علت کمبود ویتامین D در زنان و علائم آن

کمبود ویتامین D در زنان چگونه درمان می شود؟

ویتامین دی یکی از اصلی‌ترین ویتامین‌های بدن به ویژه برای زنان است که نه تنها خود در حفظ سلامت جسمی و روحی بدن موثر بوده، تاثیر زیادی در میزان جذب فسفر و کلسیم دارد. شاید ندانید، اما سلامت عضلات، اعصاب، تقویت استخوان‌ها و سیستم ایمنی در گرو تامین این ویتامین در بدن است، کمبود ویتامین D در زنان، شما را در معرض بیماری‌ها و مشکلات متعددی قرار خواهد داد.

آنچه در این مقاله میخوانید

از آنجایی که آمار کمبود ویتامین دی در ایران بسیار بالا است، وظیفه خود دانستیم در این مقاله به طور کامل در رابطه با علت، علائم، عوارض و نحوه تامین ویتامین دِ در بدن زنان صحبت کرده و به شما در جلوگیری از مواجهه با عوارض کمبود این ویتامین کمک کنیم. با دکتر گویا همراه باشید.

منظور از کمبود ویتامین D در زنان چیست؟

ویتامین دی، یک ویتامین محلول در چربی است که وجود آن در بدن همه افراد، از کودکان تا بزرگسالان ضروری است؛ اما به طور کلی زنان به مقدار بیشتری از این ویتامین نیاز دارند. مقدار ویتامین D مورد نیاز بدن حدود 25 هیدروکسی بر حسب نانوگرم در میلی‌لیتر (ng/ml) است که سطوح کمبود آن را می‌توان به عبارت زیر دانست.

کمبود شدید ویتامین Dسطح ویتامین دی زیر 20 (ng/ml)
کمبود متوسط ویتامین Dمحدوده 20 تا 30 (ng/ml) 
حالت بی‌خطر ویتامین Dمحدوده 30 تا 50 (ng/ml)

به طور کلی تامین ویتامین دی در بدن از سه طریق امکان پذیر است: اولین راه قرار گرفتن در معرض نور خورشید است؛ اما از آنجایی که تابش بیش از نور خورشید به پوست، موجب پیری زودرس می‌شود، بهتر است در کنار استفاده از این روش، راه‌های دیگر را نیز مورد توجه قرار دهید. روش دوم، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین دی و روش سوم خوردن مکمل‌های ویتامین دی است.

دقت داشته باشید شما باید در استفاده از این روش‌ها اعتدال را به خرج داده و حواستان به دریافت میزان کافی این ویتامین توسط بدن باشد. از آنجایی که با افزایش سن میزان ویتامین مورد نیاز بدن نیز افزایش پیدا می‌کند، شما می‌توانید با بالا رفتن سن، میزان مصرف مکمل‌های دی را نیز بیشتر کنید.

منظور از کمبود ویتامین D در زنان چیست؟

علت کمبود ویتامین دی در زنان

طبق گفته بهترین متخصص زنان در تهران، اصلی‌ترین دلایل کمبود ویتامین D در بدن زنان را می‌توان به عبارت زیر دانست.

1) بیماری و فقر ویتامین D در زنان

ابتلا به بیماری‌های روده، مشکلات کلیوی و کبدی ممکن است فقر ویتامین دی در بدن زنان را در پی داشته باشند. درگیری با این بیماری‌ها ممکن است توان بدن را برای جذب ویتامین دی کاهش دهند.

2) افزایش سن، عامل کمبود ویتامین دِ در زنان

بهترین دکتر زنان در تهران معتقد است، بدن در سنین جوانی راحت‌تر می‌تواند ویتامین دی را جذب کرده و به هر میزان که سن افزایش پیدا می‌کند، توان بدن برای جذب این ویتامین نیز کاهش پیدا می‌کند.

3) کمبود ویتامین دی در زنان و اضافه وزن

افزایش میزان چربی در بدن، جذب ویتامین D را با مشکل مواجه کرده و میزان دریافت آن را توسط بدن کاهش می‌دهد. افزایش وزن و چاقی یکی از عوامل افزایش حجم چربی در بدن بوده و زنان چاق را با کمبود ویتامین رو به رو می‌کند.

4) عدم قرار گرفتن در معرض نور خورشید

نور خورشید اصلی‌ترین منبع ویتامین دی است؛ اما بسیاری از خانم‌ها به دلیل پر بودن تایم روزانه و استفاده از لوازم آرایشی در هنگام مواجهه با آفتاب و یا عللی از این دست، در طول روز کمتر از خانه خارج شده و ویتامین دی کمی از خورشید دریافت می‌کنند.

علت کمبود ویتامین دی در زنان

5) کرم ضدآفتاب و رنگ پوست

درست است که شما باید برای محافظت از پوست صورت، از کرم ضد آفتاب استفاده کنید، اما دقت داشته باشید این نوع کرم‌ها از پوست در برابر اشعه مضر خورشید محافظت می‌کنند، اما میزان جذب ویتامین دی را نیز در بدن کاهش خواهند داد. شما می‌توانید مدت زمان کوتاهی از روز را بدون استفاده از ضد آفتاب در برابر نور خورشید قرار گرفته و آفتاب بگیرید.

لازم به ذکر است، جذب ویتامین دی موجود در آفتاب و جلوگیری از کمبود ویتامین دی در اول صبح راحت‌تر است، پس این تایم از روز را از دست ندهید. همچنین اگر شما از پوست تیره‌ای برخوردار هستید، بهتر است مدت زمان بیشتری را در برابر نور خورشید قرار بگیرید.

علائم کمبود ویتامین D در زنان

همانطور که در مقاله “علائم کمبود ویتامین دی در زنان نی نی سایت” اشاره شده، از آنجایی که کمبود ویتامین d در زنان با کاهش میزان ترشح هرمون استروژن همراه است، اغلب خانم‌ها در این مواقع با تغییرات خلق و خو رو به رو خواهند شد که خود نیز دلیل تغییرات روحی خود را نمی‌دانند. به طور کلی نشانه های کمبود ویتامین دی در زنان اغلب شامل موارد زیر می‌شود:

1) فقر ویتامین دِ در زنان و عدم بهبودی زخم ها

به طور قطع تاکنون در رابطه با تاثیر ویتامین D بر پوست شنیده‌اید. یکی از عوارض کمبود ویتامین D در زنان، عدم بهبودی زخم‌ها و خراش‌های ایجاد شده بر روی پوست است. تامین ویتامین دِ در زنان به ترمیم سریع‌تر زخم‌ها و از بین بردن جای آنها کمک کرده و در شرایط جراحی، روند بهبود زخم‌ها را سرعت می‌بخشد.

2) ضعف سیستم ایمنی

یکی از اصلی‌ترین تاثیرات ویتامین دی در بدن زنان، تقویت سیستم ایمنی است. بسیاری از پزشکان معتقدند، در اغلب مواقع کمبود ویتامین D در بانوان ممکن است با مریضی مکرر، سرماخوردگی و عفونت دستگاه تنفسی همراه باشد.

3) علائم کمبود ویتامین d در زنان و ریزش موی سر

ریزش مو نه تنها برای آقایان، بلکه در خانم‌ها نیز امری رایج است. بسیاری از افراد گمان می‌کنند ریزش مو در خانم‌ها امری بعید بوده و در صورت بروز نیز به علت ابتلا به یک بیماری بروز می‌کند؛ در حالی که اینگونه نیست. در اغلب مواقع این مسئله تنها یک علت ساده دارد، فقر ویتامین دی در زنان. البته ریزش مو به دلیل بیماری کبد چرب نیز چندان دور از ذهن نیست؛ از این رو بهتر است برای پی بردن به علت آن حتما با بهترین دکتر کاشت مو در تهران مشورت کنید.

علائم کمبود ویتامین D در زنان

4) بی حالی و خستگی مفرط

شاید ندانید اما از جمله مهم‌ترین علت خستگی و بی حالی در خانم‌های باردار و یا پس از زایمان، کمبود ویتامین دی در زنان شیرده و مادران باردار است. کمبود این ویتامین در بدن زنان می‌تواند آنها را با سردردهای روزانه و یا خستگی مفرط رو به رو کند.

5) دردهای استخوانی به علت کمبود ویتامین D در زنان

ویتامین دی نقش جدی در سلامت استخوان‌ها ایفا می‌کند و نبود آن به میزان کافی، درد استخوان‌ها و کمر درد در زنان را به دنبال خواهد داشت. دقت داشته باشید، درست است که علائم کمبود ویتامین دی در مردان نیز بروز کرده و آقایان نیز ممکن است به دلیل فقر این ویتامین با دردهای استخوانی مواجه شوند، اما این مسئله در بانوان به دلیل تجربه ماهیانه دوره قاعدگی و نیاز به کلسیم بیشتر، بیشتر دیده می‌شود.

برای دریافت اطلاعات بیشتر در این باره، مطالعه مقاله کمبود کدام ویتامین موجب گزگز دست و پا می شود را توصیه می‌کنیم.

6) دردهای شدید شکم در دوره قاعدگی

بسیاری از افراد در طول دوران قاعدگی، درد شدید شکمی را تجربه کرده و از نامنظم بودن روند پریودی در ماه‌های مختلف شکایت می‌کنند. شاید عجیب باشد، اما درد شدید در پریودی در اغلب مواقع به علت کمبود ویتامین D در زنان بروز می‌کند. مصرف این ویتامین در طول دوران قاعدگی و یا قبل از شروع آن، به کاهش التهابات دیواره رخم کمک کرده و به منظم شدن روند شروع و پایان تخمک گذاری رحم منجر می‌شود. پس اگر پریودی نامنظم و یا درد زیادی را تجربه می‌کنید، مصرف ویتامین دی بعد از مشورت با پزشک را فراموش نکنید.

7) افسردگی و فقر ویتامین دی در بدن

شاید برایتان جالب باشد بدانید حدود 60 درصد از بانوانی که به ویژه در فصل زمستان به علت احساس افسردگی به روانشناس مراجعه می‌کنند، تنها مشکلشان فقر ویتامین دی است. پس در جواب این سوال که کمبود ویتامین دی در زنان چه علائمی دارد، می‌توان به احساس غم و افسردگی اشاره کرد.

افسردگی و فقر ویتامین دی در بدن

عوارض کمبود ویتامین دی در خانم ها چیست؟

طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، عوارض کمبود ویتامین دی در زنان باردار، شیرده و یا میانسال بیش از دیگر افراد بوده و می‌تواند شامل موارد زیر باشد.

  • سردرد
  • ریزش مو
  • سرگیجه
  • عفونت روده
  • تعریق شدید
  • فشارخون بالا
  • بیماری سلیاک
  • درد و گرفتگی عضلات
  • تغییرات رفتاری و خلق‌وخو
  • بروز مشکلات گوارشی در بانوان
  • عفونت دستگاه ادراری در خانم‌ها

کمبود ویتامین دی باعث چه بیماری میشود؟

علاوه بر علائم و مشکلاتی که در قسمت‌های قبل به آنها اشاره کردیم، کمبود ویتامین دی در خانم ها، می‌تواند شما را با بیماری‌های جدی‌تری همچون موارد زیر مواجه کنند که تمامی آنها با تامین Vitamin D در بدن، درمان خواهند شد.

  • دیابت
  • بری بری
  • زوال عقل
  • افسردگی
  • بیماری قلبی
  • اختلال نعوظ
  • اسکیزوفرنی
  • سرطان سینه
  • مشکلات روانی
  • پوکی استخوان
  • سرطان پروستات
  • بیماری‌های تنفسی

عوارض کمبود ویتامین دی در خانم ها چیست؟

کمبود ویتامین D در زنان باردار چه اثراتی دارد؟

یکی از نیازهای جنین در شکم مادر، ویتامین دی است است و مقدار قابل توجهی از ویتامین‌های موجود در بدن مادر، در این دوران وارد بدن جنین خواهد شد. به طور کلی کمبود ویتامین d در زنان باردار ممکن است، اتفاقات غیر قابل جبرانی همچون موارد زیر را در پی داشته باشد.

  • زایمان زودرس
  • دیابت بارداری
  • پره اکلامپسی
  • افزایش خطر عفونت
  • مقاومت به انسولین
  • فقر ویتامین دی در زنان باردار و سقط مکرر

فقر ویتامین دی در زنان چگونه درمان می شود؟

اصلی‌ترین روش برای درمان خانگی فقر ویتامین دی در بانوان، قرارگیری در معرض نور خورشید است. بهترین زمان برای دریافت ویتامین دی از آفتاب، بین ساعات 10 تا 11 صبح است. جذب ویتامین دِ در این ساعت برای بدن بسیار آسان‌تر خواهد بود. در صورتی که نمی‌توانید از این طریق نیاز بدن را برطرف کنید، بهتر است به سراغ مصرف مکمل ویتامین دی بروید و در کنار آن خوردن مواد غذایی حاوی این ویتامین را نیز فراموش نکنید.

دقت داشته باشید مصرف این ویتامین باید زیر نظر پزشک انجام شده و به میزان کافی باشد. همانطور که کمبود ویتامین دی، علائم کمبود ویتامین دی در زنان باردار و یا در شرایط عادی را به همراه دارد، افزایش میزان آن نیز در بدن، عوارضی را به همراه خواهد داشت؛ از این رو مصرف خودسرانه آن، به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌شود.

فقر ویتامین دی در زنان چگونه درمان می شود؟

درمان خانگی کمبود ویتامین دی در زنان

حالا که می‌دانید مقدار پایین ویتامین دی در بدن زنان چه عوارضی را به دنبال دارد، می‌توان به روش‌های درمان آن اشاره کرد. جبران سریع کمبود ویتامین d3 از سه طریق ممکن خواهد بود؛ مصرف مکمل، قرار گرفتن در معرض نور خورشید و خوردن مواد غذایی حاوی ویتامین D.

استفاده از مکمل های حاوی ویتامین دی در خانم ها

به طور کلی، از آنجایی که همه افراد نمی‌توانند نیاز بدن به ویتامین E برای زنان و یا ویتامین D را از طریق مواد غذایی برطرف کنند، مصرف مکمل‌های ویتامینی نیز می‌توانند کمک کننده هستند. این ویتامین‌ها در چند دوز مخالف در بازار موجود هستند که شما می‌توانید با توجه به تجویز پزشک، مکمل مناسب را خریداری کنید. لازم به ذکر است پیشنهاد ما برای مصرف مکمل، خرید مکمل‌های بدون مواد نگهدارنده، شکر، نمک، مخمر و طعم دهنده مصنوعی است.

قرار گرفتن زیر نور خورشید

درست است که تابش بیش از اندازه نور خورشید به پوست، می‌تواند موجب ایجاد لک و تیرگی بر روی پوست شود، اما مطمئن باشید قرار گرفتن 10 تا 15 دقیقه در مقابل نور خورشید در درمان کمبود ویتامین دی در خانم‌ها، هیچ یک از این مشکلات را به همراه نخواهد داشت. برای جذب بهتری ویتامین دی از خورشید، می‌تواند ساق پا، ساق دست و شکم را در معرض تابش نور خورشید قرار دهید.

دریافت ویتامین D از مواد غذایی

برخی از مواد غذایی به دلیل ویتامین دی سرشاری که دارند، در کنار استفاده از روش‌های دیگر، نیاز شما را به ویتامین دی تامین خواهند کرد. به طور کلی لبنیات، ماهی‌ها، غلات و مغزها برخی از این مواد غذایی هستند.

برای کمبود ویتامین دی چی بخوریم؟

مصرف برخی از مواد غذایی در طول روز، به دلیل داشتن مقدار زیادی ویتامین D می‌توانند نیاز بدن را به طور کامل برطرف کنند؛ موادی همچون:

  • غلات
  • قارچ
  • شیربادام
  • نخود فرنگی
  • جگر گوساله
  • زرده تخم مرغ
  • ماهی‌ها همچون سالمون یا ساردین
  • لبنیات همچون شیر، ماست یا کره
  • میوه‌هایی مثل آووکادو، انبه و آناناس

آیا کمبود ویتامین دی خطرناک است؟

از آنجایی که کمبود ویتامین دی در زنان می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری‌هایی همچون پوکی استخوان، سرطان، مشکلات تنفسی را افزایش دهد، باید گفت بله؛ کمبود ویتامین دی در بدن زنان خطرناک است. با این‌حال لازم نیست نگران باشید، با کمک گرفتن از روش‌های معرفی شده، درمان کمبود این ویتامین طی مدت زمان کوتاهی امکان پذیر خواهد بود. اگر همچنان نگرانی در اینباره دارید، می‌توانید با کارشناسان ما در این حوزه تماس گرفته از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

آیا کمبود ویتامین دی خطرناک است؟

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با علائم کمبود ویتامین d در زنان صحبت کرده و نحوه جبران این ویتامین در بدن را بیان کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا طی اولین فرصت به سوالات شما پاسخ دهند.

4.5/5 - (4 امتیاز)
Source
darmankadehaalyalemedicinencbi.nlm.nih.gov
Show More

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

14 Comments

  1. والا جلو آفتاب وایمیستیم میسوزیم و پوستون چروک و لک دار میشه. نمیریم جلو آفتاب ویتامین بدنمون کم میشه مجبور میشیم قرص بخوریم. ای بابا

  2. سلام خسته نباشید
    من ۲ هفته کامله سردرد دارم و همش خوابم میاد یا بیدار هم میشم سرگیجه دارم. میتونه علتش کمبود ویتامین D در زنان باشه

  3. سلام دختر من ۱۳ سالشه ضعف شدید داره هر چند وقت که قرص ویتامین دی ۱۰۰۰ میخوره انگار بهتره. ممکنه علت ضعف بدنش کمبود ویتامین دی در دختران باشه؟

    1. سلام دوست عزیز
      اگر آزمایشات شما کمبود ویتامین دی رو نشون دارن، هفته‌ای یک بار و به مدت 8 هفته، قرص ویتامین دی با دوز 50000 مصرف کنید و اگر کمبود ویتامین دی ندارید، مصرف ماهی یک قرص ویتامین دی با دوز 50000 کافی است.

  4. دختر من ۱۰ سالشه و آزمایش نشون داده کمبود ویتامین دی داره ولی اصلا قرص نمیخوره
    شربت دی هم هست؟
    حتی اصلا آمپول؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Back to top button