عفونت گوش کودکان و نوزادان
دلایل و درمان عفونت گوش کودکان را بشناسید
عفونت گوش کودکان یکی از شایعترین بیماریها در سنین پایین است که میتواند برای کودک بسیار آزار دهنده بوده و موجب بی قراری او شود. خوشبختانه باید گفته شود این بیماری از علائم و نشانههای به خصوصی برخودار بوده و به راحتی قابل تشخیص خواهد بود. در موارد برعکس، عدم تشخیص و درمان این بیماری، ممکن است مشکلاتی همچون تب شدید و ناشنوایی را در پی داشته باشد. در ادامه قصد داریم بیشتر در رابطه با این بیماری صحبت کنیم و تاکید داریم، در صورت مشاهده علائم آن، مراجعه به بهترین متخصص اطفال در تهران را فراموش نکنید و این کار را به تعویق نیاندازید.
علائم عفونت گوش نوزاد
علائم عفونت گوش کودک کاملا قابل تشخیص بوده و والدین به راحتی به آن پی خواهند برد. در صورتی که کودک شما از این مشکل رنج ببرد، نشانههای خفیفی همچون تب، گریه مداوم، تغییر خلق و خو، بی خوابی و علائم شدیدی همچون موارد زیر را از خود بروز میدهد.
کاهش اشتها: به طور کامل نمیتوان بی اشتهایی و یا کاهش اشتها را به عفونت گوش نسبت داد؛ اما از آنجایی که این بیماری موجب اختلال در عملکرد معده و روده شده و مشکل در خوردن و بلعیدن غذا را به دنبال دارد، میتواند موجب کاهش اشتها شود.
فشار دادن یا کشیدن گوش: از آنجایی که نوزادان نمیتوانند با شما سخن بگویند، تلاش میکنند با استفاده از حرکات بدنی، شما را از درد و مشکل خود مطلع کنند. اگر نوزاد در ناحیه گوش دچار مشکل باشد، ممکن است شروع به کشیدن و یا فشار دادن این قسمت از بدن کند. البته این حرکت همیشه به معنای عفونت گوش نوزاد نیست و ممکن است هیچ دلیل به خصوصی نیز نداشته باشد.
اسهال و استفراغ: در برخی مواقع عفونت گوش کودک در کنار مشکلات گوارشی بروز کرده و به همین دلیل کودک ممکن است اسهال و استفراغ را نیز تجربه کند.
خارج شدن چرک، مایع زرد و خون از گوش: یکی از علائم واضحی که خبر از عفونت گوش در کودک میدهد، خارج شدن چرک و مایع زرد از گوش است. در این مواقع همراه با این نشانه، ممکن است بوی بدی از گوش نوزاد اشتشمام شود. البته خروج مایه زرد از گوش نوزادان شیرخوار اغلب نشانه عفونت نیست، اما لازم است با پزشک در رابطه با این مسئله صحبت شود.
دلایل عفونت گوش در کودکان
به طور کلی اصلیترین علت عفونت گوش کودک، ابتلا به بیماری، سرماخوردگی، آنفولانزا و سوراخ کردن گوش است. البته عوامل دیگری نیز این مشکل را در پی خواهند داشت، اما این عوامل اغلب شایعتر هستند. به طور کلی مایعات باید از قسمت شیپوری گوش عبور کنند و از آنجایی که قسمت شیپوری گوش نوزادان بسیار کوچکتر از بزرگسالان است، افراد در سنین پایین این مشکل را بیش از بزرگسالان تجربه میکنند.
برخی مواقع ممکن است کودکان با عفونت خفیف گوش مواجه شوند و قبل از بهبودی کامل، مجددا این عفونت عود کند و کودک را درگیر خود نماید و در نهایت به عفونت مزمن تبدیل شود. لازم به ذکر است نشانههای عفونت مزمن بسیار خفیفتر بوده و شدت آن نیز کمتر خواهد بود.
عفونت گوش کودک به دلیل سوراخ کردن گوش
درصد شیوع عفونت گوش کودک بعد از سوراخ کردن گوش بسیار زیاد است و بسیاری از نوزادان و کودکان آن را تجربه میکنند. از آنجایی که در هنگام سوراخ کردن گوش، یک زخم ایجاد میشود، ممکن است باکتریهای زیادی از طریق آن وارد بدن شوند و در نهایت عفونت را در پی داشته باشد. از سوی دیگر لمس زخم با دست آلوده و یا دستمال غیر استریل نیز این مشکل را در پی خواهد داشت.
برای جلوگیری از این مشکل لازم است بعد از سوراخ شدن گوش، از دستمال استریل استفاده کرده و از آویختن گوشوارههای زبر، خشن، تنگ و بلند بر گوش نوزاد خودداری شود. این نوع گوشوارهها در صورت کشیده شدن و زبر بودن، محل زخم را تحریک کرده و موجب باز شدن زخم میشوند و در نهایت راه را برای ورود باکتری به داخل بدن باز میکنند.
سرماخوردگی و عفونت گوش نوزاد
در بسیاری مواقع عفونت گوش نوزاد همزمان با سرما خوردگی، حساسیت و یا آنفولانزا بروز میکند. این بیماریها تورم شیپوری گوش، گلو و مسدود شدن معابر بینی را در پی خواهند داشت. همین مسئله موجب میشود مایعات نتوانند به راحتی از قسمت شیپوری گوش رد شوند و در نهایت در جای خود تجمع کرده و انسداد ایجاد کنند. مسدود شدن شیپوری، موجبات عفونت گوش را فراهم خواهد آورد.
عفونت گوش نوزادان در سنین مختلف
عفونت گوش در نوزادان و کودکان اغلب با علائم مختلفی بروز میکند و پزشک نیز برای درمان این مشکل از راهکارهای متعددی کمک میگیرد. به طور کلی پزشک با توجه به سن نوزاد روشهای درمانی مناسب را توصیه خواهد کرد.
عفونت گوش نوزادان زیر ۶ ماه
نوزادان تا قبل از 6 ماهگی واکسیناسیون خود را کامل نکرده و از این جهت در معرض ابتلا به عفونت گوش هستند و این بیماری میتواند با عوارض زیادی در آنها خود را نشان دهد. پزشک، برای نوزادان زیر 6 ماه، مصرف آنتی بیوتیکها را تجویز خواهد کرد، اما دقت داشته باشید که انتخاب دارو مناسب تنها در تخصص پزشک بوده و شما نباید به صورت خودسرانه به نوزاد خود دارویی بدهید.
عفونت گوش در کودک ۶ ماه تا ۲ سال
عفونت گوش کودک در این سن با علائمی همچون کشیدن گوش، کاهش اشتها، تب، گریه مداوم و بی خوابی همراه خواهد بود و درمان آن نیز از طریق مصرف آنتی بیوتیک ممکن است.
عفونت گوش در کودک بالای ۲ سال
کودکان در سنین بالای 2 سال اغلب این بیماری را به صورت خفیف تجربه میکنند و عارضه چندانی گریبان گیر آنها نمیشود. در صورتی که عفونت شدید باشد، پزشک داروهایی همچون استامینوفن و ایبوپروفن را تجویز خواهد کرد و در غیر این صورت، نیازی به مصرف دارو نیست.
عفونت گوش در کودکان چقدر طول می کشد؟
زمانی که نوزاد یا کودک با عفونت گوش مواجه میشود، اغلب اولین سوالی که ذهن والدین را درگیر میکند آن است که عفونت گوش در کودکان چقدر طول می کشد و این عارضه تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. در جواب این سوالات باید بگوییم، متاسفانه مدت زمان مشخصی برای این مشکل تعریف نشده و شدت بیماری و سطح سیستم ایمنی کودک شما تعیین کننده بازه زمانی بیماری خواهد بود.
در صورتی که بیماری در مراحل ابتدایی باشد و برای درمان اقدام شود، سریعا رفع خواهد شد. از سوی دیگر سن کودک و روش درمانی که برای درمان عفونت گوش کودک مورد استفاده قرار میگیرد، میتواند تعیین کننده مدت زمان بیماری باشد.
عوارض عفونت گوش نوزادان و کودکان
در صورتی که عفونت گوش نوزادان و کودکان ادامه دار باشد و برای درمان آن اقدام نشود ممکن است عوارض آزاردهنده را به دنبال داشته باشد.
پاره شدن پرده صماخی: اگر بعد از ابتلا به عفونت، پرده صماخی گوش دچار پارگی شود میتوان با انجام اقدامات به خصوص، طی 72 آن را ترمیم کرد و در غیر صورت روش جراحی برای ترمیم آن امکان پذیر خواهد بود.
کند شدن روند رشد و شروع صحبت: اگر طی ابتلا به این بیماری، کودک دچار نقص در شنوایی شود، ممکن است نتواند به موقع شروع به صحبت کند و در نهایت زمان شروع صحبت به تعویق بیافتد و این مسئله بر روی رشد او نیز تاثیر بگذارد.
نقص در شنوایی: طبیعتا مسدود شدن قسمتی از گوش موجب نقض در شنوایی کودک خواهد شد. این بیماری سطح شنوایی را به میزان زیادی کاهش داده و حتی ممکن است موجب کم شنوایی دائمی گوش شود.
پخش شدن عفونت به نواحی اطراف گوش: در صورتی که عفونت گوش به موقع و به طور کامل درمان نشود، ممکن است نواحی برجسته استخوانی پشت گوش (ماستوئید) را نیز درگیر کند.
تشخیص عفونت گوش نوزادان و کودکان
تشخیص دقیق این بیماری در توان پزشک متخصص اطفال و یا گوش، حلق و بینی است تا بتواند با استفاده از اتوسکوپ (گوشبین) که نور به خصوصی دارد، گوش را بررسی کرده و پرده صماخی گوش را ببیند. طی بررسی گوش، جایگاه و رنگ پرده صماخی مشاهده میشود. به عنوان مثال در صورتی که پرده صماخی قرمز شده باشد، نشاندهنده عفونت ویروسی بوده و چندان جدی نیست.
درمان عفونت گوش کودکان
راههای متعددی برای درمان عفونت گوش میانی وجود دارد که هر یک از آنها برای کودکان در سنین مختلفی مناسب هستند. برای استفاده از این روشها لازم است نخست به علت و شدت بیماری پر برده و با توجه به این عوامل، روش درمانی درست را بکار گرفت. به طور کلی روشهای درمان عفونت به سه دسته درمانهای خانگی، دارویی و راهکارهای معرفی شده در طب سنتی تقسیم میشوند.
درمان خانگی عفونت گوش نوزادان
برای درمان عفونت گوش نوزادان در خانه سه راهکار اساسی وجود دارد:
- نوشیدن مایعات فراوان: بلع و نوشیدن آب میتواند درد گوش را کاهش داده و به درمان سریعتر عفونت کمک کند.
- استفاده از کمپرس گرم: اگر کودک شما درد زیادی را در ناحیه گوش احساس میکند، میتوانید از کمپرس گرم برای کاهش درد او استفاده کنید.
- مصرف داروهای بدون نسخه: نوزادان بعد از 6 ماهگی میتوانند از استامینوفن مخصوص کودکان استفاده کنند؛ از این رو اگر فرزند شما بیش از 6 ماه سن دارد و تب و درد گوش را تجربه میکند، دادن استامینوفن کودکان به او مشکلی ایجاد نخواهد کرد. البته همواره تاکید میشود در صورت امکان قبل از دادن دارو به کودک خود، با پزشک مشورت کنید.
درمان عفونت گوش نوزادان با طب سنتی
برای درمان عفونت گوش کودکان با طب سنتی نیز راهکارهای درمانی به خصوصی پیشنهاد شده است. برای استفاده از این راهکارهای درمانی، شما میتوانید در حد 1 تا 2 قطره روغن سیر، زیتون، کرچک، نارگیل یا آب پیاز را درون گوش ریخته و در جای خود باقی بمانید تا تاثیر آن را ببینید. دقت داشته باشید استفاده از این راهکارها برای کودکان زیر 2 سال ممنوع است.
درمان دارویی عفونت گوش کودک
داروهای متعددی برای درمان عفونت گوش در کودک مورد استفاده قرار میگیرد که به عبارت زیر هستند:
قطره عفونت گوش کودکان: در صورتی که پزشک تشخیص دهد که عفونت با استفاده از قطره درمان خواهد شد، قطره مناسب که اغلب قطره گوشی جنتامایسین با نام تجاری Genticin, Gentisone HC است را تجویز میکند. تاکید میکنیم به هیچ عنوان بدون مشورت با پزشک از این قطره را استفاده نکنید.
آنتی بیوتیک: اغلب از آموکسی سلین به عنوان بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت گوش کودکان یاد میشود که باید حدود 7 تا 10 روز مصرف شود تا موثر واقع شود.
مسکن ها: اگر کودک بیش از 6 ماه سن داشته باشد میتواند برای کاهش درد گوش از استامینوفن و یا ایبوپروفن مصرف کند. در صورتی که در این باره نیاز به دریافت مشاوره رایگان دارید، میتوانید با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.
راههای پیشگیری از عفونت گوش نوزادان و کودکان
در ادامه قصد داریم برخی از روشهای جلوگیری از عفونت گوش در نوزادان را بیان کنیم؛ اما لازم به ذکر است به طور قطع و مطمئن نمیتوان اطمینان حاصل کرد که با رعایت این موارد، کودک شما به عفونت مبتلا نمیشود.
- در نزدیکی کودک سیگار نکشید.
- طبق تحقیقات انجام شده، واکسینه کردن نوزاد میتواند تا حد زیادی بدن کودک را در برابر مننژیت، عفونت و برخی دیگر از بیماریها ایمن کند.
- در صورت امکان کودک را به مهد نفرستید و یا مهد کودکی را انتخاب کنید که جمعیت کمی دارد و تمیز است.
- اجازه ندهید نوزاد در حالت دراز کشیده، شیر بخورد، مگر آنکه سر کمی بالاتر از بدن قرار گرفته باشد. در صورتی که نوزاد در حالت دراز کشیده چیزی بنوشد، ممکن است مایعات از طریق لوله استاش وارد گوش میانی شوند و عفونت را در پی داشته باشد.
- عوامل حساسیت زا و آلرژی زا را از کودک دور کنید.
- در صورت امکان، نوزاد به جای شیر خشک، از شیر مادر تغذیه کند.
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با عفونت گوش کودک صحبت کرده و هر آنچه که لازم است به عنوان والدین یک کودک بدانید را بیان کنیم. با اطلاع از این اطلاعات شما میتوانید هر زمان که با علائم بیماری رو به رو شدید، کودک را نزد پزشک ببرید و اگر متخصصی را در این حوزه نمیشناسید، میتوانید لیست بهترین متخصصان کودک را در وب سایت دکتر گویا مشاهده کنید. همچنین اگر پیشنهاد و انتقادی در این حوزه دارید میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان بگذارید.
سلام خسته نباشید
پسرم گوشش عفونت کرده و پیش دکتر بردمیش از این قرصای آموکسی کلاو ۶۲۵ براش تجویز کرد.. ی مدت خیلی بهتر شد اما از وقتی که مصرف نکرده باز گوش بچه درد گرفته و خیلیم بی قراری میکنه.. و چیکار کنیم لطفن راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر
توصیه میشود مجددا به پزشک معالج مراجعه کنید و مشکل خود را دوباره با او مطرح کنید. به احتمال زیاد با افزایش دوز مسکن یا تغییر قرصها، عفونت گوش فرزندتان رفع خواهد شد.
سلام دخترم ۳ سال و نیمشه. سه چهار روزی هست عفونت زیادی از گوشش میزنه بیرون. میخواستم بدونم خطر داره یا ن؟
سلام وقت بخیر
سریعا به بهترین متخصص اطفال مراجعه کنید؛ چون احتمال داره این موضوع پرده گوششو پاره کنه.
سلام من یک پسر ۴ ساله دارم که گوشش عفونت کرده و به شدت درد میکنه. چند بارم پیش دکتر بردمش یکم بهتره شده ولی بعد یه مدتی دوباره عفونت سر و کله ش پیدا میشه. چیکار باید کنم؟
سلام وقت بخیر
درمان عفونت گوش میانی، نیازمند مصرف منظم و دوره ای برخی از آنتی بیوتیک ها است که در غیر این صورت، عفونت در گوش ها باقی میماند و خیلی سخت خارج میشود. حتما لازم است که متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید.