غذا خوردن کودک با تلویزیون
غذا خوردن جلوی تلویزیون چه تاثیری بر کودک دارد؟
امروزه بسیاری از والدین برای آنکه کودکان برای غذا خوردن احساس بهتر و خوشایندتری داشته باشند و غذای بیشتری بخورند، فضا را برای غذا خوردن کودک با تلویزیون فراهم میکنند. این در حالی است که والدین نمیدانند اینکار چه آسیب و عوارضی را برای کودکان به دنبال خواهد داشت. درست است که تغذیه کودکان در حین تماشای تلویزیون فضایی سرگرم کننده و شاد برای کودک ایجاد خواهد کرد؛ اما پس از مدتی عدم جذب مواد غذایی، میل کودک به مصرف مواد غذایی ناسالم و کاهش مصرف غذا را به دنبال خواهد داشت. در ادامه قصد داریم از دیدگاه بهترین دکتر اطفال در تهران به عوارض غذا دادن به کودک با تلویزیون بپردازیم.
چرا غذا خوردن کودک جلوی تلویزیون اشتباه است؟
اگر شما نیز جزو آن دسته از مخاطبانی هستید که عنوان «غذا خوردن کودک با تلویزیون نی نی سایت» را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب هستید، باید گفت، در تمامی تحقیقات گستردهای که در این زمینه انجام شده، تاثیرات منفی استفاده از رسانههای الکتریکی در هنگام مصرف غذا گزارش شده است. زمانی که کودک شروع به مصرف غذا و تماشای تلویزیون میکند، سرعت غذا خوردن توسط او کاهش پیدا کرده و او طی مدت زمان کوتاهی احساس سیری میکند.
از سوی دیگر، استفاده بیش از اندازه از این رسانهها، میتواند احتمال مواجهه کودک با مشکلاتی همچون کاهش عملکرد تحصیلی، اختلال خواب و یا چاقی و نارسایی قلبی را به دنبال داشته باشد. همچنین، اغلب محتوای یرنامههای تلویزیونی، صرف مواد غذایی ناسالم برای کودکان را نشان میدهند که این مسئله ممکن است کودک را به سمت مصرف مواد غذایی چرب، پرقند و یا شور سوق دهد.
به همین خاطر است که پیشنهاد میشود به جای کمک گرفتن از تلویزیون، در کنار دیگر اعضای خانواده، محیطی مسالمت آمیز و شاد را برای صرف غذا فراهم کنید. به طور کلی توصیه ما آن است که میزان استفاده از رسانههای الکترونیکی برای کودکان به حداقل رسیده و تا حد امکان از روشهای جایگزین به جای غذا خوردن کودک با تلویزیون استفاده شود.
آسیب های غذا خوردن کودکان جلوی تلویزیون
به نقل از sciencedirect، به طور کلی میتوان گفت غذا خوردن کودکان در حضور تلویزیون به جز فراهم کردن فضایی سرگرم کننده برای کودک، نه تنها فایده دیگری ندارد، بلکه سراسر آسیب است. این در حالیست که بهترین روانشناس در تهران در جواب این سوال که «کودکم غذای سفت نمیخورد» و یا «بچم یک سالشه اصلا غذا نمیخوره»، به هیچ عنوان غذا دادن به کودک با تلویزیون را پیشنهاد نمیدهند.
1. کاهش تمرکز کودک به علت غذا خوردن با تلویزیون
یکی از اصلیترین آسیبها و نتایج غذا خوردن کودک در مقابل تلویزیون، کاهش توانایی تمرکز فرزند شما است. در صورتی که این دو کار به صورت همزمان انجام شود، موجب ارسال پیام و سیگنالهای اشتباه از سوی مغز شده و در نهایت مشکل در تمرکز را به دنبال خواهد داشت.
2. تماشای تلویزیون و چاقی کودک
کودکان در زمان صرف غذا و تماشا تلویزیون ممکن است دو نوع واکنش از خود نشان دهند؛ به طور کلی تماشای رسانههای الکتریکی یا سرعت خوردن غذا را در کودک کاهش داده و موجب لاغری میشود و یا تمرکز کودک را بر میزان مصرف غذا کم کرده و باعث دریافت کالری اضافه در بدن میشود.
امروزه مواجهه با نوع دوم تاثیر تماشا تلویزیون در هنگام خوردن غذا در کودکان، رواج بیشتری دارد. دقت داشته باشید، شاید کودکان چاق از نظر شما بامزهتر و قویتر به نظر برسند، اما باید بدانید، افزایش وزن کودک، اساس و عامل درگیری با بسیاری از بیماریها بوده و این عادت اشتباه کودک، ممکن است با عوارض زیاد غذا دادن به نوزاد همراه باشد.
3. متابولیسم پایین با تماشا تلویزیون هنگام خوردن غذا
غذا خوردن کودک با تلویزیون به صورت همزمان، سوخت و ساز بدن را کاهش داده و در نهایت انباشت چربی در بدن و چاقی را به دنبال دارد.
4. عادات ناسالم غذایی
همانطور که گفته شود، محتوا رسانههای الکتریکی اغلب شامل نشان دادن غذاهای ناسالم برای کودکان است. به همین خاطر ممکن است عادات غذایی کودک با مشاهده تلویزیون با غذا خوردن تغییر کرده و میل او را به غذاهای ناسالم افزایش دهد.
5. غذا خوردن کودک در مقابل تلویزیون و سوء هاضمه
اغلب کودکان در هنگام تماشای تلویزیون، میزان مصرف غذا از دستشان در رفته و یا به درستی غذا را نمیجوند. ادامهدار شدن این عوامل با ابتلا به سوء هاضمه همراه خواهد بود.
6. عدم رضایت کودک از همه چیز
شاید تاکنون این جمله را شنیده باشید که «ذهن نمیتواند بر روی بیش از یک چیز تمرکز کند». این جمله از نظر عملی کاملا ثابت شده است. زمانی که کودک تماشای تلویزیون را حین غذا خوردن شروع میکند، ذهن او میتواند تنها بر روی یکی از این عوامل تمرکز داشته باشد و از آنجایی که دو اقدام به صورت همزمان انجام شده، نه میتواند به طور کافی از خوردن غذا لذت ببرد و نه تماشای تلویزیون.
7. سرد شدن روابط خانوادگی
شما باید از همان سنین کودکی، آداب بر سفره نشستن و در کنار خانواده غذا خوردن را به کودک خود بیاموزید. البته این به معنای وارد کردن فشار به کودک در سنین پایین و یا اجبار او نیست. شما باید با صحبت کردن با کودک و جذاب کردن فضا در هنگام غذا خوردن، کودک را عادت دهید که در کنار خانواده مشغول خوردن غذا شود و از غذا خوردن با تلویزیون و در نتیجه سرد شدن روابط جلوگیری کنید.
8 راهکار ترک عادت تماشای تلویزیون در حین غذا خوردن کودکان
همانطور که در مقاله غذا خوردن کودک با تلویزیون نی نی سایت نیز گفته شده، این کار تاثیرات مخرب زیادی در سلامت نوزاد خواهد داشت و در صورتی که این مسئله به یک عادت تبدیل شود، ترک آن سختتر خواهد بود اما ممکن است؛ شما میتوانید با استفاده از راهکارهای زیر، تمام توجه کودک را به سمت غذا جذب کرده و از اینها به عنوان راههای غذا دادن به کودکان بی اشتها نیز استفاده نمایید.
مشارکت کودک در آشپزی
کودکان ذوق و شوق زیادی در زمان تولید یک شی از خود نشان میدهند و زمانی که در درست کردن غذا مشارکت میکنند، آن را نتیجه زحمت خود میدانند و با میل و رغبت بیشتری غذا میخورند. مشارکت در آشپزی از غذا خوردن کودک با تلویزیون جلوگیری خواهد کرد.
غذا دادن به کودک در زمان مناسب
در جواب این سوال که چرا نوزاد 8 ماهه غذا نمی خورد باید گفت بهتر است هر زمان که کودک گشنه است و دوست دارد غذا بخورد، غذا را در اختیار او قرار دهید. به هیچ عنوان او را مجبور به خوردن نکنید و حتی اگر بعد از خوردن مقدار کمی غذا به سراغ دسر و آب رفت و حتی خود را کنار کشید، مانع او نشوید. غذا خوردن در زمان مناسب کودک را از تماشا تلویزیون جدا خواهد کرد.
صحبت و مشورت با کودک
فایده و تاثیر غذا بدون تماشا تلویزیون برای سلامتی را به صورت داستانی و قصهوار برای کودک توضیح دهید. شاید نخست اینطور به نظر برسد که سخنان شما برای او چندان اهمیتی ندارد، اما اگر توضیح شما جذاب باشد، مطمئن باشید نتیجه دلخواه حاصل خواهد شد.
به کودک اختیار انتخاب دهید
از کودک در رابطه با مواد غذایی مورد علاقهاش سوال کنید. به عنوان مثال از او بپرسید دوست دارد پرتغال بخورد یا سیب؟ شام امشب کتلت باشد و یا مرغ؟ شاید خوردن غذای مورد علاقه اش او را به خوردن غذا بدون تلویزیون همراهی کند.
تزیین غذا برای فرزندتان
قبل از آنکه کودک بخواهد تصمیم به خوردن غذا بگیرد، نخست به ظاهر غذا نگاه میکند و اگر از آن خوشش بیاید شروع به خوردن غذا میکند. به طور کلی نه تنها کودکان، بلکه بزرگسالان نیز، به ظاهر غذا بسیار اهمیت میدهند. تزیین غذا اغلب در جلوگیری از غذاخوردن کودک با تلویزیون موثر است و والدین را ناامید نمیکند. پیشنهاد میشود برای سرو غذا کودک، غذا را به شکل مورد علاقه کودک در آورده و آن را در بشقاب مخصوص کودک سرو کنید.
پخت و سرو غذا به سبک مورد علاقه کودک
یک غذا با ظاهری دلچسب و زیبا، اشتها کودک را افزایش خواهد داد. شما میتوانید برای سرو غذا، نان همبرگر را به صورت یک کاسه برش داده و یا از پوره سیب زمینی برای درست کردن ابر و از سبزی برای درست کردن یک چمنزار استفاده کنید.
از تکههای پخته شده هویج و مرغ نیز میتوان برای درست کردن درخت و خورشید کمک بگیرید. به طعم غذا هم اهمیت دهید. غذا را به صورت دلخواه و مورد علاقه کودک بپزید و برای جلوگیری از تماشا تلویزیون در هنگام غذا خوردن کودک، غذا را با طعم دهندههای قوی و خوشمزه طبخ کنید. همچنین اجازه دهید کودک خود غذایش را خورده و تنهایی غذا خوردن کودک برای او عادی شود.
در عدم تماشا تلویزیون با غذا خوردن، الگوی کودک خود باشید
کودکان در مقابل با والدین همچون یک دستگاه کپی عمل کرده و هر کاری که والدین انجام میدهند را کودک تکرار خواهد کرد؛ به همین خاطر پیشنهاد میشود، از غذایی که برای کودک حاظر کردهاید خود نیز بخورید و لذت و خوشمزه بودن غذا را با رفتار خود به کودک نشان دهید؛ اما به کودک برای خوردن غذا اصرار نکنید.
غذا خوردن بر سر یک میز
کودک را در کنار خود بنشانید و تمامی افراد خانواده بر سر یک میز غذا بخورید. اینکار موجب میشود کودک دیگران را در حال خوردن غذا دیده و میل او به خوردن غذا بیشتر شود. از سوی دیگر خوردن غذا بدون تماشا فیلم و کارتون، نه تنها برای سیر شدن و رفع نیاز بدن ضروری است، بلکه امری لذتبخش برای کودکان است و جایگزین کردن صرف غذا در کنار والدین، به جای غذا خوردن کودک با تلویزیون، ارتباط کودک با اعضای خانواده را محکمتر میکند.
راه های غذا دادن به بچه های بد غذا
بسیاری از والدین برای غذا دادن به یک کودک بد غذا، به جز روشن کردن تلویزیون و قرار دادن کنترل آن در اختیار کودک، راهکار دیگری را موثر نمیدانند؛ اما میتوانید مطمئن باشید با استفاده از راهکارهایی که در قسمت قبل اشاره کردیم، حتی غذا دادن به کودک بد غذا نیز راحت خواهد شد.
دقت داشته باشید ممکن است کودک نخست بد قلقی کرده و یا در هنگام غذا خوردن بدون تماشای تلویزیون، احساس کسلی کند و حتی میزان غذایی که میخورد کاهش پیدا کند. شما باید تلاش کنید به صورت تدریجی و به مرور با کاهش میزان تماشا تلویزیون و جذاب کردن فضا برای کودک، این عادت را در او به فراموشی بسپارید.
آیا کودک شما فقط در صورت روشن بودن تلویزیون غذا می خورد؟
به طور کلی ترک یک عادت به ویژه در کودکان ممکن است کمی سخت باشد، اما تحمل این سختیها برای والدین و در قبال دور کردن کودک از خطرات غذا خوردن کودک جلوی تلویزیون، میارزد. مراحل ابتدایی ترک عادت به غذا خوردن کودک با تلویزیون با داد و بیداد و بدقلقی کودک همراه خواهد بود؛ اما شما میتوانید با استفاده از بهترین روشها غذا دادن به کودک، شرایط را مدیریت کنید.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با غذا خوردن کودک با تلویزیون صحبت کنیم و اطلاعات کاملی را در اینباره با شما به اشتراک بگذاریم. در صورتی که سوالی در این باره دارید میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان گذاشته و یا طی تماس با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا، از مشاوره رایگان برخوردار شوید.
سلام نوزادم ۸ ماهشه و غذا نمیخوره.. خیلی تلاش میکنم حتی با زورم که شده بهش غذا اما دوست نداره دلیلش چیه؟
سلام وقت بخیر
بهتر است هر وقتی که کودک گشنه است و میل به غذا خوردن دارد، غذا رو در اختیارش قرار دهید. به هیچ عنوان او را مجبور به خوردن نکنید و اگر دوست نداشت غذا بخوره، مانع او نشوید.
پسرم ۱۴ ماهشه خیلی دوس داره خودش غذا بخوره. به محض اینکه ظرف غذا رو میذارم جلوش، همشه چپه میکنه و میریزه رو فرش. بعدشم که روش راه میره و لههش میکنه.
سلام. یه ظرف هایی هست که مخصوص غذا خوردن کودکه. زیرش بادکش داره و کاملا به میز میچسبه و بچه دیگ نمیتونه ظرف غذا رو بریزه. صندلی غذا هم خیلی جوابه که قشنگ بچه رو میشونی روش و یکم غذا میذاری جلوش تا کم کم عادت کنه
والا من که ۳۵ سالمه غذا خوردن با تلویزیون بهم حال میده حالا چه برسه به بچه😅