درمان خانگی بیش فعالی کودکان

بیش فعالی را در خانه و با طب سنتی درمان کنید.

بیش فعالی یا ADHD یکی از اختلالات رایج بین کودکان است که بسیاری از والدین را نگران کرده است. در اغلب مواقع افراد در سنین بزرگسالی دیگر علائم بیش فعالی را مشاهده نمی کنند؛ اما این اتفاق غیر ممکن نیست. برخی افراد ممکن است با ورود به دوره نوجوانی و بزرگسالی نیز علائم این اختلال را در خود ببینند؛ از این رو لازم است در همان سنین ابتدایی کودکی، برای درمان خانگی بیش فعالی اقدام کرد. در صورتی که بعد از خواندن مقاله همچنان ابهامی در این باره در ذهن خود داشتید می توانید با ما تماس گرفته و از مشاوره رایگان استفاده کنید.

درمان بیش فعالی بدون دارو

در اغلب مواقع زمانی که والدین علائم بیش فعالی را در کودکان خود مشاهده می کنند نخست در مقابل این اختلال گارد داشته و تلاش می کنند آن را انکار کنند. شاید این رفتار والدین طبیعی باشد اما منطقی نیست. زمانی که کودکان دچار این مشکل می شوند رفتار آنها هم برای خود و هم برای اطرافیانشان آزار دهنده می شود؛ از این رو درست ترین و منطقی ترین کار مشورت با یک پزشک اطفال و یا روانشناس کودک است.

متخصصان این حوزه به محض مشاهده کودک و کمی صحبت با او می توانند به این اختلال پی برده و برای درمان بیش فعالی کودکان بدون دارو راه هایی را به شما پیشنهاد کنند. در صورتی که اختلال کودک در سطح خفیف باشد پزشک راهکارهای درمان خانگی بیش فعالی را پیشنهاد می کند. در بیشتر اوقات نیز برای درمان این اختلال در سطح متوسط، روانشناس روش های درمانی بدون دارو همچون رفتار درمانی را توصیه می کند. اما در صورتی که بیش فعالی در سطح شدید بروز کند و میزان توجه و تمرکز کودک را بسیار کاهش دهد، لازم است از دو روش مدیریت رفتار و دارو درمانی استفاده شود.

درمان بیش فعالی بدون دارو

درمان خانگی بیش فعالی در کودکان چگونه است؟

همانطور که گفتیم در اغلب مواقع پزشکان مصرف قرص و داروی آرامبخش برای کودکان بیش فعال را تجویز می کنند و از پدر مادر می خواهند تا زمان تاثیر داروها به کودک فشار نیاورده و صبر و حوصله به خرج دهند. اما زمانی که کودک در سطوح خفیف این بیماری قرار دارد و با روش های ساده خانگی قابل درمان است می توان روش های درمان خانگی بیش فعالی کودکان که شامل موارد زیر می شود را بکار گرفت.

تنظیم زمان تغذیه

یکی از مشکلاتی که بسیاری از کودکان بیش فعال با آن رو به رو می شوند پرخوری است. شما می توانید با نظم دادن به ساعات خوردن وعده های اصلی و اضافه کردن چند میان وعده از پرخوری کودک جلوگیری کنید. در میان وعده ها بهتر است کودک خود را به خوردن میوه و سبزیجات تشویق کنید.

درمان بیش فعالی با رفتار درمانی

در این روش روانشناسی، چند روش ساده را به پدر و مادر آموزش می دهد تا والدین بتوانند ارتباط بهتر و موثرتری را با فرزند خود برقرار کنند. روش هایی که طی رفتار درمانی به پدر و مادر یاد داده می شوند با توجه به بررسی هایی که متخصص از میزان توجه کودک انجام داده است تعیین خواهد شد. در اغلب مواقع روانشناسان بازی هایی چون مار و پله، شطرنج و… را به والدین پیشنهاد می کنند تا بتوانند میزان تمرکز کودک خود را افزایش دهند.

همچنین از والدین خواسته می شود در ابراز محبت و تشویق کودک خود کوتاهی نکنند و توجه بیشتری نسبت به فرزند خود نشان دهند. درست است که رفتار درمانی صبر و حوصله زیادی از سمت والدین می طلبد و زمان درمان کمی طولانی است، اما راهکار موثری برای درمان خانگی بیش فعالی به شمار می آید. اگر فکر می کنید که نیاز دارید با یک متخصص در این حوزه صحبت کنید می توانید لیست بهترین روانشناس در تهران را در سایت ما مشاهده کنید.

سریع ترین درمان بیش فعالی

تغییر رژیم غذایی

درست است که با استفاده از تغییر رژیم غذایی نمی توان این اختلال را درمان کرد، اما می توان از عکس العمل ها و رفتارهای بیش فعالی شدید جلوگیری کرده و شدت گرفتن علائم این مشکل را کاهش داد. لازم به ذکر است شما می توانید با تشویق کودک به رعایت یک رژیم غذایی مناسب، تا حدودی این اختلال را کنترل کنید؛ پس توصیه می شود در این رژیم، موارد زیر را رعایت کنید.

🍴مواد غذایی چرب همچون فست فود، چیپس، پفک و کره کودک را به بروز رفتارهای بیش فعالی تحریک می کنند و جلوی درمان خانگی بیش فعالی را می گیرند.

🍴مواد غذایی شیرین چون شکلات و یا برخی میوه ها مانند آلو، توت فرنگی، هلو، پرتغال و توت به دلیل داشتن سالیسیلات بروز رفتارهای تکانشی را در کودک تشدید می کنند.

🍴انواع ویتامین های منیزیم، کلسیم، ویتامین B6، روی و ال کارنتین می توانند علائم اختلال شدید را در کودک کنترل کنند؛ از این رو لازم است مصرف ویتامین ها و مواد معدنی را در برنامه روزانه فرزندتان قرار دهید.

🍴بهتر است بسیار کم از پودر انواع فلفل در غذای کودک استفاده شود یا اصلا استفاده نشود.

ورزش کردن برای درمان بیش فعالی بدون دارو

اگر به دنبال سریع ترین درمان بیش فعالی هستید، ورزش کردن می تواند در این باره به کودک شما کمک کند. از آنجایی که این کودکان از انرژی زیادی برخوردارند و برخی مواقع ممکن است حتی به دلیل تمام نشدن انرژی شب خوابشان نبرد، ورزش می تواند به آن ها در تخلیه انرژی کمک کند. لازم به ذکر است شما باید از پزشک در رابطه با حرکات و ورزش هایی که کودک باید انجام دهد، بپرسید؛ چراکه نوع حرکات ورزشی باید با توجه به علائم و شدت بیش فعالی در کودک انتخاب شود.

لازم به ذکر است از آنجایی که ورزش به کودک حس اعتماد به نفس و سربلندی می دهد، بهتر است است او را به ورزش های انفرادی همچون کاراته، کشتی، دوچرخه سواری، شنا و… ترغیب کنید. این ورزش ها به دلیل آنکه انرژی زیادی می طلبند می توانند باعث تخلیه کامل انرژی او شوند.

ورزش کردن برای درمان بیش فعالی بدون دارو

درمان بیش فعالی در طب سنتی

طب سنتی برای اغلب بیماری ها، داروهای به خصوصی پیشنهاد می کند که بیماران زیادی با استفاده از این روش ها به نتیجه مثبت رسیده اند. در حوزه درمان قطعی بیش فعالی در طب سنتی مصرف داروهای گیاهی موثری را توصیه کرده است که برخی از آنها به عبارت زیر هستند.

درمان خانگی بیش فعالی با تخم کتان

یکی از انواع ویتامین هایی که می تواند به بروز بیش فعالی و یا کاهش علائم آن کمک کند امگا 3 است. تخم کتان از جمله مواد غذایی سرشار از امگا 3 است که می توان آن را به صورت خام استفاده کرده و یا روغن آن را در غذاها ریخت.

گل راعی

مشکل اغلب کودکانی که با این اختلال دست و پنجه نرم می کنند آن است که نمی توانند تمرکز کنند و تمام توجه خود را روی یک مسئله بگذارند. گل راعی با تقویت حافظه و بالا بردن تمرکز می تواند در درمان بیش فعالی کودکان در طب سنتی موثر باشد و از احساسات منفی که به سراغ کودک می آید جلوگیری کند. متخصصان طب سنتی به مصرف 8 هفتگی گل راعی به میزان 1 تا 3 بار در روز تاکید دارند.

زعفران برای بیش فعالی

از زعفران به عنوان یکی از گیاهان درمان افسردگی یاد می شود که می تواند مانند یک آرامبخش عمل کرده و کودک شما را از بروز رفتارهای تکانشی دور کند. برای درمان خانگی بیش فعالی با استفاده از زعفران، می توانید دمنوش آن را به همراه عسل به کودک بدهید و یا زعفران را در غذا استفاده کنید. برای درمان بیش فعالی با عسل، لازم است این ماده را در کنار دمنوش‌های دیگر میل کنید.

سنبل الطیب

سریع ترین درمان بیش فعالی با مصرف دمنوش ریشه سنبل الطیب ممکن خواهد بود. این گیاه که خاصیت آرامبخشی دارد از بیقراری کودک جلوگیری کرده و رفتارهای پرخاشگرانه او را کاهش می دهد. برای درست کردن این دمنوش کافی است دو قاشق پودر ریشه سنبل الطیب را در آب جوش بریزید و در برابر حرارت غیر مستقیم گاز قرار دهید و بعد از 10 دقیقه از رو حرارت بردارید.

فایده برهمی بر بیش فعالی

برهمی یکی از گیاهان کاهش دهنده افسردگی، استرس و اضطراب است و حتی می تواند حافظه را نیز تقویت کند. لازم به ذکر است تاثیر دمنوش در این گیاه درمان خانگی بیش فعالی، بیشتر از مصرف خالی آن خواهد بود.

فایده برهمی بر بیش فعالی

قاشقک

اگر کودک شما دچار بیقراری و اختلالات ذهنی است می توانید به او گیاه قاشقک بدهید. قاشقک هم می تواند به صورت دمنوش و هم کپسول مصرف شود.

درمان بیش فعالی در خانه با باکوپا مونیری

شاید در رابطه با فایده باکوپا مونیری برای تقویت حافطه و تقویت توانمندی های ذهنی شنیده باشید. اغلب از این گیاه در ساخت دارو مورد استفاده قرار می گیرد. تنها نکته ای که در رابطه با مصرف این گیاه وجود دارد آن است که باکوپا فقط می تواند برای کودکان بین 6 تا 8 سال مورد استفاده قرار گیرد.

بابونه

اگر به دنبال یک داروی آرامبخش برای کاهش استرس و اضطراب هستید، بابونه انتخاب مناسبی است. این گیاه بهترین داروی آرامبخش برای کودکان بیش فعال به شمار می آید و خوردن 1 تا 3 فنجان در هفته مشکلی برای کودک شما ایجاد نخواهد کرد.

تاثیر گل ساعتی در بیش فعالی

این گیاه به دلیل داشتن ترکیبات فنولی و فلانوئید در کاهش استرس بسیار موثر عمل می کند و 2 بار نوشیدن دمنوش در هفته نیز می تواند تاثیر خود را باقی بگذارد. لازم به ذکر است، قطعا استفاده از شربت گیاهی برای بیش فعالی مفید است؛ اما تاثیر دمنوش این گیاه اگر بیشتر از شربت های گیاهی نباشد، قطعا کمتر نیز نخواهد بود.

روش های درمان بیش فعالی

داروی گیاهی برای درمان بیش فعالی

برای درست کردن داروهای گیاهی برای بیش فعالی کودکان، گیاهان زیر بسیار مفید خواهند بود.

کاوا: اگر کودک شما علاوه بر علائم بیش فعالی، از خلق و خوی خوبی نیز برخوردار نیست و اضطراب دارد، می توانید گیاه کاوا را به صورت دمنوش و یا یک داروی جویدنی به او بدهید.

بادرنجویه: بادرنجویه یکی از گیاهان آرام بخشی است که می تواند رفتارهای تکانشی و علائم بیش فعالی را تا حد زیادی در کودک کاهش دهد. این گیاه دارای رزمارینگ اسید است و به خوبی می تواند جلوی استرس و بی قراری بگیرد. استفاده 1 تا 3 بار در روز از دمنوش این گیاه مشکلی ایجاد نمی کند.

نعنا گربه ای: از آنجایی که اغلب کودکان بیش فعال از استرس و اضطراب رنج می برند، دمنوش گیاه نعنا گربه ای به داشتن آرامش ذهنی و روحی کودک کمک کرده و می تواند علائم این اختلال را کاهش دهد.

چند گیاه: شما می توانید چند گیاه دارویی همچون بابونه، نعنا دشتی و دیگر گیاهانی که می دانید با یکدیگر تناقض ندارند را دم کرده و نوش جان کنید. در صورتی که می خواهید از دیگر خواص گیاهان مطلع شده و گیاهانی که با یکدیگر تناقص ندارند را بشناسید می توانید با بهترین دکتر طب سنتی در تهران مشورت کنید.

جوی دوسر: جوی دوسر به دلیل فایده زیادی که در زمینه کاهش استرس و بالا بردن توجه و تمرکز دارد می تواند به کودک در کاهش فعالیت های شدید کمک کند. همچنین از آنجایی که اغلب این کودکان دچار کاهش وزن هستند، جو دوسر برای افزایش وزن نیز مفید خواهد بود. این ماده را می توانید در نیمرو و یا شیر بریزید و به فرزند خود بدهید.

کندر: کندر یکی مواد موثر برای کاهش استرس، اضطراب، تیک های عصبی و افزایش حافظه و تمرکز به شمار می آید. کودک می تواند این ماده را هم به صورت موضعی و هم خوراکی و بخور مورد استفاده قرار دهد. کندر علائم بیش فعالی را کاسته و حتی استفاده آن توسط مادران باردار در 4 ماه اول (تنها به مدت یک ماه) می تواند هوش جنین را بالا ببرد.

قدح مریم یا آب قاشقی: این گیاه سرشار از مواد معدنی است؛ از این رو می تواند به کاهش استرس و تقویت ذهن کمک کرده و برای درمان خانگی بیش فعالی موثر باشد. شما می توانید این گیاه در غذای کودک بریزید.

نکته: لازم به ذکر است از آنجایی که اغلب کودکان بیش فعال دچار بی خوابی هستند، بهتر است این دمنوش ها قبل خواب استفاده شوند تا بتوانند به کودک در داشتن خوابی بهتر کمک کنند. همچنین نباید در مصرف این گیاهان دارویی و دمنوش ها زیاده روی کرد؛ چراکه می تواند نتیجه عکس داشته باشد.

درمان بیش فعالی با داروهای گیاهی

سریع ترین درمان بیش فعالی

برای بکارگیری سریع ترین درمان بیش فعالی، لازم است این مشکل به صورت زود هنگام تشخیص داده شود و از روش‌های ترکیبی برای درمان این اختلال کمک گرفت. اصلی ترین روش درمان این بیماری را می‌توان مراجعه به روانشناس کودک دانست تا بتواند در کنار افزایش سرعت بهبودی کودک، به صورت اصولی مشکل را درمان کند. این مسئله برای بزرگسالان نیز صدق می‌ کند و در هر صورت بهتر است از یک متخصص در این زمینه کمک گرفته شود و در کنار آن، راهکارهای خانگی را نیز بکار گرفت.

شربت گیاهی برای بیش فعالی کودکان

شربت‌های موثری که برای درمان این اختلال تجویز می‌شوند بسیار محدود هستند؛ اما یکی از موثرترین آنها شربت اتنتالین است. این شربت از ترکیب اصلی گیاهانی همچون گل ساعتی، گیاه آکاسیا، بادرنجویه، کوشاد، بهار نارنج، رازک، ویتامین B و منیزیم تولید می‌شود و ممکن است عوارضی همچون خواب آلودگی و یا مشکلات خفیف گوارشی را در پی داشته باشد.

قرص آرامبخش برای کودکان بیش فعال

درست است که کنار آمدن با کودکان بیش فعال کار چندان ساده‌ای نیست و والدین به دنبال راهکارهای سریع برای درمان این مشکل هستند، با این حال متخصصان همواره پیشنهاد می‌کنند تا جای ممکن به سراغ دارو نروید و تلاش کنید با استفاده از روش‌های بدون دارو و با مراجعه به روانشناس این مشکل را برطرف کنید.  به طور کلی تنها در مواقعی که شدت اختلال شدید یا عمیق باشد مصرف دارو برای بیش فعالی کودکان پیشنهاد می‌شود.

غذاهای مفید برای کودکان بیش فعال

برای آنکه بدانید چه مواد غذایی برای درمان بیش فعالی در طب سنتی پیشنهاد شده می توانید لیست زیر را مشاهده کرده و مصرف این مواد را در برنامه روزانه کودک قرار دهید.

  •  مواد غذایی دارای پروبیوتیک؛ همچون ماست، دوغ و کفیر
  •  غذاهای حاوی پروتئین؛ مانند سبزیجات و انواع حبوبات چون لوبیا و عدس
  •  مواد دارای آهن؛ چون سبزیجات (اسفناج و تره) و حبوبات (عدس و لوبیا)
  •  غذاهای حاوی ویتامین B؛ همچون لوبیا، اسفناج، نخود فرنگی و…
  •  مواد غذایی دارای امگا 3 مانند ماهی، آجیل و سبزیجات

غذاهای مضر برای کودکان بیش فعال

برخی از غذاها به دلیل آنکه می توانند رفتارهای تکانشی و علائم بیش فعالی را در کودکان تشدید کنند مضر به شمار می آیند؛ اما از آنجایی که نمی توان به طور کامل مصرف آنها را قطع کرد، بهتر است تا حد امکان مصرفشان کاهش پیدا کند.

  •  انواع لبنیات همچون پنیر، شیر، ماست، بستنی و پنیر
  •  مواد شیرین همچون شکر و شکلات
  •  مواد غذایی حاوی رنگ مصنوعی
  •  فست فود ها و اسنک ها
  •  مکمل های مصنوعی

غذاهای مضر برای کودکان بیش فعال

عوارض عدم درمان بیش فعالی

عدم درمان خانگی بیش فعالی در کودکی و رفع نشدن علائم آن در سنین پایین می تواند در بزرگسالی و یا دوران مدرسه کودک را در دام مشکلاتی همچون نداشتن عزت نفس، اعتماد به نفس، افسردگی، سرخوردگی و ناامیدی بیاندازد. همچنین این مسئله بر روی زندگی زناشویی فرد در بزرگسالی نیز تاثیر گذاشته و میزان خشونت، دعوا و تصادفات او را افزایش دهد. علاوه بر آن، موارد زیر نیز از جمله عوارض عدم درمان بیش فعالی به شمار می آیند.

  • عدم علاقه به ادامه زندگی
  • احساس اضطراب و بی قراری
  • احساس ناامیدی و پرخاشگری
  • سردرگمی و تحریک پذیر شدن
  • فراموشی و ضعیف شدن حافظه
  • حواس پرتی و عدم داشتن تمرکز
  • شکست در مراحل مختلف زندگی
  • از دست دادن اطرافیان به ویژه شریک زندگی

ارتباط افزایش سن با علائم بیش فعالی چیست؟

در اغلب مواقع فرد در صورت به کار گیری روش های درمانی، با ورود به سن بزرگسالی کمتر علائم بیش فعالی را مشاهده می کند؛ اما در صورتی که این اختلال در زمان درست درمان نشود ممکن است تا بزرگسالی نیز این علائم ادامه پیدا کند. روش های درمان خانگی بیش فعالی که بیان کردیم برای افرادی که در بزرگسالی علائم آن را مشاهده می کنند نیز موثر خواهد بود.

چه زمان به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که احساس کردید بعد از درمان خانگی بیش فعالی، هیچ پیشرفتی حاصل نشد لازم است به پزشک مراجعه کرده و از روش های جدید درمان خانگی و یا دارو درمانی استفاده کنید. اگر به دنبال بهترین دکتر برای بچه های بیش فعال هستید، مجموعه دکتر گویا در کنار وب سایت های برتر معرفی پزشک، بهترین متخصصان را به شما معرفی می کند.

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم شما را با روش های درمان خانگی بیش فعالی آشنا کرده و اطلاعات کاملی را در این باره با شما به اشتراک بگذاریم. در صورتی که بعد از خواندن مقاله با ابهامی مواجه شدید می توانید سوال خود را در قسمت دیدگاه ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در کمترین زمان ممکن به آن پاسخ دهند.

4.4/5 - (5 امتیاز)
منبع
paziresh24koodaksunadditudemag
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫10 دیدگاه ها

  1. سلام وقت بخیر
    گفتید برای درمان ADHD کودکان در خانه بهشون محبت کنیم. منو و همسرم اینکارو میکنیم ولی حس میکنیم بدتر شده و یکمم پرخاشگر شده

  2. ممنون از مطالب خوبتون. تا الان فک میکردم رفتارای پسرم طبیعیه و بیش فعال نمیدونستمش. الان راحتتر میتونم درکش کنم و حتی پیش روانشناس بردمش

  3. سلام خسته نباشید
    من یه پسر تقریبا ۶ ساله دارم که آزمون نشون داد هوش هیجانیش پایینه و به شدت پرخاشگره. پیش منو و پدرش و خواهرش خوبه ولی پیش غریبه ها خیلییییی شلوغه و اصلا کنار ما نمیشینه. اینا نشونه های بیش فعالیه؟

  4. سلام خسته نباشید
    من یه پسر ۹ ساله بش فعال دارم که دکتر برای کنترلش بهش ریتالین داد ولی خب میگن این دارو خیلی عوارض دارد. نظر شما چیه؟ یه راهکار جایگزین وجود نداره؟

  5. سلام خسته نباشید
    یه سوال داشتم بیش فعالی کودک تو دوران بارداری با غربالگری نشون داده میشه یا نه؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا