درمان آبله مرغان کودکان در خانه

آبله مرغان کودک تا چند روز واگیر دارد؟

به طور قطع شما نیز در دوران کودکی با بیماری آبله مرغان رو به رو شده و یا ابتلا به آن را در اطرافیان دیده‌اید. این بیماری در دسته بیماری‌های واگیردار و ویروسی به قرار می‌گیرد و می‌تواند از افراد مبتلا به افراد سالم منتقل شده و افراد را درگیر کند. در صورت ابتلا به این بیماری، فرد با خارش پوست و بثورات پوستی رو به رو خواهد شد که بسیار آزاردهنده است.

از آنجایی که آبله مرغان در همه افراد و به ویژه در کودکان بسیار رایج است، در ادامه قصد داریم اطلاعات کاملی را در این باره با شما به اشتراک بگذاریم. لازم به ذکر است شما باید در صورت مشاهده علائم نخست بیماری، حتما به بهترین متخصص عفونی در تهران مراجعه کنید.

آبله مرغان چیست؟

آبله مرغان کودکان در نتیجه مواجهه با ویروس واریسلا زوستر (VZV) خود را نشان خواهد داد. اغلب افراد در کودکی به این بیماری ویروسی مبتلا می‌شوند؛ اما ممکن است در بزرگسالی نیز دیده شود که شدت این بیماری در بزرگسالی بیشتر خواهد بود. به طور کلی در صورتی که ویروس بیماری وارد بدنتان شده، تا نهایت 21 روز تمام علائم آن را مشاهده خواهید کرد و بعد از 10 روز بهبودی حاصل می‌شود.

در صورت ابتلا به بیماری، نخست بر آمدگی‌های کوچکی را بر روی پوست مشاهده خواهید کرد که بعد از چند روز شکل جوش به خود می‌گیرند و شروع به خارش می‌کنند. تعداد این بر آمدگی‌ها اغلب به 250 تا 500 عدد می‌رسد. این بر آمدگی‌ها در مرحله نخست بر روی صورت، پشت بدن و سینه دیده می‌شوند و سپس کل بدن را پر می‌کنند.

علائم آبله مرغان در کودکان

به طور کلی علائم این بیماری در دو مرحله بروز می‌کنند و در مرحله نخست با نشانه‌های زیر خود را نشان خواهد داد.

  • سردرد
  • کاهش اشتها
  • درد مفصلی و یا عضلانی
  • سرفه و یا آبریزش بینی خفیف
  • خستگی، بی حالی و ناخوش احوالی
  • تب زیر 39 درجه سانتیگراد که 3 تا 5 روز ادامه داشته باشد

علائم بیماری آبله مرغان

در مرحله دوم بیماری، علائم زیر بروز خواهند کرد:

  • بثورات و برآمدگی‌های پوستی همراه با خارش که در افراد مختلف شکل متفاوتی داشته و ممکن است در نواحی مختلف بدن، به ویژه اطراف اندام تناسلی و بر روی صورت پدیدار شوند.
  • تبدیل برآمدگی‌های پوستی به تاول و بهبود آنها بعد از گذشت 3 تا 5 روز که برخی زودتر و برخی دیرتر بهبود پیدا می‌کنند.
  • دلمه‌ها و پوسته‌های ایجاد شده بر روی برآمدگی‌ها که بعد از یک هفته محو می‌شوند.

علل آبله مرغان در کودکان

به طور کلی فرد از طریق تماس پوستی و مستقیم با بثورات فرد بیمار و یا از طریق تنفس هوای آلوده می‌تواند به آبله مرغان مبتلا شود. زمانی که فرد بیمار سرفه یا عطسه می‌کند، ویروس در فضا منتشر شده و هر فردی که آن هوا را وارد بدن خود کند، به بیماری مبتلا می‌شود. در صورتی که شما در فضایی هستید که کودکان زیادی اطرافتان هستند و یا واکسن این بیماری را دریافت نکرده‌اید، احتمال دارد به بیماری مبتلا شوید.

لازم به ذکر است حتی اگر شما یک بار به این بیماری مبتلا شده باشید، به این معنا نیست که از آن مصون هستید و در صورتی که در فضایی آلوده قرار گیرید، امکان ابتلا مجدد وجود دارد. البته این مسئله چندان رایج نیست.

عوارض آبله مرغان

آبله مرغان اگر به تنهایی بروز کند بسیار خفیف بوده و در صورتی که فرد واکسینه شده باشد، با علائم کمی مواجه می‌شود؛ اما در افرادی که واکسینه نشده‌اند، افراد مبتلا به بیماری و یا کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، با شدت زیادی بروز می‌کند. به طور کلی از جمله عوارض آبله مرغان کودکان می‌توان موارد زیر را معرفی کرد.

  • ابتلا به سندرم ری در کودکان و نوجوانانی که در دوران ابتلا به بیماری آسپرین مصرف کرده‌اند
  • عفونت پوستی باکتریایی
  • آنسفالیت (التهاب مغزی)
  • سندرم شوک سمی
  • عفونت بافت‌های نرم
  • ذات الریه (پنومونی)
  • عفونت استخوان‌ها
  • کمبود آب در بدن
  • عفونت مفصلی
  • بیماری زونا

عوارض آبله مرغان

شاید ندانید اما بیماری زونا نیز می‌تواند از عوارض آبله مرغان باشد و در صورتی که بعد از بهبود بیماری، ویروس در سیستم عصبی فرد باقی بماند، بعد از گذشت چند سال بیماری زونا را در پی خواهد داشت. زونا می‌تواند موجب به وجود آمدن برآمدگی‌های دردناک بر روی بدن شده و حتی بعد از آنکه تاول‌ها بهبود پیدا کنند، درد این نواحی همچنان ادامه داشته باشد. البته باید گفت این علائم در افراد بزرگسال و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند با شدت بیشتری بروز می‌کند؛ اما درد تاول‌ها کوتاه مدت خواهد بود.

فواید آبله مرغان

ابتلا به این بیماری فایده و یا مزایا چندانی ندارد و تنها می‌تواند بدن فرد را در مقابل ویروس مقاوم کرده و مانند یک واکسن عمل کند. اغلب افرادی که در کودکی و یک بار به آبله مرغان مبتلا می‌شوند برای بار دوم آن را تجربه نخواهند کرد و ایمنی کاملی در برابر آن خواهند داشت.

تشخیص آبله مرغان در کودکان

اصلی‌ترین روش تشخیص این بیماری توسط متخصصان مشاهده بثورات پوستی است و پزشک با مشاهده علائم ظاهری بیماری به مشکل پی برده و دارو و مواد شوینده پوست مناسبی را تجویز می‌کند. برخی مواقع ممکن است فرد تنها خارش و قرمزی پوست را مشاهده کرده و به پزشک مراجعه کند. در این مواقع از آزمایش خون برای تشخیص بیماری و پی بردن به علت خارش و قرمز شدن پوست استفاده می‌شود.

شکل جوشهای آبله مرغان

برای تشخیص آبله مرغان، مهم ترین نکته آن است که بدانید «جوش های آبله مرغان چه شکلی است؟» در جواب باید بگوییم، مشخصه اصلی جوش های آبله مرغان بر آمدگی کوچک پوست همراه با خارش است. این برآمدگی‌ها زمینه صورتی داشته و شبیه به تاول هستند و بعد از مدتی به پوسته‌های قهوه‌ای و خشک تبدیل می‌شوند.

درمان خانگی ابله مرغان

درمان خانگی آبله مرغان در کودکان

در این مسئله که شما بعد از ابتلا به آبله مرغان باید به پزشک مراجعه کنید شکی نیست، اما برای آنکه روند درمان بیماری را سرعت ببخشید می‌توانید از راهکارهای خانگی نیز استفاده کنید. یکی از اصلی ترین توصیه‌هایی که ما در زمینه درمان خانگی این بیماری مطرح می‌کنیم، مصرف آب به میزان کافی است. همانطور که گفته این ویروس کم آبی را به دنبال خواهد داشت؛ از این رو مصرف آب به میزان کافی شما را از کم آبی دور خواهد کرد.

همچنین برای آنکه خارش بدن موجب زخم شدن پوست کودکتان نشود، بهتر است ناخن او را کوتاه کرده و از دستکش برای پوشاندن ناخن‌های او استفاده کنید. برای آنکه خارش بدن نیز کاهش پیدا کند می‌توانید از کرم‌های مرطوب کننده و خنک کننده استفاده نمایید و مصرف مکمل‌های ویتامین را فراموش نکنید.

درمان سریع آبله مرغان کودکان

برای درمان آبله مرغان در کودکان، باید دوره درمان آن را کامل کرده و از خارش و یا کندن جوش‌ها خودداری نمود. در صورتی که خارش بدن زیاد است، پزشک اغلب برای کاهش این مشکل، یک دارو آنتی هیستامین تجویز می‌کند. اما درمان این بیماری در بزرگسالان کمی متفاوت خواهد بود.

برای آبله مرغان چی بخوریم؟

از آنجایی که این بیماری در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند با شدت زیادی بروز می‌کند، شما باید دوران بهبودی، از مواد غذایی سالم استفاده کرده و سیستم ایمنی را بهبود ببخشید. به طور کلی بهتر است به سراغ مواد غذایی و خوراکی‌هایی بروید که آب زیادی وارد یدنتان می‌کنند و به کاهش عفونت در بدن کمک خواهند کرد. میوه‌ها و سبزیجات به دلیل آنکه حاوی ویتامین، مواد معدنی و آنتی اکسیدان هستند می‌توانند برای درمان این بیماری موثر واقع شوند. به طور کلی مواد غذایی زیر در بهبود بیماری مفید واقع خواهند شد.

  • ماست
  • انواع ماهی
  • قارچ شیتاکه
  • سوپ هویچ و سبزیجات
  • گوشت گاو، مرغ، بره و بوقلمون
  • سبزیجاتی مانند فلفل دلمه، شاهی، کلم‌پیچ، کلم بروکلی و اسفناج
  • میوه‌هایی چون زردآلو، آلبالو، آناناس، پاپایا، سیب، انجیر، گلابی و انبه

آبله مرغان چند روز طول میکشد؟

درمان آبله مرغان کودکان در طب سنتی

لوسیون و کرم‌هایی که دارای کالامین هستند، خاصیت تسکین دهندگی دارند و بدون نسخه نیز قابل خریداری هستند. به جای استفاده از کرم، می‌توانید به سراغ عسل و یا چای بابونه نیز بروید. این دو با داشتن خاصیت تسکین دهندگی خود، به کاهش خارش پوست کمک می‌کنند.

شما می‌توانید دو کیسه چای بابونه را دم کرده و بعد از خنک شدن، یک پارچه کوچک را به چای آغشته کرده و به آرامی آن را بر روی بثورات بمالید و بعد از چند دقیقه پوست را با استفاده از یک حوله نرم خشک کنید. از آنجایی که بابونه خاصیت ضد عفونی و ضد التهابی دارد در کاهش دوره درمان بیماری موثر خواهد بود.

درمان گیاهی آبله مرغان

یکی از روش‌های گیاهی که برای درمان بثورات پوستی مورد استفاده قرار می‌گیرد، قرار دادن 2 تا 3 کرم گل همیشه بهار بر روی پوست است تا خارش و سوزش پوست کاهش پیدا کند. از سوی دیگر روی، ویتامین دی و انواع توت می‎‌توانند ویروس‌ها را غیر فعال کرده و از این طریق به کاهش علائم کمک کنند. پس در دوران درمان، مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین دی را افزایش دهید.

درمان خارش آبله مرغان

اصلی‌ترین و آزاردهنده‌ترین نشانه آبله مرغان، خارش است که می‌تواند با بکارگیری راهکارهای زیر آن را رفع نمود.

  • رعایت بایدها و نبایدهای آبله مرغان که پزشک توصیه می‌کند
  • بکارگیری روش‌های خانگی همچون استفاده از چای بابونه
  • استفاده از شوینده‌های پوستی که پزشک تجویز می‌کند
  • حمام کردن با آب ولرم و یا استفاده از جوش شیرین
  • لوسیون‌های حاوی کالامین
  • استفاده از عسل

برای آبله مرغان چی خوبه؟

همانطور که گفته شد آبله مرغان در کودکان دارای یک دوره درمانی است که برای بهبود بیماری، این دوره درمانی باید به پایان برسد و راهکارهایی نیز که بیان شد، تنها برای کاهش علائم بیماری و شدت آن هستند. شما می‌توانید برای کم شدن نشانه‌های بیماری از لوسیون‌های ضد خارش، مواد غذایی پیشنهادی و یا شوینده‌های توصیه شده توسط پزشک استفاده کنید.

آبله مرغان تا چند روز واگیر دارد؟

در جواب این سوال باید بگوییم، متاسفانه آبله مرغان کودک به شدت مسری بوده و دو روز قبل از ابتلا به بیماری و تا زمانی که تاول‌ها خشک شوند می‌تواند واگیر داشته باشد و اطرافیان را درگیر کند. فاصله بین ابتلا به بیماری تا خشک شدن تاول‌ها، تقریبا 10 تا 14 روز خواهد بود.

مدت زمان خوب شدن آبله مرغان در کودکان

به طور کلی مدت زمان بیماری در همه افراد به یک اندازه نبوده و می‌تواند متفاوت باشد، اما در اغلب افراد سه مرحله برجسته شدن پوست، به وجود آمدن تاول و پوسته پوسته شدن برجستگی‌ها، 5 تا 14 روز زمان می‌خواهد. طی این مدت افراد بهتر است کمتر با بیماران در ارتباط باشند تا ویروس را دریافت نکنند.

پیشگیری از آبله مرغان کودک

اصلی‌ترین راه پیشگیری از آبله مرغان در کودکان، تزریق به موقع واکسن و در دو دوز است. مطابق تحقیقاتی که در مرکز پیشگیری و کنترل بیماری‌ها در آمریکا انجام شده، در صورتی که افراد هر دو دوز واکسن را دریافت کنند، ایمنی بسیار خوبی در برابر بیماری داشته و در صورت ابتلا نیز علائم بیماری را بسیار خفیف تجربه می‌کنند و این مسئله در 98 درصد بیماران صادق است.

واکسن آبله مرغان

درست است که واکسن نمی‌تواند به طور کامل از ابتلا به بیماری جلوگیری کند، اما در کاهش علائم و نشانه‌های بیماری نقش جدی خواهد داشت؛ از این رو هر زمان که برای دریافت واکسن اقدام کنید کارتان درست بوده و به اصطلاح «جلوی ضرر را از هر جا بگیرید منفعت است». به طور کلی شرایط تزریق واکسن به عبارت زیر است.

  • بهترین زمان تزریق این واکسن در دوران کودکی است. کودک شما باید در سن 4 تا 6 سالگی و 12 تا 15 سالگی واکسن را دریافت کند.
  • بزرگسالان، افراد بالغ و کسانی که بالای 13 سال سن دارند، باید هر دو دوز واکسن را با فاصله 4 تا 8 هفته دریافت نمایند.
  • افراد زیر 12 سال که هیچ کدام از دوزهای واکسن را دریافت نکرده‌اند، لازم است در اسرع وقت هر دو دوز این واکسن را با فاصله 12 هفته تا 3 ماه تزریق کنند.
  • دریافت واکسن در برخی از افراد همچون، مربی‌های مراقب کودکان، خانم های حامله، پدرها و مادرها، معلمان، پرسنل نظامی، کارکنان مراکز بهداشت، مسافران بین المللی و… به دلیل احتمال قرارگیری در فضاهای آلوده، ضروری است.
  • در صورتی که پزشک تایید کند، می‌توان واکسن سرخچه، اوریون و یا سرخک را با واکسن آبله مرغان کودک ترکیب کرده و تزریق کرد. دقت داشته باشید که این کار ممکن است در برخی از افراد عوارضی را به دنبال داشته باشد؛ از این رو انجام این کار بدون مشورت با پزشک، تاثیرات جبران ناپذیری خواهد داشت.

واکسن آبله مرغان

در صورتی که نیاز به مشورت و دریافت مشاوره رایگان در این حوزه دارید می‌توانید با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با بیماری آبله مرغان کودکان صحبت کرده و اطلاعات کاملی را در این باره با شما به اشتراک بگذاریم. همانطور که گفته شد شما باید به محض مشاهده علائم بیماری به پزشک مراجعه کنید و در صورتی که متخصصی را در این حوزه نمی‌شناسید، پیشنهاد می‌شود لیست بهترین پزشکان را در سایت دکتر گویا مشاهده کنید. همچنین اگر سوالی در این حوزه دارید می‌توانید آن را در قسمت دیدگاه‌ها مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت به آن پاسخ دهند.

2.9/5 - (7 امتیاز)
منبع
paziresh24darmankademayoclinicnhs
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫5 دیدگاه ها

  1. سلام میشه راهنمایی کنید
    دخترم در موقع شستشو بدنش با شوینده های پوستی احساس درد میکنه و نمیزاره بدنشو بشوریم. اگه از این شوینده ها استفاده نکنیم جای لک ها روی بدنش میمونه؟

  2. سلام
    دحتر من تو 3 سالگی یه بار آبله مرغان گرفته و باز الان تو 8 سالگی یه بار دیگه گرفته. طبیعیه؟

  3. سلام وقت بخیر
    حدودا یه هفته از بهبود آبله مرغان پسرم میگذره ولی اتفاق غیر عادی که افتاده تشنگی شدیده. خیلی آب میخوره ولی میزان ادرارش خیلی کمه. یه هفتس همینطوره، چیکار باید بکنم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا