دلیل سیاه شدن دندان کودک

پیشگیری از سیاهی دندان کودکان با چند روش ساده

یکی از زیباترین لحظات برای والدین، دیدن لبخند فرزندشان و نمایان شدن دندان‌هایی ریز و کوچک در این میان این خندهاست؛ اما یکی از عواملی که موجب کاهش لذت والدین و زیبایی خنده فرزندتان می‌شود، سیاه شدن دندان کودک است. این مسئله ممکن است نگرانی را برای پدر و مادر به همراه داشته و موجب دلواپسی آنها نسبت به علت و ماندگار بودن لکه‌های سیاه بر روی دندان‌های کودک شود. برای آنکه بتوانید به موقع به علت این مشکل پی برده و برای رفع آن اقدام کنید، در ادامه قصد داریم اصلی‌‌ترین دلایل سیاهی دندان کودکان را بیان کرده و به روش‌های درمان آن بپردازیم. پس پیشنهاد می‌شود تا آخر این مقاله با دکتر گویا همراه باشد.

تغییر رنگ دندان به چه معنی است؟

به طور معمول دندان‌های کودک باید در هنگام رشد به رنگ سفید و شفاف باشد که میزان سفیدی دندان با توجه به عوامل وراثتی متفاوت است؛ اما برخی مواقع عوامل مختلف موجب تغییر رنگ دندان کودک می‌شوند. تغییرات رنگی دندان کودک می‌تواند به دو صورت داخلی و خارجی صورت بگیرد که اغلب، تغییرات خارجی دندان کودک موقتی بوده و عوامل متعددی همچون مصرف مواد غذایی رنگی و دارو در بروز این مسئله تاثیر گذار هستند.

تغییرات داخلی دندان اطفال نیز می‌تواند به دلایلی همچون مشکلات پزشکی، متابولیک و هیپوپلازی مینا باشد. شما می‌توانید با توجه به این عوامل به تغییر رنگ دندان های کودک پی ببرید.

تغییر رنگ دندان به چه معنی است؟

علائم و نشانه های سیاه شدن دندان کودک

در بسیاری مواقع و به ویژه در مراحل ابتدایی تغییر رنگ دندان کودک، شما به طور واضح نمی‌توانید این مشکل را در ظاهر دندان مشاهده کنید؛ اما می‌توانید با مشاهده علائمی از جمله موارد زیر به این مشکل پی ببرید.

  • سیاه شدن و تیرگی کامل دندان‌ها به دلیل وارد شدن ضربه به دندان، به وجود آمدن حفره‌های دهانی و یا مصرف قطره آهن
  • به وجود امدن لکه‌های نارنجی بر روی دندان به علت تجمع باکتری بر روی دندان و عدم رعایت بهداشت دهانی
  • ایجاد لکه‌های قهوه‌ای و تیره به دلیل مصرف مواد غذایی رنگی
  • لکه‌های سفید بر روی دندان‌های کودک به علت پوسیدگی دندان‌ها
  • وارد شد آسیب و یا ضربه به دندان با نشانه به وجود آمدن لکه‌های آبی، بنفش و یا قرمز

علت سیاه شدن دندان کودک چیست؟

اگر دندان‌های کودک شما سیاه شده و یا تغییر رنگ پیدا کرده، احتمالا در میان موارد زیر می‌توانید به علت این مسئله پی ببرید.

مصرف مواد غذایی و نوشیدنی های مختلف

از اصلی‌ترین عوامل سیاه شدن دندان کودک دو ساله را می‌توان مصرف مواد غذایی مضر برای دندان دانست. دندان‌های کودکان در برابر هرگونه مواد غذایی و نوشیدنی رنگی حساس بوده و در صورت عدم شستشو دهان پس از مصرف موادی چون قهوه، گیلاس، چای، سس سویا، انواع توت‌ها، سیب‌زمینی و نوشیدنی‌هایی همچون کوکاکولا، ویتامین‌ها یا خوراکی‌های دارای مقدار زیادی آهن، ممکن است تغییرات رنگی محسوسی بر روی دندان کودک دیده شود.

از سوی دیگر کودکانی که با داشتن بطری و شیشه شیر و در حال خوردن شیر و یا آب میوه به خواب می‌روند ممکن است با سندرم و یا پوسیدگی بطری مواجه شوند. دقت داشته باشید که مصرف مواد غذایی دارای فروکتوز نیز ممکن است کدر شدن دندان‌های کودک را در پی داشته باشند؛ از این رو پیشنهاد می‌شود به محض مشاهده علائم این مشکل، به بهترین دندانپزشک در تهران مراجعه کنید.

علت سیاه شدن دندان کودک چیست؟

ژنتیک، دلیل سیاه شدن دندان کودک

ابتلا کودک به بیماری و مصرف داروهایی چون آنتی‌بیوتیک‌ها و آنتی‌هیستامین‌ها و تتراسایکلین‌ها ممکن است در کوتاه مدت و یا طولانی مدت پوسیدگی و یا تیره شدن دندان کودک را در پی داشته باشد. از سوی دیگر در صورتی که مادر برای درمان دندان درد در بارداری و یا مشکلات دیگر از داروهای تتراسایکلین‌ها استفاده کرده باشد، امکان سیاه شدن دندان کودک وجود دارد.

تغییر رنگ دندان کودک بر اثر ضربه

دندان‌های شیری یا همان دندان‌های اولیه بسیار حساس هستند، از این رو هرگونه آسیب و ضربه به آنها ممکن است تغییر رنگ دندان را به دنبال داشته باشد. به طور کلی دندان در زمان مواجهه با آسیب به رنگ بنفش یا آبی متمایل می‌شود و به هر میزان که آسیب شدیدتر باشد، رنگ آن تیره‌تر شده و در نهایت به سیاه مایل می‌شود. اگر که رنگ دندان‌های کودک به صورتی مایل شود، احتمال از جا خارج شدن آن وجود دارد. در صورتی که بعد از گذشت چند هفته از وارد شدن ضربه، تغییر رنگی دیده نشد، جای نگرانی نیست؛ چراکه دندان درحال بهبود است.

لکه دار شدن دندان های کودک به دلیل مصرف زیاد فلوراید

شاید شما نیز این مسئله را شنیده باشید که می‌گویند مصرف بیش از اندازه شیر خشک و یا استفاده از فلوراید موجب پوسیدگی و تغییر رنگ دندان‌ها می‌شود. به همین خاطر اغلب پیشنهاد می‌شود در دادن شیر خشک به کودک زیاده روی نکرده و تا حداقل سه سالگی از خمیردندان‌های بدون فلوراید برای مسواک زدن دندان‌های کودک استفاده کنید.

لکه دار شدن دندان های کودک به دلیل مصرف زیاد فلوراید

سیاه شدن دندان کودک با قطره آهن

قطره آهن یکی از مکمل‌های اصلی و ضروری برای کودک است که مصرف آن طی 1 سال اول تولد ضروری است و می‌تواند نیاز بدن کودک به آهن را تامین کند؛ اما تنها مشکلی که در این باره وجود دارد علت سیاه شدن دندان کودک شیرخوار به دلیل مصرف قطره آهن است. با این حال طی مشورت با پزشک و استفاده از روش‌ها پیشگیری کننده می‌توان از سیاه شدن دندان بچه ها پیشگیری کرد.

رعایت نکردن بهداشت دهان و تغییر رنگ دندان های اطفال

برای آنکه باقی مانده غذا لا به لای دندان‌ها موجب پوسیدگی و تغییر رنگ دندان‌ها نشود لازم است کودک به طور منظم دندان‌های خود را مسواک بزند؛ چراکه مسواک نزدن و عدم تشویق والدین به این کار، پس از مدتی موجب تغییر رنگ دندان های اطفال و یا سوراخ شدن دندان و در نتیجه پوسیدگی دندان‌ها خواهد شد.

مواد معدنی موجود در آب

مواد معدنی موجود در آب لول کشی، از دیگر عوامل موثر بر لکه دار شدن دندان های کودک است. به همین خاطر پیشنهاد می‌شود کودکان تا حداقل 3 سالگی کمتر از آب لوله کشی استفاده کنند.

تغییر رنگ دندان های کودک و ابتلا به بیماری

ابتلا کودک به برخی از بیماری‌های دهانی یکی از علل سیاه شدن دندان شیری کودکان است. لازم به ذکر است برخی از این بیماری‌ها موجب آسیب به دندان و بعضی دیگر موجب تغییر در بافت زیرین و نرم دندان می‌شوند. برخی از این بیماری‌ها و عوامل آسیب زا به عبارت زیر هستند.

  • تغییر رنگ مینای دندان به دلیل ابتلا به لوسمی، سرطان، کم‌خونی سلولی داسی شکل، سرخک، تب‌خال، عفونت استرپتوکوک و دیابت
  • عفونت مادر در دوران بارداری و زرد شدن مینای دندان
  • سیاه شدن دندان‌ها به دلیل بروز اختلال در ترشح بزاق و کاهش تاثیر بزاق در از بین بردن غذاهای مانده در میان دندان‌ها
  • زردی شدید بعد از تولد و در نتیجه به وجود آمدن سیاهی بر روی دندان‌های کودک
  • ابتلا به بیماری‌های ارثی

تغییر رنگ دندان های کودک و ابتلا به بیماری

پوسیدگی دندان ها و ایجاد لک سیاه بر روی دندان

از آنجایی که اغلب بسیاری از کودکان علاقه چندانی نسبت به مسواک زدن دندان ندارند، این مسئله موجب افزایش باکتری‌های فعال در دهان شده و در نهایت پس از مدتی پوسیدگی و سیاه شدن دندان می‌شود.

عوامل ژنتیکی

اگر عنوان “علت سیاه شدن دندان کودک یک ساله نی نی سایت” را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب آن هستید، باید گفت در بسیاری مواقع عوامل ژنتیکی همچون دیسپلازی عاج دندان ممکن است عدم کامل بودن ریشه دندان را در پی داشته باشد. در این مواقع دندان ظاهری طبیعی و عادی دارد، اما ریشه دندان به طور کامل تشکیل نشده است.

از سوی دیگر برخی از کودکان با ضعف دندانی مواجه شده و دارای دندان‌های آبی، خاکستری و برخی مواقع سیاه و زرد مواجه هستند که این مسئله نشان دهنده بیماری دنتینوژنز ایمپرفکتا است. در صورت ابتلا به این بیمار، دندان‌ها به قدری ضعیف رشد می‌کنند که به راحتی خراب شده و از جای خود خارج می‌شوند.

درمان خانگی سیاهی دندان کودک

روش‌های درمان دندان‌های سیاه کودکان باید با توجه به میزان سیاهی و سطحی و عمیق بودن این لکه‌ها مورد استفاده قرار گیرد. در صورتی که میزان سیاهی دندان کودک زیاد بوده و این مشکل بسیار عمیق باشد، مشکل با استفاده از روش‌های خانگی قابل حل نخواهد بود. شما باید برای درمان سیاه شدن دندان اطفال به میزان شدید، کودک را نزد دندانپزشک ببرید. در این مواقع اغلب پزشک مینای رویی دندان را کمی تراشیده و سپس بر روی دندان روکش قرار خواهد داد.

از سوی دیگر برای درمان سیاه شدن دندان کودک در نتیجه بیماری دیسپلازی عاج دندان یا دنتینوژنز ایمپرفکتا، لازم است از روش عمل جراحی، قرار دادن روکش دندان، افزایش استخوان و یا دندان مصنوعی استفاده شود. در مواقعی که آسیب به دندان بر اثر ضربه باشد، نیاز به صبر است تا دندان‌های اصلی جایگزین دندان‌های شیری شوند. در صورتی که دندان‌ها اصلی باشند، پزشک از روش عصب کشی، قرار دادن روکش و یا دندان مصنوعی استفاده می‌کند.

درمان خانگی سیاهی دندان کودک

تنها پیشنهادی که می‌توان برای درمان خانگی سیاه شدن دندان‌های کودکان و یا از بین بردن لک‌های سطحی موجود بر روی دندان بیان کرد، استفاده از مواد ضد عفونی کننده و مصرف داروهای تجویزی است. پیشنهاد می‌شود به محض مشاهده تغییر رنگ غیر عادی دندان کودک به پزشک مراجعه کرده و به دنبال روش‌های سفید کردن دندان کودک نباشید.

جلوگیری از سیاه شدن دندان کودک

در صورتی که کودک شما به بیماری‌های ارثی آسیب‌زا به دندان مبتلا است، توصیه می‌شود به محض اطلاع از این مسئله به پزشک مراجعه کنید. در حالت عادی اولین نکته در رفع سیاهی دندان‌های کودکان و یا پیشگیری از این مشکل، مسواک زدن دندان‌های کودک به صورت منظم است. البته دقت داشته باشید که اگر فکر می‌کنید ممکن است کودک خمیر دندان موجود بر روی مسواک را قورت بدهد، بهتر است بدون خمیر دندان، دندان‌های او را مسواک بزنید.

همچنین پیشنهاد می‌شود هنگام استفاده از قطره آهن، نخست آن را در یک لیوان آب کمی رقیق کرده و یا چند قطره از آن را با کمی آب پرتغال مخلوط کرده و به کودک بدهید. پرتغال به دلیل داشتن ویتامین سی، به جذب بهتر آهن کمک می‌کند. دقت داشته باشید که نباید قطره آهن را با شیر مخلوط کنید، چراکه این کار به مختل شدن روند جذب آهن می‌انجامد.

لازم است بدانید لکه‌های سیاه ایجاد شده روی دندان‌های کودکان چندان نگران کننده نبوده و در صورتی که به موارد ذکر شده دقت کافی دارید، می‌توانید از رشد دندان‌های اصلی با رنگ سفید مطمئن باشید. شما می‌توانید برای پیشگیری از سیاه شدن دندان کودکان مصرف خوراکی مفید برای دندان را نیز در برنامه غذایی او قرار دهید.

جلوگیری از سیاه شدن دندان کودک

استفاده از سفید کننده دندان برای کودکان

همانطور که در مقاله “از بین بردن لکه های سیاه روی دندان کودک نی نی سایت” به این مسئله اشاره شده است، برای بهبود رنگ سیاه دندان کودک به هیچ عنوان نباید از سفید کننده و ضدعفونی کننده‌های دندان استفاده کرد. درست است که این مواد به صورت آزاد و بدون تجویز پزشک قابل خریداری هستند، اما از آنجایی که در آنها پراکسید وجود دارد و می‌توانند به مینای دندان آسیب وارد کنند، به هیچ عنوان برای استفاده کودکان پیشنهاد نمی‌شود. از سوی دیگر استفاده از ژل سفید کننده نیز تنها زیر نظر پزشک و تنها طبق دستور متخصص باید مورد استفاده قرار گیرد.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با علت سیاه شدن دندان کودک صحبت کرده و روش‌هایی که شما می‌توانید برای درمان سیاهی دندان اطفال و پیشگیری از این مشکل به کار بگیرید را معرفی کنیم. در صورتی که سوالی در رابطه با مطالب فوق برایتان پیش آمده می‌توانید با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید و یا سوال خود را در قسمت دیدگاه‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
Source
thedentistdaniel-rougedrnakhlaghikidstoothteam
Show More

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button