بیماری پوست مرغی

علت پوست مرغی شدن صورت و بدن + درمان خانگی آن

بیماری پوست مرغی یا کراتوز پیلاریس (Keratosis Pilaris)، از بیماری های شایع پوستی است که هیچ گونه خطری برای سلامت بدن ندارد و تنها زیبایی بدن فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این عارضه پوستی به شکل برآمدگی های ریز و لک های خشک اغلب روی بازوها، ران، گونه‌ها و باسن فرد ایجاد شده و پوست آن نواحی دون دون می‌کند. در بیماری کراتوز پیلاریس، برجستگی های پوست با خارش و درد همراه نیستند و تنها ظاهر پوست را از حالت شفافی و درخشان بودن خارج می‌کنند. لازم است بدانید که علت بیماری پوست مرغی چیست و چگونه می‌توان آن را درمان کرد. در ادامه با علائم، مشخصات و نحوه درمان بیماری پوست مرغی آشنا خواهید شد و آموزش خواهید دید که چگونه از شر این جوش های برجسته پوستی خلاص شوید. تا انتهای مقاله با دکتر گویا همراه باشید.

بیماری پوست مرغی چیست؟

پوست مرغی شدن بدن که با نام بیماری “کراتوز پیلاریس” شناخته می‌شود، از عارضه های شایع و بی خطر پوستی است که باعث ایجاد برجستگی های خشن بر روی پوست شده و برای اکثر افراد این بیماری ناخوشایند و آزار دهنده است. حال شاید از خود بپرسید دلیل نامگذاری بیماری پوست مرغی چیست؟ اگر نگاهی به بدن مرغ بیندازید، در قسمت هایی از بدن او که دچار پر کندگی شده، برجستگی های پوست مرغ در این شرایط به خوبی دیده می‌شوند و دلیل نامگذاری بیماری کراتوز پیلاریس، همین عامل است.

در واقع این برجستگی‌ها یا جوش های ریز، همان سلول های مرده پوست می‌باشند که فولیکول های مو را مسدود کرده و گاهی اوقات به رنگ قرمز یا قهوه‌ای هستند. بیماری پوست مرغی به طور طبیعی تا 30 سالگی برطرف شده و هیچ گونه راه درمانی برای این بیماری ژنتیکی وجود ندارد؛ اما می‌توان با به کارگیری بعضی از روش‌ها، از بدتر شدن این عارضه جلوگیری کرد. تنها علامت پوست مرغی شدن بدن، ظاهر آن است. برجستگی‌ها تنها در نواحی که فولیکول های مو وجود دارد، ظاهر شده و از این رو، علت پوست مرغی شدن دست و پا نیز مطرح می‌شود و این احتمال وجود دارد که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.

علت بیماری پوست مرغی چیست؟

علت پوست مرغی شدن بدن

علت بیماری کراتوز پیلاریس که با نام اختصاری KP شناخته می‌شود، به علت تجمع سلول های مرده و رسوب کراتین در قسمت فولیکول های مو است. به این شکل که مجرای فولیکول‌ها بسته شده و از رشد مو و خارج شدن آن از پوست جلوگیری می‌شود. مجموعه این عوامل باعث شده که پوست حالتی زبر و برجسته داشته باشد. اگرچه بیماری پوست مرغی خوش خیم بوده و زمینه‌ای ارثی دارد، اما شرایط محیطی ممکن است این بیماری را تشدید کرده و علت بروز آن باشد. به طور کلی از دلیل پوست مرغی شدن بدن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • تاثیر آب و هوای خشک، پوست را دچار تورم و قرمزی کرده و در نتیجه پروتئین تولید شده، فولیکول های مو را می‌بندد.
  • آب داغ هنگام دوش گرفتن، منجر به خشک شدن و ایجاد برجستگی های پوستی خواهد شد.
  • از دیگر علت های تشکیل بیماری پوست مرغی، آلرژی است.

علت پوست مرغی شدن بدن در طب سنتی

متخصصان طب سنتی نیز دلیل پوست مرغی شدن صورت را عوامل متعددی می‌دانند و مواردی را که موجب تشدید این بیماری می‌شوند را بیان می‌کنند. به طور کلی علت پوست مرغی شدن گردن، دست و یا پا به عبارت زیر است.

  • کم سن بودن
  • افزایش وزن ناگهانی
  • حساسیت پوستی
  • حساس شدن پوست نسبت به سرما
  • تغیرات هرمونی طی دوران بارداری
  • نحوه شیو کردن نادرست مو بدن

بیماری پوست مرغی چه علائمی دارد؟

برای تشخیص درست علت پوست مرغی شدن پا و دیگر نواحی بدن و پیشگیری به موقع از تشدید آن، لازم است با علائم بیماری پوست مرغی آشنا شوید:

  • برجستگی های ریز و خشن
  • تغییر رنگ پوست
  • خشکی پوست
  • گاهی اوقات با خارش همراه بوده

توده های پوست مرغی، ریز و سفید رنگ بوده که به صورت گروهی در قسمتی از بدن بروز پیدا کرده و به راحتی با ناخن قابل کندن هستند. از طرفی این بیماری با خارش، سوزش و التهاب همراه نبوده و به راحتی قابل تشخیص است. در صورت مشاهده هر یک از این علائم به بهترین دکتر پوست در تهران مراجعه کنید.

علائم بیماری پوست مرغی

چه افرادی به کراتوز پیلاریس مبتلا می شوند؟

جالب است بدانید برخی از افراد به دلیل بازه سنی، شرایط پوستی و یا ابتلا به بیماری ممکن است این بیماری را تجربه کنند. این مشکل در میان نوجوانان، کودکان، در اوایل شیرخوارگی، طی دوران نوجوانی و در افراد بور بیشتر دیده می‌شود. بیشتر افراد بین سن 20 تا 30 سالگی دیگر علائم این بیماری را نمی‌بینند. اغلب خانم‌ها طی دوران حاملگی مجدد با علائم بیماری باسن پوست مرغی مواجه خواهند شد. همچنین در افراد زیر این بیماری بیشتر دیده می‌شود:

  • اگزما
  • ایکتیوز
  • تب یونجه
  • جنسیت زن
  • خشکی پوست
  • کودکان و نوجوانان
  • چاقی و اضافه وزن

درمان قطعی پوست مرغی

جالب است بدانید هیچ درمان قطعی برای بیماری پوست مرغی وجود ندارد و چنانچه شخصی با مرکزی ادعا داشت که مثلا با این روش درمان خواهد شد، به هیچ وجه باور نکنید. اما اصلا لازم نیست نگران باشید؛ چرا که بی خطر بوده و بعد از چند ماه کامل بهبود پیدا می‌کند. البته روش های مختلفی وجود دارد که به کاهش ظاهر زننده این بیماری کمک کرده و از بدتر شدن و تشدید آن جلوگیری می‌کنند. این روش‌ها پوست را نرم کرده و حالت زبری آن را از بین می‌برند. در ادامه به چند مورد از روش های درمانی پوست مرغی شدن بدن اشاره خواهد شد:

درمان KP با استفاده از دارو برای بیماری پوست مرغی

حال با توجه به اینکه برای بیماری کراتوز پیلاریس درمان قطعی وجود ندارد، متخصصان پوست استفاده از کرم های مرطوب کننده، محصولات مراقبت پوستی و لوسیون های شفاف کننده پوست را پیشنهاد می‌دهند. به طور کلی، محصولاتی که شامل اسید لاکتات آمونیوم و آلفا هیدروکسیل اسید هستند، به مرطوب نگه داشتن پوست کمک می‌کنند. برای کاهش زمان درمان پوست مرغی با دارو، باید به طور مداوم و منظم از این محصولات استفاده کنید تا اثربخشی بالایی داشته باشند.

درمان KP با استفاده از دارو برای بیماری پوست مرغی

لایه برداری پوست

لایه برداری پوست برای درمان پوست مرغی، از بهترین روش های مراقبتی پوست طی دوران بیماری است که خیلی راحت با کمک اسکراب خانگی قابل انجام است. هنگام حمام رفتن، اسکراب را به آرامی رو پوست خود حرکت داده و سلول های مرده را جداسازی کنید. البته توجه داشته باشید در انجام این روش زیاده روی نکنید تا مبادا پوست تحریک شود.

اسکراب قهوه برای پوست مرغی

قهوه یکی از مواد مفید برای از بین بردن علائم پوستی است که برای درمان بیماری پوست مرغی نیز موثر واقع خواهد شد. شما می‌توانید از قهوه در اسکراب برای پوست مرغی استفاده کنید؛ به این گونه که کمی پودر قهوه را با آب مخلوط کرده و بر روی پوست خود مالیده و یا از دم کرده آن استفاده کنید. دقت داشته باشید استفاده از این روش بدون مشورت با پزشک پیشنهاد نمی‌شود.

درمان بیماری پوست مرغی با لیزر

استفاده لیزر برای درمان بیماری پوست مرغی مخصوص زمانی است که بیماری بسیار تشدید شده و برای کاهش تورم و تغییر رنگ پوست، لازم است از لیزر درمانی استفاده شود. پرتو های نوری در این روش درمانی که با هیچ دردی همراه نیست، به فولیکول های مو تابانده شده و از رشد موها جلوگیری می‌شود. لازم به ذکر است تعداد جلسات درمانی به میزان شدت بیماری بستگی دارد.

درمان بیماری پوست مرغی

درمان خانگی بیماری پوست مرغی

اگرچه این بیماری قابل درمان نیست اما اگر ظاهر آن برایتان ناخوشایند است، روش های مراقبتی بسیاری وجود دارد که خانگی بوده و در به حداقل رساندن برآمدگی‌ها، خراش و التهاب پوستی بسیار تاثیرگذار هستند.

دوش آب گرم بگیرید: حمام های آب گرم، به شل شدن و باز کردن منافذ پوستی کمک می‌کند البته به شرطی که کوتاه باشد و مدت زمان استحمام بیشتر از 10 دقیقه طول نکشد.

استفاده از شوینده های مناسب: سعی کنید از صابون هایی که پوست بدن را خشک کرده و یا معطر هستند، استفاده نکنید و از لوازم آرایشی سازگار با پوست خشک استفاده نمائید.

استفاده از لوسیون آبرسان: پس از حمام کردن یا شستن آن ناحیه از پوستی که دچار برجستگی های پوست مرغی است، حتما از لوسیون های حاوی آلفا هیدروکسی اسید استفاده کنید تا به هیدریته کردن پوست کمک کرده و به گردش سلولی کمک می‌کند.

از مرطوب کننده استفاده کنید: مرطوب کننده‌ها، رطوبت را در هوای اتاق پخش کرده و این امر، رطوبت پوست فرد بیمار را حفظ می‌کند.

از پوشیدن لباس های تنگ خودداری کنید: لباس های تنگ، باعث اصطکاک بیشتر و تحریک پوست خواهد شد.

درمان خانگی بیماری پوست مرغی

وازلین برای پوست مرغی

همانطور که گفته شد، در بسیاری مواقع خشکی پوست موجب بروز مرغی شدن می‌شود؛ به همین خاطر بسیاری از متخصصان برای درمان این مشکل پوستی، استفاده از وازلین را پیشنهاد می‌کنند. وازلین می‌تواند خشکی پوست را برطرف کرده، پوست را نرم کرده و رطوبت مورد نیاز را به پوست برساند. شما می‌توانید به طور کامل نواحی مورد نیاز را به طور کامل با وازلین چرب کرده و به پوست زمان دهید تا به طور کامل آن را جذب کند. وازلین را تا زمان جذب از روی بدن پاک کنید، اما در صورتی که بعد از مدتی اثری از وازلین بر روی پوست نبود، مجددا ان را تمدید کنید.

بهترین لوسیون بدن برای پوست مرغی

پزشکان فعال در حوزه پوست، برای درمان پوست مرغی اغلب لوسیون‌های مختلفی را با توجه به ناحیه بیماری در بدن و یا شدت بیماری تجویز خواهند کرد. در ادامه برخی از محصولاتی که توسط پزشک معرفی می‌شوند را بیان خواهیم کرد؛ اما قصد ما تجویز دارو برای شما نیست و شما باید برای خریداری این محصولات، حتما با پزشک مشورت کنید.

  • لوسیون و یا وازلین Advanced Repair (مناسب برای خشکی پوست)
  • مایع شوینده بدن آردن مدل Liquipain حجم 250 میلی لیتر
  • کرم اسکراب لایه بردار پوست شون با عصاره گردو حجم ۱۵۰ میل
  • لوسیون بدن اوره ۱۰ درصد و اوسرین هیدرالاین آردن بیوتی مناسب پوست بسیار خشک آردن
  • کرم آمونیوم لاکتات ویتالیر ۱۲ درصد هیدراویت ویتالیر

بهترین لوسیون بدن برای پوست مرغی

جمع‌بندی

تفاوتی ندارد که از درمان خانگی پوست مرغی استفاده کنیم یا روش درمان بیماری با لیزر را به کار گیریم. مهم این است بیماری پوست مرغی در کودکان و بزرگسالان پس از گذشت مدتی خاص، خود به خود برطرف شده و لازم نیست نگران باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر، با مشاوران مجموعه دکتر گویا در ارتباط باشید.

4.3/5 - (3 امتیاز)
منبع
kidshealthghafaridiet
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫26 دیدگاه ها

  1. دخترم 8 سالشه و چونش پوست مرغی شده. به چیز خاصی هم حساسیت نداره
    علتش چیه؟

  2. تقریبا کل بدن پسرم پر شده از دونه های ریز و سرخ که هم شبیه پوست مرغیه و هم آبله مرغون. از کجا بفهمم کدومشو گرفته؟

  3. قهوه برای ماساژ پوست باید گرم باشه و اینکه مدتی روی پوست بمونه بعد بشوریمش؟

  4. سلام خسته نباشید
    یه سوال داشتم، من وقتی از ژیلت استفاده می کنم پوستم این شکلی میشه ولی در حالت عادی اینطوری نیست. من پوست مرغی دارم یا مشکل چیز دیگه ای هست؟

  5. من چند ساله یه قسمت از بدنم فقط اینطوریه یعنی الان من چند ساله این مریضی رو دارم؟؟!

  6. سلام خسته نباشید من پسرم ۳٫۵ سالشه و فقط پشت کمرش ازین لکه جوش مانند کوچیک زده بردم دکتر میگه آبله مرغانه ولی مگه آبله فقط رو کمر میزنه؟؟؟

  7. سلام من 9 ماهه یه دونه های قرمز روی باسنم دارم ولی برطرف میشه دوباره میاد مگه میشه واسه سن بلوغ باشه

  8. حساسیت به شرجی هوا دارم هر سال هر سال اینجوری میشه باید چیکار بکنم دون دونه‌های قرمز کوچیک خارش‌دار؟؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا