعد از دریافت یک دوره کامل الکل، بعد از ترک نیز به دریافت آن نیاز دارد و زمانی که نیاز او برطرف نمی‌شود، علائمی همچون بی خوابی از خود نشان خواهد داد. پس تأثیرات منفی الکل بر خواب بعد از کنار گذاشتن آن به طور ناگهانی نیز همچنان تا مدتی پابرجا خواهد بود؛ اما در صورتی که ترک الکل به صورت تدریجی صورت بگیرد، این اتفاق با شدت کمتری بروز کرده و طی مدت زمان کوتاهی نیز رفع خواهد شد.

به پیشنهاد متخصصان مجموعه دکتر گویا، برای دریافت نتیجه بهتر، توصیه می‌شود درمان همزمان بی خوابی و اعتیاد به الکل آغاز شود؛ یعنی مصرف کننده زیر نظر یک متخصص و به صورت تدریجی ترک الکل را آغاز کرده و در کنار آن بی خوابی را نیز درمان کند. پیشنهاد می‌کنیم در این زمینه هیچگونه تعللی نداشته باشید، چراکه ادامه بی خوابی ممکن است به قدری به فرد فشار وارد کند که او جز مصرف مجدد الکل راه دیگری پیش روی خود نبیند؛ اما فردای مشروب خوردن از کار خود پشیمان شود.

ترک الکل و بی خوابی

آیا مقدار کم الکل بر خواب تاثیر می‌گذارد؟

تاثیر الکل بر بی خوابی در افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است، اما طبیعتا به هر میزان که در مصرف این نوشیدنی زیاده‌روی شود، فرد به طور جدی‌تری با اختلال خواب مواجه خواهد شد. تحقیقات انجام شده در سال 2018 بر روی تعدادی از افراد مصرف کننده الکل، نشان می‌دهد، این افراد را با توجه به میزان مصرف الکل و بروز اختلال خواب، می‌توان به 3 دسته تقسیم کرد.

  1. افرادی که الکل را در مقادیر بالا مصرف می‌کنند، یعنی بیشتر از دو وعده در روز برای آقایان و یک وعده برای خانم‌ها، به احتمال 39.2 درصد با اختلال خواب مواجه خواهند شد و همین مسئله می‌تواند بر روی سرگیجه بعد از مصرف الکل تاثیر بگذارد.
  2. احتمال درگیری با مشکلات خواب در افرادی که در مقادیر متوسط الکل مصرف می‌کنند، یعنی دو وعده برای مردان و 1 وعده برای زنان، به 24 درصد می‌رسد.
  3. مردانی که کمتر از 2 وعده و زنانی که کمتر از 1 وعده در طول روز الکل می‌نوشند، 9.3 درصد با اختلالات خواب مواجه هستند.

چه زمانی قبل از خواب، مصرف الکل را متوقف کنم تا خواب خوبی داشته باشم؟

برای آنکه خواب باکیفیت‌تری داشته باشید و تاثیر مصرف الکل قبل از خواب را با شدت کمتری تجربه کنید، لازم است حداقل از 4 ساعت قبل از تایم خواب، نوشیدن الکل را متوقف کنید.

آیا مقدار کم الکل بر خواب تاثیر می‌گذارد؟

سخن نهایی

در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در رابطه با تاثیر الکل بر بی خوابی با شما به اشتراک بگذاریم؛ اما اگر همچنان سوالی در زمینه الکل و بی خوابی برای شما ایجاد شده می‌توانید سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و با مشاوران ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
clinictoloutolouedigarmedicalnewstodayamericanaddictioncenters
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫6 دیدگاه ها

  1. سلام خسته نباشید. آقای دکتر داداشم هفته قبل عرق زیادی خورده و بعد یه هفته همچنان بی حاله و خیلیم خوابش منظم نیس‌. هر دکتریم که میریم جواب درست درمونی بهمون نمیدن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا