چه زمانی باید دندان عقل را کشید؟

آیا کشیدن دندان عقل ضروری است؟

دندان‌های عقل آخرین دندان‌های آسیا هستند که بعد از رسیدن به سنین نوجوانی و اغلب از 18 تا 25 سالگی از لثه خارج می‌شوند. در صورتی که این دندان‌ها با روندی نرمال رشد کنند، مشکلی ایجاد نخواهند کرد؛ اما در صورتی که دچار انحراف شوند و به دندان کناری فشار وارد کنند، می‌توانند مشکلات سینوسی، عدم قرینگی فک و پس از مدتی، پوسیدگی و کیست دندانی را به دنبال داشته باشند. به همین خاطر است که همواره به شناخت بهترین زمان کشیدن دندان عقل تاکید می‌شود. اما سوال اینجاست که آیا کشیدن دندان عقل ضرورت دارد؟ چه زمان باید دندان عقل را بکشیم؟ بهترین دندانپزشک در تهران به این سوالات پاسخ می‌دهد.

بهترین زمان کشیدن دندان عقل

در بسیاری مواقع، دندان عقل به دلیل نبود فضای کافی در فک، دچار محدودیت فضا در بیرون آمدن از لثه شده و در اغلب مواقع از آنجایی که در نقطه‌ای دور از دید قرار گرفته، به آن توجه نمی‌شود؛ تا زمانی که دندان درد و ناراحتی را به لثه‌ها تحمیل می‌کند. دندان عقل آخرین دندانی است که رشد می‌کند، از این رو کمبود فضا برای رشد او طبیعی است؛ اما به طور کلی متخصصان معتقدند در حالت عادی که دندان عقل به صورت درست در سر جای خود رشد کرده است، نیازی به کشیدن ندارد.

پس بهترین زمان برای کشیدن دندان عقل قابل پیشبینی نیست و به طور کلی، زمانی که دندان عقل موجب درد و ناراحتی لثه و دندان کناری نشود، هدف شما انجام ارتودنسی نباشد، موجب بهم ریختن نظم دندان‌ها نشده و امکان تمیز کردن و یا مسواک زدن همه دندان‌ها وجود داشته باشد، نیازی به جراحی و کشیدن دندان عقل وجود ندارد.

بهترین زمان کشیدن دندان عقل

ضرورت کشیدن دندان عقل

به نقل از «آیا دندان عقل را باید کشید نی نی سایت»، کشیدن دندان عقل برای تمامی افراد ضرورت ندارد و تنها در صورتی که این دندان با رشد خود موجب بروز عوارض و علائمی نامطلوب در افراد شود، نیاز به کشیدن دندان عقل خواهد داشت. همانطور که در مقاله «زمان کشیدن دندان عقل نی نی سایت» گفته می‌شود، تنها در موارد زیر، کشیدن دندان عقل ضروری است:

  • دندان کاملا در لثه پنهان شده باشد: در صورتی که دندان عقل در لثه گرفتار شده و خارج نشود، ممکن است موجب عفونت و یا کیست دندان شده و حتی ریشه دندان کناری را نابود کند؛ از این رو کشیدن آن ضروری است.
  • فشار به دندان‌های کناری: زمانی که دندان عقل برای خارج شدن از لثه، فضای کافی نداشته باشد، به دندان‌های کناری فشار وارد کرده و آنها را وادار به ازدحام و حرکت می‌کند و در نتیجه نظم کلی دندان‌ها را بر هم می‌ریزد.
  • تنها قسمتی از دندان از لثه خارج شود: در این صورت نمی‌توان دندان عقل را به طور کامل تمیز کرده و در نتیجه تبدیل به محل تجمع باکتری‌ها در دهان خواهد شد.
  • نیاز به انجام ارتودنسی دندان باشد: برای انجام ارتودنسی ممکن است فک کوچک بوده و رشد دندان عقل موجب ازدحام دندان‌ها شده و در نتیجه جلوی حرکت دندان‌ها و قرارگیری آنها را بر سر جای خود بگیرد؛ پس نیاز به برداشتن دندان عقل باشد.

به طور کلی، کشیدن و یا نکشیدن دندان عقل نیاز به معاینه و مشورت با بهترین متخصص ارتودنسی در تهران دارد.

علائم لزوم کشیدن دندان عقل

به طور کلی، هر گونه تغییر در دندان‌های عقل که قابل درمان نباشد، کشیدن دندان‌های عقل را ضروری می‌کند. به طور کلی بروز علائمی همچون موارد زیر می‌تواند خبر از لزوم برداشتن دندان عقل بدهند.

  • درد
  • بیماری لثه
  • به وجود آمدن تومور
  • پوسیدگی وسیع دندان‌ها
  • آسیب به دندان های مجاور
  • عفونت مکرر بافت نرم پشت دندان
  • ایجاد کیسه‌های پر از مایع (کیست) در لثه

دقت داشته باشید، در صورت بروز هر یک از این علائم، لازم است سریعا به پزشک مراجعه کرده و قبل از شکل‌گیری کامل ریشه دندان، برای کشیدن آن اقدام کنید.

علائم ضرورت کشیدن دندان عقل

مراحل کشیدن دندان عقل

به نقل از ncbi.nlm.nih.gov، جراحی و تمامی مراحل کشیدن دندان، به صورت سرپایی و طی بیهوشی عمومی انجام خواهد شد. اینگونه شما درحالتی آرام قرار می‌گیرید و این جراحی سخت، برای شما با کمترین آزار همراه خواهد بود. در صورتی که دندان عقل نهفته باشد، پزشک برشی بر روی امتداد خط لثه ایجاد کرده و در صورت نیاز، دندان را به چند بخش تقسیم می‌کند تا برداشتن آن راحت‌تر شود. در صورتی که دندان نهفته نباشد، نیاز به برش نیست و دندان بدون برش لثه، خارج خواهد شد.

همچنین اگر ریشه دندان به طور کامل رشد کرده باشد، شاید لازم شود همراه با دندان عقل، قسمتی از استخوان فک هم برداشته شود. در نهایت، اگر برش ایجاد شده باشد، زخم بخیه خورده و بسته می‌شود و از گاز استریل برای کاهش خونریزی لثه و زمان خوب شدن کشیدن دندان عقل استفاده خواهد شد. حدود 1 هفته بعد نیز، زمان کشیدن بخیه دندان عقل خواهد بود؛ اما در صورتی که برای برداشتن دندان برش ایجاد نشده باشد، نیاز به بخیه و مراجعه به پزشک نخواهد بود؛ مگر با دستور پزشک.

عوارض کشیدن دندان عقل پایین و بالا

کشیدن دندان و یا جراحی لثه برای برداشتن دندان عقل نیز همچون انجام دیگر روش‌های پزشکی با عوارضی همچون درد و خونریزی همراه خواهد بود. در اغلب مواقع این عوارض پس از 24 ساعت رفع خواهند شد، اما در موارد بسیار کم، امکان بروز عوارض زیر وجود دارد:

  • کند بودن روند التیام زخم
  • درد لثه در هنگام باز کردن دهان
  • عدم توقف خونریزی پس از ۲۴ ساعت
  • بی حسی طولانی مدت دهان یا لب‌ها
  • افزایش مدت زمان درد کشیدن دندان عقل
  • ورم لثه، درد و حفره دندان که کشیده شده است
  • شکستن فک در صورتی که دندان محکم به استخوان چسبیده باشد
  • سوراخ شدن سینوس در موارد نادر و در صورت کشیدن دندان عقل خراب شده فک بالا

عوارض کشیدن دندان عقل پایین و بالا

چه زمانی کشیدن دندان عقل لازم است؟

برای تشخیص ضرورت جراحی و کشیدن دندان‌های عقل نیاز به بررسی دندان‌ها از طریق تصاویر اشعه ایکس بوده و از طریق این تصاویر می‌توان به موقعیت و نحوه قرار گیری دندان‌ها در لثه پی برد. در صورتی که رشد دندان عقل با درد شدید لثه و فشار و درد دندان آسیا کناری همراه باشد و یا کیست دندانی، بیماری لثه، آسیب رسیدن به دندان‌های مجاور، عفونت‌های مکرر در بافت نرم، تومور دهانی و پوسیدگی دندان بروز کند، دندان عقل کشیده خواهد شد.

در این مواقع بعد از کشیده شدن دندان عقل توسط دندانپزشک، آسیب ناشی از آن به لثه و دندان‌های کناری نیز ترمیم می‌شود. دقت داشته باشید، کشیدن دندان عقل در اوایل دوره بزرگسالی راحت‌تر بوده و با درد و خونریزی کمتری همراه است؛ اما با رشد و تقویت استخوان‌های فک، کشیدن دندان عقل در سنین بالا سخت‌تر خواهد شد.

عوارض ناشی از نکشیدن دندان عقل

در صورتی که علائم ضرورت کشیدن دندان‌های عقل بروز کرده باشد؛ اما شما برای کشیدن دندان‌ها اقدام نکنید، امکان بروز مشکلات متعددی همچون موارد زیر وجود دارد:

  • التهاب لثه
  • آسیب به فک
  • حساسیت و درد
  • مشکلات سینوسی
  • آسیب به دندان‌‌های مجاور

سن کشیدن دندان عقل چه زمانی است؟

از آنجایی که در صورت سالم بودن دندان عقل و رشد صحیح آن، کشیدن دندان توصیه نمی‌شود، نمی‌توان سن مشخصی بیان کرد. برخی از افراد در طی روند خروج دندان از لثه علائم نامطلوبی را تجربه کرده و برخی بعد از گذشت چند سال، درد ناشی از دندان عقل را تجربه می‌کنند. اما توصیه ما کشیدن دندان عقل در 15 سالگی در صورت بروز علائم آزاردهنده و تا قبل از رسیدن به سن 25 – 30 سالگی است.

سن کشیدن دندان عقل چه زمانی است؟

آیا دندان عقل نهفته باید کشیده شود؟

در بسیاری مواقع دندان عقل به دلیل نداشتن فضای کافی برای خروج و یا رشد نادرست دندان، از لثه خارج نمی‌شود. در این مواقع پزشکان همواره کشیدن دندان عقل نهفته را درست می‌دانند؛ چراکه:

  • وجود این دندان در لثه ممکن است کیست لثه را به دنبال داشته باشد.
  • موجب پوسیدگی دندان در قسمت بیرون زده شود.
  • درد دندان کناری و لثه را به دنبال داشته باشد.
  • باعث صدمه دیدن استخوان‌ها و دندان‌های اطراف شود.
  • موجب گیر کردن غذا پشت دندان عقل بشود.

فاصله زمانی میان کشیدن دو دندان عقل چقدر باید باشد؟

فاصله زمانی میان کشیدن و یا جراحی دندان‌های عقل به شدت جراحی و زمان بهبود کشیدن دندان عقل بستگی دارد. در بسیاری از افراد کشیدن دندان عقل با خونریزی و عوارض بسیار کمی همراه است که در این صورت می‌توان بعد از گذشت 1 هفته از کشیدن دندان، برای برداشتن دندان عقل دیگر اقدام کرد؛ اما در صورتی که در آوردن دندان عقل اول با خونریزی و درد زیادی همراه باشد، بهتر است 2 هفته به لثه برای ترمیم زمان داده و سپس برای کشیدن دندان عقل بعدی اقدام شود.

آیا کشیدن دندان عقل باعث ایجاد فاصله بین دندان ها می شود؟

شاید یکی از دلایلی که بسیاری از افراد درگیر با درد دندان عقل، برای کشیدن این دندان‌ها اقدام نمی‌کنند، تصور فاصله افتادن میان دندان‌ها با کشیدن دندان عقل است؛ در حالی که این تصور کاملا اشتباه است. از آنجایی که دندان‌های خلفی تاثیر نه چندان زیادی بر فاصله میان دندان‌ها دارند، این تصور دور از ذهن است.

آیا کشیدن دندان عقل باعث ایجاد فاصله بین دندان ها می شود؟

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با بهترین زمان کشیدن دندان عقل صحبت کرده و به ضرورت و یا عدم ضرورت کشیدن دندان عقل بپردازیم. در صورتی که سوالی در این حوزه ذهن شما را درگیر کرده، می‌توانید با بیان آن در قسمت دیدگاه‌ها و یا تماس با کارشناسان ما و دریافت مشاوره رایگان، پاسخ خود را دریافت کنید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
babakanclinicdr-ayatnhswebmd
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا