علت کمر درد زنان
چرا خانمها دچار کمردرد مزمن و شدید میشوند؟
کمر درد در زنان یکی از مسائل آزاردهنده است که به دلیل آناتومی به خصوص بانوان، خانمها بیش از آقایان آن را تجربه میکنند. این مشکل اغلب در خانمهایی که یائسه شدهاند بیشتر دیده میشود و به طور معمول از هر ۱۰ خانم ۸ نفر در مواقع متعدد کمردرد را تجربه میکنند. از آنجایی که خانمهای زیادی از این مشکل رنج میبرند، در ادامه قصد داریم بیشتر در رابطه با این مشکل صحبت کنیم. در صورتی که به علت کمردرد ناگهانی خود پی بردید میتوانید به بهترین پزشک زنان در تهران مراجعه کرده و برای درمان آن اقدام کنید.
علت اصلی کمر درد در زنان
از آنجایی که کمر درد در برخی از بانوان به مشکلی روزانه و عادی تبدیل شده، بسیاری از خانمها برای درمان آن اقدام نمیکنند و حتی علت این مشکل را نیز نمیدانند. لازم به ذکر است در بسیاری مواقع کمر درد میتواند نشان دهنده یک مشکل جدی باشد که نیاز به پیگیری دارد. متاسفانه باید گفته شود در حال حاضر، احتمال معلومیت به واسطه کمر درد نسبت به گذشته، ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است؛ از این رو بهتر از هرچه سریعتر برای درمان این مشکل اقدام شود.
لازم به ذکر است علت کمردرد زنان همیشه مشخص نیست و برخی مواقع چند عامل کلی موجب این مشکل میشوند. در صورتی که درد در ناحیه کمر شما بیش از یک هفته طول کشید، لازم است این مسئله را با متخصص داخلی، ارتوپد و یا زنان در میان بگذارید و اگر این مشکل مورد پیگیر قرار نگیرد میتواند به یک بیماری مزمن تبدیل شود.
انواع کمر درد زنان
به طور کلی انواع کمر درد در زنان با توجه به علت بروز آن به سه دسته تقسیم میشود که هر یک به روش متعددی درمان خواهند شد:
- کمردرد ناشی از مشکلات کلیوی، سنگ صفرا و…
- کمردرد ناشی از مشکلات اسکلتی- عضلانی
- کمردرد ناشی از مشکلات زنانگی، یائسگی و قاعدگی
علائم کمر درد در زنان
علائم کمر درد زنان بسیار گسترده است و در هر فرد به صورت متفاوت بروز میکند. به طور کل تمامی علائمی که ممکن است در افراد دیده شود عبارتند از:
- درد پشت پا و یا ران
- درد مهره وسط و یا آخر کمر
- احساس کمردرد در هنگام راه رفتن
- درد در نواحی تناسلی و عفونت رحم
- احساس درد باسن که مانند چاقو خوردن است
- درد مزمن در قسمت باسن و یا ران پا بعد از حرکت دادن پا
- احساس درد تنها در یک سمت از بدن (چپ یا راست) به دلیل سنگ کلیه یا عفونت
- درد در نواحی پایین کمر، پایین شکم، دل و لگن قبل و بعد از پریودی
- احساس درد کمر و لگن بعد از نشستن طولانی مدت
- درد در ناحیه کمر و لگن بعد از بیدار شدن از خواب
- درد طولانی مدت کمر به دلیل کیست تخمدان یا عفونت رحم
دلیل کمر درد در زنان چیست؟
به دلیل آناتومی به خصوص بدن خانمها، عوامل متعددی کمر درد در زنان را به دنبال خواهند داشت که برخی از آنها به عبارت زیر هستند.
اختلال دیسمورفیک یا ناخوشی قبل از قاعدگی (PMDD)
pmdd که اغلب نسبت به pms شدیدتر بروز میکند، فرد را دچار علائمی همچون اختلالات رفتاری، عاطفی و جسمی میکند. خانمهایی که این مشکل را تجربه میکنند یک هفته قبل از قاعدگی علائمی همچون کمردرد، اختلالات رفتاری، افسردگی، تغییرات خلق و خو و… را در خود میبیند. لازم به ذکر است تعداد بانوانی که به این اختلال دچار هستند بسیار کم است.
اندومتریوز، علت کمردرد در زنان بعد از رابطه
یکی از علت درد پایین کمر در زنان بشود اندومتریوز است. این مسئله زمانی افراد را درگیر خود میکند که بافت تشکیل دهنده رحم در خارج از این اندام و بر روی لولههای فالوب، بافتهای لگن و یا بر روی تخمدان شروع به رشد کند. یکی از اصلیترین نشانههای این بیماری کمر درد و شکم درد است که اغلب افراد را در دوران قاعدگی، دچار درد میکند. آندومتریوز حتی میتواند درد لگن هنگام رابطه جنسی، لکهبینی، مشکلات گوارشی و یا خونریزی را به دنبال داشته باشد.
سندروم پیریفورمیس، علت کمردرد در زنان سمت راست
شاید جالب باشد بدانید پیریفورمیس یک عضله در قسمت انتهایی لگن است که میتواند به ما قدرت چرخاندن پا و لگن را به سمت بیرون ران، بدهد. این عضله که قسمت پایین ستون فقرات را به نواحی بالایی استخوان ران وصل میکند، میتواند موجب سندروم پیریفورمیس شود. زمانی که پیریفورمیس دچار اسپاسم بشود سندروم رخ داده و موجب تحریک و فشرده شدن عصب سیاتیک خواهد شد. اغلب علت این سندروم تغییرات لگن، بارداری و اختلالات هورمونی است که کمردرد را به دنبال خواهد داشت.
دیسمنوره یا قاعدگی دردناک
درست است که دردهای قاعدگی بسیار شدید هستند، اما قابل تحمل خواهند بود. برخی مواقع این دردها در بانوان به قدری شدید است که تحمل آن سخت بوده و فرد نه تنها شکم درد، بلکه در ناحیه پا، ران، باسن و کمر نیز دچار درد میشود و این درد ۱ تا ۳ روز ادامه خواهد داشت. قاعدگی دردناک یا همان دیسمنوره اغلب افراد زیر را درگیر خود میکند.
- افرادی که سیگار میکشند.
- کمتر از ۲۰ سال سن دارند.
- دچار فقر ویتامین دی در زنان هستند.
- سابقه قاعدگی دردناک در خانواده وجود دارد.
- در دوران قاعدگی خونریزی شدید را تجربه میکنند.
- به بیماری همچون فیبروم رحم، آندومتریوز، بیماری التهابی رحم و بیماریهای از این دست، مبتلا هستند.
سندرم قبل از قاعدگی (PMS)
پی ام سی یا سندرم قبل از قاعدگی حالتی است که خانمها قبل از پریودی دچار آن شده و سردرد، نفخ، اختلالات رفتاری، خستگی، شکم درد، کمردرد، عدم تمرکز و اضطراب را تجربه میکنند. اغلب این وضعیت چند روز قبل از پریودی آغاز شده و یک تا دو روز بعد از پایان قاعدگی ادامه خواهد داشت. کمر درد شایعترین علائم سندرم قبل از قاعدگی است.
بیماری التهابی لگن، علت کمردرد در زنان سمت چپ
یکی از عفونتهای باکتریایی که موجب التهاب لگن میشود، درد زیر معده و شکم است و میتواند موجب بروز علائمی چون خستگی، تب و اسهال شود. در بسیاری مواقع بیماری التهاب لگن، موجب قاعدگی دردناک شده و دلیل درد در ناحیه گودی کمر است.
درد سیاتیک
آسیب به عصب سیاتیک و یا فشرده سازی سیاتیک که طولانیترین عصب در بدن انسانها است، موجب کمر درد شده و برخی مواقع این درد به قدری شدید است که موجب بیحسی و ضعف پا میشود.
علت کمردرد در زنان باردار
زمانی که وزن جنین در شکم مادر افزایش پیدا میکند، به خصوص بعد از ماههای چهارم بارداری، مادر اغلب دچار کمردرد خواهد شد و دلیل کمر درد در زنان باردار اغلب سنگینی وزن جنین است و حتی امکان دارد این درد در قسمتهای مختلف پا نیز حس شود. مادرها برای حمل و مراقبت از جنین ممکن است فشارهای زیادی را در قسمت کمر احساس کنند و این مسئله موجب بروز درد شود.
همچنین انجام اقداماتی همچون جمع کردن وسایل، شستن ظروف، خم شدن، درست کردن غذا و… در دوران بارداری و در آغوش گرفتن فرزند و شیردهی نیز پس از تولد جنین کمردردهایی را به دنبال خواهد داشت. به طور کل علت درد کمر و پهلو در زنان باردار، اضافه وزن است.
کشیدگی عضلات
در صورتی که عضلات یا رباتها دچار کشیدگی شوند کمردرد رخ خواهد داد و در صورتی که هنگام تمرینات ورزشی، بلند کردن بار، تصادف، خم شدن یا پیچیدن پا و کمر، رباتها دچار کشش شوند، اسپاسم و کمر درد در زنان ایجاد خواهد شد. خانمهایی که با این مشکل مواجه میشوند، طی یک سال چند بار آن را تجربه میکنند. در بسیاری مواقع علت کمر درد در دختر نوجوان نیز همین کشیدگی عضلات است.
پوشیدن شلوارهای تنگ و فاق کوتاه
بسیاری از افراد این مسئله را نمیدانند که نوع پوشیدن لباس نیز میتواند کمردرد را به دنبال داشته باشد. شلوارهای تنگ و فاق کوتاه میزان حرکات استخوان کفل را افزایش داده و به استخوانهای پشتی و ستون فقرات فشار وارد میکنند. در صورتی که این لباسها زیاد مورد استفاده قرار گیرند، کمردرد دخترانه را به دنبال خواهند داشت؛ به همین دلیل است که همواره پیشنهاد شده به جای این نوع لباسها، پوشاک نرم و راحت را برگزینید.
علت کمردرد در زنان موقع خواب و تخریب دیسک کمر
در صورتی که دیسک کمر تا طولانی مدت باقی مانده و فرسوده شود تخریب دیسک رخ خواهد داد. البته این مشکل که اغلب افراد بالای ۴۰ سال درگیر میکند، میتواند به دلیل انجام حرکات تکراری نیز اتفاق بیفتد. تخریب دیسک کمر همیشه دردناک نیست و تنها برخی مواقع درد شدیدی را به افراد تحمیل میکند. این مشکل میتواند بعد از مدتی درد ران و باسن را نیز به دنبال داشته باشد و اغلب سمت راست بدن را درگیر خود کند.
فتق یا بیرون زدگی دیسک کمر
در صورتی که یکی از دیسکها که بین مهرههای کمر قرار دارند، فشرده شده و دچار بیرون زدگی شوند پارگی دیسک رخ داده و این مسئله موجب فشار بر روی عصب کمر شده و کمردرد را بروز میدهد. اغلب افرادی که سن بالایی دارند و یا دچار تصادف شدهاند با بیرون زدگی دیسک کمر مواجه میشوند. البته برخی مواقع ممکن است فتق در ناحیه گردن نیز بروز کند. بیرون زدگی دیسک کمر میتواند علت کمر درد در زنان یائسه باشد.
پوشیدن کفش پاشنه بلند
نوع کفشی که میپوشید نیز میتواند در بروز کمردرد موثر باشد. کفشهای پاشنه بلند فشار زیادی را به کف پا وارد میکنند که این مسئله موجب کمردرد خواهد شد. علت این مسئله نیز رو به جلو راه رفتن در هنگام استفاده از کفشهای پاشنه بلند است. زمانی که کفش پاشنه بلند میپوشید، پشت ساق پا کشیده نشده و این مسئله فشار زیادی را به کمر تحمیل خواهد کرد. کیفهای سنگین و بزرگ نیز ممکن است موجب کمر درد در زنان شوند.
علت کمردرد در زنان جوان و درد کشاله ران
اختلالات عملکرد مفصل ساکروایلیاک موجب درد کشاله ران، لگن، پاها، کمر و باسن میشود که این مشکل اغلب در زمان بارداری رخ میدهد. ممکن است دلیل کمر درد در زنان بعد از رابطه نیز همین مسئله باشد.
روش های درمان کمر درد زنان
برای درمان کمر درد زنان روشهای متعددی وجود دارد شما برای رفع این مشکل میتوانید به بهترین دکتر طب سنتی در تهران، دکتر زنان و یا ارتوپد مراجعه نمایید.
درمان دارویی کمردرد در زنان
در صورتی که برای درمان کمر درد در زنان به پزشک مراجعه کنید، متخصص برای شما انجام تستهایی همچون پاپ اسمیر، آزمایش خون، تست بررسی بافت رحم و هورمونهای بدنی را پیشنهاد خواهد کرد همچنین برخی مواقع با توجه به علت و شدت کمردرد، ورزش یا فیزیوتراپی توصیه میشود. اغلب در فیزیوتراپی از لوازمی چون ویبراسیون برای کاهش درد عضلات و بهبود تحرک ستون فقرات استفاده خواهد شد.
همچنین لیزر درمانی نیز برای بهتر شدن گردش خون و رفع آسیب به ستون فقرات مورد استفاده قرار خواهد گرفت. برخی مواقع نیز راهکار درمان کمردرد در بانوان، استفاده از داروهای ضد بارداری یا ضد افسردگی برای کنترل pms یا pmdd آندومتریوز و دیسمنوره است. در صورتی که علت کمردرد، آندومتریوز شدید باشد، از روش جراحی استفاده شده، بافتهای آندومتر خارج خواهند شد و یا دیسکها ترمیم میشوند.
درمان خانگی کمر درد در زنان
🩹مصرف داروی مسکن: مصرف داروهایی همچون ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن (Aleve) که ضد التهاب بوده و بدون نسخه قابل خریداری هستند، میتوانند کمردرد را کاهش داده و در دوران پریودی نیز به رفع درد کمک کنند.
🩹استفاده از بالش در هنگام خواب: برای کاهش درد کمر بهتر است در هنگام خواب بین زانوها و یا زیر زانو بالش قرار دهید.
🩹بکارگیری پد گرمایشی: پدهای گرمایشی به عضلات کمر و ستون فقرات مواد مغذی و اکسیژن رسانی خواهند کرد؛ از این رو گردش خون را بهبود بخشیده و به کاهش درد کمر کمک خواهند کرد.
🩹استفاده از بالش در هنگام نشستن: استفاده از یک بالش در هنگام نشستن و قرار دادن آن در پشت کمر، به درمان کمردرد زنان در خانه کمک خواهد کرد.
🩹حمام آب گرم: شاید جالب باشد بدانید دوش آب گرم، گردش خون را بهتر کرده، موجب شل شدن عضلات شده و در نهایت کاهش کمر درد در زنان را به دنبال دارد.
🩹ورزش: تمرینات کششی و فعال بودن عضلات بدن موجب بهبود گردش خون شده و تشنج عضلات و کمردرد را تسکین خواهد داد.
🩹استفاده از کمپرس یخ: اگر عضلات و یا رباطهای شما دچار آسیب دیدگی یا کشش شده باشند، به احتمال زیاد درد، التهاب و کوفتگی در ناحیه کمر را تجربه خواهید کرد. در این مواقع بهتر است تا ۴۸ ساعت بعد از آسیب از کمپرس سرد استفاده کنید.
درمان کمر درد در زنان در طب سنتی
پزشکان طب سنتی پیشنهاد میکنند برای کاهش درد کمر در زنان، به خصوص طی دوران قاعدگی مواد غذایی همچون انگور، کشمش، خرما، عسل و شیره انگور بیشتر مصرف شود. همچنین ماساژ کمر و شکم با استفاده از روغن بادام شیرین و روغن سیاه دانه نیز در این زمینه موثر خواهد بود.
درمان کمردرد در زنان با داروهای گیاهی
در گذشته از گیاهان دارویی برای ساخت ضماد استفاده میشد و افراد از این پمادها برای درمان کمردرد استفاده میکردند، اما امروزه پزشکان معتقدند مصرف دمنوش گیاهان دارویی نیز در این زمینه موثر خواهد بود. شما میتوانید از دمنوش یا عصاره گیاهان زیر برای درمان کمر درد در زنان استفاده کنید.
- بابونه
- گل راعی
- گیاه فاشرا
- اسطوخودوس
- نعناع
- اکالیپتوس
- خارخسک
- پیچک سمی
شما میتوانید عصاره این گیاهان را نیز برای ماساژ کمر نیز بکار بگیرید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر کمر درد در زنان ادامه پیدا کند و یا این مشکل در موارد زیر بانوان را درگیر خود نماید، لازم است سریعا به پزشک مراجعه شود. در صورتی که:
- کمردرد بعد از تصادف بروز نماید.
- پا دچار بیحسی شده یا گزگز کند.
- کمردرد بیش از یک هفته طول بکشد.
- علائم آندومتریوز در شما بروز کند.
- در کنار کمردرد، شکم درد را نیز تجربه کنید.
- درد به مرور به سمت پایین پا گسترش پیدا کند.
- این مشکل در کنار تب و سوزش شما را درگیر کند.
- کمر درد قدرت ایستادن یا راه رفتن را از شما بگیرد.
- در کنار کمردرد، قدرت کنترل روده و مثانه از دست برود.
- درد در ناحیه کمر موجب مختل شدن زندگی روزمره شما شود.
- این مشکل در دوران بارداری و همراه با خونریزی واژن و تب رخ دهد.
در صورتی که علائم ذکر شده را مشاهده کردید لازم است سریعا به پزشک مراجعه کرده و اگر امکان مراجعه حضوری به پزشک را ندارید میتوانید با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.
آیا امکان پیشگیری از کمر درد در زنان وجود دارد؟
طبق تحقیقات انجام شده با انجام تمرینات ورزشی به خصوص و رعایت برخی نکات، میتوان از مشکلات اسکلتی- عضلانی جلوگیری کرده و یا برای درمان و از بین بردن علل کمردرد اقدام کرد. برخی از نکاتی که میتوانند به پیشگیری از کمردرد کمک کنند عبارتند از:
- برای پیشگیری از کمردرد ناشی از مشکلات زنانگی، لازم است به متخصص زنان مراجعه کرده و انجام معاینات دورهای را مورد توجه قرار دهید.
- تناسب اندام، شما را از آسیب به عضلات کمر حفظ خواهد کرد؛ چراکه داشتن شکمی بزرگ، به طور قطع موجب فشار به کمر و در نتیجه کمر درد میشود.
- انجام ورزشهای هوازی را جدی بگیرید، چرا که میتوانند استقامت کمر را بیشتر کرده و عملکرد ستون فقرات به ویژه کمر را افزایش دهند. شما میتوانید در رابطه با ورزشهای مناسب با اندام و شرایط خود با پزشک صحبت کنید؛ اما در اغلب مواقع به بیماران، انجام ورزشهای شنا و پیادهروی پیشنهاد میشود.
- طبق تحقیقات انجام شده، سیگار کشیدن میتواند برای خانمها خطرات زیادی از جمله کمر درد را به دنبال داشته باشد.
- سعی کنید با انجام ورزشهای کششی، انعطاف پذیری کمر و ستون فقرات را بیشتر کرده و در نهایت کمردرد را کاهش دهید.
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در رابطه با کمر درد در زنان با شما به اشتراک بگذاریم. شما میتوانید در صورت مواجهه با این مشکل پزشک را مطلع کرده و راههای تشخیصی و درمان درد کمر را بکار بگیرید. اگر پزشکی را این حوزه نمیشناسید میتوانید لیست بهترین متخصصان زنان، ارتوپد، طب سنتی و داخلی را در سایت ما مشاهده کنید. مجموعه دکتر گویا همواره در تلاش است بهترین متخصصان را در حوزههای مختلف پزشکی به شما معرفی کند.
منظورتون از اندومتریوز چیه؟ همون سرطانه؟
سلام دوست عزیز
اندومتریوز یک نوع اختلال رحمی است که باعث کمردرد در زنان میشود و درمان هم دارد اما میتواند احتمال مواجهه با سرطان را افزایش دهد.
سلام خسته نباشید
من ۴۶ سالم هست و دو زایمان به فاصله زیاد داشتم و بعد از زایمان دوم کمردرد گرفتم و دیگه هم خوب نمیشه. پیش پزشک رفتم و داروهای غضروف ساز دادن ولی بعد یه مقدار کار دوباره درد میگیره. میشه لطف کنید راهنمایی کنید
سلام دوست عزیز
فیزیوتراپی و ماساژ درمانی انجام دادید؟
برای من یوگا خیلی خوب جواب داد. قشنگ قفل کمرمو باز کرد
سلام خسته نباشید
چند وقت پیش در جمع خانوادگی یکی از اقوام که تو اینکار تخصص دارن برای رفع قلنج به کمرم فشار وارد کردن ولی از اون روز کمر درد دارم و اصلا درد پایین کمرم خوب نمیشه. مشکل جدیه؟
سلام دوست عزیز
احتمال بیرون زدگی دیسک وجود داره، اما برای تشخیص دقیق حتما MRI انجام بدید.
انجام دادم و دکتر دید گفت همون دیسکم بیرون زده. ممنون از شما
سلام خسته نباشید
من تو سه ماهه دوم بارداری ام و کمردرد دارم یعنی جفتم اومده پایین یا چی؟
سلام دوست عزیز
کمردرد در بارداری همیشه به دلیل پایین آمدن جفت نیست. برای تشخیص دقیق نیاز به معاینه هست.
به شخصه بخوام تجربه خودمو بگم کمردرد من همیشه یا به خاطر پریودی بوده یا عفونت ولی بیشتر برای عفونت بوده
سلام یه سوال داشتم
این درد دنبالچه هم همون کمردرده؟ بعد چون دیسمنوره هم دارم نزدیک پریودی دنبالچم درد میگیره
سلام دوست عزیز
نیاز به معاینه و آزمایش هست