بیماری صرع چیست؟

آیا بیماری صرع خطرناک است؟

صرع یک بیماری عصبی به شمار می‌آید که افراد درگیر شده با آن، به طور مکرر تشنج را تجربه خواهند کرد. این بیماری افراد بسیار زیادی را نه تنها در ایران، بلکه همه کشورهای جهان درگیر خود کرده و به همین خاطر است که به عنوان چهارمین بیماری مزمن در جهان شناخته می‌شود و اغلب افراد کم سن و یا مسن را درگیر خود می‌کند. از آنجایی که افراد اطلاع کمی درباره این بیماری دارند، در هنگام ابتلا به آن، خود را گم کرده و هزینه روانی و اجتماعی زیادی می‌پردازند. به طور کل در صورتی که بعد از خواندن مقاله به این بیماری پی بردید، بهتر است هر چه سریع‌تر به بهترین متخصص مغز و اعصاب در تهران مراجعه کنید.

صرع چیست؟

بیماری صرع جزو بیماری‌های مغزی و عصبی رایجی به شمار می‌آید که در نتیجه اختلال در فعالیت مغز ایجاد شده و با علائمی همچون مختل شدن روند پیام رسانی میان سلول‌های مغز، خود را نشان خواهد داد. این بیماری در هر فرد به گونه متفاوتی بروز می‌کند و اصلی‌ترین نشانه ابتلا به آن، تشنج‌های مکرر است. تشنج در این افراد در نوع متفاوتی همچون کانونی و عمومی بروز خواهد کرد.

علائم بیماری صرع چیست؟

علائم این بیماری در افراد متعدد، به گونه متفاوتی خود را نشان می‌دهد و درست است که اصلی‌ترین نشانه آن تشنج است، اما ممکن است نشانه‌های دیگری از این بیماری نیز دیده شود. به طور کل هر بیمار ممکن است 2 یا چند یک از نشانه‌های زیر را در خود ببیند. طبق گفته دکتر محمد صمدیان، برخی از نشانه‌های این بیماری به عبارت زیر است.

  • خواب زدگی
  • خشک شدن بدن
  • تغییرات شخصیتی
  • بروز مشکلات تنفسی
  • خیره شدن به یک نقطه
  • از دست دادن هوشیاری
  • بیهوشی، گیجی و منگی
  • حملات عصبی و تشنج بدون تب
  • حرکات بدنی ناگهانی و غیر ارادی
  • افتادن و سقوط ناگهانی و بدون دلیل
  • غش کردن و از دست دادن کنترل روده و مثانه
  • تکان دادن سر با ریتم، بدون داشتن هوشیاری
  • انقباضات عضلات دست و پا به صورت غیر ارادی
  • عدم داشتن واکنش نسبت به محرک‌ها برای مدتی کوتاه
  • پلک زدن، جویدن، سفتی بدن، عصبانیت، وحشت یهویی و بدون دلیل

علائم بیماری صرع چیست؟

علل بروز بیماری صرع چیست؟

شاید ندانید اما سیستم پیام رسان مغز، وظیفه کنترل عملکرد مغز را بر عهده داشته و زمانی که این سیستم دچار اختلال می‌شود، فرد دچار صرع شده و تشنج را تجربه خواهد کرد. به طور کلی علت این بیماری از سوی متخصصان مشخص نشده، اما عوامل زیر در بروز آن موثر خواهند بود.

  • سیستیک فیبروزیس
  • بروز حوادث و ضربه به سر
  • آسیب به مغز قبل از به دنیا آمدن
  • ابتلا به اوتیسم و یا نوروفیبروماتوز
  • ابتلا به انسفالیت ویروسی و یا عفونت
  • بروز سکته مغزی، تومور و یا بیماری‌های مغزی

آزمایش و تشخیص صرع چگونه است؟

پزشک برای تشخیص نوع تشنج، دلیل بروز آن و در نهایت پی بردن به بیماری صرع از برخی آزمایشات به مخصوص و تصویربرداری استفاده خواهد کرد. برخی از روش‌های تشخیصی به عبارت زیر هستند.

  • سی تی اسکن و انتشار تک فوتون برای پی بردن به منشا اصلی تشنج
  • اسکن CT و MRI‌‌ برای تشخیص تومور و یا مشکلات مغزی
  • آزمایش ای ای جی برای تشخیص امواج غیرعادی موجود در مغز
  • استفاده از تصویر فالوگرام با استفاده از سیگنال‌های مغناطیسی برای تشخیص بی‌نظمی‌های مغزی
  • ام آر آی برای بررسی عملکرد غیر عادی و عادی مغز در نقاط بخصوص مغز
  • آزمایش خون برای تشخیص بیماری‌های زمینه‌ای

آیا بیماری صرع درمان قطعی دارد؟

در حال حاضر هیچ نوع درمان قطعی برای بیماری صرع در مردان و زنان وجود ندارد و مراجعه به پزشک و مصرف دارو تنها با هدف کاهش علائم و تشنج‌های ناشی از بیماری است. از آنجایی که تاثیر داروهای مصرفی در هر فرد متفاوت بوده و میزان و دوز مصرف دارو نیز در هر بیمار متفاوت خواهد بود، دریافت نتیجه دلخواه از این داروها مدتی طول خواهد کشید.

به طور کلی اغلب متخصصان پیشنهاد می‌کنند مصرف دارو تا 2 سال ادامه پیدا کرده و بعد با مشورت پزشک دوز داروها کم شود و در نهایت به مرور قطع شود. دقت داشته باشید که به هیچ عنوان در قطع این داروها عجله نکنید؛ چراکه احتمال برگشت علائم و شروع مجدد تشنج وجود خواهد داشت.

آیا بیماری صرع درمان قطعی دارد؟

AED

داروهایی که در دسته AED ها قرار می‌گیرند در 60 تا 70 درصد مواقع در کنترل بیماری صرع موثر بوده و می‌توانند میزان تشنج را در بیماران بکاهند. به طور کلی برخی از داروهایی که در این زمینه مورد استفاده قرار می‌گیرند به عبارت زیر هستند و در صورتی که موثر واقع نشوند از روش‌هایی چون رعایت رژیم غذایی، تحریک عصب و یا جراحی برای کنترل این مشکل استفاده خواهد شد.

💊 لاموتریژین

💊 کاربامازپین

💊 لووتیراستام

💊 اسید والپروئیک

💊شربت زارونتین

درمان بیماری صرع به وسیله جراحی

به طور کلی ممکن است تشنج در کودکان یا بزرگسالان از یک نقطه مشخصی از مغز نشات بگیرد و یا بخش عظیمی از مغز را درگیر خود کند. قبل از جراحی پزشک نخست آزمایشاتی را برای آنکه به منشا حملات عصبی پی ببرد، انجام خواهد داد و در صورتی که جراحی تاثیر منفی بر روی گفتار، بینایی، حرکات و توانایی شنیداری بیمار بگذارد، جراحی انجام نخواهد شد.

البته مشاهده عوارضی همچون تغییر در تفکر و نحوه فکر کردن دور از ذهن نیست و ممکن است فرد بعد از جراحی با این نشانه‌ها رو به رو شود. همچنین بیمار باید بعد از جراحی نیز برای درمان قطعی بیماری صرع همچنان مصرف دارو را ادامه دهد و تنها دوز و میزان مصرف داروها کاهش پیدا کند.

آیا صرع باعث مرگ می شود؟

مرگ ناگهانی بر اثر ابتلا به بیماری صرع بسیار نادر بوده و اغلب فوت این بیماران به دلیل عدم درمان صرع است. در صورتی که بیماری به مدت زیادی فرد را درگیر خود کرده باشد و بدون درمان باقی بماند، در طولانی مدت موجب مسدود شدن مجرای تنفسی شده و در نهایت خفگی و مرگ را به دنبال خواهد داشت. همچنین برخی مواقع امکان دارد فرد به صورت ناگهانی و در مواقع حساس همچون در هنگام رانندگی، گذر از خیابان، شنا، آشپزی و یا در زمان کار با لوازم خطرناک، تشنج را تجربه کند که این مسئله جان او را به خطر خواهد انداخت.

همچنین در جواب این سوال که آیا بیماری صرع خطرناک است باید بگوییم، اگر بیمار حملات تونیک- کلونیک را تجربه کند، به صرع مقاوم مبتلا بوده و یا در هنگام تشنج با مشکلات تنفسی و قلبی مواجه شود ممکن است دچار مرگ شده و جان خود را از دست بدهد.

آیا صرع باعث مرگ می شود؟

آیا بیماری صرع خطرناک است؟

زمانی که مغز نیروی الکتریکی خود را به شدت آزاد می‌کند، کنترل اندام‌های متعدد بدن از دست رفته و نقاطی که تحت کنترل بدن نیستند مورد آسیب قرار گرفته و صدمه می‌بینند. برخی از آسیب‌هایی که امکان دارد در هنگام تشنج به فرد وارد شود، به عبارت زیر است.

مشکلات روانشناختی: افراد مبتلا به صرع به دلیل شرایط زندگی و مصرف داروهای به خصوص، بیش از دیگر افراد دچار افکار خودکشی، افسردگی، کاهش حافظه و یا اضطراب خواهند شد.

تصادفات رانندگی: اگر فرد در هنگام رانندگی و یا به عنوان عابر در حال گذر از خیابان بوده و با حملات صرع و تشنج مواجه شود، ممکن است دچار سانحه شده و آسیب ببیند. به همین خاطر است که تا چند وقت و یا چند سال بعد از درمان بیماری، به افراد مبتلا به صرع اجازه رانندگی داده نخواهد شد.

سقوط: این امکان وجود دارد که بعد از تشنج، بیمار با شدت بر زمین افتاده و به نقاط مختلف بدن از جمله جمجمه، مغز و اعصاب او آسیب وارد شده و حتی فرد دچار شکستگی استخوان شود.

غرق شدن: اگر بیمار در هنگام تشنج در حال شنا بوده و یا درون استخر و مکان‌های پر آب باشد ممکن است غرق شود.

بارداری: ابتلا به بیماری صرع و تشنج در زمان بارداری نه تنها مادر و جنین را دچار خطر سقوط، مرگ مادر و یا جنین می‌کند، بلکه در این دوران مادر نمی‌تواند از داروهای ضد صرع نیز استفاده کند. مصرف این داروها احتمال آسیب‌های مادرزادی را در جنین افزایش خواهند داد.

درمان خانگی بیماری صرع

طبق تحقیقات انجام شده مصرف ویتامین‌های به خصوصی همچون B6 در کنار منیزیم و ویتامین E، احتمال بروز تشنج‌های ناشی از صرع را کاهش داده و به بهبود توانایی تفکر در هنگام ابتلا به بیماری کمک خواهند کرد. یکی از دلایلی که موجب افزایش میزان حملات این بیماری خواهد شد نداشتن رژیم غذایی مناسب است. شما بهتر است مصرف موادی چون سویا، پرتغال، ذرت و شکلات را به حداقل برسانید.

همچنین از آنجای که داشتن خواب مناسب احتمال تشنج را تا حد زیادی پایین خواهد آورد، باید از یک برنامه خواب منظم پیروی کرده و جلوی کمبود خواب را بگیرید.

درمان خانگی بیماری صرع

درمان بیماری صرع با طب سنتی

پزشکان طب سنتی برای درمان بیماری صرع نیز مصرف داروهای گیاهی و دمنوش‌های متعددی را پیشنهاد می‌کنند؛ اما موثرترین مواد در این حوزه از دیدگاه افرادی که از این مواد استفاده کرده‌اند به عبارت زیر است.

گشنیز: گشنیز از جمله گیاهان حاوی اسید فولیک و ویتامین‌های D، B6،E است که در فعال کردن کانال‌های پتاسیم مغزی و کاهش حملات بیماری بسیار موثر است.

بهار نارنج: برای مصرف دمنوش این گیاه تنها کافی است یک قاشق غذاخوری بهار نارنج را به همراه یک لیوان آب حرارت داده و دمنوش را نوش جان کنید. بهار نارنج به کاهش حملات کمک کرده و سردردهای ناشی از بیماری را درمان خواهد کرد.

سنبل الطیب: این گیاه نیز همچون بهار نارنج برای درمان سردردهای صرعی مفید بوده و به دلیل داشتن والین، استرس را نیز از بین می‌برد.

دارچین: دارچین خاصیت ضد التهابی داشته و می‌تواند موجب آرامش اعصاب شود. مصرف دمنوش دارچین و هل در کنار هم تا حدی از بروز حملات صرعی جلوگیری می‌کند.

داروهای مناسب برای بیماری صرع

درست است که داروهای موجود برای صرع، به طور کامل این بیماری را درمان نخواهند کرد، اما تا حد زیادی شدت و دفعات تشنج را در افراد بیمار کاهش خواهند داد. برخی از موثرین داروهایی که در این حوزه استفاده می‌شوند و به صورت قرص، آمپول و یا شربت در بازار موجود هستند، عبارتند از:

💊 لوتیراستام (کپارا)

💊 کربامازپین (تگرتول)

💊 توپیرامات (توپامکس)

💊 لاموتریژین (لامیکتال)

💊 اتوزوکسیمید (زارونتین)

💊 اسید والپروئیک (دپاکوت)

داروهای مناسب برای بیماری صرع

عوارض داروهای ضد تشنج

افرادی که داروهای ضد صرع مصرف می‌کنند ممکن است عوارض به خصوصی را از جمله التهاب کبد و یا افسردگی را تجربه کنند که پزشک می‌تواند با تغییر داروها و یا میزان مصرف آنها از بروز این عوارض جلوگیری کند. پس در صورتی که این عوارض و یا موارد زیر را تجربه کردید نگران نباشید و تنها به پزشک مراجعه کنید. نشانه‌هایی چون:

  • سرگیجه
  • خستگی
  • خواب آلودگی
  • بثورات پوستی
  • مشکلات مرتبط با حافظه
  • کاهش توانایی در کنترل حرکات بدنی

صرع جز بیماری کدام سیستم بدن محسوب می شود؟

این بیماری جزو بیماری‌های مغزی و مرتبط با دستگاه اعصاب مرکزی به شمار می‌آید که ممکن است هر فردی را در گروه‌های سنی مختلف و در کشورهای متعدد درگیر کند؛ اما طبق تحقیقات انجام شده افراد در کشورهای محروم بیشتر به این بیماری دچار خواهند شد و حدود سه چهارم بیماران ساکن مناطق محروم هستند.

صرع من خوب خوب شد؟

همانطور که گفته شد هیچ درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد و جواب واضحی برای سوال ایا بیماری صرع خوب میشود وجود ندارد؛ اما پزشکان این احتمال را بیان می‌کنند که اگر بیمار 10 سال پشت سر هم تشنج را تجربه نکند و 5 سال از این مدت، هیچ دارویی مصرف نکند، به احتمال زیاد بیماری را شکست داده و درمان شده است. البته این سخن هنوز توسط متخصصین کاملا تایید نشده است.

آیا صرع یک بیماری ارثی است؟

این مسئله تایید شده است که فرزند متولد شده در خانواده‌ای که در آن سابقه ابتلا به صرع وجود دارد بیشتر است، اما این احتمال چندان زیاد نیست. متخصصان تاثیر وراثت را در رابطه با این بیماری نادیده نمی‌گیرند اما معتقدند بیماری صرع و ازدواج ارتباط چندانی با یکدیگر ندارند و احتمال آنکه صرع از پدر یا مادر به فرزند منتقل شود بسیار کم است.

آیا صرع یک بیماری ارثی است؟

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که یکی از علائم ذکر شده را مشاهده کردید لازم است سریعا به یک پزشک مراجعه کرده و جلوی بروز علائم و عوارض بیشتر از این بیماری را بگیرید. اگر نیاز دارید قبل از مراجعه به پزشک از یک متخصص مشورت بگیرید، می‌توانید با کارشناسان ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم اطلاعات کاملی را در رابطه با بیماری صرع با شما به اشتراک گذاشته و نحوه درمان آن را نیز بیان کنیم. همانطور که گفته شد در صورتی که به این بیماری مبتلا هستید لازم است سریعا به پزشک مراجعه کرده و برای درمان اقدام کنید. اگر پزشکی را در این حوزه نمی‌شناسید می‌توانید لیست بهترین پزشکان مغز و اعصاب را در سایت دکتر گویا مراجعه کنید. ما و همکارانمان همواره در تلاشیم بهترین متخصصان را به شما معرفی کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
paziresh24isbclinicen.wikipediawho
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا