جلوگیری از خراب شدن دندان در شیردهی

چرا در شیردهی دندان‌ ها خراب می شوند؟

خراب شدن دندان در شیردهی میان خانم‌هایی که به تازگی زایمان کرده‌اند بسیار رایج بوده که علل مشخصی دارد و با دانستن علت و روش‌های پیشگیری از آن، می‌توان از درد و آسیب دیدن دندان‌ها و لثه جلوگیری کرد. در صورتی که این مشکل را تجربه کردید با انجام اقدامات درمانی، خواهید توانست از بدتر شدن وضعیت دندان‌ها و یا درگیر شدن دیگر دندان‌ها با آسیب جلوگیری کنید. پیشنهاد می‌شود در صورتی که با درد دندان دست و پنجه نرم می‌کنید، درمان را به وقت دیگری موکول نکرده و هر چه سریع‌تر به بهترین دندانپزشک در تهران مراجعه کنید.

علائم پوسیدگی دندان در شیردهی

یکی از علائم هشداردهنده‌ای که به شما در رابطه با پوسیدگی و خراب شدن دندان در شیردهی هشدار می‌دهد، زرد شدن بیش از اندازه دندان‌ها است. مرحله بعدی که بعد از زرد شدن دندان‌ها نمایان می‌شود، بد بو شدن دهان، دندان درد، به وجود آمدن لکه‌های قهوه‌ای و یا سیاه بر روی دندان‌ها و در آخر تورم و التهاب لثه‌ها است. در صورتی که هر یک از علائم ذکر شده را مشاهده کردید می‌توانید به پوسیدگی دندان‌ها پی برده و به دندانپزشک مراجعه کنید.

علائم پوسیدگی دندان در شیردهی

عوامل موثر در خراب شدن دندان در شیردهی

یکی از سوالاتی که برای خانم‌های بارداری پیش می‌آید آن است که چرا در شیردهی دندان‌ها خراب می شوند؟در جواب باید بگوییم برخی از دلایل علمی این مسئله را ثابت کرده‌اند که شرایط و اقدامات مادر قبل و بعد زایمان و شرایط جسمانی او تاثیر مستقیم بر روی خراب شدن دندان در شیردهی دارد.

خراب شدن دندان در شیردهی به علت تغییر هورمون ها

طی دوران بارداری میزان هورمون استروژن و پروژسترون در بدن خانم‌ها بیشتر شده و این مسئله موجب افزایش اسید در دهان می‌شود. این مسئله در نهایت منجر به التهابات لثه، خراب شدن دندان‌ها، خونریزی، قرمزی لثه‌ها و درد دندان در شیردهی خواهد شد و در صورت عدم درمان، به مرور بافت لثه تحلیل پیدا خواهد کرد.

تاثیر رژیم غذایی بر خراب شدن دندان در شیردهی

دندان‌ها برای سالم ماندن نیاز به کلسیم دارند، اما از آنجایی که در دوران حاملگی جنین مقدار زیادی از کلسیم بدن مادر را برای رشد می‌گیرد، میزان کلسیم در بدن مادر تا حد زیادی کاهش پیدا می‌کند. در این مواقع مادر باید با مصرف مواد غذایی دارای کلسیم، میزان این ماده را در بدن به حد مورد نیاز برساند.

به طور کلی یک خانم باردار روزانه به 1000 میلی گرم کلسیم نیاز دارد که با مصرف موادی چون سویا، ماهی، سبزیجات، لبنیات و غلات، می‌توان بدن را از این ماده بی نیاز کرد. همچنین در کنار مصرف این مواد، لازم است میوه‌ها و آب فراوان را، در برنامه روزانه خود قرار دهید. این گونه می‌توان از بیماری و التهاب لثه نیز جلوگیری کرد.

رژیم غذایی و خراب شدن دندان در شیردهی

ویار در دوران بارداری

بسیاری از بانوان در دوران بارداری ویار مواد غذایی به خصوصی را دارند. برخی از خانم‌ها به غذاهای ترش و برخی به مواد غذایی شیرین علاقه پیدا می‌کنند. هر دو این مواد در صورتی که بیش از اندازه مصرف شوند و بعد از مصرف دهان شسته نشود، موجب نابودی دندان‌ها خواهند شد. اگر این مواد را نیز مصرف کردید لازم است به طور مرتب از مسواک استفاده کرده و دهان‌شویه را بکار بگیرید.

استفراغ در دوران بارداری

خطر خراب شدن دندان در مادرانی که طی دوران حاملگی استفراغ و حالت تهوع را تجربه می‌کنند بیشتر است. استفراغ موجب بالا آمدن اسید معده شده و زمانی که این اسید بر روی دندان باقی می‌ماند، به مرور موجب از بین رفتن مینای دندان شده و در نهایت خراب شدن دندان در شیردهی را به دنبال خواهد داشت. در صورت داشتن استفراغ، کمی بعد دهان و دندان خود را شسته و یک ساعت بعد مسواک بزنید و از خطر پوسیدگی دندان‌ها در امان باشید.

اثر لق شدن دندان بر پوسیدگی دندان در شیردهی

برخی مواقع مادران در دوران بارداری با لق شدن دندان‌هایشان مواجه می‌شوند که این مسئله در بیشتر مواقع بعد از زایمان برطرف خواهد شد. در صورتی که این مشکل ادامه پیدا کند موجب افتادن دندان‌ها و یا پوسیدگی خواهد شد؛ از این رو بهتر است به محض آنکه متوجه لقی دندان‌های خود شدید به پزشک مراجعه کنید.

رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان

طی دوران بارداری، مادران به دلیل استرس زیاد و یا سختی‌هایی که در ماه‌های اول تحمل می‌کنند ممکن است از رعایت بهداشت دهان و دندان و استفاده از نخ دندان، مسواک و دهان شویه غافل شوند. این مسئله نه تنها موجب خراب شدن دندان در شیردهی می‌شود، بلکه زرد شدن و التهاب لثه را به دنبال خواهد داشت.

رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان و خراب شدن دندان

دندان قروچه و خراب شدن دندان

خانم‌های باردار در دوران حاملگی، دچار تنش و  استرس بسیار زیادی می‌شوند. این مسئله موجب می‌شود فرد در خواب دندان قروچه کرده و حتی بعد از بیدار شدن از خواب، درد سر و گردن را تجربه کند. به مرور افرادی که عادت به دندان قروچه دارند، دچار خراب شدن دندان در شیردهی و دندان درد خواهند شد. برای جلوگیری از این مشکل هر کاری لازم است برای ترک عادت دندان قروچه انجام دهید و در صورت نیاز از محافظ دندان استفاده کنید.

درست کردن دندان در شیردهی

برای درمان عفونت و خراب شدن دندان در شیردهی باید از آنتی بیوتیک‌ها کمک گرفته شود که تنها بخشی از این داروها برای خانم‌های باردار مجاز به شمار می‌آیند. دو نوع از پلی سیلین‌ها همچون آموکسی سیلین و آمپی سیلین و یک مورد سفالوسپورین با نام سفالکسین از جمله آنتی بیوتیک برای عفونت دندان در شیردهی به شمار می‌آیند.

بعد از آن می‌توان به سراغ روش‌های درمانی دیگری همچون کشیدن دندان در شیردهی و یا عصب کشی رفت. طبق تحقیقات انجام شده در این زمینه، عصب کشی و یا کشیدن دندان در این دوران مشکلی را ایجاد نخواهند کرد؛ اما روش‌های دیگری همچون پر کردن دندان ممکن است عوارض نه چندان جدی را برای مادر و جینین در پی داشته باشد.

عوارض داروی بی حسی دندان در شیردهی

بسیاری از خانم‌ها هنگام مراجعه به دندانپزشک، از این مشکل ترس دارند که استفاده از مواد بی‌حس کننده تاثیر بدی بر روی دندان بگذارد. برای آنکه نگرانی شما را از این بابت بکاهیم، باید بگوییم بوپیواکائین، لیدوکائین و نووکائین از جمله داروهای سر کننده‌ای هستند که تنها بر روی اعصاب اطراف دندان تاثیر می‌گذارند و بر روی شیر مادر و سلامت مادر تاثیری ندارند. هیچ یک از این مواد از جمله اسپری لیدوکائین دندان در شیردهی مشکلی ایجاد نخواهند کرد.

از بابت گاز اکسید نیتروژن که بر روی دندان قرار می‌گیرد نیز نگران نباشید. این گاز سریع از بدن خارج شده و بر روی جنین تاثیر نامطلوبی نمی‌گذارد. البته هنوز در رابطه با عوارض داروی بی‌حسی در دوران بارداری بحث بسیار است، اما درمان دندان درد در بارداری و شیردهی، بهتر است بدون استفاده از این مواد انجام شود.

عوارض داروی بی حسی دندان در شیردهی

روش های پیشگیری از پوسیدگی دندان در شیردهی

برای آنکه بتوانید قبل از بروز دندان درد و خراب شدن دندان در شیردهی از این مشکل پیشگیری کنید، لازم است چند نکته ساده را مورد توجه قرار دهید؛ همچون:

✔️2 بار مسواک در روز

✔️مصرف دهان شویه

✔️استفاده از نخ دندان

✔️مصرف مواد غذایی دارای کلسیم

✔️خودداری از مسواک زدن بلافاصله بعد از استفراغ

✔️افزایش میزان مصرف فسفر و ویتامین دی برای جذب بهتر کلسیم

✔️چکاپ دوره‌ای دندان‌ها طی دوران بارداری و شیردهی

✔️رفع مشکلات دندانی قبل از حاملگی

مسکن مجاز دندان درد در شیردهی

اولین راهی که برای درمان خانگی عفونت دندان در شیردهی مورد استفاده قرار می‌گیرد مصرف مسکن است؛ اما افراد باردار مجاز به مصرف هر نوع مسکنی نبوده و نباید بدون مشورت با پزشک به سراغ مصرف دارو بروند. داروها مستقیم بر روی شیر مادر تاثیر خواهند گذاشت؛ از این رو این مواد باید با احتیاط مصرف شوند.

پزشکان مصرف استامینوفن و ایبوپروفن را به صورت روزانه حداکثر 2 دوز مجاز می‌دانند و داروی ناپروکسن را نیز تنها برای مصرف کوتاه مدت مجاز می‌دانند. برای اطمینان نیز می‌توانید قبل از مصرف دارو، با پزشک مورد نظر خود مشورت کنید.

مسکن مجاز دندان درد در شیردهی

درمان پوسیدگی دندان پس از زایمان

التهاب لثه، عصب کشی و یا کشیدن دندان در هر زمانی ضروری بوده و موجب جلوگیری از درگیری دیگر دندان‌ها با پوسیدگی می‌شود. درست است که متخصصان پیشنهاد می‌کنند انجام کارهای پزشکی غیر ضروری همچون ارتودنسی دندان، لمینت، ایمپلنت، جرم گیری و بلیچینگ دندان را به بعد از به دنیا آمدن فرزندتان موکول کنید؛ اما برای آنکه با آسیب جدی‌تری رو به رو نشوید، انجام اقدامات ضروری را به تعویق نیاندازید.

به طور کلی دندانپزشکی در شیردهی نی نی سایت و تجربیات افراد نیز این مسئله را تایید می‌کند که عدم پیگیری مشکلات جدی دندانی و موکول آنها تا بعد از زایمان، جدی‌تر می‌شود. البته برخی از پزشکان پیشنهاد می‌کنند به دلیل وجود جیوه درون آمالگام که برای پر کردن دندان استفاده می‌شود، عملیات پر کردن دندان را بعد از زایمان انجام دهید.

درست است که مقداری از این جیوه وارد بدن مادر می‌شود و ممکن است بر روی شیر او تاثیر بگذارد؛ اما میزان تاثیر آن بسیار کم است. در کنار خراب شدن دندان در شیردهی لازم است التهاب و تورم لثه را نیز جدی بگیرید؛ چراکه تعداد خانم‌های بارداری که به التهاب لثه دچار می‌شوند دو برابر دیگر افراد است.

ضرورت جلوگیری از خراب شدن دندان در شیردهی

بسیاری از خانم‌ها بعد از زایمان کمتر به سلامت خود اهمیت داده و سلامت و حال خوب خود را وابسته به حال خوب نوزادان می‌دانند. درست است که نوزاد به مراقبت زیادی نیاز دارد، اما شما به عنوان یک مادر تا زمانی که حالتان خوب نباشد و مسائل متعددی همچون دندان درد شما را اذیت کند، حال خوبی نداشته و نمی‌توانید حال خوب نیز نوزاد خود انتقال دهید. پس لازم است بحث حال روحی و سلامت جسمانی خود را جدی بگیرید.

چرا در دوران شیردهی دندان ها خراب می شوند؟

کودک در شکم مادر و بعد از تولد، به کلسیم زیادی نیاز دارد و کلسیم مورد نیاز خود را از بدن مادر تامین خواهد کرد. مادر در این دوران حدود 5 درصد از توده استخوانی خود را از دست داده و در نهایت کمبود کلسیم در بدن موجب التهاب لثه و ابتلا به بیماری پریودنتال خواهد شد. در کنار مصرف مواد غذایی و یا مکمل کلسیم به میزان کافی، لازم است مصرف مکمل و مواد غذایی حاوی ویتامین D و K را نیز مورد توجه قرار دهید.

چرا در دوران شیردهی دندان ها خراب می شوند؟

باورهای غلط درباره خراب شدن دندان در شیردهی

بسیاری از افراد بر این باورند که مراجعه به پزشک موجب آسیب به جنین داخل شکم مادر شده و اشعه ایکس و یا سایر روش‌های پزشکی موجب به خطر افتادن سلامت جنین خواهند شد. در این مواقع ما به مادران می‌گوییم درست است که شما باید به خطرات احتمالی روش‌هایی که بکار می‌گیرید توجه کنید، اما سلامت دندان‌های شما نیز به اندازه توجه به آسیب‌ها اهمیت دارد.

برخی از خانم‌های بارداری در این دوران به سراغ مصرف مواد غذایی پیشنهاد شده و خانگی می‌روند که از تاثیر و خطرات آن برای جنین خود اطلاعی ندارند. به طور کلی بهترین روش، مراجعه به پزشک و مصرف دارو و آنتی بیوتیک مناسب است.

آیا پوسیدگی دندان در دوران شیردهی قابل پیشگیری و درمان است؟

بله؛ همانطور که گفته شد علل پوسیدگی و خراب شدن دندان در شیردهی کاملا واضح بوده و در صورتی که فرد با توجه به نکات مطرح شده رفتار کند و برخی از اقدامات ساده را بکار بگیرد، خواهد توانست از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. همچنین درمان پوسیدگی دندان در شیردهی نیز با مراجعه به پزشک ممکن خواهد بود و پزشک با توجه به مسئله بارداری شما از روش و داروهای درست برای درمان و بی حسی دندان‌های آسیب دیده استفاده خواهد کرد.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در رابطه با علت، درمان و جلوگیری از خراب شدن دندان در شیردهی با شما به اشتراک بگذاریم. همانطور که اشاره کردیم در هنگام مواجهه با درد دندان در شیردهی، مراجعه به پزشک ضروری است، از این رو پیشنهاد می‌شود این کار را به تعویق نیاندازید. در صورتی که متخصصی را در این حوزه نمی‌شناسید، می‌توانید لیست بهترین متخصصان را در سایت دکتر گویا، مشاهده نمایید. همچنین اگر سوالی در رابطه با این مقاله دارید می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید و یا با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

5/5 - (1 امتیاز)
منبع
toranjdentaldoctoretorootsonwhytedentaldrqdental
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دکمه بازگشت به بالا