علت ریزش مو

ایا ریزش مو از علائم سرطان است؟

ریزش مو از مشکلات رایج در میان بیشتر افراد است و به سن یا جنسیت خاصی محدود نیست. گاهی عواملی که باعث این اتفاق می‌شود در تغذیه و محیط فرد ریشه دارد و گاهی نیز مربوط به یک بیماری خاص در بدن می‌شود. از آنجایی که موها نقش بسیار مهمی در زیبایی چهره ما دارند، باید عواملی که به آنها آسیب می‌زنند را شناسایی و در صورت امکان از بین ببریم. برخی مواقع نیز تنها با مراجعه به پزشک می‌توان به علل و درمان مشکل پی برد. شما می‌توانید بعد از خواندن مقاله به طور کامل، با بهترین دکتر کاشت مو در تهران مشورت کرده و یا با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

علت ریزش مو

ریزش مو اغلب از ریشه اتفاق می‌افتد و بسیار کم پیش می‌آید این اتفاق در اواسط مو پیش آید. در صورتی که مو با فاصله از ریشه دچار ریزش شود اغلب علت آن شکستگی مو است؛ اما علت ریزش مو از ریشه می‌تواند عوامل متعددی همچون وراثت، افزایش سن، تغییرات هرمونی، مصرف دارو و یا ابتلا به یک بیماری باشد. این مشکل اغلب در آقایان بیشتر بروز می‌کند و موجب طاسی سر خواهد شد. البته این به معنی آن نیست که در زنان بروز نمی‌کند، بلکه در زنان به صورت تاسی سر نبوده و به صورت گسترده در همه نقاط سر دیده می‌شود. به طور کلی برخی از عوامل موثر بر این مشکل عبارتند از:

مصرف دارو یا مکمل: بسیاری از داروها همچون داروهای تجویزی برای رماتیسم، بیماری‌های قلبی، سرطان و فشار خون بالا، از آنجایی که بر روی هرمون‌ها تاثیر گذاشته و در بدن تغییراتی به وجود می‌آورند، می‌توانند موجب ریزش مو شوند.

علت ریزش مو از ریشه

سابقه خانوادگی و وراثت: یکی از اصلی‌ترین علل ریزش مو چه در خانم‌ها و چه در آقایان وراثت و سابقه خانوادگی آنها است. افرادی که در خانواده سابقه ریزش مو دارند، بعد از رسیدن به سن خاصی، این مشکل را تجربه خواهند کرد که البته با انجام اقدامات به خصوص می‌تواند شدت بروز آن را کاهش دهند.

آسیب مستقیم به موها: زمانی که شما تغییرات محسوسی را در موها ایجاد می‌کنید که موجب می‌شود موها از حالت عادی خود خارج شوند، مو به صورت مستقیم با آسیب مواجه می‌شود. به همین خاطر پیشنهاد می‌شود در حد امکان از مواد شوینده و فرم دهنده شیمیایی، دستگاه های صاف کننده، فر کننده و یا کشیدن شدید مو در کش استفاده نکنید.

استفاده از محصولات بهداشتی نامناسب: یکی دیگر از عواملی که می‌تواند ریزش مو را در پی داشته باشد، استفاده محصولات بی‌کیفیت و نامناسب برای موهایتان است. بکارگیری این لوازم می‌تواند طی مدت زمان کوتاهی موهای شما را به نابودی بکشاند.

روش های جلوگیری از ریزش مو

برترین پزشکان در حوزه پوست و مو معتقدند انجام اقدامات خاصی می‌تواند شما را در معرض ریزش مو قرار دهند که شما با دانستن این عوامل و رعایت چند نکته ساده، ریزش مو را از خود دور خواهید کرد.

دوش آبگرم: یکی از عواملی که به طور قطع پس از مدتی ریزش مو را در پی خواهد داشت، شستشو موها با استفاده از آب داغ است. بسیاری از افراد عادت دارند هنگام حمام کردن از آب داغ استفاده کنند که این موضوع پس از مدتی ضعیف و سست شدن ریشه مو را در پی خواهد داشت. پیشنهاد می‌شود به جای آب داغ، از آب سرد، ولرم و یا نهایت گرم استفاده کنید.

به کار گیری مراقبت های ضروری: برای آنکه بتوانید ریشه مو را تقویت کرده و از ریزش تارهای مو جلوگیری کنید لازم است از بکارگیری مراقبت‌های ضروری مو را در برنامه ریزی‌های خود قرار دهید. این مراقبت‌ها می‌تواند شامل، پروتئین تراپی، پاکسازی پوست سر، بوتاکس مو، لیفت ریشه مو و… باشد که باید با توجه به نیاز موهای شما مورد استفاده قرار گیرد.

مصرف زینک: یکی از اصلی‌ترین ویتامین‌ها برای محکم شدن ریشه مو و تقویت فولیکول‌ها، زینک است. از آنجایی که مصرف مواد غذایی حاوی زینک کمتر در برنامه روزانه افراد قرار می‌گیرد، پیشنهاد می‌شود در کنار صرف این خوراکی‌ها، استفاده از قرص زینک را نیز به صورت روزانه و یا یک روز در میان فراموش نکنید.

روش های جلوگیری از ریزش مو

دوری از آفتاب شدید: تابش آفتاب و نور آن به صورت مستقیم می‌تواند سست و ضعیف شدن مو را در پی داشته و در نهایت پس از مدتی ریزش مو را به دنبال داشته باشد. این مشکل در مناطقی که تابش نور آفتاب شدید است بیشتر رخ می‌دهد؛ از این رو پیشنهاد می‌شود با استفاده از کلاه و یا یک پوشش مناسب در معرض نور آفتاب قرار گیرید.

خشک کردن مو به صورت اصولی: همانطور که می‌دانید موها در هنگام خیس بودن ضعیف و دارای ریشه‌هایی سست هستند؛ از این رو خشک کردن آنها به صورت خشن و یا با کشیدن تار‌های مو، زمینه ریزش آنها را فراهم می‌کنید. شما می‌توانید بعد از شستشو سر، با استفاده از یک حوله نرم، آب اضافه موها را گرفته و کمی به آنها فرصت دهید تا خشک شوند.

استفاده از شامپو ضد ریزش: در صورتی که با توجه به سابقه خانوادگی و یا شروع اندک ریزش موهایتان، احتمال می‌دهید این مشکل شدت بگیرد، پیشنهاد می‌شود به سراغ شامپوهای ضد ریزش مو رفته و با استفاده از این محصولات، به تقویت فولیکول‌ها و ریشه مو کمک کنید. شما می‌توانید این محصولات را با توجه به نوع مو و پوست سرتان خریداری نمایید.

راه های جلوگیری از ریزش مو با روش های خانگی

در صورتی که احتمال می‌دهید در آینده نه چندان دور با ریزش مو مواجه شوید، لازم است سریعا اقدامات پیشگیرانه را بکار گرفته و از همین حالا برای تقویت ریشه مو اقدام کنید. خوشبختانه باید گفته شود متخصصان طی سنتی روش‌های موثری را برای پیشگیری از ریزش مو پیشنهاد می‌کنند. شما می‌توانید برای درمان ریزش مو در طب سنتی از راهکارهای زیر استفاده کنید.

  • ماسک تخم مرغ
  • ماسک ماست
  • ترکیب شیرین بیان و آب
  • مخلوط آب سیب زمینی و تخم مرغ
  • ماسک برگ چغندر یا لبو
  • ترکیب چای سبز و تخم مرغ
  • ماسک تخم مرغ و ماست
  • ترکیب دارچین و عسل
  • ماسک آلوئه ورا
  • آب انگور فرنگی یا خارتوت
  • مخلوط عسل یا گل ختمی
  • آب پیاز قرمز
  • سیر
  • عسل
  • شنبلیله
  • حنا
  • کشک

راه های جلوگیری از ریزش مو با روش های خانگی

چه بیماری هایی منجر به ریزش مو می شوند؟

به طور کلی برخی از بیماری‌ها می‌توانند در بدن تغییراتی را ایجاد کرده و در نهایت علت ناگهانی ریزش مو در زنان و مردان شوند. بیماری‌هایی چون:

اختلالات تیروئید و ریزش مو

فولیکول مو تحت تاثیر هورمون تیروئید است و ترشح این هورمون می‌تواند موجب رشد یا تضعیف مو شود. به همین دلیل اگر غده تیروئید برای مدت زیادی دچار کم کاری یا پرکاری شدید شود، موها می‌ریزند. اما چگونه این اتفاق می‌افتد؟ در واقع با افزایش یا کاهش شدید فعالیت این غده، سیستم چرخه مو دچار اختلالی به نام تلوژن افلوویوم می‌شود. نتیجه این اختلال استراحت ریشه مو پیش از موعد است که بدین صورت رشد مو خود به خود متوقف می‌شود. اگر این اختلال تنها 2 ماه ادامه داشته باشد، حدود 70 درصد از موهای سر شما می‌ریزد.

اختلال دیگر تیروئید که می‌تواند باعث ریزش مو شوند، برخی بیماری‌های خود ایمنی همچون تیروئیدیت هاشیموتو است. کسانی که درگیر این اختلال هستند، معمولا مبتلا به آلوپسی آره آتا نیز می‌شوند که این بیماری ریزش شدید مو را به دنبال دارد. اختلالات تیروئید باعث مشکلات دیگری از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک و لوپوس اریتماتوس نیز می‌شود. این مشکلات هم می‌توانند از عوامل ریختن موی سر باشند. کسانی که داروهای ضد تیروئید همچون پروپیل تیواوراسیل، متی مازول و کاربی مازول مصرف می‌کنند، ممکن است با ریختن مو مواجه شوند. البته این عارضه در موارد نادر اتفاق می‌افتد.

برای درمان اختلالات تیروئید روش‌های مختلفی وجود دارد. تجویز لووتیروکسین و هورمون‌های مصنوعی کم‌کاری آن و متی مازول، پرتو درمانی و عمل جراحی پرکاری آن را درمان می‌کنند. در کنار این‌ها می‌توان از قرص‌های مکمل ویتامینه برای تقویت ریشه مو، تغذیه سالم و شامپوهای ضد ریزش استفاده کرد.

ریزش مو با ابتلا به بیماری آلوپسی آره آتا

آلوپسی آره آتا نام یک اختلال خودایمنی است. این نوع اختلال باعث آسیب دیدگی ریشه موها می‌شود، تا جایی که موها به صورت توده‌ای می‌ریزند. البته تاثیر این بیماری بر هر فرد و علائم آن متفاوت است. در ادامه این علائم را معرفی می‌کنیم.

  • ریزش سریع مو
  • قرمزی و ضعف ناخن‌های دست و پا
  • ناهماهنگی در رشد یکپارچه موها
  • خارش، سوزش و گزگز کردن پوست قسمت طاس شده
  • پدیدار شدن لکه‌های طاسی بر روی قسمت‌های مختلف پوست بدن

داروهای ضد التهاب مانند کورتیکواستروئید که قابل تزریق به پوست سر هم هستند، می‌توانند برای درمان این بیماری مورد استفاده قرار بگیرند. البته زمان اثر گذاری این دارو بسیار طولانی است. روش دیگر برای درمان ریزش مو، استفاده از ایمونوتراپی است که با اعمال مواد شیمیایی و ایجاد واکنش آلرژیک بر بخش‌های کم‌ مو، موها را به رشد مجدد وا می‌دارد.

ریزش مو با ابتلا به بیماری آلوپسی آره آتا

کاهش سطح ویتامین D و ریزش مو

در پوست انسان سلول‌هایی به نام کراتینوسیت وجود دارند که وظیفه آن‌ها پردازش پروتئین ناخن، پوست و مو است. این سلول‌ها هم برای رشد و تکثیر خود و هم برای تولید دی هیدروکسی ویتامین D3، به ویتامین D نیاز دارند. بدین صورت اگر سطح ویتامین دی بدن کاهش پیدا کند، کراتینوسیت‌ها که در فولیکول‌های مو وجود دارند، دچار مشکل می‌شوند.

نتیجه این اتفاق ریختن مو است. علاوه بر این بیماری آلوپسی از نتایج کمبود ویتامین D است و نازک شدن و ریزش مو نیز از نتایج بیماری مذکور است. طبق تحقیقات انجام شده تلوژن افلوویوم و آلوپسی آره آتا نیز از کمبود ویتامین دی تاثیر می‌پذیرند. برای درمان مشکلات ناشی از کمبود ویتامین دی می‌توان مکمل این ویتامین را مصرف کرد‌. نور خورشید مملو از ویتامین D است؛ بنابراین بهتر است روزانه  10 تا 30 دقیقه نور آفتاب جذب کنید. استفاده از کرم‌های ضد آفتاب برای پیشگیری از سرطان پوست را فراموش نکنید.

ریختن مو به دلیل اختلالات هورمونی

اختلالات هورمونی باعث ایجاد انواع بیماری‌ها از جمله آلوپسی آندروژنیک می‌شود. این بیماری بعد از بلوغ اتفاق می‌افتد و آن را به عنوان شایع‌ترین عامل ریزش مو می‌دانند. کورتیزول که یک نوع هورمون استرس است می‌تواند موجب تلوژن افلوویوم (استراحت مو) شود؛ به طوری که موها شروع به ریزش می‌کنند. اگر میزان تستوسترون که متشکل از هیدروتستوسترون یا DHT است نیز بالا برود، بر فولیکول‌ها می‌نشیند و رشد مو را با مشکل مواجه می‌کند.

برای درمان این اختلالات هم می‌توان از داروهایی مانند فیناستراید و دوتاستراید استفاده کرد و هم از لیزر و جراحی برای پیوند فولیکول مو بهره برد. در کنار این‌ها استفاده از قرص‌ها و شامپوهای ضد ریزش مو برای افزایش سرعت رشد آن‌ها موثر است.

تاثیر کاهش سطح آهن خون بر ریزش مو

در جواب این سوال که علت ریزش مو از ریشه چیست، باید گفت این مسئله می‌تواند به دلیل کمبود آهن در خون باشد. یکی از موادی که به رشد موها کمک می‌کند فریتین نام دارد که محل ذخیره سازی این ماده، فولیکول مو است. زمانی که سطح آهن خون پایین می‌آید، بدن شروع به قرض گرفتن این ماده از فولیکول مو می‌کند. در صورت ادامه دار بودن این وضعیت موها دچار ریزش می‌شوند. از طرفی اگر بدن با کمبود آهن مواجه شود، هموگلوبین که همان پروتئین گلبول‌های قرمز است، به میزان کافی تولید نمی‌شود. کاهش سطح این پروتئین که نقش رساندن اکسیژن به سلول‌ها و کمک به ترمیم و رشد را دارد، باعث می‌شود ریزش مو اتفاق بیفتد.

مصرف قرص و شامپو ضد ریزش مو، در کنار تونیک مو می‌تواند ریختن مو را کم کند. البته نیاز یا عدم نیاز به آن‌ها بستگی به شدت ریختن مو شما دارد. توجه به رژیم غذایی را فراموش نکرده و سبزیجات سبز، حبوبات، گوشت قرمز، ماهی، مرغ بیشتری مصرف کنید.

ریزش مو و کاهش سطح آهن خون

ریزش مو در علت بیماری های عفونی

برخی از بیماری‌های عفونی نیز می‌توانند علت ریزش مو از وسط سر باشند. یکی از این بیماری‌ها درماتوفیتوز است که با نام کرم حلقوی هم شناخته می‌شود. این بیماری عفونی- قارچی، پوست را درگیر می‌کند و می‌تواند تا درون تارهای مو پیش برود. بدین ترتیب مو دچار ریزش می‌شود. بیماری دیگر فولیکولیت یا التهاب فولیکول نام دارد که توسط نوعی آکنه ایجاد شده و حلقه‌های کوچک به وجود می‌آورد.

این بیماری معمولا نتیجه عفونت باکتریایی است و باعث ریزش مو می‌شود. درماتیت سبورئیک بیماری عفونی دیگری است که باعث چرب و ملتهب شدن فولیکول‌های مو می‌شود. در نتیجه انواع باکتری‌ها و قارچ‌ها در آن مکان رشد می‌کنند و به موها آسیب می‌زنند. به طور کلی می‌توان از تربینافین، گریزئوفولوین، ایتراکونازول و فلوکونازول برای درمان این بیماری استفاده کرد. فولیکولیت نیز می‌تواند با استفاده از نئومایسین، باسیتراسین و اریترومایسین  که آنتی بیوتیک‌های موضعی هستند درمان شود. برای بهبود بیماری درماتیت سبورئیک استفاده از آنتی بیوتیک‌ها، شامپو ضد شوره و کرم‌های دارای کورتیکواستروئید توصیه می‌شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک و ریختن مو

در بدن زنان هورمون‌های مردانه که آندروژن نام دارد تولید می‌شود. در این هورمون، تستوسترون نیز وجود دارد که می‌تواند باعث رشد مو شود‌. اگر خانمی دچار سندرم تخمدان پلی کیستیک باشد، آندروژن، بیش از حد در بدن او ترشح خواهد شد. این اتفاق هم باعث رشد موهای زائد در قسمت‌هایی از بدن مانند قفسه سینه، صورت، گردن و شکم می‌شود و هم‌ موهای سر را نازک می‌کند. این نوع مشکل را با نام ریزش مو با الگوی زنانه می‌شناسند.

برای درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک می‌توان از قرص‌های اسپیرونولاکتون، فیناستراید، ماینوکسیدیل و قرص‌های ضد بارداری استفاده کرد. اگر وزن بالایی دارید سعی کنید آن را کاهش دهید و مصرف مکمل روی را وارد برنامه غذایی خود کنید‌. در کنار این موارد بهتر است به مصرف قرص و شامپوی ضد ریزش مو و تونیک مو هم توجه داشته باشید.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

بیماری پسوریازیس، علت ریزش مو

پسوریازیس یک بیماری پوستی است که لکه‌های پوسته پوسته بر روی پوست شما به وجود می‌آورد. این لکه‌ها به رنگ قهوه‌ای، سیاه، سفید و قرمز هستند. وجود این لکه‌ها باعث تشدید ریزش مو می‌شود و خاراندن آن‌ها روی پوست سر نیز موها را ضعیف می‌کنند.

اگر این بیماری در مراحل اولیه خود باشد پزشک محلول‌های پسوریازیس سر، قرص و شامپو ضد ریزش مو به بیمار خواهد داد. اما اگر این بیماری پیشرفته شده باشد و نتوان آن را کنترل کرد، می‌توان از روش‌هایی مختلف درمانی مانند لیزر، مصرف آنتی بیوتیک، پماد استروئیدی، کورتیکواستروئیدها، ژل های حاوی قطران، روغن و شامپو بر اساس دستور پزشک استفاده کرد.

آیا ریزش مو از علائم سرطان است؟

ریزش مو یکی از عوارض شیمی درمانی است که برای درمان سرطان بکار گرفته می‌شود؛ اما برخی مواقع ریختن مو می‌تواند نشانه ابتلا به یک نوع سرطان به نام لنفوم هوچکین باشد. این سرطان بسیار نادر بوده و در صورتی که بیماری  به پوست برسد ممکن است شما نشانه‌هایی همچون ریختن مو را مشاهده کنید. لازم به ذکر است احتمال بروز این مشکل بسیار کم خواهد بود.

بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو

اگر به دنبال بهترین ویتامین برای تقویت مو، افزایش سرعت رشد و رفع ریزش مو هستید ما بیوتین را به شما معرفی می‌کنیم. این ویتامین در مواد غذایی متعددی همچون جودوسر، تخم مرغ، آجیل، سیب زمینی و پیاز وجود دارد که شما می‌توانید با مصرف این مواد، نیاز بدن به این ویتامین را تامین کنید. اگر بدن شما با کمبود شدید بیوتین در بدن مواجه است، می‌تواند در کنار این مواد غذایی، مکمل بیوتین را نیز مصرف کنید.

بهترین قرص ویتامین برای ریزش مو

جمع بندی

ریزش مو به علل مختلفی اتفاق می‌افتد. گاهی اوقات برخی بیماری‌های پوستی و یا حتی بیماری‌هایی که با این عضو در ارتباط نیستند موجب ریزش موها می‌شوند. فراموش نکنید که در صورت مشاهده هر علامت، به پزشک مراجعه کنید و از مصرف دارو بدون دستور پزشک بپرهیزید. در صورتی که پزشکی را در این حوزه نمی‌شناسید می‌توانید لیست بهترین پزشکان را در سایت ما مشاهده نمایید. مجموعه دکتر گویا، ماهرترین پزشکان را در حوزه‌های مختلف پزشکی به شما پیشنهاد می‌کند. همچنین اگر سوالی در این حوزه دارید می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
whclmag.mahtatebeverydayhealth
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫4 دیدگاه ها

  1. سلام وقت بخیر
    من کل خانوادم موهای پر پشتی دارن ولی فقط منم که تو ۱۹ سالگی داره موهام می‌ریزه… آزمایش دادم کم خونی ندارم
    مشکل چیه؟

  2. سلام خسته باشید
    من همیشه یک ماه قبل از شروع امتحانام موهام شروع می‌کنه ریختن و استرس چندانی هم ندارم
    دلیلش چی می‌تونه باشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا