تفاوت ماما و متخصص زنان چیست؟

فرق ماما با متخصص زنان چیست و هر یک چه وظیفه ای دارند؟

از قدیم و الایام افرادی بودند که تنها در حوزه به دنیا آوردن بچه و زایمان مادر فعالیت می‌کردند و این مسئله تا امروز ادامه دارد. امروزه نیز افرادی هستند که در دانشگاه درس خوانده و به صورت تخصصی برای به دنیا آوردن نوزاد آموزش می‌بینند که به آنها ماما گفته می‌شود. شاید شما نیز جزو آن دسته از افرادی باشید که معتقدید به دنیا آوردن جنین بر عهده دکتر زنان است؛ اما این تصور جای شک دارد. حوزه مامایی و زنان، دو حرفه کاملا مجزا از هم هستند که خانم باردار برای به دنیا آوردن جنین باید با متخصصان هر دو این دو حرفه‌ها در ارتباط باشد. برای آنکه بهتر متوجه تفاوت ماما و متخصص زنان شوید در ادامه بیشتر در رابطه با آنها صحبت خواهیم کرد. پس با دکتر گویا همراه باشید.

کار کارشناس مامایی چیست؟ ماما چه وظیفه ای دارد؟

مامایی یکی از زیر شاخه‌های علوم پزشکی است که فارغ التحصیلان این رشته در واقع یک متخصص بهداشت و درمان شمرده می‌شوند؛ اما ماما کیست؟ همانطور که در عکس دکتر مامایی مشخص است، به طور کلی ماما وظیفه دارد قبل از بارداری، در دوران بارداری، هنگام زایمان و بعد از زایمان هوای جنین و مادر را داشته و با ارائه خدمات مربوطه در این حوزه، حافظ سلامتی آنها باشد.

علاوه بر حفاظت از مادر و جنین، ماما می‌تواند در رابطه با مشاوره‌های پیش از ازدواج، تنظیم بهداشت خانواده و تشخیص بیماری‌های ساده زنان نیز نظراتی بدهد؛ اما به طور کلی ماما، بیشتر در حوزه سلامت مادر و جنین فعالیت می‌کند. اگر شما نیز عنوان “آیا ماما دکتر است نی نی سایت” را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب آن هستید، باید گفت خیر؛ ماما دکتر نیست و تحصیلات دانشگاهی او در حوزه مامایی بوده و به نوعی متخصص بهداشت و درمان شناخته می‌شود.

کار کارشناس مامایی چیست؟ ماما چه وظیفه ای دارد؟

در دوران پیش از بارداری، ماما چه کاری انجام می دهد؟

ماما در دوران پیش از بارداری خدماتی همچون مشاوره قبل از ازدواج، سلامت جنسی و روانی در زندگی زناشویی، محاسبه خطرات بارداری، بهداشت زنان و اطمینان از سلامت مادر برای بارداری را ارائه می‌دهد تا مطمئن شود زوجین می‌توانند فرزندی سالم به دنیا بیاورند. در صورتی که مشکلاتی برای فرزندآوری وجود داشته باشد، ماما باید سریعا این مسئله را به متخصص زنان اطلاع دهد. از سوی دیگر ماما تلاش می‌کند مادر را با تغذیه سالم قبل از فرزند آوری آشنا کند.

از دیگر اختیارات دکترای مامایی، برگزاری کلاس‌های آموزشی قبل از فرزندآوری است. در این کلاس‌ها به مادر مهارت‌هایی همچون کنترل خشم، استرس، درد و هیجان آموزش داده می‌شود تا مادر برای زایمان آماده شود. همچنین مادران در این کلاس‌ها، با وظایف خود در زایمان طبیعی و سزارین آشنا خواهند شد.

در دوران بارداری ماما چه کار می کند؟

همانطور که گفته شد اساس کار ماما، دنبال کردن مراقبت‌های دوران بارداری برای حفظ سلامت جنین است. از آنجایی که دوران بارداری، برای مادر و جنین بسیار حساس است، ماما تلاش می‌کند طی چکاپ‌های دوره‌ای، مادر را از نظر وضعیت روانی، جسمی و عاطفی معاینه کرده و مشکلات به وجود آمده را رفع کند.

همچنین از آنجایی که مادر و جنین هر دو بعد از زایمان نیز نیاز به مراقبت دارند، ماما تلاش می‌کند نکاتی را مبنی بر تغذیه مناسب کودک، چگونه خواباندن یا بغل گرفتن نوزاد، آموزش نحوه شیردهی، نحوه مراقبت از جنین و رعایت بهداشت آلت تناسلی بعد از زایمان طبیعی را در کلاس‌های عمومی و یا به صورت خصوصی به مادر آموزش دهد. لازم به ذکر است یکی از تفاوت ماما و متخصص زنان، ممنوعیت انجام جراحی برای ماما است.

از آنجایی که ماما نمی‌تواند جراحی انجام دهد، اغلب در کنار متخصص زنان و در هنگام زایمان طبیعی، در اتاق زایمان حضور پیدا می‌کند. این مسئله موجب کنترل درد و استرس مادر در هنگام زایمان طبیعی و کمک گرفتن از پزشک در صورت به وجود آمدن مشکل خواهد شد.

در دوران بارداری ماما چه کار می کند؟

متخصص زنان و زایمان کیست و چه وظایفی دارد؟

تفاوت ماما و متخصص زنان بسیار گسترده است، به گونه‌ای که این تفاوت را در نام و رشته تخصصی آنها نیز می‌توانید ببینید. متخصص یا جراح زنان، پزشکی است که حق انجام جراحی و تجویز دارو داشته و وظایف متعددی از جمله انجام تست‌هایی چون، آزمایش پاپ اسمیر، آزمایش سرطان سینه آزمایش مربوط به عفونت‌های آمیزشی (STD)، تشخیص بیماری‌های مرتبط با دستگاه تناسلی زنانه، مشکلات قاعدگی، اختلالات هرمونی، مشکلات زایمان و کنترل باروری را بر عهده دارد.

لازم به ذکر است متخصص زنان، برخلاف کارشناس مامایی، دوره پزشکی عمومی را گذرانده و به طور کلی با آناتومی بدن زنان آشنایی دارد. این متخصصان به صورت گسترده‌تری در حوزه زنان مشغول به کار هستند. به طور کلی درست است که مراجعه به ماما بسیار مهم است، اما مراجعه به بهترین دکتر زنان در تهران اولویت دارد.

متخصص زنان و زایمان در دوران پیش از بارداری چه نقشی دارد؟

به طور قطع مادر برای داشتن بارداری کم خطر و به دنیا آوردن فرزندی سالم و سلامت، خود باید از سلامت جنسی و جسمی برخوردار باشد. برای اطمینان از سلامت مادر، لازم است قبل از بارداری به پزشک مراجعه شده و با انجام معاینات و آزمایشات مربوطه، آمادگی مادر برای بارداری تایید شود. اینجا تفاوت ماما و پزشک زنان مشخص می‌شود؛ چراکه ماما نمی‌تواند این آزمایشات را انجام داده و یا به بیماری‌های مرتبط با قاعدگی و یا اندام جنسی مادر رسیدگی کند.

متخصص زنان و زایمان می‌تواند قبل از بارداری هرگونه مشکل و یا بیماری اعم از، سرطان دهانه رحم، عفونت‌های ادراری، سندرم تخمدان پلی‌کیستیک و  عفونت‌های واژن را تشخیص داده و برای درمان آنها اقدام کند. اینگونه متخصص می‌تواند از بارداری پرخطر مادر جلوگیری کند. از سوی دیگر اگر شما با مشکل ناباروری دست و پنجه نرم می‌کنید، این مشکل تنها به دست متخصص زنان برطرف خواهد شد و این مسئله در دسته فرق بین ماما و متخصص زنان قرار می‌گیرد.

متخصص زنان و زایمان در دوران پیش از بارداری چه نقشی دارد؟

متخصص زنان و زایمان در دوران بارداری مادر چه نقشی دارد؟

مادران باردار، ممکن است در طول دوران حاملگی با بیماری‌ها و مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کنند؛ همچون فشار خون، دیابت، صرع یا بیماری‌های قلبی و یا مشکلات ساده‌تری همچون داغی کف پا در بارداری، پاره شدن کیسه آب جنین، خونریزی در بارداری و عدم اطلاع از طرز صحیح خوابیدن در بارداری که درمان تمامی آنها در حوزه تخصص پزشک زنان است. با مراجعه به متخصص زنان می‌توان تشخیص داد این عوامل تا چه اندازه بر روند بارداری و سلامت مادر و جنین تاثیر می‌گذارند.

از سوی دیگر انجام جراحی سزارین نیز در حوزه تخصص پزشک زنان است و اگر قصد دارید از روش سزارین استفاده کنید، حتما باید از چند وقت قبل زایمان، با پزشک در ارتباط باشید. تولد نوزاد زودتر از موعد نیز یکی دیگر از مسائل در حوزه کاری متخصص زنان است که مراجعه سریع شما به پزشک را می‌طلبد.

تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان

طبق مقاله “فرق ماما با متخصص زنان نی نی سایت” اگر بخواهیم به صورت خلاصه فرق بین مامایی با متخصص زنان را بیان کنیم می‌توان به موارد زیر اشاره کنیم:

  • متخصصان زنان برای دریافت مدرک تخصصی، نخست مقطع پزشکی عمومی را گذرانده و سپس مدرک تخصصی خود را در حوزه زنان می‌گیرند؛ اما تفاوت مامایی و متخصص زنان در آن است که ماماها به صورت کلی کارشناسی و سپس در صورت دلخواه مدرک خود را در حوزه کارشناسی ارشد دریافت می‌کنند.
  • فرق مامایی و دکتر زنان در عنوان آنها است. متخصصان زنان، پزشک و دکتر شمرده می‌شوند؛ اما کارشناسان مامایی، با عنوان متخصص بهداشت و درمان شناخته می‌شوند.
  • متخصصان زنان به صورت تخصصی مشکلات و بیماری‌ها را بررسی کرده و برای آنها راهکار درمانی می‌دهند؛ اما کارشناسان مامایی تنها می‌توانند در حوزه تشخیص بیماری‌های جزئی و مشکلات فردی فعالیت کنند.
  • برای تشخیص مشکلات مادر در دوران بارداری، مراجعه به پزشک زنان ضروری است؛ اما رسیدگی به مراقبت‌های روحی، روانی و جسمی قبل و بعد از زایمان و بارداری بر عهده ماما بوده و این از دیگر تفاوت‌های ماما و متخصص زنان و زایمان به شمار می‌آید.
  • تفاوت رشته زنان با مامایی نیز در میان این دو حرفه وجود دارد. متخصصان زنان از حوزه پزشکی وارد این بازار کار می‌شوند، اما مامایی یک رشته جدا بوده و برای دریافت مدرک آن، نیاز به گذراندن یک دوره پزشکی عمومی نیست.

به طور کلی، تفاوت ماما با متخصص زنان بسیار زیاد است و این دو حرفه کاملا از یکدیگر مستقل هستند، اما مکمل هم بوده و در کنار هم برای سلامت مادر و جنین تلاش می‌کنند. پس بهتر است فارغ از تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان، در صورت نیاز به هر یک از خدمات این دو حوزه، به متخصص مربوطه مراجعه شود.

تفاوت ماما و متخصص زنان و زایمان

برای زایمان از بین ماما و متخصص زنان و زایمان باید کدام یک را انتخاب کنید؟

انتخاب میان مراجعه به ماما و یا متخصص زنان کاملا به شرایط شما بستگی دارد. در صورتی که می‌خواهید زایمان طبیعی داشته، نیاز دارید در هنگام زایمان، ماما به عنوان حمایتگر در کنار شما باشد و یا قصد دارید از آموزش‌های قبل از زایمان برای تحمل درد استفاده کنید، بهتر است در کنار چکاپ‌های ماهیانه نزد متخصص زنان، با یک ماما نیز در ارتباط باشید.

در صورتی که عمل سزارین را برای زایمان ترجیح داده، بارداری پرخطری داشته و یا پزشک به شما توصیه کرده در طول بارداری تحت مراقبت باشید، به هیچ از مراجعه به پزشک زنان امتناع نکنید. به طور کلی همواره پیشنهاد می‌شود، مراجعه به ماما را جدی بگیرید، اما بلا استثناء مراجعه به دکتر زنان ضروری شمرده می‌شود.

هزینه انتخاب ماما یا پزشک متخصص زنان

در حالت عادی و برای انجام چکاپ‌های عادی و روزانه، هزینه دریافتی از سوی ماماها در مقایسه با پزشکان بسیار کمتر است و این مسئله می‌تواند به دلیل اصرار کارشناسان مامایی به عدم مداخله پزشکان در امر زایمان و باروری باشد. دقت داشته باشید، اغلب متخصصان زنان در حوزه مامایی نیز سررشته دارند؛ اما در صورتی که شما برای مراقبت از خود و جنینتان، به ماما مراجعه کرده‌اید، پیشنهاد می‌شود در کنار آن مراجعه به متخصص زنان را نیز در دستور کار داشته باشید.

همانطور که گفته شد، تفاوت ماما و دکتر زنان در حوزه هزینه، بسیار محسوس است و هزینه مراجعه به متخصص زنان بیشتر خواهد بود؛ اما با این حال پیشنهاد می‌شود برای سلامت مادر و جنین هم که شده از مراجعه به پزشک زنان امتناع نکنید. قطعا در این موقعیت‌های حساس خرج کردن برای حفظ جان و سلامت عزیزانمان ضروری است.

هزینه انتخاب ماما یا پزشک متخصص زنان

چه زمانی به پزشک زنان و چه زمانی به ماما مراجعه کنیم؟

در صورتی که می‌خواهید برای بارداری اقدام کنید، لازم است قبل از برقراری رابطه جنسی و حاملگی حتما با یک ماما در این باره صحبت کرده و زیر نظر او برای بارداری اقدام کنید. در طول دوران بارداری نیز مراجعه به ماما امری ضروری است؛ اما اگر در این دوران با علائم و یا مشکلات جدی مواجه شدید، لازم است این مسئله را با متخصص زنان در میان بگذارید.

همانطور که تا اینجای مقاله در رابطه با تفاوت ماما با دکتر زنان صحبت شد، ماما نمی‌تواند مشکلات مرتبط با قاعدگی، ناباروری و یا اختلالات هورمونی شما را تشخیص داده و یا آنها را درمان کند و در صورت مواجهه با این مشکلات باید به متخصصان زنان مراجعه کنید. دقت داشته باشید، اصلا لازم نیست در صورت مواجهه با هر گونه مشکل و یا نیاز به آموزش‌های قبل از بارداری و زایمان، به خود استرسی وارد کنید. شما می‌توانید در هنگام مواجهه با این مشکلات به نزدیک‌ترین ماما و متخصص زنان مراجعه کنید تا در صورت نیاز شما را به متخصص مربوطه ارجاع دهد.

سخن نهایی

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با تفاوت ماما و متخصص زنان صحبت کرده و شما را با وظایف آنها آشنا کنیم. اگر همچنان سوالی در این حوزه دارید می‌توانید، با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و مشاوره رایگان دریافت کرده و یا سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در اولین فرصت به آن پاسخ دهند.

4.5/5 - (4 امتیاز)
Source
darmankadehealthpartnerslearndirectdrnasrinshahbaziandrmazaherii
Show More

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

13 Comments

  1. سلام من ۲۱ سالمه می‌خوام برای بارداری اول اقدام کنم منتها سندرم پلی کیستیک دارم و نمی‌دونم میشه حامله شد یا نه
    ممکنه مانع بارداری بشه این؟ باید پیش ماما برم یا متخصص زنان

    1. منم سندرم پلی کیستیک دارم و باردارم ولی بعد کلی مصرف دارو و مراقبت و دکتر رفتن

  2. سلام میشه بگید ماما موظفه در صورت وجود مشکل مثل کیست یا کاهش پلاکت خون به دکتر زنان ارجاع بده یا نه؟

    1. خب ماما باید کلا از هر نظر بدن رو برای آمادگی بارداری و اینا بررسی کنه و اگه مشکلی بود ارجاع بده دیگه

  3. فرق ماما و دکتر زنان که خیلیهههه مثل زمین و آسمونه ولی خب از قدیم هم میگفتن ماما بچه به دنیا میاره ولی دکتر زنان کلا به بیماری زنان حالا چه تو حوزه بچه، چه حوزه های دیگه رسیدگی میکنه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button