آیا کم کاری تیروئید مانع از بارداری می شود؟

آیا با وجود کم کاری تیروئید می توان باردار شد؟

کم کاری تیروئید و نازایی یکی از انواع مشکلاتی بوده که بسیاری از خانم‌ها را نگران کرده است. از آنجایی که امروزه میزان ابتلا به کم کاری تیروئید افزایش پیدا کرده است، بسیاری از مردان و خانم‌هایی که قصد فرزندآوری دارند، نگران این مسئله هستند که نکند نتوانند با وجود درگیری با این مشکل، دارای فرزند شوند. به همین خاطر در این مقاله قصد داریم در رابطه با تاثیر کم کاری تیروئید بر باروری صحبت کرده و به این سوال پاسخ دهیم که آیا کم کاری تیروئید مانع از بارداری می شود و یا قدرت باروری را کاهش می‌دهد؟ بهترین متخصص زنان در تهران به این سوالات پاسخ خواهد داد.

نقش غده تیروئید در باروری

اگر شما نیز جزو افرادی هستید که عنوان «آیا تیروئید مانع بارداری میشود نی نی سایت» را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب آن هستید باید گفت، وقتی صحبت از باروری می‌شود، نخست افراد ذهنشان به سمت مادر و قدرت آن برای بارداری می‌رود؛ در حالی که اینجا منظور ما از تاثیر تیروئید بر باروری، بیماری هم مادر و هم پدر است. به طور کلی هر یک از اندام‌های بدن نقش مختلفی بر باروری ایفا می‌کنند؛ اما غده تیروئید به دلیل ترشح هورمون تیروئید نقش بیشتری در این زمینه دارد.

هورمون‌هایی که از غده تیروئید ترشح می‌شوند، تاثیر زیادی بر مغز و سیستم عصبی افراد و به ویژه جنین در شکم مادر دارند و در صورتی که میزان ترشح کم باشد، می‌تواند بر روی سلامت جنین و ابتلا به بیماری‌های مختلف تاثیر داشته باشد. به طور کلی متخصصان معتقدند کم کاری تیروئید و نازایی با یکدیگر در ارتباط هستند.

نقش غده تیروئید در باروری

فعالیت غده تیروئید در دوران بارداری

کم کاری تیروئید در دوران بارداری برای بسیاری از مادران نگران کننده است و از آنجایی که اغلب اطلاعات زیادی در این زمینه ندارند، نگرانی آنها دو چندان می‌شود. به طور کلی فعالیت غده تیروئید از هفته 12 بارداری به طور جدی آغاز شده و تنظیم هورمون در این دوران بسیار اهمیت دارد. طی این دوران جنین خود نمی‌تواند هورمون تولید کند، اما از هفته 18 به بعد، جنین توانایی تولید مقدار اندکی هورمون تیروئید را خواهد داشت.

البته نیاز او با میزان هورمونی که خود ترشح می‌کند برطرف نمی‌شود و به طور قطع لازم است از طریق جفت، هورمون مورد نیاز را از مادر دریافت کند و در صورتی که این نیاز از سمت مادر برطرف نشود، جنین با مشکلاتی مواجه خواهد شد.

کم کاری تیروئید و نازایی زنان

به نقل از ncbi.nlm.nih.gov، بررسی کم کاری تیروئید و ناباروری زوجین اولین اقدامی است که متخصصان در صورت مراجعه زوجین برای درمان نازایی انجام داده و بررسی نحوه عملکرد این غده را در اولویت قرار می‌دهند. متخصصان این حوزه بر آن نظر هستند که علائم بروز کرده به دلیل تنبلی تیروئید، افراد را در معرض ناباروری و ابتلا به برخی بیماری‌های خود ایمنی قرار می‌دهد. بیماری‌ خود ایمنی می‌تواند آسیب به جنین و حتی سقط را به دنبال داشته باشد.

از سوی دیگر اغلب خانم‌هایی که از کم کاری تیروئید رنج می‌برند، دچار افسردگی شده و از این رو دیگر تمایلی به برقراری رابطه جنسی نداشته و از این جهت باروری با مشکل مواجه خواهد شد. شاید ندانید اما بسیاری از خانم‌هایی که با این مشکل درگیر هستند، در دوران قاعدگی خونریزی شدیدی را تجربه کرده و در نتیجه زودتر یائسه می‌شوند و یا کم خونی در آنها دیده می‌شود. همچنین آزاد شدن نامنظم تخمک در این افراد و اختلال در تخمک گذاری هم می‌تواند باروری را با مشکل مواجه کرده و حتی ارتباط کم کاری تیروئید و نازایی را به دنبال داشته باشد.

کم کاری تیروئید و ناباروری زنان

کم کاری تیروئید و ناباروری مردان

همانطور که کم کاری تیروئید و نازایی زنان با یکدیگر در ارتباط است، این مسئله در مردان نیز صادق است. کم کاری تیروئید در نازایی مردان می‌تواند مشکلات باروری را به دنبال داشته و حتی می‌تواند موجب کاهش میل جنسی شود. از سوی دیگر، مردان درگیر با این مشکل، افزایش تولید هورمون پرولاکتین از هیپوفیز را تجربه کرده و در نهایت با کاهش تولید تستسترون مواجه خواهند شد. این هورمون که نقش حمایت کننده را برای اسپرم ایفا می‌کند، کاهش آن، ضعف اسپرم را به دنبال دارد.

آیا با وجود کم کاری تیروئید می توان باردار شد؟

در جواب این سوال که آيا كم كاري تيروئيد باعث نازايي مي شود باید گفت، متخصصان این حوزه، جواب صد در صد به این سوال نمی‌دهند؛ اما تحقیقات نشان می‌دهند، افراد با وجود درگیری با کم کاری غده تیروئید هم می‌توانند باردار شوند و این مسئله غیر ممکن نیست. پس مشکلات تیروئید را نمی‌توان مانع بارداری دانست، اما می‌توان کاهش دهنده احتمال بارداری معرفی کرد.

به طور کلی در صورتی که در زمان اقدام برای بارداری، سطح هورمون تیروئید در بدن مادر پایین باشد، متخصصان توصیه می‌کنند از داروهایی همچون لووتیروکسین برای تنظیم سطح این هورمون استفاده شود. در صورتی که شما به عنوان یک خانم یا آقا قصد فرزندآوری دارید توصیه می‌شود قبل از انجام اقدامات بارداری حتما با پزشک مشورت کرده و برای اندازه گیری سطح هورمون تیروئید، آزمایشات لازم را انجام دهید.

دقت داشته باشید TSH قبل از بارداری باید کمتر از یک دوم در نظر گرفته شود تا بتوان از مشکلاتی همچون سقط و یا عدم رشد جنین جلوگیری کرد. پیشنهاد می‌شود در کنار آزمایش تیروئید، بررسی تخمدان پلی کیستیک و نازایی را هم فراموش نکنید.

آیا با وجود کم کاری تیروئید می توان باردار شد؟

تیروئید قبل از بارداری چه مقدار باید باشد؟

قبل از آنکه بخواهید برای بارداری اقدام کنید لازم است، با انجام یک آزمایش خون ساده سطح هورمون‌های تیروئیدی را اندازه گرفته و با توجه به محدوده طبیعی، میزان TSH ، T4  و T3 را بررسی کنید. به طور کلی فاکتورهای تیروئیدی قبل از بارداری به سطح هورمون‌های شما بستگی دارد و در هنگام مراجعه پزشک، متخصص با توجه به نتایج آزمایش انجام شده، سابقه پزشکی، علائم و در نهایت با مطابقت شرایط شما با سطوح زیر، شرایط بدنی و آمادگی شما را برای بارداری بررسی می‌کند.

  • سطح هورمون محرک تیروئید (TSH): در محدوده 0.8 تا 2.8 میلی‌ گرم در لیتر
  • سطح نرمال هورمون T3 (تیروکسین): بین 2.3 تا 4.2 میلی‌ گرم در لیتر
  • سطح نرمال هورمون T4 (تری‌یودوتیرونین): در محدوده 0.8 تا 2.8 میلی‌ گرم در لیتر

برای کم کاری تیروئید در بارداری چه بخوریم؟

شاید ندانید اما از آنجایی که ماه‌های اول بارداری می‌تواند تعیین کننده شرایط سیستم عصبی و ضریب هوشی جنین باشد و هورمون تیروئید هم نقش جدی در این زمینه ایفا می‌کند، نرمال بودن فعالیت غده تیروئید، می‌تواند بر نحوه رشد سیستم عصبی تاثیر بگذارد و در نهایت ممکن است جلوی باهوش شدن جنین در بارداری را بگیرد.

به همین خاطر است که متخصصان معتقدند کنترل این هورمون در ماه‌های اول بارداری اهمیت زیادی داشته و تغذیه مادر طی این دوران می‌تواند تعیین کننده سطح هورمون تیروئید باشد. داشتن تغذیه قوی‌تر و مناسب‌تر در دوران بارداری، با تنظیم سطح هورمون تیروئید برابر است. داشتن یک تغذیه قوی طی دوران بارداری مستلزم مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C، A، E، انواع ویتامین‌های گروه B و به خصوص B۲، B۳، B۶ می‌شود.

مادران طی دوران بارداری باید انواع سبزیجات و میوه‌ها به ویژه هندوانه، موز، آناناس، توت فرنگی و هلو را در برنامه غذایی روزانه خود قرار داده و حتما آجیل و مغز بجز بادام زمینی را مصرف کنند. همچنین مصرف تخم مرغ، ماهی قزل آلا، غلات سبوس دار، گوشت گاو و جگر، نمک دریایی و صدف برای افراد درگیر با کم کاری تیروئید و نازایی و یا باروری خطرناک، مفید است.

برای کم کاری تیروئید در بارداری چه بخوریم؟

چه موقع کم کاری تیروئید باعث ناباروی می شود؟

بروز ناباروری، وابسته به علت مواجهه با هیپوتیروئیدیسم یا همان کم کاری تیروئید است. به طور کلی برخی عواملی که می‌توانند این مشکل را به دنبال داشته باشند عفونت ‌ها، کمبود ید و بیماری هاشیموتو است. در صورتی که قبل از بارداری، سطح TSH بالاتر از سطح نرمال باشد، به معنای تنبلی تیروئید بوده و در نهایت منجر به اختلال در روند تخمک گذاری، کاهش هورمون‌های جنسی و یائسگی زودرس خواهد شد.

در صورتی که این مشکل طی دوران بارداری بروز کند، می‌تواند کاهش وزن جنین، افزایش احتمال سقط و یا زایمان زودرس را به دنبال داشته باشد. البته این معنای آن نیست که شما نمی‌توانید جلوی آن را بگیرید؛ بلکه با مصرف داروهای تیروئیدی پیشگیری و درمان ممکن است.

مصرف مکمل ها برای درمان کم کاری تیروئید و نازایی

در صورتی که پزشک کمبود ویتامین‌ها را در طول بارداری تشخیص داده باشد، مادر می‌تواند در طول بارداری و در کنار تغذیه سالم، از مکمل‌ها و مواد معدنی مفید و به ویژه مکمل امگا 3 استفاده کند. در صورتی که این مکمل‌ها زیر نظر پزشک مصرف شوند، می‌توانند نقش تیروئید در باروری را خنثی کنند.

عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری بر جنین

همانطور که در مقاله کم کاری تیروئید و نازایی نی نی سایت نیز گفته شده، عوارض کم کاری تیروئید تنها به ناباوری خلاصه نمی‌شود و به این معنا نیست که اگر مادر با داشتن تیروئید کم کار باردار شود، خطری جنین و مادر را تهدید نمی‌کند، حتی اگر پای دیر فهمیدن کم کاری تیروئید در بارداری وسط باشد. تنظیم هورمون تیروئید در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد و اگر میزان این هورمون از حالت عادی خارج شود، می‌تواند مشکلاتی همچون موارد زیر را به همراه داشته باشد:

عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری بر جنین

عوارض کم کاری تیروئید در دوران بارداری بر مادر

اصلی‌ترین خطری که تمامی مادران را در دوران بارداری تهدید می‌کند، احتمال سقط جنین است. سقط جنین اغلب در ماه‌های نخست بارداری مادران را تهدید می‌کند و این احتمال در مادران دارای تیروئید کم کار بیشتر است. علاوه بر آن، این مادران ممکن است در دوران بارداری عوارضی همچون موارد زیر را تجربه کنند، که البته در صورت قرار گرفتن در زیر نظر پزشک، احتمال بروز آنها کاهش پیدا می‌کند:

  • کم خونی
  • میوپاتی یا درد
  • ضعف عضلانی
  • پره اکلامپسی
  • نارسایی احتقانی قلب
  • خونریزی پس از زایمان

نقش کم کاری تیروئید در سقط

در تمامی افراد عدم درمان کم کاری تیروئید و نازایی یا سقط بروز نخواهد کرد، اما مطالعات نشان می‌دهند، بسیاری از مادرانی که به صورت مکرر سقط جنین را تجربه می‌کنند، پس از آزمایش، متوجه کم کاری تیروئید و ابتلا به بیماری خود ایمنی شده‌اند. پس چه بهتر که قبل از بارداری تنها با انجام یک آزمایش ساده، سطح هورمون تیروئید را بررسی کرد.

نقش کم کاری تیروئید در سقط

جمع بندی

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل به علت کم کاری تیروئید و نازایی اشاره کرده و از این طریق به عوارض کم کاری غده تیروئید در زنان باردار نیز بپردازیم. در صورتی که با وجود مطالعه کامل مقاله، سوالی ذهن شما را درگیر کرده، می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا طی تماس با کارشناسان مجموعه دکتر گویا و دریافت مشاوره رایگان، پاسخ سوال خود را دریافت کنید.

4/5 - (1 امتیاز)
Source
akserahemdr-pejmanmaneshmayoclinicbtf-thyroid
Show More

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

2 Comments

  1. سلام وقتتون بخیر
    من تیروئید کم کار داشتم باردار شدم. پیش دکتر رفتم داروهای تیروییدم قطع کرد الان حس میکنم خیلی دارم چاق میشم. ۶ ماهه باردارم ولی ۹ کیلو وزن اضافه کردم. میشه تو بارداری داروی تیروئید خورد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button