تاثیر یوگا بر باردار شدن

آیا یوگا می‌تواند به باردار شدن کمک کند؟

بارداری یکی از مراحل حساس، اما لذتبخش در زندگی تمام مادران است که باید با مراقبت‌ها و رعایت نکات متعددی همراه باشد. به طور کلی شرایط برخی از مادران برای بارداری چندان نگران کننده نیست؛ اما برخی نیز برای گذراندن بارداری بی‌خطر و تجربه یک زایمان راحت‌تر نیاز به انجام اقدامات متعددی دارند. البته که مراقبت‌های قبل از بارداری و در طول آن، برای همه افراد توصیه می‌شود؛ اما برخی از مادران باید در انجام آنها دقت بیشتری داشته باشند. یکی از این اقدامات، انجام یوگا برای بارداری است.

به گفته بهترین متخصص زنان در تهران، تاثیر یوگا بر باردار شدن نه تنها به داشتن زایمانی کم‌خطر کمک می‌کند، بلکه در سلامت جنین نیز بسیار موثر عمل خواهد کرد. در ادامه بیشتر در رابطه با این مسئله صحبت خواهیم کرد.

یوگا بارداری چیست؟

طبق آماری که از سوی سازمان بهداشت جهانی منتشر شده است، حدود 15 درصد از زوجین در باروری با مشکل مواجه بوده و بسیاری از آنها تنها با رفع استرس خود می‌توانند صاحب فرزند شوند. طبیعتا می‌دانید که استرس نقش مهم و اساسی در سلامت جسم و روان افراد ایفا می‌کند.

یکی از عواملی که می‌تواند در کاهش استرس و افزایش توان باروری زوجین تاثیر داشته باشد، انجام تمرینات ورزشی با هدف تقویت رحم و انجام یوگای بارداری است. امروزه تاکید می‌شود برای افزایش قدرت بارداری و همچنین جلوگیری از تجربه یک زایمان پرخطر، تاثیر یوگا بر باردار شدن و بارداری جدی گرفته شود.

یوگا بارداری چیست؟

حرکات یوگا برای باردار شدن

در حالت عادی انجام تمرینات بوگا به همه افراد توصیه می‌شود، اما تاثیر یوگا برای بارداری امری غیر قابل انکار و قطعی است؛ البته در صورتی که این تمرینات به درستی انجام شود. به طور کلی پیشنهاد می‌کنیم برای بارداری و اطلاع از تمریناتی که برای درمان ناباروری به شما کمک می‌کنند به سراغ بهترین دکتر نازایی در تهران و یا یک مربی یوگا باتجربه بروید. به طور کلی ضرورت یوگا برای باردار شدن و برخی از بهترین حرکات یوگا برای باردار شدن را در ادامه خواهیم شناخت.

1) حرکت Viparita KARANI

بسیاری از خانم‌های باردار و یا افراد درگیر با ناباروری، به دلیل مشکل در روند جریان خون، کمردردهای شدید و دوره‌ای را تجربه می‌کنند. برای درمان این دردهای آزاردهنده تنها کافی است به سراغ تمرین Viparita KARANI بروید تا تاثیر یوگا در بارداری را ببینید. همانطور که در تصویر نیز مشخص است، شما باید در مقابل یک دیوار صاف دراز کشیده، پاهای خود را به سمت بالا برده و بر دیوار تکیه داده و تا جای ممکن به دیوار نزدیک شوید. این حرکت به شما در افزایش انعطاف پذیری ران و استقامت پا کمک خواهد کرد و در نهایت نیز خستگی را از بدن شما دور می‌کند.

حرکت خوابیده یوگا برای باردار شدن

2) تمرین Hastapadasana

تمرین Hastapadasana برای باردار شدن به طور کامل تمام اندام‌های بدن را درگیر می‌کند و جریان خون را بهبود خواهد بخشید و موجب افزایش خونرسانی به سیستم عصبی و لگن می‌شود. طی این تمرین میزان استرس شما به صورت قابل توجهی کاهش و انعطاف پذیری بدن افزایش پیدا خواهد کرد.

حرکت ایستاده یوگا برای باردار شدن

3) ورزش Paschimottanasana

اگر به دنبال یک تمرین برای افزایش تحریک رحم و تخمدان‌ها و در نهایت بارداری هستید به سراغ Paschimottanasana بروید. این حرکت شبیه به تمرین Hastapadasana است، با این تفاوت که به صورت نشسته انجام می‌شود. این حرکت شما را از استرس و اضطراب ناشی از بارداری یا ناباروری خلاص کرده و با عنوان یوگا برای افزایش قدرت باروری زنان شناخته می‌شود.

حرکت خم به جلو برای بارداری

4) حرکت Janu Shirasana

Janu Shirasana یک تمرین آسان برای زنان باردار است که نه چندان فشاری به جنین وارد نمی‌کند، بلکه با از بین بردن درد موجود در کمر و پا، به شما در داشتن احساس آرامش بیشتر کمک خواهد کرد. این حرکت می‌تواند ناحیه زانو و ستون فقرات را برای بارداری تقویت کند و انعطاف پذیری بدن را به میزان زیادی افزایش دهد.

5) تمرین Balasna

به طور کلی به همه افراد و به ویژه زنان باردار توصیه می‌شود برای تقویت عضلات باسن، مچ پا و ران و همچنین از بین بردن استرس و خستگی، از تمرین کودک یا Balasna کمک بگیرند. این تمرین جریان خون را در نواحی مختلف بدن افزایش داده و به افزایش احتمال باروری کمک خواهد کرد؛ پس تنها کافی است به حالت نشان داده شده در تصویر زیر قرار گیرید و 30 ثانیه تا 1 دقیقه در این حالت بمانید. حرکت کودک برای کمک به بارداری بسیار توصیه می‌شود.

حرکت کودک یوگا برای بارداری

6) ورزش Kapalbhati

تمرینات تنفسی یوگا در درمان ناباروری و افزایش سلول‌های خونی حرف اول را می‌زنند. به طور کلی زمانی که برای بارداری تلاش می‌شود و یا تلاش زوجین برای بارداری به نتیجه نمی‌رسد، تعادل میان هرمون‌ها برهم خورده و مغز نیز از این طریق تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. در این حرکت تمام اندام‌های بدن دچار تغییر شده و تحت تاثیر قرار می‌گیرند و در نهایت به بارداری کمک می‌کنند.

تاثیر یوگا بر باردار شدن با تمرینات تنفسی

7) حرکت پل

تمرین پل برای درمان باروری و یا خانم‌های باردار ممکن است نخست مشکل بوده و به خصوص برای خانم‌های باردار سخت باشد. البته اصرار نمی‌کنیم از همان نخست، این حرکت را به صورت کامل تکرار کنید و می‌توانید از تمرین زیر که کمی ساده‌تر است، شروع کرده و در ادامه حرکت را کامل انجام دهید. لازم به ذکر است، تنها 30 ثانیه قرار گرفتن در این حالت کافی است.

حرکت پل برای بارداری

8) تمرین Baddha Konasana

ورزش پروانه یا همان Baddha Konasana، تاثیر زیادی در درمان ناباروری، تقویت عضلات داخل ران، زانوها، دستگاه تناسلی و کمر داشته و جریان خون را در این نواحی افزایش خواهد داد. انجام این تمرین در مردان موجب تقویت عضلات ران و در نهایت افزایش ترشح اسپرم خواهد شد.

همچنین زنانی که این حرکت را به صورت منظم انجام می‌دهند، به مرور از قاعدگی نامنظم خلاص شده و بهبود عملکرد تخمدان‌ها را شاهد خواهند بود. Baddha Konasana قدرت باروری را در افراد نابارور افزایش داده و زنان باردار را برای داشتن زایمان طبیعی آسان‌تر، آماده خواهد کرد.

حرکت پروانه یوگا برای باردار شدن

فواید یوگای پیش از بارداری

یوگا پیش از بارداری و یا حرکات یوگا برای باردار شدن، به ورزش‌هایی گفته می‌شود که می‌توانند به خوش فرم شدن و افزایش انعطاف پذیری بدن کمک کرده و بدن را برای بارداری و محافظت از جنین آماده کنند. از سوی دیگر انجام این ورزش‌ها به مادر کمک خواهند کرد تا اضطراب و استرس کمتری را تجربه کرده و خواب بهتری داشته باشد. تحقیقات در وبسایت مجله زنان و مامایی ایران نشان می‌دهد، یوگا در مادران بارداری که حالت تهوع و کمردرد را تجربه می‌کنند، تاثیر مثبتی را به همراه داشته است. به طور کلی آموزش تصویری یوگا در بارداری و تاثیر یوگا بر باردار شدن را می‌توان به عبارت زیر دانست.

کاهش استرس و باردار شدن

بسیاری از مادران در دوران بارداری بسیار تحریک‌پذیر و آسیب‌پذیر می‌شوند و به دلیل اضطراب و استرسی که مجبور هستند تحمل کنند، همواره احساس ناخوشایندی دارند و آنگونه ک باید نمی‌توانند از دوران بارداری خود لذا ببرند. البته طبیعتا همه مادران طی این دوران استرس را تجربه نمی‌کنند. با این حال پیشنهاد می‌شود حتی مادرانی که اضطرابی را تجربه نمی‌کنند، ورزش یوگا در بارداری برای زایمان را فراموش نکنند.

فواید یوگای پیش از بارداری

تأثیر یوگا بر تخمدان پلی کیستیک

یکی از اصلی‌ترین اختلالات هرمونی که ممکن است زنان با آن مواجه شوند، سندرم تخمدان پلی کیستیک یا PCOS است. این سندرم بر باروری تاثیر گذاشته و اغلب با علائمی همچون عدم نظم در چرخه قاعدگی، افزایش وزن و یا رشد بیش از حد مو خود را نشان دهد.

افرادی که با این سندرم درگیر می‌شوند، از روند تخمک گذاری نامنظم رنج برده و مشکل عدم تعادل هورمون‌ها را تجربه می‌کنند و همین مسئله بارداری را با مشکل مواجه کرده و به مادر استرس وارد می‌کند. برای درمان تخمدان پلی کیستیک و نازایی، انجام تمرینات تنفسی عمیق، یوگا و مدیتیشن کمک کننده خواهد بود.

افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن زنان نابارور

اگر به دنبال یک روش عالی برای تقویت سیستم ایمنی هستید، انجام ورزش‌های یوگا را فراموش نکنید. این ورزش‌ها به شما کمک می‌کنند قبل از بارداری و یا طی این دوران، آرامش درونی را تجربه کرده و میزان سلول‌های سفید خون در بدن افزایش پیدا کند. افزایش این سلول‌ها در بدن نه تنها شما را یک قدم به باردار شدن نزدیک می‌کند، بلکه ورزش یوگای ناباروری می‌تواند افراد را از بیماری‌های متعدد طی دوران بارداری دور کند.

سلامت تخمدان زنان با یوگا برای بارداری

یوگا در تغییر جریان خون و بهبود آن بسیار مفید عمل می‌کند، از این رو می‌تواند در درمان ناباروری بسیار موثر باشد. اصلی‌ترین تاثیر یوگا بر بارداری، بهبود گردش خون به سمت تخمدان‌ها است. در صورتی که عملکرد تخمدان‌ها به دلیل کاهش خونرسانی به این اندام، ضعیف شود، احتمال مواجهه با ناباروری وجود دارد. پس نمی‌توان تاثیر یوگا در باردار شدن را نادیده گرفت.

سلامت تخمدان زنان با یوگا برای بارداری

افزایش آمادگی جسمانی

برای آنکه مادر برای زایمان و به ویژه زایمان طبیعی آماده شود، لازم است از انعطاف پذیری خوبی برخوردار باشد. یوگا می‌تواند در افزایش آمادگی جسمانی، تقویت عضلات کف لگن و افزایش استقامت بدن بسیار موثر عمل کند. انجام این تمرینات مادر را از مچ درد، کمردرد و گرفتگی سیاتیک در دوران بارداری و با بعد از آن نیز خلاص خواهد کرد.

افزایش گردش خون در بدن زنان نابارور با یوگا

شاید تاکنون این جمله را شنیده باشید، درصد قابل توجهی از مشکلات ناباروری به دلیل انسداد عروق خونی در بدن است. یوگا می‌تواند با کمک به بهبود گردش خون در بدن، به خون‌رسانی بهتر به اندام‌های مختلف بدن و به ویژه اندام‌ها تناسلی کمک کرده و شرایط مساعدی را در بدن برای بارداری فراهم کند.

یوگا و درمان مشکلات هورمونی در زنان

اگر از ناباوری به دلیل مشکلات هرمونی رنج می‌برید، تاثیر یوگا بر رفع مشکلات هورمونی را دست کم نگیرید. شما می‌توانید در کنار هورمون درمانی، از یوگا برای کاهش عوارض ناشی از این روش درمانی کمک بگیرید. دقت داشته باشید نصب اپلیکیشن یوگا بارداری برای شروع و گذراندن دوره یوگا به شما کمک خواهد کرد.

یوگا و درمان مشکلات هورمونی در زنان

حرکات ممنوع یوگا در بارداری

در زمان بارداری باید از هر گونه حرکت که موجب وارد شدن فشار شدید به شکم، جنین و یا هر یک از نواحی بدن می‌شود، جلوگیری شود. به طور کلی تمرینات زیر در دوران بارداری ممنوع دانسته می‌شوند.

  • حرکاتی که موجب وارد شدن فشار مستقیم به شکم خواهند شد
  • ورزش‌های تنفس گرمایشی و احتباس نفس
  • وضعیت‌های چرخشی
  • دراز کشیدن به پشت
  • خمیدگی‌های عمیق
  • یوگای داغ
  • کرانچ

چه زمانی باید یوگا بارداری را شروع کرد؟

به طور کلی نمی‌توان زمان دقیقی برای شروع یوگا بارداری تعیین کرد، اما به طور کلی توصیه می‌شود حتما قبل از شروع این تمرینات در رابطه با نحوه و مدت زمان انجام این تمرینات با پزشک خود مشورت کنید. پس اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که عنوان «یوگا قبل از بارداری نی نی سایت» را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده‌اید باید گفت، ر صورتی که ورزشکار هستید انجام تمرینات یوگای پیش از بارداری مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما به طور کلی یوگا بارداری در منزل، تنها پس از گذر از هفته 14 بارداری توصیه می‌شود.

چه زمانی باید یوگا بارداری را شروع کرد؟

همه می توانند یوگا بارداری را انجام دهند؟

بله؛ در صورتی که با پزشک و یا یک مربی یوگا با تجربه در این زمینه مشورت کرده باشید، هیچ محدودیتی برای انجام حرکات یوگا برای باردار شدن وجود ندارد؛ اما نکات زیر را مورد توجه قرار دهید.

  • در صورت احساس درد در ناحیه کمر و یا لگن، به هیچ عنوان ورزش را ادامه نداده و حتما با پزشک خود مشورت کنید.
  • توصیه می‌شود ورزش یوگا را در هفته به بیش از 150 دقیقه نرسانید و حتی اگر توان کافی نیز داشتید، از اینکار صرف نظر کنید.
  • دقت داشته باشید تمرینات شما در دوران بارداری باید کم‌فشار باشد، به گونه‌ای که شما بتوانید هنگام ورزش صحبت کنید و اگر این مسئله ممکن نباشد، به معنای آن است که فشار زیادی به خود وارد کرده‌اید و باید ورزش را متوقف کنید.
  • هر گونه تمرین که گمان می‌کنید شما را آزار داده و یا موجب از دست رفتن تعادل و افتادن شما خواهند شد را انجام ندهید.
  • حتی اگر ورزشکار هستید از برداشتن وزنه‌های سنگین خودداری کنید و جان خود و جنین را به خطر نیاندازید.
  • بعد از گذر از هفته 16 بارداری، دیگر به سراغ تمریناتی که لازم است بر روی کمر بخوابید نروید.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با تاثیر یوگا بر باردار شدن صحبت کرده و حرکات ممنوعه یوگا برای باردار شدن را نیز معرفی کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید می‌توانید با شماره درج شده در سایت تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید؛ در غیر این صورت می‌توانید سوال خود را در سمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا، در اولین فرصت به آن پاسخ دهیم.

4.1/5 - (7 امتیاز)
Source
drkarisanininibanwebmdbmcpregnancychildbirth
Show More

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

11 Comments

  1. سلام وقت بخیر
    من 5 ماهه حامله ام و پزشک بهم ورزشایی که باید انجام بدم را گفته ولی من حتا ساده ترین حرکت رو هم انجام میدم زیر دلم تیر میکشه. چیکار باید کنم؟ راهنمایی کنید لطفا

  2. سلام و عرض ادب
    یه سوال داشتم. بیشتر ورزشهایی ک گفتید باعث قرار گرفتن شکم روی پا میشه. من انجام میدم یه بچم فشار میاد.

    1. اینا تقریبا برای ماهاب اول بارداریه و ماهی آخر دیگه فقط باید تمرینای پزشک برای زایمان راحت رو انجام بدی

  3. یک سری اپلیکیشن های یوگا هست میتونید از بازار یا گوگل پلی دانلود کنید من از چنتاشون همزمان استفاده میکردم خودم تو خونه ورزش میکردم خوب بودن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button