علت درد سیاتیک در بارداری و درمان آن

درد کمر و سیاتیک در بارداری چگونه درمان می شود؟

طی دوران بارداری بدن با تغییرات و تحولات زیادی رو به رو می‌شود که این تغییرات می‌توانند عوارض و مشکلاتی را برای مادر در پی داشته باشند. یکی از این تغییرات، تحریک عصب سیاتیک است که می‌تواند منجر به درد سیاتیک در بارداری شده و در کنار سنگینی شکم و کمر درد، درد پا را نیز به دنبال داشته باشد. سیاتیک بزرگ‌ترین عصب در بدن است که تحریک آن موجب دردهای عضلانی در مادر خواهد شد. اما علت تحریک سیاتیک در بارداری چیست؟ آیا درد سیاتیک پا در بارداری تا انتها بارداری با مادر همراه خواهد بود؟ درمان سیاتیک در بارداری به چه صورت است؟ در ادامه به تمامی سوالات شما در این حوزه پاسخ خواهیم داد. با دکتر گویا همراه باشید.

آنچه در این مقاله میخوانید

سیاتیک در بارداری چیست؟

همانطور که می‌دانید از آنجایی که در طول دوران بارداری، مادر افزایش وزن را به ویژه در ناحیه شکم تجربه می‌کند، احتمال مواجهه با کمردرد در این مواقع وجود دارد، اما این درد نباید چندان شدید باشد. در صورتی که مادر در دوران بارداری درد شدیدی را در ناحیه شکم تجربه کرده و این درد به نواحی دیگری از بدن همچون باسن و ران انتقال پیدا کند، امکان درگیری با سیاتیک در بارداری وجود دارد.

شاید ندانید، اما عصب سیاتیک از یک طناب نخاعی به سمت ران و لگن ادامه داشته و هر گونه فشار، احساس سرما و یا گرما در این ناحیه می‌تواند موجب تحریک سیاتیک شده و مادر را با درد کمر و سیاتیک در بارداری مواجه کند. این نوع درد که با نام سندروم رادیکول لومبوساکرال نیز شناخته می‌شود، ممکن است خفیف، شدید و یا به صورت تیر کشیدن باشد.

سیاتیک در بارداری چیست؟

علت درد سیاتیک در بارداری

درست است که مادر در دوران بارداری با درد و عوارض متعددی رو به رو می‌شود، اما هر یک از آنها دارای علت به خصوصی بوده و بدون دلیل ایجاد نمی‌شوند. علت گرفتن رگ سیاتیک در بارداری و بروز درد در ناحیه کمر و پا نیز می‌تواند به دلایل زیر باشد.

دیابت در بارداری، علت درد سیاتیک در اوایل بارداری

ابتلا به بیماری‌های سیستماتیک همچون دیابت از جمله عواملی هستند که می‌توانند مادر را با درد گرفتن رگ سیاتیک در بارداری مواجه کنند.

فشار به رحم و سیاتیک شدید در بارداری

به نقل از وبسایت ncbi.nlm.nih.gov، اولین عاملی که برای درد سیاتیک در بارداری مطرح می‌شود، یزرگ شدن شکم و فشار ناشی از رحم به ستون مهره‌ها و عصب سیاتیک است. این مسئله اغلب علت درد سیاتیک در اوایل بارداری به شمار نمی‌آید و با بزرگ شدن شکم در ماه‌های آخر بروز می‌کند. این مسئله می‌تواند به دلیل رشد بیش از حد خار استخوان و وارد کردن فشار بر روی مهره‌ها و یا فتق دیسک کمر نیز باشد؛ اما نگران نباشید. هیچ‌کدام موجب پاره شدن کیسه آب جنین نخواهند شد.

ترشح هورمون ریلکسین، دلیل سیاتیک در بارداری

همانطور که می‌دانید طی دوران بارداری، میزان ترشح هرمون‌ها تغییرات زیادی خواهد داشت که یکی از این تغییرات، افزایش هرمون ریلکسین در بدن است. افزایش ترشح این هرمون موجب شل شدن رباط‌های پا شده و ناحیه لگن را برای زایمان مادر آماده می‌کند. این مسئله در برخی از زنان گرفتن عصب سیاتیک در بارداری و در نتیجه درد کمر و پا را در پی خواهد داشت.

علت درد سیاتیک در بارداری

منقبض شدن عضلات لگن و باسن

با ورود به ماه‌های آخر بارداری، ناحیه شکم و پهلو با وزن زیادی مواجه می‌شوند و این مسئله موجب انقباض عضلات باسن و ران شده و انحراف بدن به سمت جلو را در پی دارند. به طور کلی سیاتیک در اوایل بارداری به دلیل منقبض شدن عضلات، مشکل چندان رایجی نیست.

سیاتیک و چرخیدن جنین در ماه های آخر بارداری

از آنجایی که در ماه‌های آخر بارداری میزان چرخش جنین در رحم افزایش پیدا خواهد کرد، احتمال جا به جایی جنین و قرارگیری او به حالت نامناسب وجود دارد. در این مواقع ممکن است جنین چرخیده و سر او به گونه‌ای قرار گیرد که به صورت مستقیما موجب فشار به عصب سیاتیک شود.

کمردرد سیاتیک در بارداری و ایجاد آسیب در لگن

هرگونه آسیب، ضربه، آبسه، بروز خونریزی در لگن و یا تومور ممکن است برای درد سیاتیک در بارداری زمینه خوبی باشند.

علائم سیاتیک در بارداری

علائم سیاتیک پس از زایمان و یا در طول دوران بارداری می‌تواند از ناحیه کمر شروع شده و سپس به بروز علائم دیگری همچون موارد زیر منجر شود.

  • شدت پیدا کردن درد با حرکت کردن و یا عطسه و سرفه
  • احساس سوزش در ناحیه اندام تحتانی
  • سوزن سوزن و بی‌حس شدن پا
  • احساس ضعف و یا درد پا

دقت داشته باشید در صورت مواجهه با هر یکی از این علائم مراجعه به بهترین دکتر زنان در تهران ضروری است.

علائم سیاتیک در بارداری

درمان درد سیاتیک در بارداری

همانطور که در نتیجه سرچ عنوان “درمان درد سیاتیک در بارداری نی نی سایت” نیز به شما نشان داده می‌شود، اصلی‌ترین نکته برای درمان درد شدید سیاتیک در دوران بارداری، استراحت است. شما باید در صورت مواجهه با هر گونه درد و ناراحتی در دوران بارداری در کنار استراحت، با پزشک مشورت کرده و در صورت نیاز از روش‌های درمانی دارویی، فیزبوتراپی و ماساژ کمک بگیرید.

دقت داشته باشید استفاده خودسرانه از مسکن‌ها می‌تواند عوارض جبران ناپذیری را برای مادر و جنین به همراه داشته باشد، پس مصرف این داروها را جایگزین مراجعه به پزشک نکنید.

درمان خانگی درد سیاتیک در حاملگی

همانطور که در webmd نیز اشاره شده، درمان گرفتگی عصب سیاتیک در بارداری با چند روش خانگی ساده نیز امکان پذیر خواهد بود. روش‌هایی چون:

  • ماساژ روزانه شکم، پهلو، کمر و لگن را فراموش نکنید. این کار یکی از روش‌های درمان سیاتیک بارداری در طب سنتی است که موجب کاهش استرس و جریان یافتن بهتر خون در بدن می‌شود.
  • از بلند کردن لوازم با وزن زیاد و یا فعالیت‌های سنگین خودداری کنید.
  • از پد حرارتی برای گرم کردن ناحیه کمر و لگن استفاده کنید.
  • دوش آب گرم را به صورت روزانه و یا یک روز در میان فراموش نکنید.
  • حتما به پهلو بخوابید و به سمتی دراز بکشید که درد کمتری را تجربه می‌کنید.
  • کمی تحرک داشته باشید، در صورت امکان روزانه پیاده‌روی داشته باشید و در کلاس‌های بوگا ثبت نام کنید.
  • از انجام هر گونه اقدام که ممکن است درد شما را تشدید کند خودداری نمایید.

درمان خانگی درد سیاتیک در حاملگی

ورزش برای درد سیاتیک در بارداری

برای تسکین درد سیاتیک در بارداری چند حرکت ورزشی کششی وجود دارد؛ اما دقت داشته باشید برای اجرای این حرکات نباید به پشت بخوابید. خوابیدن به پشت در بارداری به ویژه در ماه‌های آخر حاملگی، فشار به ورید مرتبط به قلب را در پی داشته و مادر را دچار ضعف و بی‌حالی می‌کند. شما می‌توانید برای درمان این مشکل از ورزش‌های زیر کمک بگیرید و طرز صحیح خوابیدن در بارداری را دنبال کنید.

کشش پیریفورمیس نشسته برای سیاتیک کمر در بارداری

برای ایجاد کشش در ناحیه باسن و ران، می‌توانید بر روی صندلی نشسته و نخست مچ پای چپ را بر روی زانو پای راست قرار داده و حال سعی کنید کمر را به سمت جلو خم کنید. 30 ثانیه خود را در این حالت نگه دارید و سپس همین حرکت را با پای راست انجام دهید.

درمان درد رگ سیاتیک در بارداری با کشش میز

کشش میز، یک ورزش برای سیاتیک در بارداری است که موجب احساس کشش در ناحیه باسن و ران پا شده و در نهایت به سیاتیک در بارداری و درمان آن کمک می‌کند. در این حالت لازم است در کنار یک میز ایستاده و نخست کمی پاها را باز کنید. حال دو دست خود را بر روی میز گذاشته و کمی به جلو خم شوید. در مرحله بعد سعی کنید کمی باسن را از میز دور کرده، تا جایی که در ناحیه باسن و ران کشش احساس کنید. اگر می‌توانید کمی به سمت پهلو خم شوید تا بتوانید کشش را در قسمت پهلو نیز حس کنید. این کشش باید 30 ثانیه تا 1 دقیقه ادامه داشته باشد.

کشش ژست کودک و کنترل درد سیاتیک در بارداری

کشش ژست کودک در دسته نرمش‌های یوگا قرار می‌گیرد که تاثیر سیاتیک در بارداری را کاهش خواهد داد. در این نرمش باید، بر زمین زانو زده و در حالت سجده قرار گیرید؛ به این گونه که پیشانی شما به زمین بچسبد. حال دستان خود را بالای سر خود برده و کمی بکشید تا کشش در ناحیه کمر و ران حس شود. درست همچون تصویر زیر:

ورزش برای درد سیاتیک در بارداری

درمان دارویی درد سیاتیک در بارداری

یک راه درمان سیاتیک در بارداری که همواره توسط خانم‌های باردار بکار گرفته می‌شود، استفاده از داروهای مسکن برای رفع درد سیاتیک در بارداری است. دقت داشته باشید مصرف داروهای مسکن به میزان کم در اوایل بارداری مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ اما مصرف این داروها به میزان زیاد و به خصوص در اواخر بارداری، ممکن است شما و جنین را با عوارض غیرمنتظره‌ای مواجه کند.

ماساژ درمانی برای تسکین درد سیاتیک

ماساژ درمانی، پاسخ بسیار خوبی برای جواب به این سوال است که با درد سیاتیک در بارداری چه کنیم. ماساژ سیاتیک در بارداری نه تنها موجب کاهش استرس و بهبود گردش خون در مادر می‌شود، بلکه درد ناشی از فشار بر روی عصب‌های بدن را نیز کاهش خواهد داد. شما می‌توانید با چند جلسه مراجعه به بهترین ماساژور در تهران، به درمان گرفتگی رگ سیاتیک در بارداری کمک کنید.

پیشگیری از تشدید درد سیاتیک در بارداری

اگر گمان می‌کنید احتمال مواجهه شما با درد عصب سیاتیک در دوران بارداری وجود دارد و درد کمی را تجربه می‌کنید، لازم است برای جلوگیری از شدت گرفتن آن شروع به شرکت در کلاس‌های یوگا کرده و یا به طور روزانه از ورزش شنا کمک بگیرید. هر دو این اقدامات به شما در کاهش فشار بر روی شکم و پیشگیری از درد سیاتیک در بارداری کمک خواهند کرد.

آیا درد سیاتیک در بارداری خطرناک است؟

درست است که درد سیاتیک در ماه نهم بارداری و یا بعد از زایمان برای مادر بسیار آزار دهنده است، اما خوشبختانه آسیبی به جنین در پی ندارد و خطرناک نیست. البته مادر نیز باید برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به جنین، در انجام درست تمرینات ورزشی و ماساژ شکم دقت داشته باشد.

آیا درد سیاتیک در بارداری خطرناک است؟

آیا همیشه درد شدید در کمر و پشت نشانه سیاتیک بارداری است؟

خیر؛ هر نوع دردی در ناحیه کمر و یا پا در بارداری نشان‌دهنده سیاتیک نیست. عواملی همچون ابتلا به آرتروز، عفونت و یا پوکی استخوان نیز می‌توانند این مشکل را در پی داشته باشند.

آیا درد سیاتیک بارداری بعد از زایمان از بین می رود؟

نمی‌توان به این سوال با قطعیت پاسخ داد، چراکه در بسیاری از افراد درد کمر و پا بعد از زایمان از بین رفته و در برخی همچنان ادامه خواهد داشت. در صورتی که درد سیاتیک در بارداری زایمان طبیعی یا سزارین ادامه‌دار بود، لازم است از روش‌های درمانی همچون ماساژ و ورزش استفاده کرده و در صورت شدید بودن آن، حتما برای درمان درد سیاتیک بعد از زایمان به پزشک مراجعه کنید.

آیا درد سیاتیک در بارداری روی سلامت جنین تاثیر دارد؟

به بیان مقاله “درد رگ سیاتیک در بارداری نی نی سایت”، درست است که گرفتن سیاتیک در بارداری و درد ناشی از آن، مادر را آزار می‌دهد، اما خوشبختانه تاثیری بر روی سلامت و باهوش شدن جنین ندارد.

درد سیاتیک در بارداری روی جنسیت جنین تاثیر دارد؟

خیر؛ درد سیاتیک در بارداری و جنسیت جنین ارتباطی با یکدیگر ندارند و از آنجایی که جنسیت جنین در بدو تشکیل نطفه مشخص خواهد شد، درد سیاتیک در ماه اول بارداری و یا در ماه‌های بعدی، تاثیری در جنسیت جنین نخواهد داشت.

درد سیاتیک در بارداری روی جنسیت جنین تاثیر دارد؟

درد سیاتیک بیشتر در اوایل بارداری رخ می دهد یا اواخر بارداری؟

از آنجایی که اصلی‌ترین علت گرفتگی رگ سیاتیک در بارداری، افزایش وزن شکم و رشد جنین است، اغلب این اتفاق در اواخر بارداری رخ می‌دهد. البته گرفتن رگ سیاتیک در اوایل بارداری به دلایل دیگر مطرح شده نیز، غیر ممکن نیست.

علت درد سیاتیک پای چپ در بارداری چیست؟

اگر شما هم عنوان “درد سیاتیک پای چپ در بارداری نی نی سایت” را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب آن هستید، باید گفت، این عارضه هم می‌تواند به صورت سیاتیک پای چپ در بارداری هم سیاتیک پای راست در بارداری در زنان حامله بروز کند و علت آنها تفاوتی با یکدیگر ندارد. به طور کلی عواملی همچون دیابت، گرفتگی شدید رگ سیاتیک در بارداری، منقبض شدن عضلات لگن و پا، چرخش جنین و… باشد.

آیا پا درد نشانه درد سیاتیک در حاملگی است؟

درست است که پا درد خود یکی از عوارض ناشی از حاملگی است، اما اگر این عارضه بیشتر در ناحیه باسن و ران بروز کند، امکان مواجهه با سیاتیک بارداری وجود دارد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که درد سیاتیک در حاملگی کم باشد، نیازی به مراجعه به پزشک نیست و خود به خود رفع خواهد شد؛ اما اگر درد شدت پیدا کند و یا گرفتگی کمر و شکم با سوزن سوزن و بی حسی پا، شدت گرفتن درد بعد از بکارگیری راهکارهای خانگی و یا بروز ناگهانی درد سیاتیک همراه باشد، مراجعه سریع شما به پزشک ضروری است.

آیا پا درد نشانه درد سیاتیک در حاملگی است؟

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با سیاتیک در بارداری و نحوه درمان آن صحبت کرده و روش‌هایی همچون ورزش، ماساژ و راهکارهای خانگی را برای درمان عصب سیاتیک در بارداری مطرح کنیم. در صورتی که ابهامی دز این حوزه برای شما ایجاد شده، این امکان وجود دارد که سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا بعد از تماس با کارشناسان ما، از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

4.6/5 - (5 امتیاز)
Source
doctoretodr-noghrekarwebmdwhattoexpect
Show More

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

11 Comments

  1. میشه درباره درد دنبالیچه هم بگید. درد دنبالیچه تو ماه آخر بارداری هم همون سیاتیکه؟

  2. سلام خسته نباشید
    من قبل بارداری هم سیاتیک داشتم ولی زیاد درد نداشت. الان ک باردارم حس میکنم میخوان پاهامو بکنم از درد. چیکار کنم میگن راهی تحمل نداره ولی خیلی درد میکنه

  3. سلام عزیز
    من ۸ ماهه باردارم و از ۵ ماهگی درد سیاتیک دارم. الان یه ماهه دارم یوگا کار میکنم ولی حس میکنم هر چقدر بیشتر میشینم و ورزش میکنم دردم بیشتر میشه. با ورزشهایی که حرکتش زیاده راحت ترم. انجامشون بدم؟

    1. وای منم اینطور بودم ولی به خودم فشار آوردم تو ماه ۸ کیسه آبم پاره شد
      دکتر گفت نباید وقتی ورزش اذیتت می‌کنه ادامه بدیش

  4. آخ خدا از همه مامانا نی نی دار دور کنه. خیلی درد بدیه اصلا آدم نمیتونه دو قدم راه بره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button