آب خوردن وسط غذا خوب است یا بد؟
فواید و مضرات نوشیدن آب با وعده های غذایی
آب خوردن وسط غذا خوبه یا بد؟ این سوال یکی از چالش برانگیزترین مسائل حال حاضر است و منتقدان زیادی دارد. از آنجایی که بسیاری از افراد با نوشیدن آب وسط غذا احساس خوبی دارند، طرفدار این کار هستند و از آنجایی که بسیاری عوارض این عادت را تجربه کردهاند، نسبت به آن انتقاد میکنند، اما آیا واقعا خوردن آب با غذا مضر است؟ مطالعات حاکی از آن هستند، افرادی که عادت به نوشیدن آب با غذا دارند، اغلب عوارضی همچون چاقی، کاهش اشتها، مشکل در هضم غذا و مشکلاتی از این دست را تجربه میکنند، اما چرا؟ بهترین متخصص تغذیه در تهران به این سوال پاسخ میدهد.
چرا نباید همراه غذا آب بخوریم؟
همواره چه در منابع ایرانی و چه در منابع خارجی ذکر شده، درست است که هیدراته ماندن بدن بسیار اهمیت دارد، اما مصرف آب در مواقع نادرست به ویژه وسط غذا خوردن، بیش از فایده، دارای ضرر است. بسیاری از متخصصان معتقدند نوشیدن آب هنگام غذا خوردن میتواند موجب رفلاکس معده شده و هضم غذا را با مشکل مواجه کند، اما برخی دیگر بر این باورند که نوشیدن آب با وعده غذایی به نرم شدن غذا کمک کرده و به هضم بهتر غذا کمک خواهد کرد.
همانطور که در مقاله «آب خوردن وسط غذا نی نی سایت» نیز اشاره شده، میتوان گفت هر دو این نظریات درست هستند، اما بهتر است در این حوزه به میزان مضرات و فواید خوردن آب با غذا دقت کرده و با توجه به این عوامل گفت آیا عوارض آب خوردن وسط غذا بیشتر است یا فواید آن! به طور کلی این عادت ممکن است عوارض زیر را برای شما به همراه داشته باشد.
1) نوشیدن آب در بین غذا ممکن است باعث افزایش وزن شود
شاید جالب باشد بدانید، طبق مطالعات انجام شده آب خوردن بعد از غذا کبد چرب را به دنبال ندارد، اما میتواند معده را در هضم غذا ضعیف کرده و از این طریق موجب تبدیل غذای هضم نشده به چربی شود. از سوی دیگر این عادت افزایش سطح انسولین در بدن را در پی داشته و در نتیجه شما را در معرض اضافه وزن قرار خواهد داد.
2) خوردن آب وسط غذا افزایش انسولین را به دنبال دارد
بدن عادت دارد در مواقعی که نمیتواند غذا را به طور کامل هضم کند، گلوکز موجود در آن را به چربی تبدیل کند که اینکار موجب افزایش سطح انسولین و قند خون خواهد شد. افزایش انسولین در بدن به مرور چاقی و اضافه وزن را به دنبال خواهد داشت.
3) نوشیدن آب در بین غذا ممکن است بر هضم غذا تأثیر بگذارد
اغلب افراد معتقدند، زمانی که آب را در کنار غذا مینوشند، علائمی همچون کاهش مقدار بزاق و سنگینی معده را تجربه میکنند و یا این مسئله موجب افزایش آنزیمهای معده میشود و هضم غذا را با مشکل مواجه میکند. البته این تنها تجربه برخی از افراد در این حوزه است و مطالعات انجام شده چنین چیزی را اثبات نمیکنند.
4) سوزش معده، از عوارض مصرف آب با غذا است
ترکیب آب با غذا و ورود آنها به معده، موجب افزایش حجم غذا و فشار به معده برای هضم میشود. این مسئله موجب ترشح آنزیمها و در نهایت افزایش احتمال ریفلاکس یا سوزش معده خواهد شد. مجددا مطالعات انجام شده، این مسئله را اثبات نکردهاند.
5) نوشیدن آب در طول وعده های غذایی جذب مواد مغذی را کند می کند
به نقل از healthline، یک فرضیه وجود دارد که میگوید ترکیب غذا و آنزیمهای معده با آب رقیق در معده، موجب کند شدن روند هضم غذا و موجب ماندن غذا در معده برای طولانی مدت میشود. این مسئله موجب کند شدن روند عبور مدفوع از روده و کاهش میزان جذب مواد مغذی میشود. البته این مسئله در مطالعات اثبات نمیشوند.
عوارض نوشیدن آب همراه غذا از دید طب سنتی
نوشیدن یک لیوان آب همراه غذا حتی از سوی بهترین متخصص طب سنتی در تهران هم نهی شده است. متخصصان طب سنتی معتقدند اینکار نه تنها میتواند هضم غذای را با مشکل مواجه کند، بلکه موجب ضعف معده هم خواهد شد. نوشیدن آب همراه با غذا در طب سنتی عامل سردی و ضعف معده و تضعیف عملکرد اسید معده معرفی شده است. از دیدگاه طب سنتی دفع غذا بدون آنکه هضم شود، نفخ، ریفلاکس، تهوع، اسهال، دل پیچه، سنگینی معده و حالت تهوع را به دنبال دارد.
فواید آب خوردن وسط غذا
بسیاری از متخصصان معتقدند، نرم شدن غذا با مصرف مایعات و تقسیم غذا به تکههای کوچکتر، میتواند عبور غذا از مری را راحت کرده و در نتیجه احتمال یبوست و نفخ را نیز کاهش دهد. البته باید گفته شود، معده خود در هنگام هضم غذا میتواند در کنار آنزیمهای گوارشی و اسید، آب هم ترشح کند. پس طبیعتا مصرف بیش از اندازه آب همراه با غذا، موجب افزایش مایعات در معده شده و روند هضم آن را مختل میکند؛ اما مصرف مقدار کمی آب مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
تحقیقات درباره نوشیدن آب همراه با غذا چه می گویند؟
شاید تعجب کنید اما هیچ یک از مطالعات به طور دقیق عوارض خوردن آب همراه و وسط غذا را نشان نمیدهند و هیچ یک نمیگویند شما نباید وسط غذا آب بخورید. به طور کلی تمامی مطالب ذکر شده، از تجربیات افراد و معاینات انجام شده بر روی مردم نشات میگیرند. البته برخی مطالعات متفرقه که بر روی دلایل افزایش وزن انجام شده میکند، نشان میدهند مصرف مایعات قندی و گازدار با غذا موجب وارد شدن کالری بسیار زیاد به بدن و در نتیجه افزایش وزن خواهد شد؛ اما تاثیر این مسئله در رابطه با آب بسیار کم است.
همچنین باید گفت آزمایشاتی که بر روی افراد مبتلا به ریفلاکس معده و مری (GERD) انجام شده، اثبات کرده مصرف مایعات در هنگام صرف غذا، میزان آب در شکم را افزایش داده و موجب سنگینی شکم و معده و سخت شدن روند هضم غذا میشود. فشار آب به معده برای این افراد با مصرف یک وعده سنگین برابر بوده و بالا آمدن رفلاکس اسیدی را در پی خواهد داشت.
آیا آب خوردن وسط غذا باعث چاقی میشود؟
به بیان دکتر گویا، برای پاسخ به این سوال به زمان و انجام تحقیقات بیشتری نیاز است؛ اما به طور کلی میتوان گفت از آنجایی که آب خوردن بین غذا میزان انسولین و چربی را در بدن افزایش خواهد داد، تا حدودی در افزایش وزن تاثیر دارد؛ اما احتمال آن بسیار کم است.
بهترین زمان خوردن آب بعد از غذا
همواره از سوی متخصصان مصرف آب تا 30 دقیقه بعد از صرف غذا ممنوع شمرده میشود و توصیه شده برای هضم بهتر غذا، تا 30 دقیقه بعد از مصرف غذا از نوشیدن آب خودداری شود. اما به طور کلی برای عدم برخورداری از مضرات خوردن آب بعد از غذا بهتر است بهترین زمان نوشیدن آب، یعنی 2 ساعت بعد از صرف غذا را برگزینید.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با آب خوردن وسط غذا صحبت کرده و به طور کامل به عوارض و فواید خوردن آب بعد از غذا بپردازیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید، میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید و تا کارشناسان ما در اولین فرصت به آن پاسخ دهند. همچنین شما میتوانید سوال خود را به صورت تلفنی و طی مشاوره رایگان مطرح کرده و جواب آن را دریافت کنید.