دلایل مکیدن انگشت دست در کودکان چیست؟

چگونه از مکیدن انگشت کودک جلوگیری کنیم؟

مکیدن انگشت یکی از اختلالاتی است که اغلب در کودکان و خردسالان وجود داشته و تا قبل از رسیدن به سن مدرسه این عادت کنار گذاشته می‌شود. خوردن انگشت در سنین پایین بسیار طبیعی است و به کودکان در داشتن آرامش بیشتر و تغذیه بهتر کمک خواهد کرد. با این وجود بسیاری از والدین در رابطه با علت مکیدن انگشت توسط نوزاد کنجکاو هستند و یا می‌خواهند بدانند چرا این رفتار در سنین بالاتر نیز همراه فرزندشان است و یا حتی برخی مواقع تا بزرگسالی ادامه پیدا می‌کند؟! در ادامه می‌خواهیم بیشتر در رابطه با علت و عوارض ناشی از خوردن انگشتان نوزاد از نظر بهترین متخصص اطفال در تهران صحبت کنیم.

مکیدن انگشت کودک نشانه چیست؟

اگر شما نیز دارای نوزاد یا کودک هستید تا کنون فرزند خود را در حال مکیدن انگشت خود دیده‌اید و این سوال برایتان پیش آمده که انگشت مکیدن کودک نشانه چیست؟ finger sucking یا همان مکیدن انگشت یک مسئله غریزی و عادی در میان کودکان به شما می‌آید که می‌تواند به پدر مادر نشان دهد، فرزند آمادگی غذا خوردن را دارد و یا گشنه است. در برخی کودکان نیز این مسئله نشانه نیاز به خواب است.

همچنین جالب است بدانید نوزادان زیر یک سال از مکیدن همه چیز، به ویژه انگشتان خود لذت می‌برند و می‌توانند با مکیدن اندام‌های خود به ویژه پا و بدن، آنها را بهتر بشناسند. لازم به ذکر است کودکان نوپا اغلب برای آنکه بتوانند ترس، اضطراب و استرس خود را کاهش دهند و یا از بی‌قراری دور شوند،‌ انگشتان خود را می‌مکند. آنها از این روش به عنوان راهکاری تسکین دهنده استفاده می‌کنند و همانطور که مکیدن شیشه شیر، سینه مادر و پستونک آرامشان می کند، خوردن انگشت نیز برایشان لذت بخش است.

به طور کل این موارد اصلی‌ترین نشانه‌های خوردن انگشت در نوزادان هستند. پس در جواب والدینی که می پرسند چرا بچه‌ها دست می خورند باید گفت، از آنجایی که این مسئله در کودکان زیر ۲ سال کاملاً عادی است، جای نگرانی وجود ندارد و طبق تحقیقات انجام شده در انجمن دندانپزشکی آمریکا، در اغلب مواقع خودن انگشت در سن ۲ تا ۴ سالگی به طور کامل کنار گذاشته خواهد شد.

مکیدن انگشت کودک نشانه چیست؟

چرا بچه ها دست می خورند؟

مکیدن انگشت در ماه ها اول تولد کاملا طبیعی بوده و جزو روند رشد نوزاد است و کودک از کار لذت می‌برد؛ پس این مسئله مشکلی ایجاد نخواهد کرد. اغلب نوزادان برای تسکین و آرام شدن اقدام به خوردن انگشتانشان کرده و این کار حتی برای پیمودن روند رشد و شروع صحبت کردن کودک ضروری بشمار می‌آید.

مکیدن انگشت دست تا چه زمانی طول می کشد؟

از آنجایی که این عادت در هر یک از کودکان به طرز متفاوتی بروز می‌کند، نمی توان زمان دقیقی برای ترک این عادت بیان کرد. به طور کلی بسیاری از کودکان تا 6 – 7 ماهگی و برخی تا 2 – 4 سالگی این کار را ادامه می‌دهند. خوردن انگشت کودک تا این سنین مشکلی ایجاد نمی‌کند؛ اما اگر بیش از این ادامه پیدا کند و یا در مواقع استرس زا مجدد بروز کند باید برای بررسی علت آن اقدام کرد.

مکیدن انگشت در بزرگسالان نشانه چیست؟

اختلال مکیدن انگشت در بزرگسالان بسیار نادر است؛ اما در صورتی که این مسئله بروز کند می‌تواند به دلیل استرس، ترس و یا اضطراب باشد. همچنین تاثیرات مخرب روانی که از دوران کودکی باقی مانده نیز می‌توانند موجب این اختلال در بزرگسالان شوند. در این مواقع صحیح‌ترین راه، مشورت با بهترین روانشناس در تهران است تا بتوان سطح اضطراب و استرس را پایین آورده و آسیب‌های روانی به جا مانده از دوران کودکی را از بین برد.

مکیدن انگشت در بزرگسالان

چگونه از مکیدن انگشت کودک جلوگیری کنیم؟

در اغلب مواقع ترک عادت مکیدن انگشت نیازی به دخالت والدین ندارد و کودک خود قبل از رسیدن به سن مدرسه این عادت را ترک می‌کند. در صورتی که این اتفاق نیفتاد و این اختلال همراه با کودک رشد کرد، والدین می‌توانند با راهکارهایی موثر به کودک در ترک این عادت کمک کند.

تشویق کودک برای ترک مکیدن انگشت

کودکان به انجام کارهایی که در ازای آنها امتیاز یا تشویق دریافت می‌کنند علاقه دارند؛ از این رو شما می‌توانید برای او یک خوراکی، برچسب، ستاره و یا امتیاز کنار بگذارید و یا به او بدهید. تشویق کودک برای ترک مکیدن انگشت انگیزه می‌دهد. طی این راهکار نباید تشویق‌های لفظی و انگیزه‌های زبانی فراموش شوند.

جایگزین کردن این عادت با یک عادت درست

یکی دیگر از بهترین راهکارهای ترک عادت خوردن انگشتان، توجه به الگوی این کار است؛ به عنوان مثال نخست باید پی ببرید که فرزندتان در چه زمان‌هایی انگشتان خود را می‌خورد. اگر او عادت دارد در هنگام ترس یا اضطراب انگشت در دهان ببرد، یعنی او این کار را برای دریافت آرامش بیشتر انجام می‌دهد؛ از این رو شما می‌توانید به مرور زمان این عادت را با گذاشتن موسیقی برای او، در آغوش گرفتن و یا ورزش، جایگزین کنید.

همچنین اگر کودک قبل از خواب انگشتان خود را می‌مکد به این معناست که او برای خوابیدن به یک عامل آرامش بخش احتیاج دارد. برای جایگزینی این رفتار می‌توانید به او پیشنهاد بدهید قبل از خواب یک لیوان شیر بخورد و یا در آغوش شما بخوابد.

کنار گذاشتن عادت مکیدن انگشت با گارد انگشت

شاید تاکنون ابزاری همچون گارد یا محافظ انگشت برای جلوگیری از مکیدن را دیده باشید. این ابزار می‌تواند بر روی دست قرار گرفته و از مکیدن انگشتان در کودکان و نوزادان جلوگیری کند. همچنین ابزارهایی با نام ارتودنسی نیز وجود دارد که در دهان کودک قرار می‌گیرند تا بتوانند به کودک در ترک این عادت کمک کنند. شما می‌توانید در این باره با بهترین دندانپزشک در تهران یا پزشک اطفال صحبت کرده و ابزار مناسب را بکار بگیرید.

محافظ انگشت برای جلوگیری از مکیدن

استفاده از لاک تلخ

در جواب این سوال که استفاده از لاک تلخ برای جلوگیری از مکیدن انگشت مناسب است باید بگوییم؟ اگر کودک شما برای ترک این عادت انگیزه چندانی ندارد و تنها با یادآوری می‌تواند از آن صرف نظر کند، می‌توانید از روش زدن لاک تلخ بر روی انگشت استفاده کنید. لازم به ذکر است استفاده از لاک تلخ برای جلوگیری از مکیدن انگشت در میان مردم بسیار رواج دارد، اما متخصصان آن را پیشنهاد نمی‌کنند؛ پس بهتر است در صورت امکان دیگر روش‌ها را به کار بگیرید.

آموزش غیرمستقیم به کودک برای عدم مکیدن انگشت

امروزه ابزارهای آموزشی متعددی وجود دارند که شما می‌توانید آنها را در اختیار کودک گذاشته و این گونه او را با عادت ناپسند خود و عوارض آن آشنا کنید. ابزارهایی چون کارتون، کتاب‌های کودکانه، برنامه‌های تلویزیونی و یا فیلم‌های عروسکی برای آموزش غیر مستقیم به شما کمک خواهند کرد.

گفت و گو با کودک

بهترین و صحیح‌ترین راهکار برای والدین آن است که از دعوا و خرد کردن کودک صرف نظر کرده و این عادت را با گفتگوی صمیمانه و دوستانه کنار بگذارند. شما می‌توانید با کودک در این مورد گفتگو کنید و از بپرسید که در هنگام مکیدن انگشت چه احساسی دارد و یا به چه دلیل مکیدن انگشت را انجام می‌دهد؟ اگر کودک تنها به این کار عادت دارد، بهتر است از عوارض این عمل برای او بگویید و از او بخواهید کمتر این کار انجام داده و به مرور آن را کنار بگذارد.

در صورتی که مکیدن انگشت در نتیجه ترس فرزندتان از وقوع حوادث است، توصیه می شود نخست بفهمید چه عواملی موجب ترس و استرس او می‌شود و سعی کنید در مواقعی که کودک احساس خطر می‌کند، با در آغوش گرفتن و ارتباط کلامی او را آرام کنید. این گونه به مرور زمان ترس، استرس و اضطراب کودک کاهش پیدا کرده و عادت خوردن انگشت‌ها ترک خواهد شد.

گفت و گو با کودک برای جلوگیری از مکیدن انگشت

تعیین قوانین خودداری از مکیدن انگشت برای کودک

اگر فرزند شما جز آن دست از کودکانی است که با وضع قوانین موافق بوده و به آن پایبند خواهد بود، می‌توانید برای او محدودیت‌هایی در مکیدن انگشت بگذارید. به عنوان مثال به کودکتان بگویید تنها در هنگام خواب و یا تا زمان ناهار می‌تواند این کار را انجام دهد. بعد از مدتی قوانین را عوض کرده و میزان آن را کاهش دهید و به تدریج این عادت را در کودک کم کنید.

زدن فلفل به انگشت برای ترک انگشت مکیدن کودک

یکی از راه حل‌هایی که بسیاری از خانم‌ها برای ترک مکیدن انگشت کودک و یا سینه مادر به یکدیگر پیشنهاد می‌کنند استفاده از فلفل است؛ در حالی که امروزه روانشناسان کودک به هیچ عنوان این راهکار را اصولی و مناسب نمی‌دانند و همواره تاکید می‌کنند از روش‌های تشویقی و سرگرم کننده برای ترک عادات غیر معمول کودک استفاده شود.

مراجعه به پزشک

در صورتی که می‌خواهید این عادت به روشی درست کنار گذاشته شود می‌توانید از یک متخصص اطفال و یا دندانپزشک در این باره مشورت بخواهید. پزشک می‌تواند با کودک در این باره صحبت کرده و به گونه‌ای درست فرزندتان را نسبت به عوارض احتمالی مکیدن انگشت دست مطلع کند.

عوارض ناشی از مکیدن انگشت در کودکان

شاید این سوال برای شما نیز پیش بیاید که اگر مکیدن انگشت نوزادان و کودکان عادی است، پس چه عوارضی می‌تواند داشته باشد؟ در جواب باید گفت شاید این مسئله امری غریزی محسوب شود، اما این به آن معنا نیست که شما نباید برای ترک آن کاری انجام دهید. این عادت در طولانی مدت می‌تواند بر روی شکل فک، دندان و دهان تاثیر بگذارد و عوارض زیر را برای نوزادان در پی داشته باشد.

عوارض ناشی از مکیدن انگشت در کودکان

تغییر شکل فک در نتیجه مکیدن انگشت

اصلی‌ترین عارضه مکیدن انگشت در کودکان، تغییر شکل فک است که می‌تواند تاثیر به خصوصی بر روی چهره داشته و حتی در نحوه صحبت کردن و غذا خوردن کودک نیز موثر باشد.

مکیدن انگشت در تغییر شکل دندان ها

درست است که شکل دندان‌ها و فرم قرارگیری آنها در کنار هم، تا حد زیادی تابع وراثت است، اما با این حال خوردن انگشت در دراز مدت می‌تواند فرم دندان‌ها را تغییر داده و در بزرگسالی خوردن غذا را با مشکل مواجه کند. همچنین از بسته شدن کامل دهان جلوگیری می کند و جلو آمدن دندان‌ها را در پی خواهد داشت. این مسئله بر روی ظاهر افراد نیز تاثیر بسیار زیادی می‌گذارد.

اوربایت دندان و مکیدن انگشت

یکی دیگر از عوارض مکیدن انگشت در طولانی مدت، به هم خوردن نظم دندان‌ها و روی هم آمدن آنها است. به طور کل دندان‌ها باید کنار هم و منظم بایستند؛ اما مکیدن انگشت در نوزادی که هنوز به طور کامل فرم دهان شکل نگرفته و محکم نشده است می‌تواند موجب روی هم قرار گرفتن دندان‌ها شده و تغییر شکل ظاهری دندان‌ها را به دنبال داشته باشد.

ابتلا به انواع بیماری‌ها به دلیل خوردن انگشت

کودکان ممکن است در طول روزبه اشیا و نقاط گوناگونی دست بزنند و دستشان آلوده شود. زمانی که فرزندتان دست آلوده خود را وارد دهان کرده و می‌مکد، باکتری‌ها و ویروس‌های زیادی وارد بدن او می‌شود و کودک را مبتلا به بیماری‌های متعددی می‌کند.

ابتلا به انواع بیماری‌ها به دلیل خوردن انگشت

چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟

به طور کلی قبل از رسیدن به سن ۴ سالگی کودک باید عادت مکیدن انگشت را ترک کرده و یا حداقل از شدت آن کاسته شود؛ اما در صورتی که بعد از ۴ سالگی همچنان کودک به مکیدن انگشتان خود ادامه می‌دهد و از شدت آن نیز کم نشده باشد، لازم است با یک پزشک کودک در این باره مشورت کنید. از آنجایی که اختلال مکیدن انگشت کودکان عوارض منفی زیادی را برای کودک در پی خواهد داشت، لازم است این مسئله را جدی بگیرید. در صورتی که می‌خواهید در این باره با یک متخصص مشورت کنید می توانید با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.

سخن آخر

در این مقاله تلاش کردیم شما را با علل مکیدن انگشت آشنا کرده و نحوه ترک این عادت را بیان کنیم. توصیه می شود در صورتی که کودک شما بیش از ۴ سال سن دارد برای ترک این عادت و جلوگیری از بروز عوارض آن، به پزشک مراجعه کنید. اگر پزشکی را در این حوزه نمی شناسید می توانید لیست بهترین دندانپزشکان و متخصصان کودک را در سایت ما مشاهده کنید. مجموعه دکتر گویا بهترین پزشکان را به شما معرفی می کند. همچنین شما می‌توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در اولین فرصت به آن پاسخ دهند.

5/5 - (1 امتیاز)
منبع
dreamsmile-centerpaziresh24medicalnewstodayhealthline
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫12 دیدگاه ها

  1. مکیدن انگشت در کودکان تا ۳ سالگی عادیه؟ اصن دخترم انگشتشو میمکه آروم میشه فقط

  2. سلام بچم ۵ سالشه و هنوزم انگشتشو میک میزنه.. خیلی تلاش کردم اینکارو نکنه اما انگار بی فایده س. میشه لطفا راهنمایی کنید چه کاری انجام بدم؟

    1. سلام وقت بخیر
      اصلا جای نگرانی نیست؛ در اغلب موارد ترک عادت مکیدن انگشت در کودکان نیازی به دخالت والدین ندارد و کودک خود قبل از رسیدن به سن مدرسه این عادت را ترک می‌کند. چنانچه این اتفاق نیفتاد، از پزشک متخصص اطفال کمک بگیرید تا راهکار های موثر تری به شما ارائه دهند.

  3. سلام وقتتون بخیر. خواهرم ۳۳ سالشه و هنوزم بعضی وقتا شروع به مکیدن انگشتاش میکنه. ی چند باری در مورد این مسئله باهاش حرف زدم اما خودشم نمیدونه علتش چیه میگه عادت کردم. بنظر شما چطوری میتونه این عادتو ترک کنه؟

    1. سلام وقت شما هم بخیر
      اختلال مکیدن انگشت در بزرگسالان، بسیار نادر بوده و خیلی کم اتفاق میفتد. این مسئله می تواند به دلیل استرس، ترس و اضطراب بروز پیدا کند. از طرفی تاثیرات مخربی که در دوران کودکی به جا مانده، ممکن است منجر به اختلال مکیدن در بزرگسالان شود. بهترین راهکار برای ترک این عادت، مراجعه به بهترین روانشناس است تا کمک کند سطح استرس و اضطراب خواهر شما پایین بیاید.

      1. سلام من ۲۰ سالمه و از بچگی انگشتم رو مک میزدم . خانوادم خیلی سعی کردن ترک کنم این عادت رو ولی تا الان ادامه داره .
        هنوزم که هنوز انگشتم رو مک میزنم مثل یک بچه ۲ ساله . این کار باعث آرامشم میشه و وقتی که عصبانی هستم و این کار و انجام میدم خیلی آروم میشم چه کاری باید انجام بدم تا بتونم ترک کنم این عادت رو

  4. آیا میشه از ابزار محافظ انگشت برای جلوگیری از مکیدن کودک خود استفاده کنیم؟ آسیبی به کودکمون نمیزنه؟

    1. سلام وقت بخیر
      ابزاری با نام گارد یا محافظ انگشت طراحی شده که با قرار گرفتن بر روی انگشتان دست، از مکیدن انگشتان در کودکان و نوزادان جلوگیری می‌کند. توصیه می‌شود در این باره با داندانپزشک یا متخصص اطفال مشورت کنید تا ابزار مناسب را به کار بگیرید.

  5. سلام من پسر شش ساله دارم که تا این سن هیچ وقت انگشتشو نمیخورد اما الان یه ماهی میشه تو خواب شصتشو میمکه. چه دلیلی داره؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا