عوارض مصرف اکستازی
اثرات جسمانی و روانی مصرف قرص اکس
قرص اکس با همان MDMA یکی از مواد مخدر مصنوعی است که از دهه هفتم قرن بیست، برای درمان یکسری اختلالات روانی همچون اضطراب و بهبود ادراک حسی بکار گرفته میشد؛ اما امروزه از آن به عنوان یک داروی روان گردان و تحریک کننده استفاده میشود. این قرص میتواند موجب شادی، احساس سرخوشی و افزایش اعتماد به نفس و انرژی شود، اما اینها تنها عوارض مصرف اکستازی از نوع مثبت و به صورت کوتاه مدت هستند. این دارو در کنار آثار مثبت، در کوتاه مدت و بلند مدت عوارض منفی زیادی نیز دارد که در ادامه از دید متخصصان بهترین کلینیک ترک اعتیاد در تهران این عوارض را بررسی خواهیم کرد.
اکستازی یا قرص اکس چیست؟
قرص اکس، EX، 3 – متیلن دی اکسی متامفتامین، XTC، قرص عشق، کریستال، طاعون، MDMA و X از نامهای دیگر این قرص هستند که در گروه آمفتامینها و فنیل آمینها قرار میگیرد و خاصیت روان گردانی دارد. این داروی تحریک کننده میزان نورآدرنالین و سروتونین را در بدن افزایش داده و در افزایش دوپامین هم بی تاثیر نیست.
اکستازی اعتیاد آور، ادراک لذت حسی و زمان را درگیر کرده و موجب افزایش انرژی بدن شود. این ماده از نوع مواد مخدر مصنوعی و صنعتی بوده و همچون مواد تحریک کننده دیگر بی عوارض نیست و حتی عوارض مصرف اکستازی میتواند بسیار شدید باشد.
عوارض جسمانی مصرف اکستازی
اثرات قرص اکس به دو دسته عوارض روانی و عوارض جسمی مصرف اکستازی تقسیم میشوند که اغلب عوارض جسمانی سریعتر بروز خواهند کرد. عوارضی همچون:
- ابتلا به بیماریهای کبدی
- درگیری با بیماریهای قلبی
- افزایش دمای بدن
- آسیب به نواحی مختلف مغز
- نابودی دندانها و ابتلا به بیماریهای دهانی
- بروز اختلالات بینایی
- آسیب به استخوانها و مفاصل
- افت سیستم ایمنی
- ابتلا به بیماریهای پوستی
- اختلال در توجه و حافظه
- تشنج و مشکلات عضلانی
- کاهش حس درد و یا دیس آلرژیا
بیماری های قلبی، عوارض مصرف اکستازی
یکی دیگر از عوارض مصرف اکستازی بر روی بدن، به وجود آمدن لختههای خونی، سکته و نارسایی قلبی است. این نوع دارو، ضربان قلب و فشار خون را بالا برده و موجب به وجود آمدن لختههای خونی در قلب میشود. مطالعات انجام شده در این حوزه نشان میدهد، یکی از عواض قرص اکستازی کاهش 7 درصدی عملکرد قلب است؛ اما این درصد در افرادی که با بیماریهای قلبی درگیر هستند بیشتر خواهد بود.
بیماری های کبدی
با مصرف قرص اکس، سطح آنزیمهای کبدی افزایش پیدا کرده و این مسئله موجب آسیب به کبد خواهد شد و بیمار را با سیروز، نارسایی، التهاب و فیبروز کبد مواجه خواهد کرد. ابتلا به این بیماریها، احتمال نیاز به پیوند کبد را افزایش داده و در نهایت احتمال از کار افتادن و حتی مرگ را بالا خواهد برد، به گونهای که مطالعات فرانسه، از مرگ 14 درصدی بر اثر بارسایی کلیه و کبد با مصرف قرص اکس خبر میدهند.
افزایش دمای بدن با مصرف قرص اکس
به طور قطع تاکنون خبرهایی همچون تشنج و حتی فوت افراد در کلوپها مهمانیها را به دلیل مصرف قرص اکس شنیدهاید. اگر بخواهیم از نظر علمی به این مسئله نگاه کنیم میتوان گفت، این نوع قرص به طور قابل توجهی افزایش دمای بدن را به دنبال داشته و سیستم تنظیم حرارت بدن را دچار اختلال میکند.
این مسئله میتواند شوک حرارتی بدن را به دنبال داشته، موجب کمآبی شده و عملکرد کلیه را دچار ضعف کند. شاید جالب باشد بدانید، طبق مطالعات انجام شده طی سالهای 1994 تا 2000، اثبات شده حدود 64 درصد از مرگ و میرهای ناشی از مصرف قرص اکس، به دلیل شوک حرارتی به بدن با مصرق قرص اکس بوده است.
آسیب مغزی، از عوارض قرص اکس
در جواب این سوال که اکستازی چه اثراتی روی مغز می گذارد باید گفت، همانطور که میدانید سروتونین یکی از اصلیترین هورمونهای بدن است که در تنظیم خواب، اشتها، خلق و خو و حافظه نقش موثری ایفا میکند. از عوارض مصرف اکستازی آن است که میتواند میزان ترشح این هورمون را به میزان زیادی افزایش داده و موجب اختلالات خواب، حافظه، درگیری با اضطراب و افسردگی شدید شود. از سوی دیگر تحقیقات دیگری که در آلمان انجام شده نشان میدهد، این دارو به طور قابل توجهی حجم هیپوکامپوس را کم کرده و از این طریق ذخیره و بازیابی اطلاعات را با مشکل مواجه میکند و به مرور زمان، احتمال ابتلا به بیماریهای مغزی را افزایش خواهد داد.
آسیب به دهان و دندان ها
ایتالیاییها هم در این حوزه تحقیق کرده و به این نتیجه رسیدهاند که حدود 27 درصد از افرادی که اکستازی مصرف میکنند پس از مدتی با انواع بیماریای دهانی مواجه میشوند. این قرص به محض مصرف، موجب خشک شدن دهان شده و در نهایت مشکلاتی همچون، شکستن دندانها، فرسایش، عفونت دهانی، زخم و التهاب دهانی را به دنبال خواهد داشت. دقت داشته باشید احتمال بیماریهای دهانی با مصرف همزمان اکستازی و عدم رعایت بهداشت دهانی، بیشتر است.
آسیب به استخوان ها و مفاصل
با مصرف قرص اکس، اثرات مصرف قرص اکستازی همچون کاهش قابل توجه هرمونهای سلامت استخوان همچون استروژن و تستوسترون نیز بروز خواهد کرد. در این صورت افراد بیشتر با شکستگی استخوان و بیماریهای استخوانی چون استئوپروز مواجه شده و یا درد، التهاب و یا آسیبهای مفصلی را تجربه میکنند. به طور کلی افرادی که اکستازی را به تنهایی و به ویژه در کنار داروهای دیگر مصرف میکنند، بیش از 25 درصد با مشکلات استخوانی و مفاصلی مواجه میشوند.
اختلالات بینایی با مصرف قرص اکس
به نقل از nida.nih.gov، به طور کلی آسیب به اعصاب بینایی در افراد مصرف کننده اکستازی بیشتر بوده و این افراد 18 درصد بیش از دیگران با التهاب، خشکی و عفونت چشم مواجه میشوند. همانطور که گفته شد از اثرات بلندمدت مصرف قرص اکس میتوان به افزایش فشار خون به ویژه در ناحیه چشم اشاره کرد که در نهایت احتمال ابتلا به گلوکوم یا کاتاراکت یا دژنراسیون ماکولا را افزایش خواهد داد. حال احتمال درگیری با این مشکلات، در صورت مصرف دارو و یا درگیری با مشکلات چشمی دیگر، بیشتر است.
تأثیر مصرف اکستازی بر افت سیستم ایمنی
یکی دیگر از عوارض مصرف اکستازی بر بدن، آسیب به سیستم ایمنی است. این قرص موجب نابودی گلبولهای سفید خون شده و در نهایت بدن را در برابر انوع عفونت و بیماری بی دفاع میکند. در این صورت احتمال درگیری با بیماریهای ویروسی همچون سرطان، هپاتیت و یا حتی ایدز بیشتر است. به طور کلی مصرف کنندگان اکس و به ویژه کسانی که این دارو را در کنار داروهای دیگر مصرف میکنند، حدود 20 درصد بیش از دیگر افراد با بیماریهای ویروسی مواجه خواهند شد.
آسیب ها و بیماری های پوستی
شاید جالب باشد بدانید این قرص تحریک کننده، حتی میتواند کاهش هیدراتاسیون و کلاژن در پوست را به دنبال داشته و در نهایت موجب مشکلاتی همچون بروز چین و چروک، التهاب، عفونت، خشکی، جوش و آکنه شود. به طور کلی احتمال مشکلات پوستی پس از مصرف قرص اکس، تا 23 درصد افزایش پیدا میکند.
عوارض روانی مصرف اکستازی
به طور کلی عوارض مصرف قرص اکستازی تنها به مشکلات جسمی خلاصه نمیشود و تأثیرات روانی ناشی از عوارض مصرف اکستازی میتواند شدیدتر از عوارض جسمی آن باشد که شامل موارد زیر میشود:
- افسردگی
- فراموشی
- اضطراب
- اختلالات خواب
- احساس بیگانگی
- اختلال در تمرکز
- اختلالات شخصیت
- تشدید احساس عاطفی
- درگیری با اختلالات رفتاری
افسردگی، نتیجه مصرف قرص اکس
همانطور که گفته شد، مصرف قرص اکس، افزایش سطح سروتونین را به دنبال خواهد داشت. این مسئله نخست افزایش احساس شادی را به دنبال دارد، اما به مرور زمان، احساس شادی شما به ناراحتی، افسردگی، بی اعتمادی و بی میلی تبدیل میشود. بسیاری از افراد تلاش میکنند بعد از مواجهه با افسردگی برای خلاصی از این مشکل، مصرف قرص اکس را افزایش دهند؛ اما اینکار فایدهای نخواهد داشت. دقت داشته باشید احتمال مواجهه با افسردگی در این افراد حدود 30 درصد است.
اضطراب
نگرانی، استرس، وحشت و ترس علائم روانی پس از مصرف قرص اکس هستند که اغلب به محض استفاده از آن و حتی با گذشت زمان خود را نشان میدهند. بروز این نشانهها در افراد مختلف طی مدت زمان متفاوتی خود را نشان میدهد و شدت و مدت آن بستگی به شرایط محیطی همچون وجود چراغ، جمعیت، وجود سر و صدا، کیفیت دارو، میزان مصرف آن و یا ابتلا به بیماریهای روانی دارد. این علائم تا 25 درصد در مصرف کنندگان قرص اکس شایع است.
اختلالات خواب از عوارض بلندمدت اکس
داشتن خواب با کیفیت و به میزان کافی برای سلامت بدن امری ضروری است و به هر میزان که میزان بیخوابی، کابوسهای شبانه و خواب آلودگی بیشتر باشد، احتمال ابتلا به بیماریهای جسمی و روانی نیز بیشتر خواهد شد. به طول کلی مطالعات تاثیر 35 درصدی قرص اکس بر مشکلات خواب را نشان میدهند.
احساس بیگانگی، جدایی یا تحریف درک
مطالعات انجام شده در هلند اثبات کرده افرادی که اکس مصرف میکنند، عوارض مصرف اکستازی از نوع احساس تحریف از واقعیت، بیگانگی و جدایی را 20 درصد بیش از دیگر افراد تجربه میکنند. این مسئله حتی میتواند به توهم، دیدن اشکال و رنگهایی که وجود ندارند، صداهایی که واقعی نیستند، احساس داشتن تغییرات در شکل بدن، توطئه علیه دیگران و یا تصور داشتن قدرت فوقالعاده منجر شود.
اختلالات شخصیت
به نقل از متخصصان مجموعه دکتر گویا، اگر تاکنون با افراد مصرف کننده قرص اکس در تماس بوده باشید، متوجه ناپایداری، بیتفاوتی و بیثباتی در شخصیت این افراد شدهاید. مطالعات انجام شده نشان میدهند مصرف این دارو میتواند اختلال شخصیت را تا 40 درصد به دنبال داشته و در ارتباط خانوادگی، تحصیلی و اجتماعی آنها اختلال ایجاد میکند.
اختلالات رفتاری و مصرف قرص اکس
شاید جالب باشد بدانید عوارض مصرف اکستازی افراد را نسبت به بیمسئولیتی، بیاحترامی، ارزشهای اجتماعی یا بیاعتنایی به قوانین، بیتوجه کرده و میتواند در محل تحصیل و کار، تا 30 درصد، بروز اختلالات رفتاری را افزایش دهد. در رفع این مشکلات نیاز به درمانهای روان پزشکی دیده میشود.
اثرات کوتاه مدت مصرف اکستازی کدامند؟
به طور کلی عوارض کوتاه مدت اکس به عوارض اولیه اکستازی گفته میشود که حدود 20 تا 30 دقیقه بعد از مصرف قرص بروز کرده و حتی این مدت زمان در صورت خالی بودن معده میتواند کمتر هم باشد. عوارضی همچون:
عوارض جسمانی
- تعریق
- بیقراری
- تیرگی دید
- رعشه و غش
- خشکی دهان
- تنش عضلانی
- تهوع و استفراغ
- سستی و ضعف
- دندان قروچه کردن
- سردرد و سرگیجه
- احساس سرما و لرز
- حرکت سریع چشمها
- حرکات غیرارادی فک و قفل شدن چانه
عوارض روانی
- گیجی
- بیقراری
- تمرکز ضعیف
- اضطراب شدید
- تحریف در ادراکات
- از دست دادن کنترل
- حمله وحشت زدگی
- پارانویا (بدبینی و سوءظن شدید)
- توهمات بینایی، شنوایی، لامسه
- تمایل شدید برای مصرف مجدد مواد مخدر
اثرات بلند مدت مصرف اکستازی
به طور کلی عوارض بلند مدت قرص اکس که میتواند از چند ساعت تا چند سال بعد از مصرف این قرص ادامه داشته باشد، عبارتند از:
عوارض جسمانی
- اختلال بینایی
- آسیبهای مغزی
- ضعف سیستم ایمنی
- ابتلا به بیماریهای قلبی
- آسیب به دهان و دندان
- ابتلا به بیماریهای کبدی
- مشکلات عضلانی
عوارض روانی
- اختلال خواب
- افسردگی
- اضطراب
- اختلال شخصیت
- احساس بیگانگی
- اختلال رفتاری
آیا مصرف اکستازی ممکن است به اعتیاد به آن منجر شود؟
بله، اکستازی همچون دیگر مواد محرک، میتواند موجب عادت و اعتیاد شود. مصرف طولانی مدت این نوع قرص شما را دچار وابستگی کرده و در نتیجه پس از مدتی، عدم مصرف قرص اکس، موجب بیقراری، خستگی و بیحالی، افسردگی و علائمی از این دست میشود. دقت داشته باشید اعتیاد به قرص اکس، یک امر روانی است.
به طور کلی مدت زمان مصرف این دارو برای درگیری با اعتیاد در هر فرد متفاوت بوده و به طور کلی طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، مصرف مداوم و مفرط اگستازی میتواند پس از حدود 6 ماه، اعتیاد را به دنبال داشته باشد. توصیه میشود در صورت بروز اعتیاد، قبل از مواجهه با عوارض مصرف اکستازی، هر چه سریعتر برای ترک آن اقدام شود؛ در غیر این صورت احتمال میل به مصرف دیگر مواد مخدر همچون کوکائین، حشیش و… وجود دارد.
برای ترک مصرف اکستازی چه باید کرد؟
به طور کلی ترک اعتیاد به هرگونه مواد محرک و اعتیاد آور طی روزهای نخست ممکن است سخت باشد و با نرسیدن ماده مورد نیاز بدن، فرد حالت محرومیت را تجربه کند. اکستازی هم همچون دیگر مواد مخدر اعتیاد را به دنبال داشته و از آنجایی که وابستگی روانی را به دنبال دارد، ترک آن مستلزم کمک گرفتن از یک متخصص است.
در این مواقع شما میتوانید از روش سم زدایی، روان درمانی، درمان بستری و یا درمان سرپایی اعتیاد به اکستازی استفاده کنید. همچنین شما میتوانید برای گذر راحتتر از مراحل ترک، در کنار مصرف داروهای تجویزی، از بهترین روانشناس در تهران نیز کمک بگیرید.
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل عوارض مصرف اکستازی را به شما معرفی کرده و انواع عوارض جسمی و روانی مصرف اکستازی را بیان کنیم. در صورتی که سوالی در این حوزه دارید میتوانید در قسمت دیدگاهها با ما در میان گذاشته و یا با کارشناسان ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان برخوردار شوید.