از چه سنی می توان به نوزاد ماست داد؟

حساسیت به ماست در کودکان چگونه است؟

گذر از مرحله مصرف تنها شیر مادر و شیر خشک برای نوزاد و شروع مصرف مواد غذایی جامد، دوره هیجان انگیزی برای والدین است. در این مرحله از والدین خواسته می‌شود برای شروع به سراغ مواد غذایی نرم و نیمه جامد بروند که خوردنشان برای نوزاد راحت‌تر خواهد بود. یکی از این مواد غذایی مفید و نرم که در مراحل نخست خوردن مواد غذایی جامد، می‌تواند مصرف شود، ماست است. ماست به دلیل طعم خوبی که دارد اغلب برای نوزادان و کودکان لذیذ به نظر می‌رسد. اما سوالی که در این حوزه برای والدین پیش می‌آید آن است سن دادن ماست به نوزاد چه زمان بوده و آیا ماست به دلیل داشتن لاکتوز ممکن است موجب حساسیت در نوزادان شود؟ در ادامه از دیدگاه بهترین متخصص اطفال در تهران به این سوال پاسخ خواهیم داد.

سن مناسب برای دادن ماست به نوزاد

اگر شما نیز جزو آن دسته از افرادی هستید که عنوان «از چند ماهگی به نوزاد ماست بدهیم نی نی سایت» را در موتور جستجوگر گوگل سرچ کرده‌اید، باید گفت به طور کلی اغلب محدودیتی در شروع دادن ماست به کودکان شیرخواره وجود ندارد و کودکان می‌توانند خوردن ماست را همزمان با مصرف دیگر مواد جامد شروع کنند؛ اما تنها در صورتی که ماست مصرفی از نوع پاستوریزه، شیرین نشده و ساده باشد. به طور کلی 8 تا 12 ماهگی زمان شروع مصرف مواد غذایی جامد در نظر گرفته می‌شود؛ پس سن دادن ماست به کودک را نیز می‌توانیم 8 تا 10 ماهگی در نظر بگیریم.

بسیاری از والدین به دلیل ترس از حساسیت نوزاد به لاکتوز از دادن این ماده پر پروتئین و کلسیم، به فرزند خود خودداری می‌کنند، اما لازم به ذکر است ماست به دلیل داشتن ارزش غذایی مناسب برای نوزادان، می‌تواند عملکرد روده را بهبود بخشیده و در هضم بهتر غذا به معده کمک کند. از سوی دیگر ماست بر خلاف شیر گاو، لاکتوز کمی داشته و هضم و جذب آن برای کودک راحت‌تر خواهد بود.

سن مناسب برای دادن ماست به نوزاد

فواید ماست برای کودک

ماست در دسته مواد غذایی دارای ارزش غذایی بالا قرار می‌گیرد که فواید زیادی به ویژه برای نوزادان دارد. به طور کلی اصلی‌ترین فواید دادن ماست به نوزاد هشت ماهه و بزرگتر را می‌توان به عبارت زیر دانست.

✔️ماست مواد مغذی اصلی را به بدن خواهد رساند. ماست حاوی مقدار زیادی کلسیم، پروتئین و مواد مغذی است که از این طریق به تقویت استخوان‌ها کمک خواهد کرد و دادن ماست به نوزاد 6 ماهه و بزرگتر، می‌تواند نیاز بدن را به کلسیم تامین کند.

✔️موجب رشد مغز خواهد شد. ماست دارای چربی کامل، انرژی روزانه بدن نوزاد را تامین کرده و روند رشد و افزایش وزن کودک را سرعت می‌بخشد.

✔️لبنیات پروبیوتیک هضم غذا را راحت‌تر می‌کند. این نوع ماست به دلیل داشتن باکتری‌های پروبیوتیک می‌توانند روند هضم غذا را بهبود بخشیده، از اسهال و سوء تغذیه جلوگیری کند و احتمال مواجهه با کولیک نیز کاهش پیدا کند.

دقت داشته باشید در صورت دادن ماست زودتر از موعد و یا به نوزاد رفلاکسی، امکان مواجهه با مضرات ماست برای کودکان وجود دارد.

نحوه دادن ماست به نوزاد

از آنجایی که ممکن است برخی از کودکان طعم ساده و خنک ماست را دوست نداشته باشند، شما می‌توانید مواد غذایی و میوه‌هایی که کودک دوست دارد و می‌دانید تداخلی با ماست ندارد را با این ماده ترکیب کرده و به کودک بدهید. از سوی دیگر اگر دندان‌های کودک در حال بیرون آمدن از لثه هستند و کودک را اذیت می‌کنند، شما می‌توانید میوه‌های مورد علاقه کودک را تکه کرده و در فریزر گذاشته و بعد از یخ شدن، با آنها اسموتی درست کنید و به کودک بدهید. به طور کلی برخی از خوراکی‌هایی که می‌توانید با ماست ترکیب کنید عبارتند از:

  • موز
  • هلو
  • کدو تنبل
  • سس سیب
  • آووکادوی له‌شده
  • سیب‌زمینی شیرین
  • لوبیا سبز و پوره گلابی
  • پرتقال (در صورت رسیدن به سن دادن پرتقال به کودک)

نحوه دادن ماست به نوزاد

ارزش غذایی دادن ماست به نوزاد

شیر یکی از خوشمزه‌ترین مواد غذایی است که اغلب نوزادان جواب رد به خوردن آن نمی‌دهند. این ماده اغلب از تخمیر میکروبی شیر گاو درست می‌شود، اما می‌توان از شیر شتر، گاومیش، بز و بوفالو هم برای درست کردن این ماده استفاده کرد. به طور کلی یک فنجان ماست حاوی مواد مغذی به مقدار زیر است:

ویتامین A8 درصد
فسفر25 درصد
ریبوفلاوین25 درصد
پانتوتنیک اسید 8 درصد
ویتامین D25 درصد
منیزیم8 درصد
تیامین8 درصد
ویتامین B 1220 درصد
ویتامین B 64 درصد
کلسیم30 درصد

و اما پروتئین؛ ماست سرشار از پروتئین بوده و از این طریق می‌تواند به روده کوچک در هضم غذا کمک کند.

آلرژی به ماست در کودک

به طور کلی، احتمال بروز آلرژی در نوزادان در صورت مصرف ماست بسیار کم است؛ اما در صورتی که کودک شما شیر مصرف کرده و علائم حساسیت را از خود بروز داد، پیشنهاد می‌شود تا زمانی که به متخصص اطفال مشورت نکرده‌اید، از دادن ماست به نوزاد تا رسیدن به سن مناسب خودداری کنید. دقت داشته باشید همانطور که در نتیجه سرچ عنوان ماست برای نوزاد هفت ماهه نی نی سایت در گوگل ظاهر می‌شود، دادن ماست‌های طعم‌دار به نوزاد، ریسک حساسیت را افزایش خواهد داد.

از سوی دیگر، پیشنهاد می‌شود سه روز بعد از آنکه به کودک ماست دادید، غذای جدید به نوزاد ندهید تا بدن کودک برای تنظیم خود زمان داشته باشد. در صورتی که کودک به ماست حساسیت داشته باشد در این سه روز علائمی همچون آبریزش بینی و یا گرفتگی بینی بروز خواهد کرد که البته ممکن است این حساسیت در آزمایش خون فرد خود را نشان ندهد. علاوه بر این علائم، نوزاد ممکن است با نشانه‌هایی همچون موارد زیر، شما را از حساسیت خود آگاه کند.

  • تورم
  • خارش
  • اسهال
  • ایجاد بثورات در اطراف دهان
  • حالت تهوع و استفراغ در کودکان

حساسیت به ماست در کودکان

نکات مهم برای استفاده از‌ ماست در رژیم غذایی کودک

برای آنکه ماست را وارد رژیم غذایی کودک کرده و از مواد مغذی او برای رشد بهتر کودک استفاده کنید، لازم است چند نکته ساده را مورد توجه داشته باشد. نکاتی همچون:

  • در شروع، ماست باید به عنوان یک میان وعده و در میان یک برنامه متنوع غذایی جای بگیرد.
  • پیشنهاد می‌شود برای دادن ماست به کودکان به سراغ ماست‌های پروبیوتیک بروید.
  • طی یک سال اول زندگی به هیچ عنوان ماست را یک عنصر غذایی اصلی قرار ندهید.
  • به هیچ وجه ترکیب ماست و عسل را به کودک زیر 1 سال ندهید.
  • شیر را جایگزین ماست و یا چای را جایگزین شیر نکنید؛ حتی در صورت رسیدن به سن دادن چای به کودک. هر یک از این مواد باید در زمان مناسب توسط نوزاد تجربه شود.
  • به هیچ عنوان قبل از دو سالگی به کودکان ماست بدون چربی و یا کم چرب ندهید. کودکان در این سن به چربی موجود در ماست نیاز دارند.
  • شما می‌توانید برای کودکان بالای 1 سال از میوه‌های خورد شده به همراه ماست استفاده کنید. اگر کودک شما نمی‌تواند میوه‌ها را بجود، از پوره میوه در کنار ماست استفاده کنید.
  • ماست‌های میوه‌ای موجود در بازار همواره حاوی قند هستند، پس پیشنهاد می‌شود از خرید آنها خودداری کنید و قبل از خرید هر گونه ماست، میزان قند آن را که بر روی برچسب بسته بندی نوشته شده بررسی کنید.

احتیاطات قبل از دادن ماست به نوزاد

درست است که ماست یک ماده مفید با مواد مغذی فراوان است، اما به این معنا نیست که خوردن آن به میزان دلخواه و یا به هر نحو، بلامانع است. از آنجایی که بدن نوزادان بسیار حساس است، ضرورت دارد برای دادن مواد غذایی مختلف و به ویژه ماست با آنها، مواردی را در زمره احتیاط قرار دهید.

  • مکمل: ماست باید یک مکمل غذایی در نظر گرفته شود که در کنار مواد غذایی جامد دیگر و یا کنار شیر مادر و شیر خشک مصرف شود تا نیاز بدن کودک را تامین کند.
  • هضم: ماست و پنیر بر خلاف شیر، در یک فرایند کشت قرار گرفته و پروتئین‌های آنها تجزیه می‌شود. این مسئله موجب هضم راحت‌تر پروتئین موجود در این مواد شده و در کنار آن، وجود ویتامین دی و کلسیم همچنان پا برجا است.
  • تغذیه: بسیاری از افراد ماست را جایگزینی برای شیر مادر و یا شیر خشک می‌دانند و یا به جای ماست، به کودک شیر گاو می‌دهند. همچنین ممکن است بعد از رسیدن به سن دادن بستنی به کودک، آن را جایگزین ماست کنند. این اقدامات کاملا اشتباه بوده و کودک را در برابر آسیب و به ویژه فقر آهن و کم خونی قرار خواهند داد. پس بهتر است از این اعمال اجتناب شده و به جای آن به راهکارهای خانگی افزایش شیر مادر و سن دادن بستنی به کودک دقت شود.

احتیاطات قبل از دادن ماست به نوزاد

بهترین ماست برای شیرخواران چیست؟ ماست کم چرب به نوزاد بدهیم پا پرچرب؟

همانطور که در مقاله دادن ماست به نوزاد 8 ماهه نی نی سایت نیز گفته شده، به طور کلی امروزه انواع مختلفی از ماست‌ها در بازار وجود دارند که اغلب آنها برای نوزادان مناسب نیستند. شما برای انتخاب یک ماست مناسب برای نوزاد و کودک، لازم است به سراغ ماستی بروید که پر چرب بوده و به اصطلاح با اضافه کردن خامه به دست آمده و از شیر کامل تولید شده است. از سوی دیگر ماست برای نوزاد باید پاستوریزه و ساده باشد. شما می‌توانید برای تقویت بدن کودک و اضافه کردن ماست به تغذیه تکمیلی کودک، به فرزندتان ماست یونانی بدهید.

این نوع ماست لاکتوز و آب پنیر کمتری داشته و از آنجایی که بافت مناسبی دارد، برای تنهایی غذا خوردن کودک کمک کننده است. دقت داشته باشید در صورتی که دسترسی به خرید ماست یونانی ندارید، بهتر است به سراغ ماست‌های بدون کنسانتره پروتئین آب پنیری (WPC) بروید.

آیا دادن ماست طعم دار به نوزاد اشکالی دارد؟

بله، اشکال دارد. ماست‌های طعم‌دار موجود در بازار اغلب دارای قند مصنوعی بوده و پیشنهاد می‌شود، تا حد ممکن طی این سن حساس کودک، او را با شیرین کننده‌های مصنوعی آشنا نکنید. شما می‌توانید برای ترغیب کودک به خوردن ماست، میوه مورد علاقه او را خرد کرده و با ماست مخلوط کرده و در بهترین زمان دادن ماست به نوزاد، به او بدهید.

آیا دادن ماست طعم دار به نوزاد ایمن است؟

چرا ماست و پنیر در سنین کمتر از یک سال برای نوزاد مناسب است، اما شیر نه؟

اغلب والدین و متخصصان تغذیه معتقدند کودکان ممکن است بعد از آشنایی با طعم لبنیات و به ویژه شیر، از خوردن شیر مادر و یا شیر خشک امتناع کنند. از این رو پیشنهاد می‌شود برای تامین مواد مورد نیاز بدن، از 8 ماهگی مصرف پنیر و ماست و از 1 سالگی، نوشیدن شیر آغاز شود.

سخن نهایی

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با سن دادن ماست به نوزاد صحبت کرده و به نحوه دادن ماست به نوزاد بپردازیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان گذاشته و یا طی تماس با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا، از مشاوره رایگان استفاده کنید.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
kooshanfooddelgarmkidshealthwebmd
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا