از شرایط نگهداری عسل چه می دانید؟
بهترین روش نگهداری از عسل در خانه
عسل یکی از مواد غذایی مفید و مقوی است که در صورت مراقبت و نگهداری مناسب از آن، تا سالها همانطور سالم باقی مانده و خواص خود را از دست نخواهد داد. البته این در صورتی است که از عسل طبیعی استفاده شود. در صورتی که روش نگهداری عسل به درستی صورت گرفته باشد، این ماده مقوی تاریخ انقضا نداشته ندارد. دقت داشته باشید عسلهای پاستوریزه و حرارت دیده از این قاعده مستثنا بوده و نه تنها خواصشان کمتر است، بلکه از ماندگاری چندانی نیز برخوردار نخواهند بود. اما سوال اینجاست که نحوه نگهداری عسل با موم در خانه چگونه است و چکار کنیم عسل سالم باقی بماند؟ بهترین متخصص تغذیه در تهران به این سوال پاسخ میدهد.
شرایط مناسب نگهداری از عسل
شاید تاکنون هیچکس این را به شما نگفته باشد که اغلب عسل فاسد نخواهد شد، اما در صورتی که به خوبی از آن نگهداری نشود ممکن است پس از مدتی دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی شود. در این مواقع رنگ عسل رو به تیرگی رفته و عطر و طعم آن عوض میشود. در صورتی که میخواهید این ماده را برای مدت طولانی نگه دارید، لازم است بهترین روش نگهداری عسل را بشناسید.
توجه به بهترین ظرف برای نگهداری عسل
اولین نکتهای که در نگهداری درست از عسل باید به آن دقت داشته باشید، انتخاب ظرف مناسب است. عسل یک ماده با خاصیت اسیدی است که تماس آن با ظروف فلزی پس از مدتی زنگ زدگی و بروز واکنش از سمت فلز را در پی خواهد داشت. پس اولین نکته در نگهداری عسل، عدم قرار دادن آن در ظروف فلزی است.
از سوی دیگر، از آنجایی که عسل در کنار فلزات از خود واکنش نشان میدهد، تغییر طعم داده و از خواص آن نیز کم میشود. پیشنهاد میشود برای نگهداری از این ماده پرخاصیت، از ظرف سفالی، شیشهای و یا پلاستیکی استفاده کنید و درب ظرف را ببندید تا هوا به درون آن نفوذ نکند.
رطوبت فضا را کنترل کنید
عسل اغلب فاسد نمیشود اما امکان دارد کپک بزند. برای آنکه از کپک زدن عسل پیشگیری کنید لازم است از ظرف در دار برای شیوه درست نگهداری عسل در محیط استفاده کرده و از ریختن حتی قطرهای آب در ظرف عسل خودداری کنید. برای برداشتن عسل از قاشق خشک استفاده کرده و ظرف آن را در جایی خشک و خنک قرار دهید.
عسل را در یخچال قرار ندهید
قرارگیری عسل در یخچال از خواص آن نخواهد کاست؛ اما موجب تشکیل یک توده جامد عسل و تغییر ظاهر عسل میشود.
حرارت دادن به عسل طبیعی ممنوع
حرارت میتواند موجب از دست رفتن خاصیت عسل شود. همانطور که در قسمتهای قبل نیز گفته شد، عسل باید در فضایی خنک نگهداری شود و در صورتی که در معرض حرارت یا گرما قرار گیرد از خواص آن کاسته خواهد شد.
دمای مناسب تنظیم کنید
شاید این سوال برای شما نیز پیش آید، حال که گفتیم عسل نه باید در فضای گرم قرار گیرد و نه سرد، پس عسل باید در چه فضایی نگهداری شود؟ در جواب باید بگوییم بهترین دمای نگهداری از عسل، 10 درجه بالای صفر، یعنی در فضایی خنک است. به طور کلی قرار دادن عسل در دمای زیر 10 درجه احتمال شکرک زدن عسل را افزایش داده و قرار دادن آن در دمای بالای 40 تا 50 درجه، موجب از بین رفتن آنزیمهای فعال عسل شده و در نهایت موجب از دست رفتن خواص عسل خواهد شد.
نور مستقیم به عسل طبیعی نرسد
نکته دیگری که در نگهداری از عسل باید به آن دقت داشته باشید، دور کردن آن از محل تابش مستقیم نور خورشید است. قرارگیری در معرض نور خورشید موجب گرم شدن عسل و کاهش خواص آن خواهد شد. به همین خاطر است که همواره پیشنهاد میشود از ظروف سفالی برای مراقبت از عسل استفاده شده و در صورت نگهداری عسل در ظروف پلاستیکی یا شیشهای، آن را در معرض تابش نور قرار ندهید.
مواد متفرقه با عسل طبیعی مخلوط نشود
همانطور که در sciepub نیز گفته شده، برای آنکه بتوانید مدت زمان ماندگاری عسل را افزایش داده و به حفظ خواص آن کمک کنید توصیه میشود به هیچ عنوان عسل را با مواد غذایی دیگر، حتی آب مخلوط نکنید. اگر قصد دارید از این ماده مقوی برای درست کردن معجون عسل و دارچین برای لاغری استفاده کنید، بهتر است با قاشق خشک، کمی از عسل را برداشته و در ظرف دیگر ریخته و سپس مواد دلخواه را به آن اضافه کنید تا باقی عسل سالم باقی بماند.
فقط در صورت لزوم عسل را فریز کنید
در صورت فریز کردن عسل، خواص آن از دست نخواهد رفت، اما این مسئله موجب تشکیل بلورهای سرد شده و ظاهر عسل را تغییر میدهد. شما میتوانید در صورت لزوم کمی از عسل را در ظرفی در بسته خارج از یخچال نگهداری کرده و مابقی را با رعایت شرایط نگهداری از عسل در یخچال و یا نحوه نگهداری عسل در فریزر قرار دهید تا خواص خود را از دست ندهد.
از کجا بفهمیم عسل خراب شده است؟
به نقل از دکتر گویا، اگر شما نیز جزو افرادی هستید که عنوان «از کجا بفهمیم عسل خراب شده نی نی سایت» را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب آن هستید باید گفت، عسل به دلیل خاصیت اسیدی و داشتن قند بالا، بسیار کم پیش میآید فاسد شده و یا خاصیت خود را از دست بدهد؛ اما در صورتی که شرایط نگهداری عسل در محیط تاریک یا روشن مساعد نبوده و روش نگهداری عسل شان به خوبی رعایت نشده باشد، امکان فاسد شدن عسل وجود دارد که با علائمی همچون ترش و یا آبکی شدن عسل بروز خواهد کرد.
با عسلی که شکرک می زند چکار کنیم؟
شکرک زدن یا همان رس شدن عسل به زمانی گفته میشود که از شفافیت عسل کاسته شده و در عسل دانههای ریز جامد دیده شود. این اتفاق ممکن است برای تمامی عسلها اعم از خام یا طبیعی بروز کند و حتی چند روز تا چند سال بعد از خرید عسل اتفاق بیافتد. لازم به ذکر است، میزان شکرک زدن عسل میتواند با توجه به میزان گلوکز و فروکتوز عسل متفاوت باشد و به طور کلی، هر چقدر میزان گلوکز منبع شهد عسل بالاتر باشد، احتمال شکرک زدن آن نیز بیشتر خواهد بود.
دقت داشته باشید این مسئله ارتباطی با آنکه عسل کهنه بهتر است یا تازه ندارد و شما تنها در مواقعی که شکرک زدن عسل اتفاق میافتد میتوانید با دادن حرارت غیر مستقیم به عسل، شکر عسل را ذوب کرده و یا بعد از خرید عسل، از روش به تعویق انداختن شکرک زدن استفاده کنید.
به تعویق انداختن شکرک زدن عسل
به احتمال زیاد نمیتوان کسی را پیدا کرد که از خوردن عسل شکرک زده خوشش بیاید و طبیعتا همه افراد به دنبال عسلی شفاف و صاف هستند. از آنجایی که شکرک زدن جزئی از روند طبیعی نگهداری عسل است، نمیتوان جلوی آن را گرفت، اما با انجام اقداماتی به خصوص، میتوان زمان آن را به تعویق انداخت. اقداماتی همچون:
- برای استفاده از عسل حتما از یک قاشق تمیز و خشک استفاده کنید تا از کپک زدن و رس شدن عسل جلوگیری شود.
- قرار گرفتن عسل در فضایی سرد، روند رس و شکرک زدن آن را سرعت میبخشد.
- اگر عسل را به صورت خام خریداری کردهاید، قبل از مصرف حتما مواد زائد موجود در آن، همچون قسمتهایی از بدن زنبور را از آن خارج کنید.
- عسل طبیعی در یخچال سفت میشود و به مرور این مسئله موجب شکرک زدن آن میشود، پس آن را در یخچال نگذارید.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با شرایط نگهداری عسل طبیعی صحبت کرده و عواملی که ممکن است موجب کاهش خواص عسل شوند را به شما معرفی کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان گذاشته و یا با مشاوران ما تماس گرفته و طی مشاوره رایگان، جواب سوال خود را دریافت کنید.