سرماخوردگی در بارداری خطر دارد؟
درمان خانگی بی ضرر سرماخوردگی در بارداری
اغلب افراد سرماخوردگی را یک بیماری بیخطر میدانند که علائم آن طی مدت زمانی کوتاه از بین رفته و نمیتواند عوارض چندانی به دنبال داشته باشد. شاید این تصور در حالت عادی و برای افراد دارای سیستم ایمنی قوی درست باشد، اما در رابطه با سرماخوردگی در بارداری، این مسئله میتواند کمی متفاوتتر باشد. سرماخوردگی در دوران حاملگی ممکن است با تشدید علائم همراه بوده و موجب افزایش میزان هورمون پروژسترون در بدن مادر شود؛ اما سوال اینجاست، آیا ابتلا به سرماخوردگی در دوران بارداری خطرناک است؟ بهترین پزشک زنان در تهران به این سوال پاسخ خواهد داد.
علائم سرماخوردگی در بارداری
شاید برایتان جالب باشد بدانید از آنجایی که برخی از علائم حاملگی اغلب شبیه به سرماخوردگی است، بسیاری از مادران ممکن است علائم این دو اتفاق را با یکدیگر اشتباه بگیرند، اما به طور کلی لازم است در صورت مشاهده نشانههای سرماخوردگی در دوران بارداری، همچون موارد زیر، احتمال درگیری با سرماخوردگی را در ذهن داشته و برای درمان اقدام کنید.
- گلودرد
- سردرد
- بدن درد
- خستگی
- تب خفیف
- سرفه کردن
- عطسه کردن
- آبریزش یا گرفتگی بینی
علت سرماخوردگی در زنان باردار
همانطور که در مقاله «درمان سریع سرماخوردگی در بارداری نی نی سایت» اشاره شده، به طور کلی علت سرماخوردگی چه در افراد عادی و چه در خانمهای باردار، انتقال رینو ویروس از فردی به فرد دیگر است. این ویروس اغلب با علائم شدیدی همراه نخواهد بود، اما در خانمهای بارداری که از سیستم ایمنی ضعیفی برخودار هستند، ممکن است با شدت زیادی خود را نشان دهد.
سرماخوردگی در بارداری خطرناک است؟
درگیری با سرماخوردگی در حاملگی به خودی خود، چندان خطرناک نیست و تنها در صورتی میتواند خطرآفرین باشد که مادر با علائم شدید همچون تب بالای 40 درجه مواجه بوده و یا برای درمان سریعتر بیماری، به سراغ داروهای غیر مجاز در بارداری برود.
روش های درمان سرماخوردگی در بارداری
راههای متفاوتی برای درمان سریع سرماخوردگی در بارداری وجود دارد که شما باید بعد از مشورت با پزشک، بهترین و موثرترین راه برای درمان سرما خوردگی در بارداری را بکار بگیرید. اغلب خانمها به محض بروز علائم سرماخوردگی، شروع به مصرف داروهای بدون نسخه میکنند و شاید نمیدانند، مصرف هر گونه دارو در این دوران، نه تنها میتواند بر روی مادر، بلکه بر روی جنین نیز تاثیر بگذارد.
به همین خاطر است که توصیه میشود با مراجعه به پزشک، تلاش شود با استفاده از روشهای غیر دارویی و خانگی، از دوره این بیماری گذر کرد. به طور کلی انواع روشهای درمانی سرماخوردگی بارداری را میتوان به عبارت زیر دانست:
درمان خانگی سرماخوردگی بارداری
درمان سرماخوردگی در بارداری در خانه با انجام چند اقدام ساده بسیار آسان بوده و در صورتی که طبق دستور پزشک عمل شود، میتواند تا حد زیادی در کاهش علائم سرماخوردگی موثر باشد. به طور کلی درمان خانگی سرماخوردگی در حاملگی عبارتند از:
- مایعات زیادی مصرف کنید و در طول روز، مقدار زیادی آب، آب میوه طبیعی در در صورت توصیه پزشک، چای گیاهی بنوشید.
- به بدن خود زمان بدهید و مدت زیادی استراحت کنید تا انرژی خود را به دست آورید.
- پس از مشورت با پزشک، میتوانید از داروهای طبیعی همچون سیر، زنجبیل و یا عسل استفاده کنید.
- اگر کیپ شدن بینی، شما را اذیت میکند میتوانید از درمان خانگی گرفتگی بینی استفاده کرده و با قطره بینی نمکی، مجاری تنفسی را شستشو دهید.
- غرغره کردن آب و نمک به شما در درمان سرفه و گلودرد کمک خواهد کرد.
- با آب گرم حمام کنید و حتما طی این مدت، از دستگاه بخور و رطوبت ساز استفاده نمایید.
- به سراغ میوههای حاوی ویتامین C، همچون توت فرنگی، مرکبات، کیوی، انبه و… بروید.
- مصرف مکملهای دوران بارداری که پزشک توصیه کرده را در دوران بارداری ترک نکنید.
- میتوانید از کمپرس گرم بر روی سر، شانهها و سینوسها استفاده کنید.
- به سراغ خوردن انواع سوپ رفته و از صرف مواد غذایی روغنی و سرخ شده خودداری نمایید.
- به طور مرتب دستها را شسته و از قرارگیری در محیطهای شلوغ خودداری کنید.
درمان سرماخوردگی بارداری با طب سنتی
درست است که اغلب روشهای طب سنتی برای درمان سرماخوردگی موثر به شمار میآیند، اما حتی استفاده از این روشها نیز در دوران بارداری باید با نظارت بهترین دکتر طب سنتی در تهران همراه بوده و مصرف هرگونه داروهای گیاهی و دمنوش زیر نظر پزشک باشد و از بکارگیری این روشها در 3 ماهه اول خودداری شود. به طور کلی روش های درمان گیاهی سرماخوردگی زنان باردار در موارد زیر خلاصه میشود:
عناب: آبریزش بینی و یا تب شما را اذیت میکند؟ میتوانید از عناب خشک شده و یا دمنوش این میوه خوش مزه استفاده کنید. برای تهیه دمنوش عناب، تنها کافی است تعدادی عناب را سوراخ کرده و به همراه آب بجوشانید. بعد از خنک شدن دمنوش، آن را به همراه عسل نوش جان کنید.
اکالیپتوس: شما میتوانید برای کاهش ترشحات ریه و باز شدن مجاری اداری به سراغ بخور اکالیپتوس بروید؛ تنها کافی است در دستگاه بخور خود چند قطره عصاره اکالیپتوس ریخته و بخور آن را وارد مجاری تنفسی کنید.
پیاز: پیاز یکی از موثرترین مواد غذایی برای درمان سرماخوردگی در زنان باردار است که خاصیت ضد عفونی کنندگی داشته و خلط را درمان خواهد کرد. شما میتوانید برای استفاده از این ماده غذایی، چند عدد پیاز را خرد کرده و در آب جوش بریزید و اجازه دهید آب به جوش آید. بعد از 5 تا 10 دقیقه آب پیاز را صاف کرده و به آن چند قاشق عسل اضافه کنید و روزانه 3 بار و هر بار یک قاشق از این ترکیب مصرف کنید.
جوشانده سرماخوردگی در بارداری: دمنوشهای گیاهی همچون دمنوش زنجبیل، بابونه و یا سرخارگل به تقویت سیستم ایمنی کمک کرده و در نهایت سرعت درمان سرماخوردگی در بارداری با طب سنتی افزایش میدهد.
درمان سرماخوردگی بارداری با دارو
به نقل از مقاله «داروهای مجاز سرماخوردگی در بارداری نی نی سایت»، مصرف هرگونه دارو در بارداری، حتی به میزان بسیار محدود ممکن است جنین شما را در معرض مواجهه با عوارض جبران ناپذیری قرار دهد و احتمال بروز این عوارض در مصرف دارو طی 3 ماهه اول بارداری بیشتر نیز خواهد بود. برای درمان بیضرر سرماخوردگی بارداری با دارو، میتوانید بعد از مشورت با پزشک، تنها از داروهای زیر کمک بگیرید:
استامینوفن: به طور کلی تنها داروی مسکن که مادران باردار برای کاهش بدن درد، گلودرد، درمان سردرد سرماخوردگی در بارداری و… میتوانند مصرف کنند، استامینوفن است؛ آن هم به تعداد بسیار محدود. مصرف این دارو در مدت زمانی کوتاه مشکلی ایجاد نخواهد کرد، اما اگر استفاده از آن ادامهدار باشد، ممکن است عوارض جبران ناپذیری به دنبال داشته باشد.
داروهایی برای تسکین سرفه: چه داروهای اکسپکتورانتها و چه قرصهای مکیدنی ضد سرفه، در صورتی که طی مدت زمان کوتاهی مصرف شوند آسیبزا نخواهند بود، اما در صورت طولانی شدن روند استفاده از آنها، ممکن است با خطراتی مواجه شوید.
آنتی بیوتیکها: در صورتی که دچار گلو درد شدهاید، میتوانید به سراغ آنتی بیوتیک بروید؛ اما دقت داشته باشید مصرف این داروها بدون مشورت با پزشک به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
داروهای ممنوع سرماخوردگی در بارداری
درست است که مصرف بسیاری از داروها برای افراد عادی بیخطر محسوب شده و ممکن است حتی به کاهش علائم بیماری کمک کنند، اما ممکن است موجب آسیب به جنین شده و مصرف آنها در دوران بارداری توصیه نشود، حال سوال اینجاست داروهای ممنوع در بارداری چه داروهایی هستند؟
- مصرف قرص سرماخوردگی در دوران بارداری شاید از نظر شما، بیضرر باشد، اما به دلیل آنکه در دسته آنتی هیستامینها قرار میگیرد، ممکن است در روند رشد هوش جنین تاثیر منفی بگذارند؛ حتی با مصرف قرص سرماخوردگی در ماه آخر بارداری.
- تببرها و مسکنهایی همچون آسپرین، ایبوپروفن و یا ناپروکسن برای مادر بیخطر هستند، اما میتوانند موجب تداخل در روند رشد جنین شوند و زایمان را با مشکل مواجه کنند.
- اغلب متخصصان مصرف داروهای ضد احتقان یا همان دکونژستانتها را برای خانمهای باردار توصیه نمیکنند و پیشنهاد شده نهایت تا 3 ماه اول تنها از این داروها استفاده شود. مصرف این داروها طی 3 ماه اول نیز باید با احتیاط همراه بوده و میزان مصرف آنها به 1 الی 2 عدد در روز و تا نهایت 2 روز برسد.
پیشگیری از سرماخوردگی در بارداری
از آنجایی که سیستم ایمنی بدن طی دوران بارداری افت میکند، پیروی از روشهای جلوگیری از سرماخوردگی در حاملگی ضروری است. پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی در بارداری به اندازه درمان آن مشکل نیست و شما برای جلوگیری از این مشکل لازم نیست اقدامات چندانی انجام دهید و یا دارو مصرف کنید؛ همانکه چند اقدام زیر را در لیست برنامههای روزانه خود قرار دهید کافی است:
- تا حد امکان از تماس و روبوسی با اقوام و دوستان در دوران بارداری خودداری کنید.
- از یک رژیم غذایی متعادل و سرشار از ویتامین و مواد مغذی پیروی نمایید.
- به طور مداوم دستهای خود را با آب و صابون بشویید.
- به میزان کافی استراحت کنید و بخوابید.
- همواره هوای خانه را مرطوب نگه دارید.
- ورزشهای دوران بارداری را جدی بگیرید.
- استرس را از خود دور کنید.
خطرات سرماخوردگی برای جنین چیست؟
خطرات احتمالی سرماخوردگی در بارداری تنها در صورتی بروز خواهند کرد که مادر با عوارض شدید این بیماری مواجه شده باشد. به طور کلی این بیماری به تنهایی به جنین آسیب وارد نخواهد کرد و این عوارض بیماری است که ممکن است برای جنین مشکل ساز شوند. در صورتی که مادر با سرماخوردگی شدید مواجه شده باشد، ممکن است مشکلاتی همچون موارد زیر برای جنین رقم بخورد:
- همانطور که PubMed اشاره کرده، در صورتی که مادر به واسطه بروز بیماری، با عفونت شدید تنفسی رو به رو شده باشد، احتمال بروز آسم در جنین وجود دارد.
- درگیری مادر با تب شدید در سرماخوردگی موجب استرس در جنین شده و تاثیرات نامطلوب استرس را بر جنین خواهد داشت.
- مطالعات نشان میدهند، سرماخوردگی شدید در سه ماهه اول بارداری ممکن است موجب ناهنجاری خفیف مادرزادی در جنین شود.
- مشکلاتی همچون عفونت تنفسی و درمان سرفه سرماخوردگی در بارداری، مادر را وادار به زایمان زودرس خواهند کرد.
چه زمانی باید برای درمان سرماخوردگی بارداری به پزشک مراجعه کرد؟
از آنجایی که بارداری یک موقعیت بسیار حساس در زندگی بانوان است، از اهمیت زیادی برخودار بوده و به مراقبت زیادی هم نیاز دارد، از این رو بهتر است بانوان در صورت بروز هرگونه علائم آزاردهنده حتما به پزشک خود مراجعه کنند. پس در برخورداری از خدمات پزشکی در این دوران حساس، به هیچ عنوان تعلل نکنید.
برای بهبود سرماخوردگی از کدام اسپری بینی در بارداری استفاده کنیم؟
اسپریهای بینی هم در دسته داروهایی قرار میگیرند که استفاده از آنها در دوران بارداری بدون مشورت با پزشک ممنوع است؛ به ویژه اسپریهای دارای استروئیدها که باید با احتیاط فراوان مورد استفاده قرار گیرند.
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با رفع سرماخوردگی در بارداری صحبت کرده و به درمان خانگی، دارویی و گیاهی این بیماری در دوران حاملگی بپردازیم. در صورتی که با وجود مطالعه کامل مقاله، همچنان سوالی در این حوزه دارید، میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان گذاشته و یا طی تماس با کارشناسان مجموعه دکتر گویا، مشاوره رایگان دریافت کنید.