از چه سنی می توان به کودک چای داد؟

آیا چای و دمنوش برای کودکان مفید است؟

چای یکی از نوشیدنی‌های پرطرفدار ایرانی است که به دلیل طعم تلخ و ملایم خود، یک ماده آرامبخش به شمار می‌آید؛ اما آیا همه افراد مجاز به نوشیدن آن هستند؟ کودکان در سنین پایین می‌توانند چای مصرف کنند؟ از قدیم الایام، افراد معتقد بودند چای برای کودکان عوارضی به همراه خواهد داشت و کودکان نباید چای بخورند؛ اما این حرف تا چه اندازه درست است؟ آیا چای موجب کم خونی کودک می‌شود و بر روی روند رشد او تاثیر می‌گذارد؟ در این مقاله قصد داریم به نقل از بهترین متخصص اطفال در تهران در رابطه با فواید، عوارض و سن مناسب برای خوردن چای توسط کودک صحبت کنیم.

آیا نوشیدن چای برای کودکان بی خطر است؟

در حالت عادی پزشکان حتی برای افراد بزرگسال نیز مصرف بیش 1 تا 2 فنجان چای در روز را پیشنهاد نمی‌کنند و این سختگیری در رابطه با مصرف چای توسط کودکان به دلیل ظرافت بدنیشان بیشتر است و به طور معمول نوشیدن چای در سنین پایین توصیه نمی‌شود. البته در صورتی که کودک شما اصرار زیادی برای نوشیدن چای دارد می‌توانید به 1 فنجان چای گیاهی یا چای سبز به او بدهید.

چای سبز دارای کاتچین، یکی نوع آنتی اکسیدان طبیعی است و نه تنها ضرری برای کودک ندارد، بلکه برای او مفید نیز خواهد بود. چای سبز به بهبود سطح تمرکز، حفظ سلامت قلب و از بین رفتن میکروب‌های بدن کمک کرده و از پوسیدگی دندان جلوگیری می‌کند. دقت داشته باشید انواع چای دارای کافئین بوده و نباید به مقدار زیاد توسط کودک مصرف شود. شما می‌توانید هفته‌ای 1 یا 2 بار و کمتر از 1 فنجان به کودک خود چای بدهید.

آیا نوشیدن چای برای کودکان بی خطر است؟

کودک از چه سنی می تواند چای بخورد؟

در جواب این سوال که از چه سنی به کودک چای بدهیم باید گفت، به طور کلی چای نیز همچون قانون دادن پرتقال به کودکان، برای نوزادان زیر 1 سال و به خصوص زیر 6 ماه اکیدا ممنوع است و به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌شود. همچنین توصیه شده در صورت امکان از سرو چای داغ برای کودکان تا دو سالگی نیز خودداری شود و یا میزان آن بسیار کم باشد. به طور کلی زمان چای دادن به کودک بستگی به توصیه پزشک و شرایط کودک دارد.

چگونه برای کودکان چای درست کنید؟

برای آنکه اثرات منفی چای برای کودک به حداقل برسد می‌توانید چای مخصوص نوزاد را درست کرده و به او بدهید. به طور کلی نحوه درست کردن چای برای کودک به نحو سالم عبارتند از:

  1. یک لیوان آب را در کتری کوچکی ریخته و بر روی حرارت بگذارید.
  2. حال به آب در حال جوش کمی پودر زنجبیل و پودر هل اضافه نمایید.
  3. بعد از اضافه کردن یک قاشق چای خوری چای به آب، اجازه بدهید آب 2 تا 3 دقیقه بجوشد.

چای کودک شما آماده است. اگر در نهایت فکر کردید چای غلیظ است می‌توانید کمی به آن آب اضافه کنید و بعد از ولرم شدن آن را به کودک بدهید. در صورتی که می‌دانید کودکتان می‌پسندد می‌توانید کمی شیر به ترکیب اضافه کنید.

چگونه برای کودکان چای درست کنید؟

فواید چای دادن به کودک

بسیاری از والدین مقاومت شدیدی در برابر دادن چای به کودکان از خود نشان می‌دهند و شاید ندانند چای علاوه بر مضراتی که در ادامه اشاره خواهیم کرد، دارای مزایا فراوانی است. به طور کلی متخصصان طرفدار مصرف چای توسط کودکان نیستند، اما ممانعت شدید و کلی در برابر عدم مصرف چای را نیز تایید نمی‌کنند. مصرف این نوشیدنی به میزان اندک و 1 تا 2 بار در هفته نه تنها مشکلی را برای کودک در پی نخواهد داشت، بلکه مزایا زیر را برای کودک به دنبال دارد.

1) از آنجایی که سیستم ایمنی بدن کودکان همواره در حال رشد است، آنها به صورت مداوم در معرض حالت تهوع و بیماری هستند و یکی از مواد غذایی که می‌تواند کودک را از حالت تهوع نجات دهد، مصرف چای زنجبیل است.

2) واضح است طی دوران کودکی توانایی درک و استدلال کودکان همچنان در حال رشد است؛ از این رو بسیاری از کودکان استرس زیادی را تحمل می‌کنند. این استرس می‌تواند به دلیل رقابت و بازی با همسالان بوده و یا فشار تحصیلی. نوشیدن چای می‌تواند به این کودکان برای کاهش اضطراب کمک کرده و از فشار وارده به آنها بکاهد. در این مواقع ما مصرف چای بابونه و کاه جو دو سر را پیشنهاد می‌کنیم.

3) اگر کودک شما از درد شدید معده به دلیل قولنج رنج می‌برد، می‌توانید برای تسکین درد، کمی چای نعناع و یا چای بابونه به کودک بدهید؛ چراکه همواره تاثیر چای ولرم بر درد ناشی از قولنج ثابت شده است.

4) شاید عجیب باشد که چای بتواند به کاهش تسکین تب کمک کند، اما ممکن است. در صورتی که کودک شما تب یالایی را متحمل می‌شود می‌توانید مقداری چای زنجبیل برای او دم کرده و کمی هل درون آن بریزید. علاوه بر آن چای بابونه، نعناع فلفلی و لیمو نیز برای پایین آمدن دما موثر هستند؛ فقط دقت داشته باشید چای را نخست خنک کرده و سپس به کودک بدهید.

5) سرفه یکی از اصلی‌ترین مشکلات بسیاری از کودکان است که در فصول مختلف سال با آن رو به رو می‌شوند. در این مواقع به والدین پیشنهاد می‌شود برای تسکین سرفه، کودک را به مصرف چای گل ختمی و یا نارون ترغیب کنند.

6) اگر کودک شما نیز همچون بسیاری از کودکان، یبوست را تحمل می‌کند، بهتر است به او یک فنجان چای بذر کتان ولرم بدهید. مصرف این نوع چای به حرکت بهتر روده‌ها برای دفع مدفوع کمک خواهد کرد. همچنین در صورت رسیدن به سن دادن ماست به نوزاد، به او ماست پروبیوتیک بدهید.

7) به طور قطع تاکنون در رابطه با تاثیر مثبت چای‌های گیاهی برای سرماخوردگی و گلودرد شنیده‌اید. چای‌ها نه تنها می‌توانند موجب صاف شدن گلو شوند، بلکه سرفه را نیز متوقف خواهند کرد. شما می‌توانید برای درمان این مشکل از چای بابونه، دارچین و مولین استفاده کنید.

مضرات دادن چای به کودکان

در کنار مزایا عالی که چای برای کودکان به همراه خواهد داشت، می‌تواند مضرات و عوارضی نیز داشته باشد که برخی از این مضرات عبارتند از:

  • نوشیدن بیش از حد چای شیرین طی طولانی مدت می‌تواند پوسیدگی دندان‌ها، بیماری های قلبی و دیابت نوع 2 را در پی داشته باشد.
  • از آنجایی چای دارای کافئین است، می‌تواند بر روند خواب، رشد و رفتار تاثیر بگذارد.
  • به مرور زمان، کافئین و قند موجود در چای اضافه وزن را در پی خواهد داشت.
  • افزایش کافئین در بدن موجب عصبانیت، لرزش و بی قرار کودک می‌شود.

مضرات چای سیاه برای کودکان

مقدار مصرف چای برای کودکان

مقدار چای مصرفی برای کودکان باید به حداقل برسد. در صورتی که کودک شما به چای علاقه دارد و اصرار زیادی برای نوشیدن آن دارد می‌توانید هفته‌ای 1 تا 2 بار به او چای دهید. دقت داشته باشید مصرف روزانه یک فنجان بسیار کوچک چای توسط کودک مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما کودک باید به سن دادن چای رسیده و این مقدار چای بیشتر نشود.

چای های گیاهی بی خطر برای کودکان

درست است که دادن چای به نوزاد چهار ماهه و به طور کلی نوزاد کوچک‌تر از 1 سال ممنوع دانسته می‌شود؛ اما بعد از گذر از این سن می‌توان از دمنوش‌های گیاهی مجاز در این حوزه کمک گرفت. دمنوش‌هایی چون:

🔹چای بابونه: برای تسکین درد معده، بی‌خوابی، مشکلات هضم غذا و درمان سرماخوردگی می‌توانید به سراغ دمنوش بابونه بروید. نحوه درست کردن این دمنوش همچون دمنوش‌های دیگر بوده و تنها کافی است مقداری بابونه را در آب ریخته و بر روی حرارت بگذارید. بعد از 10 دقیقه جوشیدن و خنک شدن، دمنوش آماده سرو برای کودک است.

🔹چای رازیانه: رازیانه گیاهی بی خطر شمرده می‌شود و اغلب متخصصان استفاده از آن را برای کودکان به میزان کم مناسب می‌دانند. دمنوش این گیاه از مشکلات تنفسی جلوگیری کرده، به رفع مشکلات گوارشی کمک کرده و درد قولنج را بهبود می‌بخشد. برای درست کردن این دمنوش تنها کافی است یک قاشق دانه رازیانه را به یک لیوان آب اضافه کرده و بر روی حرارت بگذارید تا به جوش بیاید. بعد از 10 تا 15 دقیقه جوشیدن  و تغییر رنگ چای می‌توانید آن را صاف کرده و بعد از خنک شدن به کودک بدهید.

🔹چای زنجبیل: اگر به دنبال دمنوشی برای درمان مشکلات هضم غذا، حالت تهوع، زخم معده و سرفه برای کودکان هستید می‌توانید به سراغ چای زنجبیل بروید. در درست کردن این چای برای کودکان، یک تکه زنجبیل کوچک را رنده کرده و به مقدار کمی آب اضافه کرده و بر روی حرارت بگذارید تا به جوش آید. بعد از آنکه دمنوش 3 تا 4 دقیقه جوشید، آن را از روی حرارت برداشته و بعد از خنک شدن به کودک بدهید.

🔹چای مولین: اگر کودک شما دچار سرفه، سرماخوردگی، ذات‌الریه، تب، قولنج و اسهال شده می‌توانید برای درمان آنها، چای مولین به کودک بدهید. برای تهیه این دمنوش، یکی قاشق مولین را به همراه یکی لیوان آب به مدت 10 دقیقه جوشانده و بعد از صاف کردن و خنک شدن، کودک را ترغیب به خوردن آن کنید.

🔹چای هل: برای تسکین درد معده، درمان بی‌حالی، سرفه، سردرد و مشکل در هضم غذا کودکتان، می‌توانید به او چای هل بدهید. برای درست کردن این دمنوش، بعد از جوشاندن یک لیوان آب جوش، به آن پودر هل و یا غلاف هل اضافه کرده و مجددا کمی به آب فرصت دهید تا بجوشد و بعد از خنک شدن برای کودک سرو کنید.

چای های گیاهی بی خطر برای کودکان

چای شیرین برای کودکان

اگر عنوان “دادن چای نبات به نوزاد نی نی سایت” در موتور جستجو گوگل سرچ کرده و به دنبال جواب ان هستید باید گفت، چای شیرین نه تنها عوارض چای بلکه حال دیگر مضرات قند را نیز به همراه دارد. بسیاری از کودکان علاقه دارند در وعده صبحانه در کنار پنیر و نان، چای شیرین مصرف کنند، در حالی که از معایب آن مطلع نیستند.

از آنجایی که شکر می‌تواند میزان قند خون را به صورت ناگهانی بالا برد، موجب بی‌قراری، افزایش شدید انرژی و بی خوابی خواهد شد. از این رو بهتر است تا قبل از سن 10 سالگی از دادن چای شیرین به کودکان جلوگیری شود.

دادن چای بابونه به نوزاد

بسیاری از مادران زمانی که میزان ترشح شیر در غدد شیری کاهش پیدا می‌کند به فکر جایگزین برای شیر مادر می‌افتند و از آنجایی که نمی‌خواهند کودک را به شیر خشک عادت دهند، به کودک چای می‌دهند. همانطور که گفته شد چای برای کودکان زیر 2 سال ممنوع بوده و بعد از رسیدن به این سن نیز باید با مراعات مصرف شود. پس مضرات چای برای کودکان زیر دو سال و نوزادان بسیار بیشتر از بزرگسالان است.

در سنین نوزادی کودک باید به میزان کافی بخوابد و به اندازه کافی فعالیت داشته باشد؛ اما چای به دلیل کافئین زیادی که دارد، موجب بد خوابی و یا کاهش میزان خواب در کودک خواهد شد و جلوی جذب کلسیم و آهن را در بدن می‌گیرد. پس در صورتی که به دنبال جایگزین برای شیر مادر می‌گردید بهتر است با یک پزشک اطفال در این باره مشورت کنید و یا با کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا تماس گرفته و از مشاوره رایگان خود استفاده کنید.

دادن چای بابونه به نوزاد

چای دادن به کودک زیر دو سال

کودکان زیر دو سال به دلیل معده حساسی که دارند همواره در معرض معده درد و یا مشکلات گوارشی هستند، از این رو به هیچ عنوان چای دادن به کودک یک ساله تا 2 ساله توصیه نمی‌شود. این نوشیدنی می‌تواند در کودکی عوارضی همچون مشکلات گوارشی و در بزرگسالی موجب مشکلات جدی همچون زخم معده و دردهای مزمن شود.

دادن چای به نوزادان زیر شش ماه

همانطو که در مقاله دادن چای به نوزاد نی نی سایت نیز اشاره شده، دادن چای به نوزاد به طور کلی پیشنهاد نمی‌شود و همواره توصیه شده از این کار پرهیز کنید. معده کودک بسیار حساس بوده و با نوشیدن چای، امکان بروز عوارض و مضرات جدی وجود دارد. لازم به ذکر است، برخی پزشکان مصرف چای بابونه در نوزادان را بلا مانع می‌دانند؛ اما این نظر تعداد معدودی از پزشکان است و به طور کلی بهتر است از این کار امتناع شود.

دادن چای به نوزاد برای درمان کولیک

کولیک نوزادی به شرایطی گفته می‌شود که طی آن میزان گریه جنین طی 12 هفته اول بسیار شدید و غیر قابل کنترل است. از آنجایی که علت کولیک به طور دقیق مشخص نیست، پزشکان راه حل قطعی برای رفع پیشنهاد نمی‌کنند؛ اما در اغلب مواقع نفخ شکم، گرسنگی و یا شیر خوردن به میزان زیاد به عنوان دلیل کولیک مطرح می‌شود. طبق تحقیقات انجام شده در این حوزه، دادن چای ترکیب شده از گیاه شاه پسند، شیرین بیا، بابونه، رازیانه و بادرنجبویه به نوزادان، می‌تواند روند بهبود مشکل را سرعت ببخشد.

تحقیقات عوارضی را در دادن چای به کودکان و نوزادان بالا 6 ماه نشان نداده است؛ با این حال از خوراندن این دمنوش به نوزادان زیر 6 ماه خودداری کرده و در صورت لزوم و یا با مشورت پزشک، به کودکتان چای دهید.

دادن چای به نوزاد برای درمان کولیک

از چه سنی به کودک چای ماسالا بدهیم؟

درست است چای ماسالا از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و برای افراد طی سنین مختلف بسیار مفید است، اما ممنوعیت مصرف آن برای کودکان، همچون دیگر چای و دمنوش‌ها است؛ پس بهتر است از سرو چای ماسالا برای کودکان زیر دو سال خودداری کنید.

آیا چای سبز برای نوجوانان ضرر دارد؟

به طور کلی همه دمنوش‌ها و نوشیدنی‌ها در کنار مزایا عالی که دارند، دارای معایبی نیز هستند؛ حال این مزایا و معایب طی سنین مختلف می‌تواند متفاوت باشد. به عنوان مثال چای سبز یکی از دمنوش‌ها و نوشیدنی‌های مفید در طول دوران نوجوانی است که می‌تواند موجب از بین رفتن بوی بد دهان شده و با دلیل داشتن آنتی اکسیدان فراوان، بدن را در برابر انواع بیماری‌های ویروسی همچون سرماخوردگی و آنفولانزا مقاوم کند.

این نوع چای موجب تراکم استخوان و مقاوم شدن استخوان‌های بدن خواهد شد؛ اما دقت داشته باشید، در کنار مزایا، مضرات چای سبز برای کودکان نیز وجود دارد. این نوع چای برای کودکان و نوجوانان به دلیل داشتن کافئین بالا، موجب اختلالات رفتاری، ادراکی و حتی بیش فعالی خواهد شد. همچنین در صورتی که نوجوان معده حساسی داشته باشد، با نوشیدن چای احساس استفراغ، تهوع و معده درد به او دست خواهد داد. دقت داشته باشید از آنجایی که چای سبز اسیدی است، نوجوان نباید در هر هفته بیش از 2 فنجان از این نوع چای نوشیده و از مصرف آن قبل از وعده‌های اصلی نیز خودداری کند.

آیا چای سبز برای نوجوانان ضرر دارد؟

حرف آخر

در این مقاله تلاش کردیم به طور کامل در رابطه با فواید و مضرات چای برای کودکان صحبت کرده و به تاثیرات چای شیرین برای نوزادان و کودکان بپردازیم. در صورتی که همچنان سوالی در این حوزه ذهن شما در گیر کرده می‌توانید در قسمت دیدگاه‌ها با ما در میان بگذارید تا کارشناسان ما در مجموعه دکتر گویا در اولین فرصت به آن پاسخ دهند.

به این محتوا چه امتیازی میدی؟
منبع
gahvarenoorjafariwebmdmadeformums
نمایش بیشتر

تیم تولید محتوای پزشکی و سلامتی دکتر گویا

تیم تولید محتوای دکتر گویا، متشکل از برجسته‌ترین نویسندگان و متخصصان در حوزه‌های مختلف پزشکی در تلاش است؛ داده‌های پزشکی تخصصی و عمومی جامعی با منابع معتبر، در خصوص انواع داروها، بیماری‌ها و نحوه درمان آنها در جهت آموزش و پیشگیری از بیماری با شما عزیزان به اشتراک بگذارد.

‫6 دیدگاه ها

  1. سلام من به دخترم تقریبا هر روز چای میدم و خیلیم دوس داره اما یه‌ چند روزی هستش که بی خواب شده و مدام بی قراری میکنه‌.‌ آیا میتونه دلیلش چای باشه؟؟

    1. سلام وقت بخیر
      نوشیدن بیش از حد چای توسط کودک، ممکن است در طولانی مدت عوارضی همچون پوسیدگی دندان، بیماری قلبی و دیابت نوع 2 را برای او به دنبال داشته باشد. توصیه می‌شود هرچند روز یکبار به او چای دهید و انجام روزانه این کار خودداری کنید.

  2. من اصلا چایی بهش ندادم. دکترم گفت کافئین داره و برای بچه خیلی خوب نیست. ولی وقتی با همسرم داریم چایی میخوریم یجوری نگامون میکنه که آدم دلش کباب میشهه

  3. بزرگترا هم باید خیلی کم چای بخورن چه برسه به بچه ها. خیلی ضرر داره خود من الان ۳ سالی میشه که لب به چایی نزدم. تازه فهمیدم تموم مشکلات معده م از چای بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا